Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Domowe studio

Gizzmo
18-12-2006, 20:09
Wymyslilem ze zorganizuje sobie w domu male studio. Głównym przeznaczeniem tego studia maja byc zdjecia portretowe. Kasy oczywiscie nie mam zbyt wiele, wiec kombinuje z zakupami w funsports.
Mam lampe blyskowa 580EX i ja chcialbym wykorzystac jako glowne zrodlo swiatla, a w zasadie to jedyne. W przyszlosci mysle o dokupieniu 430EX. Ale na razie musze zadowolic sie 580EX. Chce polaczyc ja z body przerobionym kablem Canona Off Camera Shoe Cord 2 (wydluzonym do jakiejs rozsadnej dlugosci). Lampe z parasolka zamocowac na statywie. A z drugiej strony postawic blende. A teraz pytania:
1) Czy kupic statyw oswietleniowy (np W803 z oferty funsports), ktory jest dosc wysoki 210cm czy tez dokrecic lampe do statywu foto ktory posiadam, ma on maksymalna wysokosc 150cm.
2) Czy rozwiazanie parasolki 2w1 biala i srebrna (oznaczenie funsports C1) jest ok czy lepiej kupic osobno parasolke biala i osobno srebrna? Srednica parasolki jak rozumiem ma glownie wplyw na to jak miekkie bedzie swiatlo. Im wieksza srednica tym mieksze swiatlo.
3) Jaka wybrac srednice blendy i czy wybrac blende okragla czy owalna? Wydaje mi sie ze wiecej swiatla dostane z blendy o wiekszej powierzchni, ale z drugiej strony z mniejszej blendy swiatlo bedzie bardziej "skupione". A moze sie myle.

Gizzmo
21-12-2006, 22:04
Widze ze nikt nie odpowiedział, więc moze zapytam inaczej.
1) Czy lepsze jest oswietlenie portretowanej osoby z gory czy z boku? Ktore daje bardziej plastyczne efekty?
2) Jak wpływa srednica parasolki na swiatlo?
3) Jaki wpływ ma rozmiar blendy na swiatło?

Qbexus
21-12-2006, 22:34
Wiesz co kolwiek nie wykombinujesz to z 1 lampa za wiele nie zdzialasz. Mozesz zrobic ringa ze zwyklych zarowek (gdzies bylo o tym na forum) albo kupic chociaz z 2 lampy na allegro za 80 pare zl szt. i do tego 1 softbox i 1 parasolke na poczatek powinno starczyc a tak generalnie dobry portret studyjny to profi lampy.

bartosz108
22-12-2006, 00:34
Z g...a bata nie ukręcisz. :mrgreen:
I proponuję najpierw co nieco poczytać, jak do biblioteki, czy jakiegoś klubu foto masz daleko to pozostaje internet.
Np. wpisując "oświetlenie portretowe" pojawia się kilka stron z poradami.
http://www.republika.pl/foto_hobby/Portret/portret.htm
Zastanów się jaki konkretnie efekt chcesz osiągnąć i ie masz na to kasy.
Albo znajdź fotkę która ci się podoba i postaraj się uzyskać taki sam efekt.
Możesz też wynająć jakieś studio na cały dzień z asystentem, zabrać tam koleżankę i się pouczyć pod fachowym okiem zawodowca.
Możliwości jest wiele, jednak kombinowanie przy jednej lampie bez statywu i nasadek to lipa.
Lepiej porobić foty przy oknie. :wink:

Powodzenia

adamek
22-12-2006, 03:53
z jedną lampą i blendą można zdziałać naprawdę wiele.
ale musisz mieć tą blendę/styropian do odbijania światła

Gizzmo
22-12-2006, 22:21
Przynajmniej jedna osoba uwaza ze moj pomysl nie jest kompletna strata pieniedzy.

KuchateK
22-12-2006, 23:14
Nie tylko jedna :D Wbrew pozorom nascie swiatel nie daje automatycznie gwarancji lepszego efektu. Wieksza iloscia trudniej sie poslugiwac i trzeba wiedziec co robic aby nie zepsuc czegos.

bartosz108
22-12-2006, 23:24
Ale o czym rozmawiamy?
Degas lubił robić fotki przy lampie naftowej.
Wszystko co daje, albo odbija światło może posłużyć do portretu.
ALE to troszkę tak jakby się kompaktem uczyć robić zdjęcia.

Viracocha
22-12-2006, 23:37
ALE to troszkę tak jakby się kompaktem uczyć robić zdjęcia.

Absolutnie się nie zgadzam i polecam próby z jedną lampą + blenda.

kami74
22-12-2006, 23:47
Ja ćwicze sobie własnie z jedną lampą i blendziorą. Można fajnie zaświecić tym chociaż ja jeszcze nie potrafie.