Zobacz pełną wersję : ebay.pl - ale dno
Próbowałem znaleźć obiektyw na ebay.pl, wchodzę tam i widzę 14 sztuk dla całej kategorii obiektywy dla wszystkich systemów! Dla porównania na Allegro jest w tej chwili ok 1900 aukcji.
To już koniec ebay w Polsce?
faktycznie ebay w Polsce to porazka na całej lini
No wiesz, jak wchodzi się na polski rynek z ortami na stronie, z alogicznym układem kategorii, z systemem zabezpieczeń sprawdzającym się może w Danii, to nie ma się co dziwić takiemu powodzeniu tego serwisu.
MacGyver
19-12-2006, 13:26
No wiesz, jak wchodzi się na polski rynek z ortami na stronie, z alogicznym układem kategorii, z systemem zabezpieczeń sprawdzającym się może w Danii, to nie ma się co dziwić takiemu powodzeniu tego serwisu.
Dokładnie, polski ebay dnem był od samego początku.
Generalnie allegro nie ma niestety żadnej konkurencji, bo wynalazki typu świstak też niewiele są warte.
a czemu miało by to miec powodzenie... szczerze mowiąc ja wole wystawic przedmiot na allegro ponieważ tam jest wiecej kupujących, i to samo sie tyczy gdy chce cos kupić - sprawdziam allegro bo jest tam więcej sprzedających. Błędne koło.
ale dzięki ebay.pl masz możliwość skorzystania bez przeszkód z ebay.de czy uk, to nie jest takie NIC IMHO
Ale tak swoją droga to Polacy dziwnie sie zachowują... skoro ktoś wystawia aukcje na allegro mógłby przy okazji wystawić aukcje na ebay-u za free... To by troche rozkręciło rynek a przy okazji Troche konkurencji by sie przydało bo jak tak dalej pójdzie to allegro wywinduje ceny... Sami sobie szkodzimy..
Ale tak swoją droga to Polacy dziwnie sie zachowują... skoro ktoś wystawia aukcje na allegro mógłby przy okazji wystawić aukcje na ebay-u za free...
Taa.. ale to pod warunkiem że ma co najmniej 2 takie same rzeczy na zbyciu.. ja bym się wkurzył jakbym na ebay wylicytował towar i dostał informację że sorry, ale na allegro sprzedał drożej..
Pozdr
Artur
Zgadzam się ale weź pod uwagę że większość osób wystawiających aukcje to firmy natomiast pozostali tak czy siak "zastrzegają" sobie prawo przez zakończeniem aukcji przed czasem z powodu ogłoszeń w w innych mediach. Później pojawia się śmieszna informacja w stylu "aparat się zepsół"... I powstaje sytuacja gdzie ebay mający dużo większy potencjał jest wyelimonowany bo ludzie wolą płacić kupe kasy allegro. Gdyby jeszcze nas to cokolwiek kosztowało ale na ebay-u wystawiasz za free więc nie wiem w czym rzecz... Z jednej strony narzekamy na monopol a z drugiej strony nie dajemy szans na wejście konkurenta. I gdzie tu logika??
mario1275
22-12-2006, 00:20
dokładnie jak pisze artur poza tym o ile na ebay`u zagranicznym może się jeszcze opłacać kupować to sprzedawać już raczej się nie opłaca a w imię czego mam komuś pomagać robić interesy i "męczyć się" z wystawianiem przedmiotów dodakowo na ebay. Jeżeli Allegro wywinduje ceny to jest alternatywa więc o to bym się nie bał - a jeżeli konkurencja che być konkurencyjna dla Allegro to musi się postarać i tyle.
katonczyk
22-12-2006, 00:27
a polski paypal? czy w koncu jest jakis NORMALNY sposob placenia z polski via paypal? Ech. Allegro drogie, ebay ssie :)
ale dzięki ebay.pl masz możliwość skorzystania bez przeszkód z ebay.de czy uk, to nie jest takie NIC IMHO
AFAIR skorzystałem z ebay-a (póki co jedyny raz) jeszcze przed ebay.pl. Nie było żadnych przeszkód.
Cały świat zaakceptował ebay oprócz nasz... Tak się przyzwyczailismy do allegro że chyba tylko żywa kopia allegro z logo ebay przekonała by przeciętnego polaka do zmiany...
Tak się przyzwyczailismy do allegro że chyba tylko żywa kopia allegro z logo ebay przekonała by przeciętnego polaka do zmiany...
Coś w tym jest bo ja na ebay nie mogę poprostu patrzeć
Coś w tym jest bo ja na ebay nie mogę poprostu patrzeć
Może faktycznie nikt tam nie sprzedaje bo skoro nikt nie zagląda to po co się trudzić. E-bay powinien w takim razie ruszyć z reklamą do kupujących a sprzedającym dać prostą możliwość kopiowania aukcji z Allegro.
Dobra... przyznam się bez bicia że też na ebya nie moge patrzec bo odkad pamietam korzystalem z allegro jednak bardzo chetnie przerzuciłbym sie na ebay z racji możliwosci jakie oferuje.
Dobra... przyznam się bez bicia że też na ebya nie moge patrzec bo odkad pamietam korzystalem z allegro jednak bardzo chetnie przerzuciłbym sie na ebay z racji możliwosci jakie oferuje.
A czego brakuje Ci w Allegro? Moim zdaniem to bardzo dobry serwis, funkcjonalny, ma wszystko, co trzeba. Pomijam tutaj wysokość opłat za korzystanie z serwisu :wink: Zgadzam się, że zakupy czy sprzedaż na światowym ebay'u to ogromna korzyść, jednak ebay.pl ze względu na fatalny start to totalna porażka i nic już tego nie zmieni.
Robert
Ja nie mówie że nie lubie allegro jednak poniewaz wielu z nas tak czy siak kupuje na ebay-u jak chce miec sprzet z zagranicy więc prościej bylo troche go rozpowszechnic . Tak swoja drogą odnosze wrazenie ze ludzie sie go boją bo jest miedzynarodowy i nie chca miec nic z nim wspolnego bo co bedzie jak trezba bedzie z jakims obcokrajowcem dobic targu...:smile:
i jeszcze jedno... porównywanie ebay do allegro to jak google do onet. Polskie serwisy sa ok ale są jedynie lokalne co jest ogromnym minusem.
moze zaczać kupowac na ebay.co.uk? Ceny zdarzają sie bajkowe, sam kupilem niemal za bezcen 2 rzeczy, zero problemow z wysyłka, płatnoscia przez PayPala - jedynym problemem była weryfikacja karty kredytowej do pierwszej wygranej aukcji - musialem sto razy potwierdzac numer karty itd zebym mógł licytowac. teraz po 1 pozytywnym komentarzu zero problemow i .. szukam dalej okazji (bo Rollei za 200 złotych gdzie w pOlsce na allegro zaczynaja sie od 600 w góre to chyba okazja:) ). Polecam ebaya, ale co.uk, pozdrawiam i wesołych świąt !
i jeszcze jedno... porównywanie ebay do allegro to jak google do onet. Polskie serwisy sa ok ale są jedynie lokalne co jest ogromnym minusem.
Wielu osobom to nie przeszkadza. Dowodem na to jest liczba użytkowników ebay.pl i Allegro. Jaki jest np. sens kupować stosunkowo tanie przedmioty na ebay'u, jeśli koszty przesyłki dorównują ich cenie? Taki zakup robi się po prostu nieopłacalny. Na ebay'u nie brakuje także hochsztaplerów i oszustów. Kupujesz na Allegro droższy przedmiot, to umawiasz się na odbiór osobisty. To duży plus. W przypadku ebay'a to raczej niemożliwe ;) Na ebayu dochodzą jeszcze opłaty celne przy zakupach spoza UE.
Dlatego Allegro ma wiele zalet i z pewnością obroni się nawet na dłuższą metę. Nie licz bowiem, że okres promocji (brak opłat) na ebay.pl będzie trwał wiecznie. To komercyjne przedsięwzięcie i w końcu musi zacząć przynosić zyski. Jeśli tak się nie stanie, zapewne zwiną cały interes.
Nie będę sie sprzeczał... Ja osobiście korzystam z ebay poprzez swoje polskie konto i kupiłem kilka rzeczy za które w polsce musiałbym dać kilka stówek więcej... Co do oszustów to znajdują się wszedzie jednak mentalność np anglików jest ciut inna (mieszkałem tam) więc ryzyko w polsce IMO jest nieporównywalnie większe. A ponieważ Polacy uwielbieją wszelkiego rodzaju "monopole":p , stało to sie taką naszą tradycją, więc szanse na urozmaicenie rynku poprzez wejście dodatkowego gracza jest praktycznie niemożlwie ale sami sobie szkodzimy... Ci co chcą i tak skorzystaja a reszta będzie korzystała z niby okazji allegro...
Korzystam z obu serwisow. Jesli chodzi o funkcjonalnosc to mimo przyzwyczajen z allegro uwazam ze ebay ma pare dodatkow, ktorych brakuje mi na allegro jako sprzedajacemu - byc moze sa one w dodatkowo platnym managerze sprzedazy, nie pamietam bo nie zamierzam za to placic, zrobilem sobie na kompie swojego managera. Tak czy siak na obu brakuje mi mozliwosci trwalego "szukaj" czyli chce kupic Canona 5d to wpisuje to do okienka poinformuj mnie o nowych aukcjach i codziennie dostaje raport (zalozmy przez 14 dni) czy pojawilo sie cos nowego z taka nazwa aukcji. Teraz trzeba samemu "recznie" szukac. Albo po prostu kategorii KUPIE. Zostawialoby sie ogloszenie co potrzeba i sprzedawcy sami skladaliby oferty, cos jak tu na forum, tyle ze w systemie.
Peri Noid
22-12-2006, 18:33
Cały świat zaakceptował ebay oprócz nas...
Nie cały. Chińczycy też nie, przez co ebay się z Chin wycofuje ;-)
aaa no to nie mamy się czym martwić....;)
Tak czy siak na obu brakuje mi mozliwosci trwalego "szukaj" czyli chce kupic Canona 5d to wpisuje to do okienka poinformuj mnie o nowych aukcjach i codziennie dostaje raport (zalozmy przez 14 dni) czy pojawilo sie cos nowego z taka nazwa aukcji. Teraz trzeba samemu "recznie" szukac.
Przecież na Alledrogo jest taka opcja, dodajesz kategorię np.
Allegro › Fotografia › Aparaty fotograficzne › Cyfrowe › Lustrzanki › Canon
do ulubionych kategorii wyszukiwania i ustanawiasz "filtr", tzn.
wchodzisz w interesującą cię kategorię, u nas Allegro ...... Canon i wpisujesz w szukajke "5d", wyswietla ci jakieś rezultaty i po prawej stronie masz
"Dodaj do ulubionych kryteriów wyszukiwania", klikasz i sprawdzasz na dole czy jest "ptaszek" przy subskrybcji klikasz poniżej dodaj i ....... już ;)
Mam nadzieje że pomogłem.
Z eBayem pokombinuj sam ;)
P.S.
Na eBay kupuję, na Alledrogo sprzedaję ;)
Da się wyżyć ;)
orte: dzieki, musze przetestowac w takim razie. subskrybcje wylaczylem, bo codziennie dostawalem maila "nie ma nowych przedmiotow w tej kategorii" a ja chce dostawac info tylko wtedy, gdy cos sie pojawi. moze z tymi filtrami to dziala inaczej. obadam :)
no taka treść niestety przychodzi jak nic nie ma
maile także są codziennie, nie da sie ustawić by przychodziły tylko jak coś sie pojawi :(
mi to akurat nie przeszkadza bo obserwuję kilka różnych kategorii
no zawsze pojawia się coś nowego ;)