Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

zOomek
17-12-2006, 21:28
Witam :smile:
Wiem, temat poruszany był juz parę razy. Jednakże postęp itp. spowodowały mały mętlik w mej głowie i stąd prośba o pomoc.
Dobrze - wstęp mamy za sobą ;) . Jak mawia młodzież mam luźne 1000 -1300 PLN i postanowiłem nabyć kalibrator. Pytanie brzmi - Spyder2 pro czy Eye One Display 2. Jest w necie jeden test ale powiątpiewam w to czy osoba która go opisała w ogóle wie o co chodzi. Link mogę zapodać jak ktoś chce ale naprawdę uważam że nie warto tego czytać (subiektywnie :) ). Wracając do tematu. Spider w wersji 1 był słabszy od Eye. Dwójka jaka jest, nie wiem. Padają w necie argumenty za Eye mówiące że firma która go produkuje robi to od wielu lat i zna się na rzeczy ;) Z kolei producent Spidera zachwala swój "czubek" :)
Pomóżcie ( tu głównie zwracam się do osób które mają do czynienia z kalibratorami). Jeśli Admin uzna że nie ta kategoria proszę o przeniesienie i nie ruganie mnie za bardzo.
Pozdrawiam All :)..... i oczywiście każdemu wymarzonego kalibratora pod drzewkiem :)

Jac
17-12-2006, 22:13
ja bym bral EyeOne Display2 - znany producent, dobry sprzet, swietny soft do kalibracji... Spidera nie znam ale imho oszczednosci (jak zwykle) nie wychodza na dobre ;-)

zOomek
17-12-2006, 22:56
Żeby było zabawniej Eye jest tańszy od Spidera :P Czyżby domniemanie jakości po przez cenę? :P

Jac
17-12-2006, 22:59
ja mam inny cennik ;)
Eye-One Display-2 Web Price: €252.63
Spyder2 Web Price: €89.89

EDIT: Spider2 PRO jest drozszy €295.04 ale kalibruje rowniez drukarki (softwarowo ;-) )

Duty
17-12-2006, 23:08
ja mam inny cennik ;)
Eye-One Display-2 Web Price: €252.63
Spyder2 Web Price: €89.89

Zoomek ma rację:
Eye One Display 2 to 215€ netto,
zaś Syder2Pro to 251€ netto.

Ja bym brał Eye One Display2.
Spyder nie jest lepszy, ale ma dołączone oprogramowanie ColorVision PrintFIX PLUS służące do budowy profili drukarek RGB.
Jednak stworzone przy użyciu kolorymetru takie profile można sobie w buty włożyć. Plusem jest tu możliwość kalibracji projektora (Spyder).
Tyle funkcji na raz w wydaniu Spydera - gdyby było zrealizowane na poziomie, musiałoby kosztować ponad 1000 Euro - cudów nie ma.

zOomek
18-12-2006, 01:02
Dzięki za podpowiedzi :smile:
Wybiorę chyba Eye. Po pierwsze zawsze to 2 stówki w kieszeni a po drugie sprawdzona marka. Co do kalibrowania drukarki softem to Eye też coś podobnego propomuje (chyba .... możliwe że coś pokręciłem). Jeśli nie to żaden problem bo jak podpowiadają koledzy (znaczy - Duty) to można to sobie w ....buty wsadzić (ładny zwrot) ;p
Dzięki za pomoc ... jak nabędę to dam znać. A są szansę że na gwiazdkę już będzie.
Ponawiam zyczenia dla koleżanek i kolegów ;)

Duty
18-12-2006, 01:43
Co do kalibrowania drukarki softem to Eye też coś podobnego propomuje (chyba .... możliwe że coś pokręciłem).

Jak Kupisz Eye One Display 2 to masz z nim soft Eye One Match 3.6x, który umożliwia kalibrację monitorów, rzutników LCD, skanerów, drukarek atramentowych (lub inaczej - RGB), aparatów cyfrowych oraz edycję profili.
Z tych wszytkich opcji będziesz miał dostęp do części monitorowej.

Do kalibracji drukarki trzeba już podłączyć do programu inne urzadzenie - Eye One Pro - spektrofotometr - nota bene znakomity sprzęt! Do pozostałych modułów trzeba wykupić licencję, żeby z nich skorzystać...
Ale jak się już ma Eye One Pro - to pełnię jego możliwości można wycisnąć używajac oprogramowania Profile Maker - kolejna kasa...
Firma nigdy nie przestaje zarabiać, a w naszych warunkach zanim sprzęt się spłaci - wychodzi nowy model... :)

Jednak Eye One Display 2 do monitorów to jak najbardziej - wart każdego centa.

KuchateK
18-12-2006, 08:54
To ja jeszcze pomieszam :D

Jesli tylko monitory to moze tani Spyder2 Express? Wszystko dziala swietnie bez zbednych bajerow. Na monitor, kilka klikniec i gotowe ;)

Ten sam sprzet co w wersji PRO za 1/3 ceny. Soft prosty, ale chyba malo kto potrzebuje wszystkich ulotkowych wodotryskow. Zreszta ColorVision oferuje "apgrejd" z wersji express do wersji pro jak komus bedzie pozniej malo.

Choc w/g mnie prawdziwy sens ma pozniej dopiero inwestycja w kalibrator pozwalajacy skalibrowac sprzetowo wszystko z ulubionym labem i drukarka wlacznie.

Jac
18-12-2006, 09:27
a jakie ma parametry mozliwe do kalibracji ten spyder2 express? (cena w #4 poscie ;-))

KuchateK
18-12-2006, 09:47
Wybierasz typ monitora i kalibruje ;) Nie poszalejesz :D Chyba ze by doinstalowac inny soft.

Zreszta fragment pudelka chyba mowi wiecej...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img301.imageshack.us/img301/6121/spajderqh4.jpg)

Z euro na usd liczac tamta cene to jakies 120 dolcow bedzie. Tutaj za to chca 75 dolcow z taxem.

Skoro do wszystkich trzech daja to samo urzadzenie zastanawia mnie jak to wplywa na dokladnosc kalibracji.

Duty
18-12-2006, 19:44
Wybierasz typ monitora i kalibruje ;)

Ta ilośc opcji "NO" na pudełku go dyskredytuje.
Dopiero Spyder Pro ma odpowiadające Eye One Display 2 możliwości.
A jak masz 2 kompy z różnymi monitorami to szybko zapłaczesz, że najtańszy kalibrator kupiłeś.

zOomek
19-12-2006, 18:46
Dokładnie Duty. Wstyd przyznać :) ale na razie będę "obrabiał" zdjęcia na laptopie. Po ostatnim jakże uroczym różowym zafarbie na zdjęciach z zimowego wypadu w Stołowe dostałem lekkiego nerwa i stąd ta decyzja. W przyszłości chciałbym jakiś porządny (cokolwiek to znaczy) monitor. Jak widać kalibrator musi mieć możliwość kalibrowania dwóch "telewizorów".

KuchateK
19-12-2006, 18:58
Dopiero Spyder Pro ma odpowiadające Eye One Display 2 możliwości.
To prawda. Chcialem tylko zwrocic uwage ze wynikaja one z prostego "apgrejdu" softu, a nie roznic w sprzecie. Imho cena jest nieadekwatna do roznic. Sami sobie sztuczne ograniczaja rynek zbytu.

A jak masz 2 kompy z różnymi monitorami to szybko zapłaczesz, że najtańszy kalibrator kupiłeś.
Dwa kompy to nie problem. Skalibrowalem wszystko w domu :)

Gozej jak jeden ma dwa monitory. Tego zestawu jeszcze nie probowalem, ale zobacze czy nie da sie i tak skalibrowac i uzywac.

zOomek
28-12-2006, 16:50
No i stało się. :)
Kalibrator dojechał do mnie. Radość wielka ale i ilez niepokojów ... a to czy drukarka "da radę" a to czy nie trzeba "porządnego" monitora ... Bosh ... lepiej chyba było pozostać przy.... no właśnie przy czym? Każdy "sport" podobne niepewności niesie :)
Ale wracając do tematu. Lapka skalibrowałem - dziecinnie proste. Zdjęcia wyglądają tak samo pod PSem jak i na tapecie (kolory itp.). A niedługo biorę się za drukowanie. Dam znać ... na razie ustawiłem przestrzeń kolorów drukarki taką która pokrywałabysię z tym co mi kalibrator na laptopie ustawił. Zobaczymy jak to "chodzi". Proszę o pytania. Obiecuję na bieżąco odpowiadać.
Z fotograficznym pozdrowieniem połamania statywu. Omar

RafalR
29-12-2006, 12:52
Pół roku temu kupiłem kalibrator X-Rite Monaco Optix (xr). Na początku rozważałem Spydera albo Eye One Display 2 ale po długiej rozmowie z ludźmi z Cortlandu wybrałem trochę droższy X-Rite Monaco Optix (xr).
Sprzętowo to podobno dużo lepszy kolorymetr a od wersji Pro różni się tylko oprogramowaniem (grupowe ustawienie monitorów do parametrów monitora referencyjnego).
Nie testowałem Spydera i Eye One Display 2 więc nie mogę porównać. Ze swojego kalibratora jestem bardzo zadowolony, w końcu właściwe kolory na monitorze. Po pierwszej kalibracji stwierdziłem, że sam bym na czuja nie ustawił tak monitora chociaż kalibracja była jak najbardziej prawidłowa ;)

Paprochwbody
12-01-2007, 01:10
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wystarczy skalibrowanie monitora, a następnie do druku wybranie odpowiedniego profilu z predefiniowanych w mojej Pixmie 4200? Używam tylko canonowskich tuszy i papierów, których nazwy mają odzwierciedlenie w profilach Pixmy. Czy może lepsze będzie sprofilowanie programowe (np. ColorVision PrintFIX PLUS), czy pozostaje tylko profilowanie drukarki odpowiednim (drogim...) urządzeniem???
Drukuję amatorsko, ale chcę doskonałych wydruków (używam LCD Philipsa 150B i lapka-jego do przeglądania zdjęć w terenie).
Poradźcie.
Paprochwbody

merciful
12-01-2007, 10:31
Niestety kalibracja monitora nie wystarczy. Musisz zrobic to samo z drukarką jesli oczekujesz idealnego odwzorowania. Spektrofotometr X-rite daje rade - efekty takie jak należy :) Tylko cena zabija.

KuchateK
14-01-2007, 02:05
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wystarczy skalibrowanie monitora, a następnie do druku wybranie odpowiedniego profilu z predefiniowanych w mojej Pixmie 4200?
Ja po skalibrowaniu monitora jestem zadowolony z tego co wypluwa drukarka (ip5000) na fabrycznych profilach. Roznice sa, ale w zasadzie kosmetyczne. Pewnie wystarczylo by pokrecic w sterownikach do drukarki nieco do idealu (czyt. nie chce mi sie :D).

Idealnie nawet po skalibrowaniu najlepszym kalibratorem nie bedzie, gdyz gamut urzadzen z pewnoscia jest rozny, wiec pewnych kolorow na obu nie daje sie uzyskac.

strus_pedziwiatr
10-02-2007, 14:38
na stronie:
http://www.fotal.pl/artykul/Amatorska_kalibracja_monitora_cz_1_doc13696.html
pokazała się 1-sza część artykułu o kalibracji monitorów.

Tomasz Urbanowicz
06-08-2007, 11:08
Kalibratora Spyder2Express nie ma możliwości upgrade'u do wersji Suite ani PRO (wersja Suit ma taką możliwość). Mimo że wszystkie te urządzenia posiadają "ten sam" sensor, jednak od wersji Suite do PRO sensory są po odpowiedniej, precyzyjnej selekcji Delta E - w Expressach montują te co nie przechodzą selekcji do wyższych wersji.
Spyder w porównaniu z EYE wolniej kalibruje, jednak po rozmowie z ludźmi zajmującymi się profesjonalnie kalibracją dowiedziałem się iż jest precyzyjniejszy od EYE jeśli chodzi o szarość - w cieniach jest troszkę gorszy, ale ogólnie powiedziano mi, że jest dokładniejszy od EYE.

KuchateK
07-08-2007, 02:26
Gdzies mozna by potwierdzic te informacje w pewnym zrodle innym niz "kolega slyszal ze kolega czytal".

Colorvision udostepnia aktualizacje z wersji expres do pro, wiec jak to nie ma mozliwosci?

Myslisz ze przeszlo by sprzedawanie expresa + upgrade drozej jak zestaw pro (280$ vs 250$) jesli kalibrator w expresie byl by kiepski i nie spelnial wymagan wersji pro?

Tomasz Urbanowicz
07-08-2007, 06:08
Proszę mi pokazać gdzie widziałeś upgrade do PRO z Express?
Na oficjalnej stronie jest:

"Upgrade Kit - Spyder2 to Spyder2PRO

Upgrade your Spyder2 Suite to Spyder2PRO, the professional’s choice for monitor calibration. Upgradeable products include Spyder2, Spyder2 Plus and Spyder2 Suite with following part numbers [...]"

http://shop.colorvision.ch/product.php?xProd=150&xSec=1&jssCart=3e0f71f3406e9b885bd2005ea1f769a1

Rozmawiałem z autoryzowanym dystrybutorem na Polskę który profesjonalnie zajmuje się kalibracją. Nie jest zalecany upgrade z wersji Express do wersji PRO. Ma sens updgrade z Suite do PRO z powodów jak wcześniej napisałem.

To że można wgrać soft od PRO nie oznacza, że jest to zalecane (z powodów jak wyżej).

Paprochwbody
07-08-2007, 08:49
Ja widziałem:
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1673&xSec=14
:)
tu można "upgrejdować".

KuchateK
12-08-2007, 20:15
Proszę mi pokazać gdzie widziałeś upgrade do PRO z Express?
Tutaj: http://www.colorvision.com/products.php

Spyder2express™ - Spyder2PRO™ Upgrade Kit - $200

A dokladnie:
http://www.colorvision.com/product-mc-s2eu.php

To że można wgrać soft od PRO nie oznacza, że jest to zalecane (z powodów jak wyżej).
Soft od pro mozna wgrac dlatego, ze bylo to zamierzone dzianie Colorvision. Skoro nie jest zalecane jakim cudem colorvision sprzedaje upgrade a cena finalnego produktu jest wyzsza jak kupienie od razu wersji PRO? Skoro funkcjonalnosc ma byc mniejsza, to cena powinna to odzwierciedlac.

Z jakich powodow nie jest zalecane? Dokladnosci? A gdzie jakies dane poza slowem wspomnianego dystrybutora?

Colorvision na swojej stronie w zakladce hardware ma dane dotyczace dokladnosci obu produktow. Numery dla expressa i pro sa dokladnie takie same.
http://www.colorvision.com/product-mc-s2p.php
http://www.colorvision.com/product-mc-s2e.php

Ba, jest nawet zakladka "compare", gdzie jedyne roznice wystepuja w funkcjonalnosci samego softu. Mozliwosci ustawienia gammy, temperatury, kalibracja dla swiatla zastanego, prekalibracja, wielomonitorowosc, wlasne krzywe czy inne tego typu dodatki dla tych, ktorzy chca wykalibrowac sie do otoczenia najlepiej jak sie da, albo kalibrowac wszystko dookola dla dowolnych kombinacji.

W/g oficjalnej strony zaleznie od upodobania kupujesz sobie pudelko i dostajesz "Award-Winning Spyder2 Colorimeter" plus odpowiedni soft. Albo wersje "jeden klik" bez zbednych komplikacji i zaprzatania sobie glowy albo opcje full wypas i mozliwosc kombinacji przez dwa tygodnie (liczac ze kalibracja to 5 min a opcji jest sporo).

Rozmawiałem z autoryzowanym dystrybutorem na Polskę który profesjonalnie zajmuje się kalibracją. Nie jest zalecany upgrade z wersji Express do wersji PRO. Ma sens updgrade z Suite do PRO z powodów jak wcześniej napisałem.
Sprzedawcy potrafia czasami takie bajki wciskac aby zwiekszyc sprzedaz tego czy tamtego produktu, ze lepiej pominac to milczeniem.

W/g mnie to ta jego autoryzacja jest malo warta skoro zaprzecza oficjalnej stronie i temu co robi Colorvision. A te jego zalecenia to trzeba by najpierw porownac do jego oferty i marzy jaka ma na poszczegolnych produktach.

Watpie aby dystrybutor na koncu swiata (za przeproszeniem) sprzedajacy tyle co jeden sklep w usa mial dostep do informacji co do jakiego kalibratora pakuja i jak sie to przeklada na wyniki kalibracji. Sadze raczej ze zmysla bo mu to na reke finansowo.

Dipson
18-01-2008, 11:49
W firmie mamy studio fotograficzne ze swiatłem z lamp fluorescencyjnych,robimy fotki roznego rodzaju przedmiotom doświatlając wszystko lampami w softboxach.Wszystkie fotki robimy w Raw-ach potem nastepuje ich obróbka.
Nasze monitory nie do konca odzwierciedlają kolory z fotki, juz bawilismy sie na wszystkie sposoby. W koncu zapadła decyzja nad kupnem kalibratora.....padła opcja zeby kupic "The Eye One Display 2" czy sprosta on naszym wymaganiom? Czy wogle warto jest kupić takich kalibrator przy pracy w rawach.???

Tomasz Urbanowicz
18-01-2008, 11:59
Moim zdaniem EyeOne D2 to minimum jeśli chodzi o kalibrator.
Spyder jest be :)

Dipson
18-01-2008, 13:40
Prosimy o doradzenie co wybrać i na co zwrócić uwagę.

Tomasz Urbanowicz
18-01-2008, 13:47
Tak jak napisałem. IMO nic poniżej jakości Eye One Display2 (czyli nie Spyder'a). Droższe i precyzyjniejsze urządzenie to Lafot LMC-03, jeszcze droższe to EyeOne Pro.

Rpoto
18-01-2008, 14:06
Może się przyda takie porównanie.
To efekt kalibracji monitora EizoCE210. Jak widać są różnice między pomiarami SpyderTVPro(Spyder2Pro) i EyeOnePro.

Tomasz Urbanowicz
18-01-2008, 14:35
Możemy prosić o wykres przy luminancji L=25% wraz z gamutem sRGB i AdobeRGB jako porównanie?

Rpoto
18-01-2008, 17:02
Możemy prosić o wykres przy luminancji L=25% wraz z gamutem sRGB i AdobeRGB jako porównanie?

Prosze.

tomdz
24-01-2008, 23:41
Może kogoś zainteresuje, że na http://www.colourconfidence.com mają teraz dobrą ofertę na Eye One Display 2. Po dzisiejszych kursach wychodzi 750 zł, a przesyłka do końca stycznia darmowa! Mój już jest w drodze :-)

aptur
09-05-2008, 23:12
Mam pytanie odnośnie najtańszego chyba na rynku kalibratora spyder2 express. Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.

Tomasz Urbanowicz
10-05-2008, 07:01
Mam pytanie odnośnie najtańszego chyba na rynku kalibratora spyder2 express. Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.
ODRADZAM!!

aptur
10-05-2008, 07:52
ODRADZAM!!

Znaczy się odradzasz kupno konkretnie tego kalibratora czy też kalibracji tego monitora w ogóle? Jeśli nie ten to co proponujesz w zamian? Oczywiście czytałem wątek z testem kalibratorów ale może od tego czasu coś się zmieniło i można dostać coś innego w atrakcyjnej cenie?

Tomasz Urbanowicz
10-05-2008, 09:01
Znaczy się odradzasz kupno konkretnie tego kalibratora czy też kalibracji tego monitora w ogóle? Jeśli nie ten to co proponujesz w zamian? Oczywiście czytałem wątek z testem kalibratorów ale może od tego czasu coś się zmieniło i można dostać coś innego w atrakcyjnej cenie?
Odradzam kupno Spydera.
Każdy monitor należy skalibrować - tego oczywiście nie odradzam, a zalecam :). Polecam gorąco kupno EyeOne Display2.

Shark-uk
11-05-2008, 21:44
Słuchajcie przeszukałem oczywiście forum ale żaden problem nie jest taki jak mój.
Otóz mialem od jakiegoś czasu problem z profilami w ps mialem ok ale po zapisaniu już się zmienialy i były calkiem inne.
Wlasnie przed chwilą przeinstalowalem system i zobaczylem pewną zależność, otoz przed kalibracją monitora spyderem kolory mam takie same wszędzie a po kalibracji kolory jakie pokazuje PS mają się nijak do kolorów jakie pokazuje np ADCSee lub explorer itd.
Wiem one niby nieczytaja profili ale jakoś niebardzo kumam co to ma wspólnego na laptopie mam skalibrowany monitor i jest ok kolory w ps jak i w innych są takie same.

Chce mieć poprostu tak że np. chce zdjęcie do web: otwieram rawa w LR potem conwertuje go na JPG z sRGB profilem, w PS otwieram go i mam takie same kolory, robie sobier coś tam zapisuje np: do web i plik otwieram w jakiejść innej przeglądarce i wciąż ma te kolory z LR. Pomocy jak to zrobi??
Podkreślam że na laptopie tak mam.

Kamil Wolski
11-05-2008, 23:18
Ustaw profil kolorów w PSie ;) Bo wygląda że to to.

Tomasz Urbanowicz
12-05-2008, 06:24
Wlasnie przed chwilą przeinstalowalem system i zobaczylem pewną zależność, otoz przed kalibracją monitora spyderem kolory mam takie same wszędzie a po kalibracji kolory jakie pokazuje PS mają się nijak do kolorów jakie pokazuje np ADCSee lub explorer itd.
No i prawidłowo. Jeśli nie masz ACDSeePRO z ustawionymi profilami to tak będzie, bo inne wersje ACDSee nie wspierają profili. Tak samo jest z IE - nie wspiera profili. Jedyna przeglądarka internetowa, która potrafi przeliczyć profil to Firefox 3 (na razie beta), ale domyślnie wspieranie profili ma wyłączone (trzeba włączyć). Jeśli chciałbyś mieć tą samo "kolorystykę" wszędzie, to musisz zaopatrzyć się w ACDSeePro, Firefox 3 i szukać programów które potrafią przeliczać profile. Zakładam, że dobrze ustawione masz zarządzanie barwą w PS jak również profil monitora (ten ze spydera) znajduje się w zarządzaniu kolorami we właściwościach karty graficznej i ładujesz krzywą do LUT loaderem spydera (tak nawiasem mówiąc Spyder trudno nazwać kalibratorem, znaczy coś tam robi, ale... ;> ).

Shark-uk
12-05-2008, 10:04
w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.

Tomasz Urbanowicz
12-05-2008, 10:19
w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.

Jak masz dokładnie ustawione zarzadzanie kolorem w PS? Bo piszesz coś o profilu monitora - przecież w nim nie ustawiasz profilu który otrzymałeś po kalibracji tylko przestrzeń edycyjną.
To co widzisz w PS (zakładam że masz wszystko dobrze ustawione) jest najbardziej percepcyjnie zbliżone do wzorca. Oglądając w IE czy IrfanView będziesz miał tak jak fabryka dała - czyli duża rozbieżność w kolorach. Będziesz miał tylko zachowaną szarość - bo loader "krzywą szarości" ładuje do LUT karty graficznej.

Nie bardzo rozumiem dlaczego przejmujesz się użytkownikami którzy używają IE i mają nieskalibrowane monitory - to ich sprawa jak oglądają. Jedyne wyjście to nie kalibruj monitora i powyrzucaj wszystkie profile z zarządzania barwą z właściwości karty graficznej - wtedy będziesz miał zgodność PS z IE :)

czornyj
12-05-2008, 11:02
Są dwie opcje - albo zależy ci na zgodności kolorymetrycznej - i wtedy cudów nie ma, w PS będzie co innego niż w przeglądarce, albo ci nie zależy i wtedy niczego nie kalibrujesz.

Swoją drogą - chętnie bym zasadził kopa w d... temu gnojkowi, który w M$ odpowiada za brak modułu zarządzania barwą w tej zas.... przeglądarce. Osobiście mi to powiewa, ale co się już natłumaczyłem ludziom, że tak musi być i że jest to normalne...

Mam nadzieję, że przejście Marka Hamburga do M$ nieco zmieni podejście do sprawy.

Shark-uk
12-05-2008, 13:46
A więc tak zależy mi żeby zdjęcia w IE były (przynajmiej bardzo podobne) do tych jakie mam w ps bo strone mają oglądać klięci którzy nierozumieją kalibracji itd a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia a pozatym pokazuje im ich zdjęcia na necie w pierwszej kolejności, potem jak je wydrukuje to nie chce żeby mi mówili że na necie były ładne kolory na na zdjęciu nie ma lub na odwrót.

Co do ustawień to profil z kalibratora mam ustawiony tylko w systemie a w ps mam sRGB jako przestrzeń roboczą

Tomasz Urbanowicz
12-05-2008, 13:51
A więc tak zależy mi żeby zdjęcia w IE były (przynajmiej bardzo podobne) do tych jakie mam w ps bo strone mają oglądać klięci którzy nierozumieją kalibracji itd a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia a pozatym pokazuje im ich zdjęcia na necie w pierwszej kolejności, potem jak je wydrukuje to nie chce żeby mi mówili że na necie były ładne kolory na na zdjęciu nie ma lub na odwrót.
Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem raz jeszcze to co zostało napisane w tym wątku...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

... a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia...
Masz tak dlatego, że to wina spydera - profil robi na gamme gdzieś ok. 2.5 (mimo że zadajesz 2.2). Stąd u Ciebie widać za ciemno w PS i jak obrobisz prawidłowo to w IE jest za "jasno". Spyder to zuo a nie kalibrator. O wiele lepiej będzie jak nie będziesz go w ogóle używał i obrabiał zdjęcia bez kalibracji. Zainwestuj w EyeOne Display2.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

...a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia
Poczytaj: http://canon-board.info/showpost.php?p=426195&postcount=60

Tomasz Urbanowicz
12-05-2008, 15:45
@Shark-uk

Co do "jasności-ciemności" to zarówno w IE jak i PS powinieneś mieć mniej więcej tak samo, bo krzywa która wczytywana jest do LUT tak ustawia kartę graficzną. Różnica i to duża będzie na monitorze nieoprofilowanym przez Spydera - przedstawiać się ona będzie tak jak opisujesz, że będzie "jaśniej" niż u Ciebie.
Ja chętnie zrobiłbym to, na co ma ochotę czornyj, z tym że tym gnojkiem byłby "spec" który tworzył Spydera (szczególnie że miałem kiedyś niezłą przeprawę ze Spyderem, która skończyła się jego sprzedażą).

Tom01
13-05-2008, 07:40
Idealnie nawet po skalibrowaniu najlepszym kalibratorem nie bedzie, gdyz gamut urzadzen z pewnoscia jest rozny, wiec pewnych kolorow na obu nie daje sie uzyskac.

Może być niemal idealnie. Różnica jednak jest z reguły w błędnym rozumieniu koncepcji. Nie chodzi o to żeby zmuszać drukarkę do wydrukowania tego co jest na ekranie, a żeby symulować na monitorze jak ona zadziała. Kwestia niepokrywania się gamutów jest znana i rozwiązywalna.

Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.

Monitora z 8-bitowym kolorem nie można skalibrować sprzętowo. Fakt posiadania "sprzętu", czyli czujnika nie czyni jeszcze kalibracji sprzętową!

Tomasz Urbanowicz
13-05-2008, 08:00
Monitora z 8-bitowym kolorem nie można skalibrować sprzętowo. Fakt posiadania "sprzętu", czyli czujnika nie czyni jeszcze kalibracji sprzętową!
Tutaj można by dyskutować o "sprzętowości". Jestem pewien że przedpiszcowi chodziło o kalibracje "nie na oko" lecz sprzętem - kalibratorem. Monitor który daje się skalibrować jak Ty to nazywasz sprzętowo posiada LUT czyli coś w rodzaju karty graficznej (wiem że upraszczam). A skoro tak, to combo zwykły monitor + komputer spełniałby poniekąd kalibracje sprzętową :)

Tom01
13-05-2008, 08:17
Tutaj można by dyskutować o "sprzętowości".

Sprawa jest prosta, Tomku o tym wiesz doskonale, ale napiszę dla porządku.

Monitor kalibrowany "sprzętowo" musi mieć zdolność takowej regulacji, czyli wewnętrzną tablicę koloru, o większej precyzji niż sterowanie. Monitor bez tego, jest korygowany "programowo" z poziomu karty graficznej komputera. Wówczas, aby nie wprowadzać nieporozumień, powinno mówić się o kalibracji toru wyświetlania a nie monitora. W obu przypadkach konieczny jest dodatkowy "sprzęt" w postaci kalibratora.