Zobacz pełną wersję : Sigma 80-400 OS Vs. Canon 100-400 IS
lokowaty
15-12-2006, 23:08
Witam!
Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?
Pzdr!
Witam!
Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?
Pzdr!
Kiedyś szukałem o niej informacji. Jej wada dla mnie dyskwalifikująca był bardzo wolny AF, ona nie ma silnika hsm – czego nie rozumiem.
Mój dobry kolega "spod płotu" ma tą Sigmę. To są obiektywy mniej więcej tak podobne do siebie jak Tamron 28-75 i Canon 24-70L :) Zakres, jasność, funkcje, wszystko niby to samo... ale... ;-) Chyba w żadnym systemie nie ma tak dobrego szkła do zabaw z samolotami jak 100-400L. Nikon 80-400VR jest wolny (sam Ken Rockwell to przyznaje :mrgreen:), Sigma - patrz wyżej. Jedynie 200-400/4 Nikona... w cenie samochodu :-)
Ja przed zakupem swojego 100-400 bawiłem się także Sigmą. Zdjęcia oceniłem jako podobne ale jednak funkconalność Sigmy przegrała. Chodzi mi głównie o wolny AF i jednak push-pull w Canonie jest wg mnie zdecydowanie bardziej praktyczny do szybkiego zoomowania np. ptaków, samolotów itp.
lokowaty
16-12-2006, 10:08
Witam!
Dziekuje za opinie! Czyli jednogłośnie Canon...
Jest jeszczed Sigma 50-500 z HSM ale bez OS :(
Pzdr!
Jest jeszczed Sigma 50-500 z HSM ale bez OS :(
Trochę bawiłem się Jac-a pożyczoną na RIAT-cie. Super sprzęt... do spottingu w pogodny dzień :) Ale na 100-400 bym się nie zamienił :-D
Jeśli chcesz kupić tanio to pomyśl o Tamronie 200-500, wyglada fajnie tylko troszkę ciemnawy (5.6-6.3) czyli raczej na pogodny dzień. Za to zdecydowanie tańszy.
Nie mniej osobiście skłaniam sie do 100-400, piękne i szybkie szkło ale na razie funduszy za mało a i potrzeb też takich nie mam, żebym musiał to miec już teraz.
Jeśli chcesz kupić tanio to pomyśl (..)
... jeszcze raz :) bo będziesz dwa razy płacił :mrgreen: Bardziej serio: jeśli już "tanie x-500" to 170-500 od Sigmy. Był to najpopularniejszy obiektyw wśród moich kolegów spotterów... dopóki większość nie wymieniła go na 100-400IS :mrgreen:
... jeszcze raz :) bo będziesz dwa razy płacił :mrgreen: Bardziej serio: jeśli już "tanie x-500" to 170-500 od Sigmy. Był to najpopularniejszy obiektyw wśród moich kolegów spotterów... dopóki większość nie wymieniła go na 100-400IS :mrgreen:
A czy przypadkiem 170-500 nie jest słabszy optycznie od 50-500? Coś mi się tak kojarzy……..
A czy przypadkiem 170-500 nie jest słabszy optycznie od 50-500? Coś mi się tak kojarzy……..
Oczywiście że jest... choć w sumie może nie tak "oczywiście", bo zakres wskazywałby na co innego ;-) ale jest, 50-500 w porównaniu ze 170-500 to zupełnie inna półka. Ja się odnosiłem do tego Tamrona 200-500.
No z tej całej trójki to Tamron wygrywa w przedbiegach jakością optyczną.
lokowaty
17-12-2006, 15:08
Witam!
Szkoda że Tamron zaczyna się od 200mm.
Mój teren działań dla obiektywu to 1/4 lub 1/2 długości pasa lotniska, stojąc za płotem. Przeważnie pstrykam serie, od momentu nalotu, przyziemienie samolot wtedy jest prostopadle do mojego aparatu, no i parę fotek gdy już minie mój pkt. pobytu. Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.
ten moment:
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815359
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815346
sprawdziłem exif: ok 110mm w tym momencie
Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.
I dobrze się obawiasz. 200 czy 170mm to zdecydowanie za długo na "typowy spotting". 100mm to jest w ogóle minimum (mam między pasem i miejscówką jeszcze taxiway i dzięki temu jestem w stanie od biedy chwycić nawet i 747 @100mm), ale też bywa z tym różnie.
Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
I dobrze Ci chodzi :) Tak jak napisałem, idealny obiektyw na spotting w pogodny dzień :) Chwycisz i bizjeta na short final i duzego airbusa na taxiway blisko Ciebie. Tylko czasem brakuje światła/IS. Do "ogólnolotniczych" zastosowań (pokazy) itp. to brałbym raczej 100-400IS, ale jeśli nastawiasz się w większości na stanie pod płotem - Sigma.
zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii :mrgreen:
zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii :mrgreen:
W Fairford inaczej gadałeś :mrgreen: Choć prawdę mówiąc, ja to najchętniej kupiłbym obydwa :) I 1D z cropem 1.6x :mrgreen:
no ale jak nie masz mozliwosci z IS to zostaje monopod jako alternatywa taniego IS i tez daje rade!, a zakres od 50 jest duzym ulatwieniem jesli chodzi o pokazy rowniez 500 to zaleta.... no ale pierscien zooma to jest porazka! przejsc z 50 do 500 jest bardzo ciezko napewno 100-400 bije tu sigme na glowe!, jakosc bym powiedzial ze porownywalna
chociaz dla mnie (mimo wszystko) sprawa jest zupelnie innego gatunku ;-) tylko Canon staloogniskowy ;-)
Witam!
To dorzucę parę słow od siebie, mam Sigmę 80-400 i używam jej od roku głownie do spottingu. Miałem też w rękach Canona 100-400. Optycznie bardzo prównywalne obiektywy, stabilizacja działa bardzo podobnie. A co do innych rzeczy:
Sigma - czarna, cięższa, wolniejszy autofocus, za to tańsza i ma dół 80mm a nie 100 co ma znaczenie przynajmniej dla mnie.
Canon rzeczywiście szybszy autofocus, co ma znaczenie, ale nie ma aż takiej dużej różnicy. Dla mnie to nie problem, fotografuje dużo samolotów i nawet na ILA w Berlinie moja Sigma dawała radę.
Co do zoomowania to kwestia przyzwyczajenia.
Dlaczego kupiłem Sigmę, bo była sporo tańsza i nie stać mnie było wtedy na Canona, a i teraz jakoś wcale nie palę się do zmiany. Jak dla mnie Sigma się sprawdza.
Co do innych obiektywów to nie polecam żadnych Sigm czy Tamronów 170(200)-500. Bo użytkowość na lotnisku żadna, dobre tylko na pokazy, miałem Sigmę 170-500 i praktycznie po za jednymi pokazami w Radomiu, praktycznie jej nie używałem. Niestety są to ciemne obiektywy i nie najlepsze optycznie, więc potrzebny jest jasny słoneczny dzień żeby jako tako coś wyszło, a z pogodą bardzo różnie jest.
Sporo moich kolegów używa właśnie Canona 100-400 i to chyba najlepszy obiektyw do spottingu. Jako alternetywa Sigma 80-400.
Moje fotki zrobione tym obiektywem:
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=11973
http://www.airliners.net/search/photo.search?photographersearch=Pawel%20Cieplak&distinct_entry=true
Pozdrawiam Paweł