PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zainstalować pluginy IrfanView?



Rajki
04-01-2005, 15:49
Win2000, Irfan zainstalowany ok, działa. Ale chciałbym doinstalować pluginy i wyskakuje mi taki komunikat


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://221xl.w.interia.pl/irfan.jpg)

Tak jakby nie mógł znaleźć katalogu z właściwym programem, ale po uruchomieniu pliku z pluginem wcale nie pyta o opcje instalacji tylko od razu ten komunikat. Próbowałem instalować go w róznych katalogach i zawsze to samo. Czy ktoś się z tym spotkał?

eternus
04-01-2005, 15:56
A probowales umiescic plik-instalator tych plug-inow w tym samym katalogu co zainstalowales wczesniej program?

Rajki
04-01-2005, 16:05
A probowales umiescic plik-instalator tych plug-inow w tym samym katalogu co zainstalowales wczesniej program?

Próbowałem...

eternus
04-01-2005, 16:07
I jak sadze nie pomoglo... :)

To chyba jedyne wyjscie, jakie Ci pozostaje to skombinowanie sobie jakiegos alternatywnego plug-in-packa, o ile taki istnieje.

Rajki
04-01-2005, 16:17
I jak sadze nie pomoglo... :)

Nie pomogło :cry: Jakby pomogło to bym nie pytał...

eternus
04-01-2005, 16:20
Jasne, wiem, wiem - ja po prostu mam dzikie poczucie humoru czasami.

tpop
04-01-2005, 17:01
sprawdz czy masz taki klucz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\IrfanView\shel l\open\command]

Zgrzezly
04-01-2005, 17:03
Najprawdopodobniej nie masz odpowiednich uprawnień. W okienku jest komunikat o braku dostępu do rejestru.

tpop
04-01-2005, 17:09
Najprawdopodobniej nie masz odpowiednich uprawnień. W okienku jest komunikat o braku dostępu do rejestru.

moze byc. Rejestr tez ma uprawnienia. Wej do niego i kliknij na jaki kolwiek klucz (np HKEY_LOCAL_MACHINE) prawym i wybierz uprawnienia.

Vitez
04-01-2005, 17:48
Win2000

A jestes jako Administrator/Uzytkownik z grupy Administrators czy inny z uprawnieniami?

Rajki
05-01-2005, 06:52
sprawdz czy masz taki klucz:
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesIrfanViewshellope ncommand]

Znalazłem takie coś... Ale szczerze mówiąc nie jestm tak zawansowany w informatyce, żeby wiedzieć co to oznacza i co z tym mogę zrobić.


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://221xl.w.interia.pl/reg.jpg)

[ Dodano: 05-01-2005 ]


Win2000

A jestes jako Administrator/Uzytkownik z grupy Administrators czy inny z uprawnieniami?

Jestem użytkownikiem, komputer firmowy :wink: To może być właśnie ten problem, ale czemu w takim razie sam program się zainstalował, a pluginy już nie?

[ Dodano: 05-01-2005 ]


Najprawdopodobniej nie masz odpowiednich uprawnień. W okienku jest komunikat o braku dostępu do rejestru.

moze byc. Rejestr tez ma uprawnienia. Wej do niego i kliknij na jaki kolwiek klucz (np HKEY_LOCAL_MACHINE) prawym i wybierz uprawnienia.

Klikam i nie widzę żadnej opcji "Uprawnienia"...

tpop
05-01-2005, 10:50
Klikam i nie widzę żadnej opcji "Uprawnienia"...
a czy w menu Edit masz opcje Uprawnienia?

Rajki
05-01-2005, 11:59
Klikam i nie widzę żadnej opcji "Uprawnienia"...
a czy w menu Edit masz opcje Uprawnienia?

Tylko takie coś

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://221xl.w.interia.pl/menu.jpg)



https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://221xl.w.interia.pl/menu2.jpg)



https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://221xl.w.interia.pl/menu3.jpg)

woodruff
11-01-2005, 10:11
Witam,

Sprawa jest prosta, nie masz uprawnień administratora na firmowym kompie i w czasie instalacji IrfanView nie dodał pewnie do rejestru info o katalogu w jakim jest zainstalowany, albo opcja druga instalator pluginów odwoluje sie do rejestru a Ty nie masz uprawnień do dodawania/aktualizowania tam wpisów.

Najłatwiejsze wyjście z sytuacji to ze strony http://www.irfanview.com/plugins.htm pobierasz 4 pozycje, dokładnie:
1. iv_mmedia.zip. .................
2. iv_formats.zip. ................
3. iv_effects.zip. ................
4. iv_misc.zip. ................

Po pobraniu tych plików rozpakowujesz je do katalogu PLUGINS w katalogu IrfanView na dysku (np. C:\Program Files\IrfanView\Plugins) i to wszystko.
Po tych operacjach wszystko powinno działać.

pozdrawiam i zycze powodzenia

Rajki
11-01-2005, 12:56
Witam,

Sprawa jest prosta
[...]
i to wszystko.
Po tych operacjach wszystko powinno działać.

Wielkie, wielkie dzięki. Działa..... :D

[ Dodano: 10-03-2005 ]

Witam,

Sprawa jest prosta,

No i niestety problem powrócił, w trochę innej formie. Zmienili mi komputer i system, (teraz mam WinXP). Irfana admin mi zainstalował, pluginy skopiowałem i niby wszystko ok, ale przetwarzanie wsadowe nie działa. Funkcja i wszystkie opcje są dostępne, ale po przetworzeniu i zapisaniu plików nie są one zmienie, są takie same jak oryginały. Po ponownym wejściu w opcje zaawansowane przetwarzania wsadowego nie są zapamiętane ostatnio wprowadzone ustawienia, nie dają się w ogóle zapisać.