Zobacz pełną wersję : canon 20D + lampa sigma ef-500 dg super
Witam, właśnie kupiłem sobie kilka gadżetów do mojej 20-tki, a wśród nich w/w lampę. Mam jednak pewien problem, bo nie mogę wyzwolić tej lampy zdalnie, a z tego co zrozumiałem z instrucji i opisów, to owa lampa ma fotocelę, więc nie powienienem mieć z tym, żadnych problemów.
Pomóżcie proszę.
PS. Pozwoliłem sobie zdublować ten temat w dziale dla Obiekty i Lampy błyskowe.
pozdro
frango
Kopia wycięta, zostaje tylko wątek w "dla początkujących" :!:
Witam, wygląda na to, że prawie wszystko udało mi się już rozkminić ;)
Pytanie, czy warto kupić tę lampę zamiast 430 EX ? 580 jest droższa o ok 400-500 PLN? Ktoś ma jakieś spostrzeżenia i rady?
Pytanie, czy warto kupić tę lampę zamiast 430 EX ?
Sprawa jest prosta: za ~900zł są trzy lampy do wyboru:
430EX - Canon, nowa, ale troszkę słabsza i tylko slave.
Sigma EF500 SUPER - mocna, nowa, master, prawie tak dobra jak Canony (z naciskiem na słowo "prawie")
550EX - Canon, mocna, master, ale pewne ryzyko związane ze sprzętem uzywanym.
Wybór należy do Ciebie :-)
Od siebie moge jedynie dodać, ze ja wybrałem 430EX :-)
Olszewski
20-12-2006, 08:38
Ja mam 430 EX i jestem zadowolony, i z jej mocy i z całokształtu :)
Ten wątek miał chyba na celu rozwiązać problem frango z sigmą, a nie rozpoczęcie dyskusji nad wyższością lampy x nad lampą y. Ja chętnie bym pomógł ale tu akurat nie wiem co poradzić :)
Ale frango zdaje się że dość szybko sobie poradził sam.
Witam, wygląda na to, że prawie wszystko udało mi się już rozkminić
natomiast nie znalazłem na forum tematu w którym ktoś poruszał by sprawę owej SIGMY. Domyślam sie że Canon EX 430 to bardzo dobra lampa bez dwóch zdań. Zastanawia mnie tylko czy za 150 PLN więcej nie mam lampy która jest tak samo dobra jak 580EX. Ale nie znalazłem żadnego info na temat tego czy Sigma dobrze współpracuje z Canonem i czy warto ją kupić.
KuchateK
22-12-2006, 08:05
Wspolpracuje dobrze. Ma pewne upierdliwe braki typu "wspomaganie tylko dla srodkowego punktu", ale mozna sie przyzwyczaic. Bylo o tym sporo na forum z wytknieciem wiekszosci tych wad.
Osobiscie wybral bym 430EX.
Sibil, jakie to miłe z twojej strony ;)
ja wybrałem sigmę bo ma kilka fajnych gadżetów/bajerów... a że jestem początkującym fotografem to pomyślałem, że pozwolą mi one trochę poeksperymentować :)
jak uda mi się zrobić jakieś ładne zdjęcia z użyciem tej sigmy, to wrzucę na forum :)
Ale frango zdaje się że dość szybko sobie poradził sam.
A to sorry :) nie zrozumiałem słowa "rozkminić" :)
Witam
mam tę samą lampę (podpinam pod 300D) i bez problemu działa zdalne odpalanie (przez fotocelę). Mam gdzieś polską instrukcję do niej - gdybyś jednak wszystkiego jeszcze nie "rokminił" to daj znać - podeślę linka do niej.
A w skrócie - wciskaj "Mode" aż zniknie napis (E)TTL i jednocześnie pojawi Ci się symbol zdalnego odpalania (duży i mniejszy piorun) oraz napisy "CO SL".
Pozdrawiam
Trzeba zwrócić tylko uwagę, że Sigma reaguje na przedbłysk- info dla odpalających lampą wbudowaną :)
No tak - to jej mały mankament. Ale poza tym po roku użytkowania muszę powiedzieć, że nie narzekam.
woyd a masz porównanie np. z inną lampę typu 430EX albo 580EX ?
fotokor1
30-12-2006, 18:53
witam
mam pytanie co oznacza parametr liczba przewodnia w lampach błyskowych
witam
mam pytanie co oznacza parametr liczba przewodnia w lampach błyskowych
google.pl - "liczba przewodnia" - pierwszy link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przewodnia
Zanim zapytasz na forum - wpisz pytanie w google... to naprawde latwe :)
fotokor1
31-12-2006, 22:37
ok dzięki będę pamiętać o google a za info tez dziękuję to mi rozjaśniło
pozdrawiam
KuchateK
02-01-2007, 08:37
Trzeba zwrócić tylko uwagę, że Sigma reaguje na przedbłysk- info dla odpalających lampą wbudowaną :)
To jest akurat wielka zaleta tej lampy ze odpala i na przedblysk i na blysk wlasciwy. Dzieki temu automatyka w puszce nie glupieje i idzie uzywac takiego zestawu.
Choc fakt ze to ogranicza uzywalna moc sigmy na fotoceli do 1/2.
kanonier
02-01-2007, 08:51
430EX to slaba amatorska lampa, nie polecam.
580EX jest nowa i dosc droga, wiec najlepszym wyjsciem jest 550EX
uzywana rzecz jasna, w dobrym stanie - i do roboty.
Sigma EF-500 DG Super E-TTL II to zasadniczo Sigmowa kopia 550EX - nie jest zla,
ale po co skoro mozna kupic oryginalna 550-ke.
KuchateK
02-01-2007, 08:56
Wolal bym 430 jak 550. Ta druga to bardzo wielka ciezka cegla, blyska mocniej jak powinna z racji braku kompensacji do crop'a, wolniej sie laduje. Do tego niepewnosc uzywanego sprzetu, brak gwarancji.
580'tka to juz antyk :D
kanonier
02-01-2007, 09:01
Wolal bym 430 jak 550. Ta druga to bardzo wielka ciezka cegla, blyska mocniej jak powinna z racji braku kompensacji do crop'a, wolniej sie laduje. Do tego niepewnosc uzywanego sprzetu, brak gwarancji.
580'tka to juz antyk :D
Idac tym tropem 220EX rulez !!!
KuchateK
02-01-2007, 09:11
A moze bys napisal porade z sensem?
W zakupie lampy nie chodzi tylko o moc jaka ona posiada. Lecac na samo GN Sigma EF500 DG Super wydaje sie strzalem w dziesiatke liczac cene wzgledem mocy. Po dluzszym uzytkowaniu okazuje sie ze to "nedzne" 430EX bije ja na glowe wygoda i nieupierdliwoscia. Takimi banalami jak choic by lepsze wspomaganie AF dla wszystkich punktow, niewychodzenie z hss przy Av czy obracanie glowicy jednym przyciskiem.
550EX jest lepsze w paru miejscach od owej sigmy (choc by niewychodzenie z hss czy wspomaganie), ale za to jest wolniejsze, kiepsko pracuje na akumulatorach, wieksze jest znacznie a tej mocy pewnie wiekszosc czasu i tak nie wykorzystasz... Do tego bedzie wciagac znacznie wieksze ilosci pradu z baterii na kazdy blysk. Ewentualna oszczednosc w jednym miejscu wydasz w innym i bedziesz tylko wszedzie taszczyl ekstra zasilanie do lampy.
Mala roznica, ale jednak to takie detale sie licza najbardziej.
W/g mnie kolejnosc schodzenia z cena na lampach powinna byc taka: 580 > 430 > 550 > 420 > 380. Sigma tylko dla pewnych tego co traca wymieniajac to na wbudowana fotocele. Po dluzszej przygodzie z ta lampa wolal bym jednak od niej 420EX. 550 dla tych, ktorzy koniecznie chca mocy czy sterowania innymi lampami. Bo dla przecietnego amatora 420 moze byc jednak sporo lepsze liczac choc by sam ciezar.
kanonier
02-01-2007, 09:14
A moze bys napisal cos z sensem?
W zakupie lampy nie chodzi tylko o moc jaka ona posiada. Lecac na samo GN Sigma EF500 DG Super wydaje sie strzalem w dziesiatke liczac cene wzgledem mocy. Po dluzszym uzytkowaniu okazuje sie ze to "nedzne" 430EX bije ja na glowe wygoda i nieupierdliwoscia takimi banalami jak choic by lepsze wspomaganie AF, niewychodzenie z hss czy obracanie glowicy jednym przyciskiem.
550EX jest lepsze w paru miejscach od owej sigmy (choc by niewychodzenie z hss czy wspomaganie), ale za to jest wolniejsze, kiepsko pracuje na akumulatorach, wieksze jest znacznie a tej mocy pewnie wiekszosc czasu i tak nie wykorzystasz... Do tego bedzie wciagac znacznie wieksze ilosci pradu z baterii na kazdy blysk. Ewentualna oszczednosc w jednym miejscu wydasz w innym i bedziesz tylko wszedzie taszczyl ekstra zasilanie do lampy.
Mala roznica, ale jednak to takie detale sie licza najbardziej.
Ty jestes "flash guru ;-)" i polecasz Sigme i 430EX ???
Bez komentarza chlopie !!
KuchateK
02-01-2007, 09:31
Ja staram sie wskazac braki jakie maja owe lampy. Z pewnym doswiadczeniem w stosowaniu kilku z nich wiem, co czesciej sie przydaje przy uzytkowaniu sprzetu. Dzieki temu mozna jedne polecac a innych nie, badz preferowac jedne ponad drugimi jako lepszy wybor za podobna cene.
Nie kazdy musi kupowac 580'tki. 550 to jest profesjonalna lampa, ale obecnie po wielu latach jak pokazala sie na rynku to nic wiecej jak przestazaly model z pewnymi wadami ktore nowsze modele z "nizszej" polki maja wyeliminowane. Poza tym zapieta do takiej 350'tki z kitem wyglada troche smiesznie, a nie oferuje tak wiele wiecej aby warto ja bylo dzwigac czy w nia inwestowac majac do wyboru wygodniejsze, oszczedniejsze, znaczie mniejsze i nowe 430EX za podobna sume.
Jak bys nie zauwazyl sigmy raczej nie polecam. Mialem dwie i ta lampa w wiekszosci sytuacji jest dosyc niewygodna, a przy doswietlaniu w sloncu ma sie ja ochote walnac o asfalt po godzinie.
Nie musisz sie zgadzac z moja opinia. Jesli masz jakies argumenty to ja chetnie je zobacze i mozemy polemizowac. To "bez komentarza chlopie" chyba raczej nikogo nie przekona.
430EX to slaba amatorska lampa, nie polecam.
Sigma EF-500 DG Super E-TTL II to zasadniczo Sigmowa kopia 550EX - nie jest zla,
ale po co skoro mozna kupic oryginalna 550-ke.
Po kilka stówek w kieszeni ??
Udało mi się kupić Sigmę za 850 zł (w niemieckim sklepie wysyłkowym), 550-tka chodziła powyżej 1000zł.
Jako zaawansowanemu amatorowi wystarcza mi w zupełności. A ponieważ jest to moja pierwsza "poważna" lampa (nie licząc przygody z chińskim fleszem przy okazji A1) - nie widzę owych uciążliwości o których piszecie, bo nie mam porównania.
Pozdrawiam
Woyd
Sigmę EF-500 DG Super kupiłem po minimalnym przebiegu od znajomego za 600 plnów... za tą cenę warto!