Zobacz pełną wersję : 420 EX pytanko
Witam, kupiłem właśnie 420EX i mam pytanie, czy to normalne że niezależnie od trybu( P,AV,TV) z lampą zawsze ustawia czas 1/60 i przesłone najmniejszą....
a jak przełączam w którymś z trybów AV,TV parametry-np ustawiam 1/500 i f4 lub f11 przesłona też dobrze oświetla, czyli jeżeli chce krótszy czas np: 1/200 i przesłone f10 to muszę na M robić.....
nie rozumiem tego, może mi to wyjaśnicie w czym tkwi haczyk??:confused:
Peri Noid
18-12-2006, 00:18
To idzie jakoś tak:
W trybie P jest za dużo stopni swobody, więc aparat ustawia pewne wartości czasu i przysłony. Możesz sobie to zmienić za pomocą korekcji ekspozycji.
W Av (Tv) aparat dobiera czas (przysłonę) do warunków zastanych (rejestracja drugiego planu w warunkach naturalnych), natomiast lampa jest do doświetlenia pierwszego planu.
A w manualu lampa doświetla to, czego w ujęciu brakuje w zależności od ustawionych parametrów czasu.
W tym wszystkim jeszcze się plącze E-TTL, czyli automatyka doboru siły błysku, żeby to doświetlanie było poprawne.
To idzie jakoś tak:
W trybie P jest za dużo stopni swobody, więc aparat ustawia pewne wartości czasu i przysłony. Możesz sobie to zmienić za pomocą korekcji ekspozycji.
no właśnie trochę to kiepsko wychodzi bo jak zjechałem o 3EV i na zachód słońca skierowałem aparat to ustawił tylko 1/200 i f7.........
to normalne że tak robi ten lamp??;>
no właśnie trochę to kiepsko wychodzi bo jak zjechałem o 3EV i na zachód słońca skierowałem aparat to ustawił tylko 1/200 i f7.........
to normalne że tak robi ten lamp??;>
jak nie masz w lampie wlaczonego szybkiego synchro to na pewno Ci czas sztucznie wydluzy do tej 1/200, bo normalnie krocej nie spasuje blysku z migawka
nie rozumiem, myślałem że tylko wbudowana ma ograniczenie do 1/200 próbowałem ą robić przy 1/1250 i elegancko się robi na M
nie rozumiem, myślałem że tylko wbudowana ma ograniczenie do 1/200
zewnetrzna wymaga zmiany przelacznikiem, zeby dzialac w HS. normalnie sie tego nie uzywa bez potrzeby bo ogranicza maksymalna moc blysku
piszczal
18-12-2006, 09:48
zewnetrzna wymaga zmiany przelacznikiem, zeby dzialac w HS. normalnie sie tego nie uzywa bez potrzeby bo ogranicza maksymalna moc blysku
ja mam stale włączony tryb HS, gdy czasy są dłuższe niż minimalny czas synchronizacji, to automatycznie lampa jest w trybie błysku ciągłego a nie HS.
Wtedy gdy przełączam na czasy krótsze HS jest od razu.
Nie ma problemu
ja mam stale włączony tryb HS, gdy czasy są dłuższe niż minimalny czas synchronizacji, to automatycznie lampa jest w trybie błysku ciągłego a nie HS.
Wtedy gdy przełączam na czasy krótsze HS jest od razu.
Nie ma problemu
jestes pewny, ze lampa sama wie kiedy wylaczyc HS?
wydaje mi sie, ze nawet wedlug instrukcji przy czasach ponizej synchro (np. 1/125) lampka moze blyszczec i normalnie i w HS-ie (co tez ma jakis sens) i ze pojawia sie info o ograniczeniu mocy HS-a dla tych czasow.
ale moge sie mylic, bo wszelkiej masci literature fleszowa przerabialem po zakupie swojej lampki i od tamtej pory nie zagladalem
piszczal
18-12-2006, 10:17
jestes pewny, ze lampa sama wie kiedy wylaczyc HS?
wydaje mi sie, ze nawet wedlug instrukcji przy czasach ponizej synchro (np. 1/125) lampka moze blyszczec i normalnie i w HS-ie (co tez ma jakis sens) i ze pojawia sie info o ograniczeniu mocy HS-a dla tych czasow.
ale moge sie mylic, bo wszelkiej masci literature fleszowa przerabialem po zakupie swojej lampki i od tamtej pory nie zagladalem
Opieram sie na instrukcji do 420EX i o własne doświadczenia z jej uzywaniem zarówno do analoga jak i do cyfry.
Do tej pory byłem pewien na 100%, teraz jeszcze wieczorem sie upewnię bo zasiałeś malutkie wątpliwości ;-)