Zobacz pełną wersję : The Pod - groszek zamiast statywu
Do jakiegoś kawałka blachy mocujemy w środku statywowy gwint. Blachę obszywamy woreczkiem pełnym grochu. - Powstaje nam The Pod! :mrgreen:
http://www.bogenimaging.us/thepod/content/pod.html
Może być ciekawie. Stąd nowy wątek... ;-)
bruckner
14-12-2006, 18:52
Ale że niby jakby to miało działać?? że niby na czymś opieramy i stoi stabilnie??
Pomysł fajny do dommowego zrobienia ;) pozdrawiam
Hmm... ja nie rozumiem.. na czym polegać ma przewaga tego nad starym jak świat patentem p.t. "worek piasku"?
Hmm... ja nie rozumiem.. na czym polegać ma przewaga tego nad starym jak świat patentem p.t. "worek piasku"?
na lepszym marketingu ? :-)
Zastanawiam się po co to komu, jeszcze worek ze sobą nosić ;)
I to jedyny statyw, który można zjeść po sesji! :mrgreen:
O piasku nie pomyślałem i też mi się podoba. Już się opłacało załozyć wątek!
Nie wiem tylko czy ten stary sposób z piaskiem w ogóle przewidywał gwint??? Jeśli tak to, rzeczywiście zupełny plagiat.
Gwint musi być raczej dość dobrze zakotwiczony w groszku/piasku, bo na przeciętnych szkłach (tych jeszcze bez własnego gwinu) zestaw może się przewracać z racji ciążenia szkła...
Ale w "patencie na worek z piaskiem" aparat kładzie się na worku razem z obiektywem, ten drugi również jest podparty. Jeśli chodzi o stabilność, to lepsze od najlepszego manfrotto :)
No tak... Teraz się zaczynam zastanawiać po cholere oni tam ten gwint w ogóle dali... :mrgreen:
Viracocha
14-12-2006, 23:33
No tak... Teraz się zaczynam zastanawiać po cholere oni tam ten gwint w ogóle dali... :mrgreen:
Otóż to - śruba bez sensu.
Ja od wielu lat noszę woreczek z ryżem lub grochem (bez śruby), kiedy nie mogę wziąć statywu (żona mi uszyła, jak jeszcze nie była żoną). Moim zdaniem ryż najlepszy jako wypełnienie.
katonczyk
14-12-2006, 23:43
piasek raczej ciężkawy...
To może wypełnić puchem? ;)
Toteż nikt rozsądny go ze sobą nie nosi, tylko znajduje na miejscu :)
ukasbadu
15-12-2006, 12:35
Jest tego więcej:
Monsterpod : http://www.photojojo.com/store/awesomeness/monsterpod-mini-tripod/
Gorillapod: http://www.photojojo.com/store/awesomeness/gorillapod-original-and-slr-zoom/
Czego to ludzie nie wymyślą :-) ...
-=Festyk=-
16-12-2006, 16:10
Ale to drugie jest całkiem fajne.Można owinąć ,,statyw'' dookoła drzewa:D
Ale nie można go zjeść... :cry:
wszystko sie da zjesc ;d zalezy jakie masz zołądek ;p
-=Festyk=-
16-12-2006, 22:56
A normalny statyw możesz?;)
niesmialy
25-02-2007, 01:42
ten Gorillapod jest u mnei w miescie w sklepie:) powiem ze mialem takiego jak uzywalem kompaktu i sie nei spisywalo:P strasznie sie wyginla i cezko bylo do czegokolwiek dopasowac;/
haha musi miec niezla wytrzymalosc skoro i Canona z bialym obiektywem mocuja.. Gorzej jak nie utrzyma i o ziemie pierdut....
"Long, heavy zoom lenses are no problem for the Gorillapod SLR Zoom." Ja bym jednak nie zaufał takiemu rozwiązaniu. No i 50$ też bym nie dał:wink: