PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka na akumulator

fotna
17-12-2006, 00:26
Czy są drukarki na akumulator?
Czy współpracują one z Canonem?
Jakie są koszty Eksploatacji ? - materiałów i serwisu?
Jaka jest żywotność?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi?

Potrzebuje drukarkę, która by mi wydrukowała zdjęcie 9x13 i miała własne zasilnie a przy tym nie ważyła 2 kg. Tak by po zrobieniu serii zdjęć można było dać w terenie ludziom.

Calliactis
18-12-2006, 18:15
Canon Selphy CP510 - druk 10x15 - termosublimacyjny. Czas wydruku - prosto z apratu (bez kompa) to ok. 1 minuty. Zdjecia musza być w JPEG (czyli najlepiej robić RAW + JPEG). Koszt drukarki - ok. 100zł (allegro, kiedyś FotoJoker), papier + taśmy - ok. 110zł (na 108 zdjęć), koszt akumulatora oryginalnego Canon - ok. 300zł (z ładowarką).
Mam, używam i polecam. Aku Canona starcza na ok 36 fotek, ja dokupiłem normalny akumulator żelowy (24V) i drukarkę podłączam przez klasyczny wtyk zasilania. Aku waży ok. 1,5kg - ale mam go w plecaku, nie przeszkadza i starcza na zadrukowanie kompletu - tj. 108 arkuszy. To daje ok 2-3h działania na takim zestawie. Koszt też duzo niższy - bo akumulator kosztował mnie 45zł. Drukarkę noszę w uszytym pokrowcu - przypiętą do paska - jak ktoś potrzebuje - drukuję fotkę (swoją drogą przyjemy sposób na zarabianie :P) - ja tak chodziłem po plaży na Helu i sprzedawałem zdjecia :)... Można było mieć po tygodniu roboty (i opalania! :P) - kolejny tydzien wakacji za friko... :)

Jakość wydruków - znakomita (można jedynie mieć obiekcje co do głebi czerni). Oddanie przejść tonalnych - jak na odbitce z Labu. Polecam załatwić sobie profil kolorów przy drukowaniu z kompa - oryginalny sterownik zmieni Ci wartości o kilka % w kierunku żółci i zieleni.

Jak dla mnie - idealna - zamiast labu...
Polecam!

piast9
18-12-2006, 18:19
Hm... Ciekawa działalność... :)

shaqi
14-03-2007, 11:16
jest jeszcze cp 720 i 730
ta druga ma wiekszy lcd i moze kadrowac zdjecia i ma mozliwosci ich obrobki