Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BG-E3 - zakup konieczny czy nie

Olszewski
16-12-2006, 23:19
Pojawił mi się oprócz kwestii makro kolejny problem związany ze swiętami :) Mianowicie mam mozliwosc kupna BG-E3 (grip do 350D) za 270zł (nowy). Nie jest to produkcji Canona, lecz zamiennik, ale tego sie nie obawiam. Znajomy mial oryginalnego gripa do 350D a teraz gdy przeszedł na 30D kupił zamiennik bo niczym się nie różnił od oryginału, oprócz napisu "Canon". Dręczy mnie inna kwestia, mianowicie czy warto wydawac 270zł na taką pierdołę? (no bo w pewnym sensie ta "część" do aparatu jest pierdółką, nie daje dużo możliwości a kosztuje 270zł.

Argumenty na TAK:

1) 75% zdjec jakie wykonuje, robie w pionie. Męczy mnie trochę to, iż musze unosic łokiec zeby nacisnąc spust migawki. Jak byłem na koncercie i robiłem zdjęcia przez godzine to myślałem że zwariuje, drugi argument

2) Miesci w sobie drugi akumulator, co np. w przypadku koncertow, gdzie czasami musze wykonac wieksza ilosc zdjec by było przydatne.

3) Dodatkowy spust pozwala mi na robienie zdjec 70-300mm z ręki w pionie bez poruszenia ich co często występowało w przypadku przełożenia ręki (uniesienia łokcia) do naciśnięcia spustu migawki.

Argumenty na NIE:

1) 270zł tak naprawde na wygodę
2) Odnosząc się do punktu 2) argumentow na TAK, równie dobrze mogę miec w kieszeni dodatkowy akumulator i poprostu go wymienic.
3) Mimo wszystko nie nadaje 350-tce odpowiedniego ciężaru (wydaje mi się że powinien byc ciutek cięższy)

Tak, więc, sami widzicie, argumentów jest 50:50 :( A dylemat dużo. 270zł to niby nie pieniądze przy takim sprzęcie, ale zawsze te 270zł można byłoby przeznaczyc na jakis inny wydatek. Co byscie mi radzili? Wiem, ze problem moze wydawac sie błahostką.

arturs
16-12-2006, 23:26
Pojawił mi się oprócz kwestii makro kolejny problem związany ze swiętami :) Mianowicie mam mozliwosc kupna BG-E3 (grip do 350D) za 270zł (nowy). Nie jest to produkcji Canona, lecz zamiennik, ale tego sie nie obawiam. Znajomy mial oryginalnego gripa do 350D a teraz gdy przeszedł na 30D kupił zamiennik bo niczym się nie różnił od oryginału, oprócz napisu "Canon". Dręczy mnie inna kwestia, mianowicie czy warto wydawac 270zł na taką pierdołę? (no bo w pewnym sensie ta "część" do aparatu jest pierdółką, nie daje dużo możliwości a kosztuje 270zł.

Argumenty na TAK:

1) 75% zdjec jakie wykonuje, robie w pionie. Męczy mnie trochę to, iż musze unosic łokiec zeby nacisnąc spust migawki. Jak byłem na koncercie i robiłem zdjęcia przez godzine to myślałem że zwariuje, drugi argument

2) Miesci w sobie drugi akumulator, co np. w przypadku koncertow, gdzie czasami musze wykonac wieksza ilosc zdjec by było przydatne.

3) Dodatkowy spust pozwala mi na robienie zdjec 70-300mm z ręki w pionie bez poruszenia ich co często występowało w przypadku przełożenia ręki (uniesienia łokcia) do naciśnięcia spustu migawki.

Argumenty na NIE:

1) 270zł tak naprawde na wygodę
2) Odnosząc się do punktu 2) argumentow na TAK, równie dobrze mogę miec w kieszeni dodatkowy akumulator i poprostu go wymienic.
3) Mimo wszystko nie nadaje 350-tce odpowiedniego ciężaru (wydaje mi się że powinien byc ciutek cięższy)

Tak, więc, sami widzicie, argumentów jest 50:50 :( A dylemat dużo. 270zł to niby nie pieniądze przy takim sprzęcie, ale zawsze te 270zł można byłoby przeznaczyc na jakis inny wydatek. Co byscie mi radzili?

Ja przez pół roku używałem bz gripa, potem kupiłem - IMHO jest zdecydowanie lepiej, co do ciężaru to jak się zapnie 24-105 i 580Ex to jest wystarczająco ciężki ;-), wydaje mi się że z dwoma akumulatorami w gripie wychodzi więcej zdjęć niż z dwoma pojedynczo wkładanymi do aparatu.
Także aparat lepiej się trzyma..

Pozdr
Artur

amper
16-12-2006, 23:27
350d jest mały i czesto zrywa się spust nawet w poziomych zdjęciach, jak kupiłem i nie uważałem tego za zbędny zakup

Olszewski
16-12-2006, 23:29
No wlasnie ja robie czesto w zestawie: 350D + Sigma 70-300mm + 430 EX + akumulatorek do aparatu + 4 akumulatorki do lampy i aparat wydaje mi sie ciutek za lekki.

Arturze a co uległo zdecydowanemu polepszeniu po zakupie gripa? Ja wlasnie rok używam już bez gripa i mnie to dobija powoli, niby ostatnio rzadko robię zdjęcia, ale grip stanowi pewnego rodzaju wygodę.

Olszewski
16-12-2006, 23:30
amper - 350D w poziomych zdjęciach z ręki przy 300mm nie zrywa mi fotek, ale w pionowych, niestety bardzo często zwłaszcza jak do zdjęcia przychodzi mi wyczekiwać na "ten" moment z 15-20 sekund to ręka mi się męczy i fotka wychodzi poruszona bo naciskam spust migawki w sposób taki ze poruszam obiektywem.

amper
16-12-2006, 23:33
ja głównie robie zdjęcia sportowe na długiej lufie, mi grip w tym pomagał /rzadko to były zdjęcia w pionie/, dodatkowo na plus 2 akumulatory

Olszewski
16-12-2006, 23:36
amper - niby tak, ale wiesz zawsze moge jeden akumulator wyjąc i drugi wlozyc i grip mi na gwizdek. Zaoszczedzam 270zł. Czyli ogolnie uwazasz ze grip Ci pomogl w "nie zrywaniu fotek" na dlugiej ogniskowej? Robiłes ze statywu czy z ręki i na jakiej przewaznie ogniskowej?

amper
16-12-2006, 23:38
z ręki, 200mm, 300mm, wyścigi samochodowe, motorowe

arturs
16-12-2006, 23:38
No wlasnie ja robie czesto w zestawie: 350D + Sigma 70-300mm + 430 EX + akumulatorek do aparatu + 4 akumulatorki do lampy i aparat wydaje mi sie ciutek za lekki.

To jak dołożysz gripa to będzi w sam raz.. mój komplet z lampą waży równe 2 kg

Arturze a co uległo zdecydowanemu polepszeniu po zakupie gripa? Ja wlasnie rok używam już bez gripa i mnie to dobija powoli, niby ostatnio rzadko robię zdjęcia, ale grip stanowi pewnego rodzaju wygodę.

Może wpisz sobie w profil skąd jesteś to w Twojej okolicy znajdzie się ktoś kto ma gripa i po prostu sobie zobaczysz..

Co było wygodniej.. po pierwsze to co piszesz o kadrach pionowych - ja tez sporo robię pionowych więc drugi spust (i przyciski pod kciukiem) jest jak najbardziej przydatny. Ja mam niexle nadwyrężony nadgartek (w zasadzie to mam RSI - zespół cieśni nadgarstka - od myszy) więc sporo zredukowałem machanie nadgarstkiem i łokciem..
Dwa akumulatory - wg mnie więcej zdjęc robię na 2 w gripie niż na 2x1 w aparacie. A i tam mam 4 akumulatory -2x2 jest ok.
Poprawia się sporo uchwyt - 350 jest "niewysoki" więc zawsze mały palec dłoni gdzieś tam zwisał a teraz chwyt jest zdecydowanie pewniejszy..

Pozdr
Artur

nocarz
16-12-2006, 23:39
Cześć. Dobre pytanie, wygoda,czy zbędny dodatek, a może albo przede wszystkim ergonomia pracy i wygoda. Oprócz tego jakiego rodzaju robisz zdjęcia (układ pion- poziom) najczęściej to po pierwsze (chociaż nie jest to do końca wyznacznikiem zakupu gripa) oraz kolejna sprawa to dodatkowe zasilanie i ewentualne oszczędności jakie można osiągnąć przy użyciu innych niż oryginalne akumulatory dedykowane do aparatu.Dla mnie jest ważne pewne i precyzyjne trzymanie aparatu. Mam trochę większe dłonie (nawet przy 20 D lub 30 D) i przez to nie mam pewnego chwytu, to raz, a druga sprawa to czas - jak długo w ciągu np. dnia fotografujesz. Jeżeli zabiera Ci to godzinę czy dwie to można jakoś przeżyć, ale jeżeli masz plener lub fotografujesz ptaki przy użyciu długich ogniskowych ja bym był za kupnem gripa. To narazie tyle pozdrawiam Nocarz.:)

Olszewski
16-12-2006, 23:40
arturs - czyli masz to samo co ja, nie chodzi o zespól cieśni nadgarstka, ale męczy Ci się ręka w pionie i mały palec wisi przy robieniu zdjęc.

Przepraszam nie zauwazyłem że nie mam wpisanego miasta. Jestem z Warszawy, więc o przysługę mógłbym prosic ampera :)

Amper - No to robisz tak jak (pod względem ogniskowych) tylko ze ja koncert, ludzi, makro. Ale i tak uwazam ze drugi spust sie przydałby.

amper
16-12-2006, 23:42
Przepraszam nie zauwazyłem że nie mam wpisanego miasta. Jestem z Warszawy, więc o przysługę mógłbym prosic ampera :)

bardzo chętnie bym pomógł i pożyczył ale sprzedałem z aparatem

szycho
16-12-2006, 23:42
To co chłopaki piszą wyżej ,to święta prawda. Nie będę się powtarzał. Jak masz możliwość to kup. Na pewno nie pożałujesz!!!!

Olszewski
16-12-2006, 23:46
amper - Przepraszam nie spojrzalem na stopke że już masz 30D :)

szycho - no wlasnie mam dylemat, tak jak mowilem 270zł nie pieniadz a z kolei nie wisi na drzewie. Jesli mam wydac aby wydac to bez sensu, ale z kolei szykuje mi sie długie stanie przy makro zdjeciach właśnie w pionie, szykuje mi sie pobyt w ministudio do fotografowania ludzi przydałby mi sie komfort psychiczny ze mam 2 akumulatory i spust w pionie co da mi pewnosc ze jak 2/100 zdjec bede mial zerwanych to maks! Ale z kolei czy warto na te kilka okazji wydawac 270zł.

adamek
16-12-2006, 23:52
Jak nei miałem gripa, to nie widziałem jegopotrzeby.
Ale jak kupiłem do 33v jeszce...
to już wpisałem go sobei na listę zakupów do 20d. ;)

ripek
17-12-2006, 01:49
350d bez gripa wygląda śmiesznie ;) Jak jakis kompakcik.

Tak więc chociażby dla wrażenia kup:)

Olszewski
17-12-2006, 10:10
Wybór nadal pozostaje ciężki :)
riper - 350D z gripem tak jak mowilem wyglada lekko i smiesznie, 30D + grip daje ten ciężar jaki mi by odpowiadał. BTW, ale chyba kupie.

arturs
17-12-2006, 13:03
Wybór nadal pozostaje ciężki :)
riper - 350D z gripem tak jak mowilem wyglada lekko i smiesznie, 30D + grip daje ten ciężar jaki mi by odpowiadał. BTW, ale chyba kupie.

Paomachasz kiedyś pare godzin tym odpowiadającycm ciężarem to zmienisz zdanie :mrgreen:

Pozdr
Artur
P.S. Wpisz sobie lokalizację do profilu

Olszewski
17-12-2006, 14:11
Miałem okazje machac tym ciężarem (30D+Grip) 2 godziny i nie przeszkadzało mi to. :)

Ale chyba jednak kupie.

Kolekcjoner
17-12-2006, 15:16
Paomachasz kiedyś pare godzin tym odpowiadającycm ciężarem to zmienisz zdanie :mrgreen:

No to mam to samo :). W 30-tce dla mnie grip jest zbędny zwłaszcza, że nie mogę go nazwać wygodnym.

Max_im
17-12-2006, 20:47
Idź do jakiegoś sklepu i powiedz, że chcesz obejrzeć aparat z podpiętym gripem
Weź ze sobą kartę i pstryknij parę fotek
Sam zobaczysz
Mi wystarczyło 15 sekund żeby się przekonać.

Olszewski
17-12-2006, 21:00
Max_im - i przekonales sie ze warto go kupic? Ja trzymalem 400D z gripem i wydawal mi sie o wiele lepszy od 350D bez gripu. Tylko 400D+grip trzymalem moze minute i zrobilem 10 fotek, ale rzeczywiscie w pionie sie robi lepiej z gripem niz bez.

Fakungio
17-12-2006, 21:02
Ja uważam, że kompletnym bezsensem jest kupowanie gripa do 350D tylko dlatego żeby się wygodniej trzymało aparat.
Lepiej było kupić Nikona d70s i masz dużą lafetę.
Idea gripa polega głównie na zwiększeniu długości pracy aparatu poprzez dodatkowe akumulatorki w obudowie. Ja też zastanawiałem się nad kupnem, ale stwierdziłem, że 350-tka jest dlatego fajna bo poręczna bez tej puszki.
Wyobraź sobie sytuację, kiedy robisz taką lafetą zdjęcia " z koca" na plaży.
Wygląda trochę zabawnie. Wygodnie jest, głownie przy pionie (sprawdzałem w sklepie ;)).

Pozdrawiam

Olszewski
17-12-2006, 21:06
Fakungio - nie obraź się ale "puknij się w głowe" 100% akcesorii, które posiadam mam dedykowane do Canona, a teraz będę zmieniał na Nikona? Musiałbym byc Tobą (bez urazy).
Grip nie tylko ma zwiększac dlugosc pracy aparatu poprzez mozliwosc korzystania z 2akumulatorków, ale ma takze poprawiac komfort pracy przy robieniu zdjec w pionie.

Fakungio
17-12-2006, 21:35
Fakungio - nie obraź się ale "puknij się w głowe" 100% akcesorii, które posiadam mam dedykowane do Canona, a teraz będę zmieniał na Nikona? Musiałbym byc Tobą (bez urazy).
Grip nie tylko ma zwiększac dlugosc pracy aparatu poprzez mozliwosc korzystania z 2akumulatorków, ale ma takze poprawiac komfort pracy przy robieniu zdjec w pionie.
No ma.
Ja się zastanawiam, czy ty wiesz co to jest stwierdzenie ironiczne, bo takie dotyczyło Nikona.

Ja wymiękam...

PS. I nie akcesorii tylko akcesoriów.
PS2. Dodałem słowo "było" do mijej poprzedniej wypowiedzi żeby być dobrze zrozumianym przez niektórych na forum.hehe

Olszewski
17-12-2006, 21:42
Temat traktuje poważnie a nie ironicznie.

Odnosnie akcesorii, to powoli dopuszcza się taką formę, podobnie jak rękami zamiast rękoma.

adamek
17-12-2006, 21:45
ahm.
U mnie kupno gripa było motywowane lepszym trzymaniem i pionowym spustem.
Tylko.
O długości życia na bateryjkach w ogóle nie myślałem.:)

Olszewski
17-12-2006, 21:49
adamek - zapewne kupie bo jednak rzeczywiscie wydaje mi sie ze na oko sie lepiej go trzyma z gripem niż bez. Z resztą lepiej mi sie trzymało 400D + Grip, wiec napewno 350D bedzie mi sie lepiej trzymalo. Baterie traktuje jako dodatkowy plus gripa, bo jak przyjdzie mi wyjechac gdzies i nie bede mial dostepu do ladowarki przez 1 dzień a bede robil duzo zdjec to na 2 akumulatorkach zrobie ~1000zdjec. To poprawia komfort psychiczny pracy.

himi
17-12-2006, 21:50
doskonale pamiętam 350 bez BG. To jakiś żart. do dziś nie mogę się nadziwić jak można tak małą puszkę wyprodukować.

Olszewski
17-12-2006, 21:53
himi - a ja jak kupowałem 350D to sie dziwiłem ze jest duzy :) (pierwsza lustrzanka), a obecnie pluje sobie w brodę że nie wziąłem czegos cięższego. Ale kupowalem 350D jak byl nowoscia, wiec 10D, 20D, 30D były o wiele droższe :)

kami74
17-12-2006, 22:05
Jak kupowałem gripa (dzień przed kupnem aparatu) to w sumie nie byłem przekonany że robie dobrze, ale myślę: na CB piszą, że trzeba to kupię;)
Parę dni temu go odkreciłem bo żona miała focić na imprezie w przedzkolu i co ? I już teraz wiem, że CB miało rację. Nie potrafię trzymać 350tki bez gripa, ale to pewnie kwestia przyzwyczjenia i już.

Olszewski
17-12-2006, 22:18
kami74 - a mógłbys mi go udostepnic na 30 minut, mieszkasz w Warszawie, wiec z dojazdem nie byloby problemu. Mimo ze jestem w zasadzie do niego przekonany.

Fakungio
17-12-2006, 22:28
Olszewski..skąd ty przybywasz???

Udostępnić na 30min??

Masz od tego sklepy.

KMV10
17-12-2006, 22:39
Apropos użyteczności (dyskusyjnej) gripa;)
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=131969&postcount=103

arturs
17-12-2006, 22:51
Olszewski..skąd ty przybywasz???
Udostępnić na 30min??
Masz od tego sklepy.

hmm.. przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać:
Fakungio po co czytasz forum.. przecież wszystkiego dowiesz się w sklepie :mrgreen:

Pozdr
Artur

Fakungio
18-12-2006, 00:05
Arturs.
Nie osłabiaj mnie...

PS. Tak na marginesie. Czy ktoś udostępni mi EOS 1Ds Mark II? Chciałbym zrobić zdjęcia rozbierane żony hehhe :)

zOomek
18-12-2006, 01:06
Hej. Osobiście polecam. Przy większej ilości zdjęć w pionie naprawdę zauważa się różnicę w pracy. znaczy - wygodniej. Dłoń sie mniej męczy ... zdjęcia mniej poruszone itp. :) Reasumując jak pisałem wcześniej - polecam.

Max_im
18-12-2006, 06:47
Max_im - i przekonales sie ze warto go kupic? Ja trzymalem 400D z gripem i wydawal mi sie o wiele lepszy od 350D bez gripu. Tylko 400D+grip trzymalem moze minute i zrobilem 10 fotek, ale rzeczywiscie w pionie sie robi lepiej z gripem niz bez.

Tak od razu byłem pewny, że trzeba kupić
W poziomie też lepiej

Olszewski
18-12-2006, 07:50
KMV10 - Moze koleś nie wiedział ze go ma?:)

zoomek - No i wlasie dlatego bede go kupowal :)

KMV10
18-12-2006, 16:35
Wiedział - to zawodowiec - po prostu niekiedy nie ma czasu na przekładanie ręki i _wygodniej_ jest po prostu zrobić zdjęcie, nie przejmując się gripem. Zwłaszcza jak fotografujesz brytyjską rodzinę królewską :)

Olszewski
18-12-2006, 22:34
KMV10 - Jak komus wygodniej to czemu nie :)

Panie i Panowie, 350D + Grip załatwia sprawę małego aparatu :) To jest cudowne :) Kupilem BG-E3 i o niebo lepiej sie trzyma aparat w pioziomie nawet :) Polecam każdemu :)

sadaman
19-12-2006, 16:15
Witam
A ja mam takie pytanko do użytkowników powyższego Gripa.
Czy ów gripa posiada gwint umożliwiający montaż aparatu wraz z gripem na statywie?
Czy może trzeba demontować gripa by aparat założyć na statyw.
Stoje przed zakupem powyższego - a sprzedawca nie ma o tym pojecia, zresztą sprawdzać też nie będzie bo musiałby rozpakować towar:|

adamek
19-12-2006, 16:23
ma.
jak sprzedawca nie ma o tym pojęcia... to może go zmień?
nie brzmi to za dobrze...

amper
19-12-2006, 16:25
Witam
A ja mam takie pytanko do użytkowników powyższego Gripa.
Czy ów gripa posiada gwint umożliwiający montaż aparatu wraz z gripem na statywie?
Czy może trzeba demontować gripa by aparat założyć na statyw.
Stoje przed zakupem powyższego - a sprzedawca nie ma o tym pojecia, zresztą sprawdzać też nie będzie bo musiałby rozpakować towar:|

oczywiście że ma!!
popieram - nie kupuj u niego

Olszewski
19-12-2006, 16:30
Nie kupuj u takiego sprzedawcy. Ma prawo zobaczyc towar i sprawdzic do w sklepie w takim wypadku.

Odosnie gwintu to ma :)

sadaman
19-12-2006, 16:31
OK Dziękuję Adamek i Amper - może zmienie sprzedawce, zwłaszcza że znalazłem na Allegro zamiennik "orginału" w bardzo dobrej cenie http://www.allegro.pl/item150139763_canon_350d_400d_battery_pack_zam_bg_ e3_tanio.html
Niewiem czy ktoś z was miał już styczność z Tymi zamiennikami, - jedno wiem napewno : sprzedawca polecany, pewny towar...i zamiennik ponoć produkowany w tej samej fabryce co orginały.

Olszewski
19-12-2006, 16:33
Ja wlasnie mam ten zamiennik i jestem zadowolony :) Co prawda mam go dzień dopiero ale spisuje sie świetnie :)

sadaman
19-12-2006, 17:08
ok...dzięki ""Olszewski", już wylicytowany teraz czekam na paczkę:)
Pozdrawiam

Olszewski
19-12-2006, 17:13
Nie ma problemu :) I dodam że akumulatory (zamienniki) PremiumGOLD współpracują z oryginalną ładowarką Canona i z oryginalnym akumulatorem w gripie, wiec jesli ktoś kto przeglądałby ten wątek, chciałby oto zapytac to ma odpowiedz :)

sadaman
19-12-2006, 17:22
Olszewski napisał:
...dodam że akumulatory (zamienniki) PremiumGOLD współpracują z oryginalną ładowarką Canona i z oryginalnym akumulatorem w gripie...

Hmm, zamiennik mojego orginalnego akumulatora to MaxxCell 2500 mAh, bez problemu współpracuje z orginalną ładowrką Canona - więc myślę że zamiennik wraz z orginałem będzie także współpracował bardzo dobrze w Gripie.
Tylko zastanawia mnie czy różnica pojemności nie będzie miała jakiegoś wpływu - zamiennik 2500 mAh a orginał niewiele ponad 700 mAh.

Olszewski
19-12-2006, 17:24
zamiennik nie ma 2000mAh :) Producent tylko tak podaje. Czytałem gdzieś artykul o tym, że zamienniki mają zawsze około 1000-1200mAh :) I to rowniez nie powinno stanowic problemu :)

ewg
30-12-2006, 12:55
Canon Battery Grip BG-E3 - 349pln - chyba fajna cena
http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1575

remol71
13-01-2007, 23:37
adamek - zapewne kupie bo jednak rzeczywiscie wydaje mi sie ze na oko sie lepiej go trzyma z gripem niż bez. Z resztą lepiej mi sie trzymało 400D + Grip, wiec napewno 350D bedzie mi sie lepiej trzymalo. Baterie traktuje jako dodatkowy plus gripa, bo jak przyjdzie mi wyjechac gdzies i nie bede mial dostepu do ladowarki przez 1 dzień a bede robil duzo zdjec to na 2 akumulatorkach zrobie ~1000zdjec. To poprawia komfort psychiczny pracy.

IMHO najwieksza zaletą gripa jest to, że na dowolnym zadupiu na świecie kupisz paluszki, a nie zawsze jest czas i miejsce aby naładować akumulator.

Kolekcjoner
14-01-2007, 00:17
IMHO najwieksza zaletą gripa jest to, że na dowolnym zadupiu na świecie kupisz paluszki, a nie zawsze jest czas i miejsce aby naładować akumulator.

Tak to fakt. To wielka zaleta :). Nie miałem póki co takiej potrzeby ale rzeczywiście może to uratować tyłek.
Trzeba tylko pamiętać żeby zabierać wkład na paluszki :mrgreen:.

ewg
14-01-2007, 11:32
- No właśnie. Czy komukolwiek się to kiedyś przydało (te paluszki)???

Bajo
27-01-2007, 17:03
Ja sie przyłączam do posta bo chce zapytac o ilość akumulatorów, które moge włozyć do środka. jeśli chodzi o te dedykowane to można włożyć jeden albo dwa... a jak jest z paluszkami ? czy mozna włożyć naprzykład tylko 4 zamias 6 ? czy jak włoze 4 to wszystko bedzie działac ?

piast9
27-01-2007, 17:11
Nie, potrzebne są wszystkie 6, są połączone szeregowo.

jac+
27-01-2007, 17:35
Moim zdaniem KUP. Napiszę o moich doświadczeniach na temat pracy z gripem i bez na podstawie mojej 10-tki. Na początku pracowałem bez gripa. Jeśli używałem obiektywu 50/1.8 nie było powodu do narzekań, jeśli jednak podpinałem pod puszkę Tokinę ATX aparat był potwornie niewyważony, a przez to niewygodny. Zestaw po prostu leciał w przód (pomimo dużego i wygodnego uchwytu i dość dużej masy samego aparatu). Ergonomia kadrowania pionowego też nie był zbyt dobra. Po dwóch godzinach pracy przy kadrowaniu pionowym z ręki poważnie zaczynał bolec mnie nadgarstek. Gdy dokupiłem grip BG-ED3 ŻYCIE STAŁO SIĘ PROSTSZE :). Zestaw jest super wyważony nawet po wpięciu bardzo ciężkich szkieł (przy lekkich obiektywach ich masa jest nie odczuwalna). Praca podczas kadrowania pionowego to po prostu poezja. Złapałem się na tym, że "przerzucanie" z uchwytu poziomego na pionowy jest wykonywana przeze mnie wręcz bezwiednie. Przed moją 10-tką miałem EOSa 5 również "zgripowanego". W przypadku tego aparatu uchwyt pionowy był nawet solidniej wykonany od podstawowego. Zdecydowanie zalecam!

jacekT
27-01-2007, 17:55
Bez gripa nie wyobrazam sobie robienia zdjec z 350 D:grin: moze dlatego ze mam duze łapy:-) :-)

tego
http://www.allegro.pl/item159874113_canon_350d_400d_battery_pack_zam_bg_ e3_tanio.html

mialem przez rok, wszytko OK

arturs
27-01-2007, 18:12
Bez gripa nie wyobrazam sobie robienia zdjec z 350 D:grin: moze dlatego ze mam duze łapy:-) :-)

tego
http://www.allegro.pl/item159874113_canon_350d_400d_battery_pack_zam_bg_ e3_tanio.html

A miałeś taki jak w aukcji czy orginalny Canona bo z opinii użytkowników zamienników wynika że różnica jest nie tylko w braku napisu Canon - tylko że ten zamiennik jest sporo gorszy zarówno pod względem elektrycznym jak i mechanicznym..
Ja miałem bez gripa 350D przez pare miesięcy ale dokupiłem i jak czasem mam w rękach 400D znajomego to jednak brakuje gripa

Pozdr
Artur

Blindseeker
27-01-2007, 22:48

tego

No przecie napisał że 'tego' gripa z linka...

sadaman
28-01-2007, 00:15
Arturus napisał

A miałeś taki jak w aukcji czy orginalny Canona bo z opinii użytkowników zamienników wynika że różnica jest nie tylko w braku napisu Canon - tylko że ten zamiennik jest sporo gorszy zarówno pod względem elektrycznym jak i mechanicznym..
Ja miałem bez gripa 350D przez pare miesięcy ale dokupiłem i jak czasem mam w rękach 400D znajomego to jednak brakuje gripa

Miałem w dłoniach oba Gripy - zarówno orginał jak zamiennik - akurat ten polecany z aukcji za kwote około 260 zł.
Powiem tak - testując zarówno orginał jak i zamiennik nie dostrzegłem właściwie żadnej różnicy...no może poza bardziej wyczówalnym skokiem spustu migawki w orginalnym gripie.
Co do mechaniki - to w moim odczuciu jedynie spust migawki - a co do elektryki...szczerze powiem - WĄTPIE By miała jakikolwiek wpływ.

Olszewski
01-02-2007, 23:23
Ja tylko po w miarę długim czasie używania powiem, że współpracuje świetnie z 350D, żadnych problemów. Nic nie odpadło, wszystko sprawne w 100% i pracuje mi się z nim świetnie :)

Każdemu kto jeszcze nie kupił i ma wahania odnośnie zakupu, a robi dużo zdjęc w pionie, to polecam, gdyż nie ma z czym zwlekac ;)

Premislaus
09-05-2007, 13:08
No dobrze. Czy moglibyście pomóc i wskazać sprzedawcę gripa BG-E3, który ma dobry i sprawdzony towar, np. na allegro? Nie musi to chyba być koniecznie oryginał.