PDA

Zobacz pełną wersję : co zakupic?

dan7770
19-12-2006, 00:31
witam.

planuje zakup analoga.fotografuje obecnie canonem a400 i zenitem 122.glownie przyrode,czasem ludzi. (niektore zdjecia prezentuje na stronie danielolszewski.ovh.org (http://danielolszewski.ovh.org))

do rzeczy.zastanawiam sie nad aparatem do 400 zl. myslalem o eosie 300. w zwiazku z tym mam pare watpliwosci :

techniczne -
1) jak ostrzy sie sie tym canonem? ma ktos z nim doswiadczenie? z tego co wiem nie posiada klinu na matowce(zenit posiada) wiec w fotografii przyrody moze byc to uciazliwe.a moze sie myle?
2)czy ma podswietlany lcd ?
3)obiektyw : jesli zoom to chyba lepiej podstawowa sigme albo tamrona niz kit,ale myslalem o podstawowym 50 mm ,brak zoomu nie jest przeszkoda. ale ze wzgledu na fundusze pewnie bedzie uzywany.

"zakupowe"
1)czy lepiej kupic body nowe w fotojokerze za 333zl i uzywany obiektyw czy na odwrot?
2)na allegro mozna dostac zestaw kitowy za 300-400 zl,albo body za ok 200 zl - jak myslicie-czy aparat w tym stanie za ta cene nie jest "dojechany"? chcialbym postawic na pewny zakup i gotowosc do pracy i niezawodnosc,dlatego tez nie chce inwestowac w starszy aparat,np eos50 tak czesto doradzany na forum.
3)uwazam,ze tej klasy aparat bylby dla mnie wystarczajacy,wole aparat bez wodotryskow,lecz w miare nowy,niz z wyzszej serii a starszy (czytaj zuzyty w wiekszym stopniu).zreszta - nie aparat robi zdjecia.poki mozna samemu ostrzyc i regulowac wszystko- decyduje fotograf ,jaki bedzie efekt.

z gory dziekuje za rady !

pozdrawiam

-=Festyk=-
19-12-2006, 16:15
Techniczne:
Ad1.
Masz AF.Nie ma żadnych klinów.Póki używasz obiektywów z AF raczej nie będziesz potrzebować manualnego ostrzenia,a jak już będziesz chciał ostrzyć manualnie to powiem szczerze...to jest trochę problem(przynajmniej dla mnie).
Ad2.
Nie ma.

Zakupowe:
Ja bym na Twoim miejscu wolał starszy aparat,który ma więcej przydatnych funkcji i jest bardziej solidny niż to plastikowe coś.

dan7770
19-12-2006, 17:28
zalezy mi na manualnym ostrzeniu,lubie foto przyrody a takze zabawe z ostrosci i jej rozlozeniem,nienawidze jak robi to za mnie aparat.w zenicie jest klin na matowce i jest to swietna sprawa.co bys polecil?problem w tym,ze nie chce sie wpakowac w jakies stare,dobite body.wole nowe,tansze niz starsze a bardziej zaawansowane-i tak 80% umiejetnosci to fotograf,reszta to sprzet.

co do obiektywu-czy mial ktos do czynienia z przejsciowka na m42 i obiektywamy m42 w eosie 300? jak sie to sprawuje?

MacGyver
19-12-2006, 17:43
co do obiektywu-czy mial ktos do czynienia z przejsciowka na m42 i obiektywamy m42 w eosie 300? jak sie to sprawuje?
EOS 300 współpracuje bezproblemowo ze szkłami M42, ale ostrzenie do łatwych nie należy.
Kupowanie nowego, moim zdaniem, jest trochę niecelowe, ale jeśli boisz się trafić trefne body to nie ma się nad czym zastanawiać.

dan7770
19-12-2006, 20:31
co w takim razie w tych pieniadzach proponujesz? (ok 400 zl,gora 500) poprosze opcje np. nowy eos 300 (chodzi po 333zl) + uzywane szklo, albo uzywane body (moze zaproponujesz jakies inne) + nowe szklo (np.stalka canona 50mm) ,albo tez wszystko uzywane.bede wdzieczny niezmiernie !

-=Festyk=-
19-12-2006, 21:38
Ja swego czasu bardzo chciałem mieć EOSa 30.Teraz już stwierdziłem,że nie opłaca się pakować w kolejne analogowe body.Nie mam doświadczenia z tym aparatem,ale mi się bardzo podoba;)

tomekg
19-12-2006, 22:40
Kup używane body. Sam kupiłem za 160zł i jestem zadowolony. Nie baw się w KIT'a do tego EOS'a bo jego jakość jest tragiczna. Kup przejsciówkę na m42 i ZEISS'y. To wywód z moich doświadczeń empirycznych :)

Bonczar
19-12-2006, 23:09
Eos-a 300 ma do sprzedania kolega Diodak z tego co wiem, zapytaj może się z nim dogadasz i będziesz pewny aparatu.
Pozdrawiam

dan7770
20-12-2006, 00:02
a dziekuje za zainteresowanie,wyslalem wiadomosc. a co myslicie - lepiej sprawdzi sie owo body z przejsciowka na m42 i obiektywem podstawowym z zenita 122 (helios 58mm,stałoogniskowy) czy kitowy obiektyw eosa 300? pomijajac ogniskowa,bo malo kiedy uzywam zoom'u.chodzi mi o jakosc.a jesli tak,to jak to jest ze stare obiektywy na m42 sa lepsze od tych nowoczesnych :/ ?

-=Festyk=-
20-12-2006, 10:30
Ja używam Heliosa z EOSem 300 i jestem zadowolony z jakości.Daje bardzo ładne rozmycie.Jedyne problemy są z ustawieniem ostrości,ale tego się już nie da pokonać;) A porównując z moim ,,canonowskim'' obiektywem to jakiegoś niesamowitego skoku jakościowego nie zauważyłem...może dlatego,że na niego też nie narzekam:)