Zobacz pełną wersję : Jak sfotografować brylant??
bartolomic
12-12-2006, 23:07
Mam bardzo proste pytanie - czy ktos wie jak sfotografować brylant lub inny kamień (kryształ) o podobnej fakturze?
Próbowałem AF ale rezultaty nie są zbyt dobre, manualnie ostrość ustawiam - nie ma żadnego BF ani FF - rysująć linię ostrości (równoległą do przedniej soczewki) kamień znajduje sie dokładnie w punkcie, gdzie jest ustawiona ostrość, sam jest jednak nieostry.. czy jest może jakiś "myk" ??
zwroc uwage czy chcesz miec ostra krawedz tego kamienia czy tez to co sie w nim odbija (jakis rozblysk czy blik) Trudny temat sobie wybrales :)
ja bym zrobił makro manualnie .....
Makro, wysoka przyslona, dobre oswietlenie i ustawienie przedmiotu, obiektyw najlepiej manualny z przyslona o niewielkiej ilosci listkow (5-6, Biometar, Pancolar, Tessar, Industar)...
mario1275
13-12-2006, 12:09
poszukaj czegoś o sposobie oświetlania brylantów tak do celów ekspozycyjnych myślę ze to może ci pomóc pokazać na focie to co w brylancie najistotniejsze - czyli szlif i brak skaz
Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.
Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.
a możesz wytłumaczyć pojęcie "w prześwicie?"
Wyostrz manualnie, jeśli masz problem ze złapaniem ostrosci użyj starego triku czyli kawałka papieo z tekstem. Reszta to już sama przyjemność.
bartolomic
20-12-2006, 19:50
hm.. nie jest to jednak takie proste:) po pierwsze brylant nie jest wielkości dłoni (a szkoda:sad:) gdyż ma 0,205ct... do dyspozycji mam KIT'a bądź 70-200L, wiec nie jest to sprzet dedykowany do makro.. jakby nie było, ostrze na obrączkę, w ktorej jest umieszczony brylant, f domknalem nawet do 36 i ... wszystko ostre oprócz kamienia - na zdjęciu wygląda totalnie zamazany.. troche to dziwne i frustrujące... moze spróbuje bez lampki nocnej (w ciągu dnia, żeby nie błyszczał tak) mam też taki krysztalik na sznurku może zaczne od niego - jest większy i bez żadnej "obudowy" ... a w międzyczasie musze tak czy siak rozglądnac sie za czyms do makro... (no i czyms co zastapi KIT'a, ale to juz znalazlem)
A może ktos juz bawil sie w cos takiego:confused:
bartolomic
20-12-2006, 20:18
nie dawalo mi to spokoju, wiec mimo panujących ciemności zrobiłem jeszcze jeden test - z kryształem... efekt - złapałem ostrość, ale całość wygląda dosc beznadziejnie - wszedzie odbicia wszystkiego, co tylko jest w pokoju i w dodatku przeswitujaca sciana (jako tło)... musze teraz to po kolei wyeliminowac, ale poczekam na "aniolka" az statyw przyniesie, bo ukladanie ksiazek pod aparatem nie jest najwygodniejsza metoda ;-)
Z brylantem bedzie gorzej, bo jest mniejszy i ma wiecej krawedzi, ale.. nie od razu Rzym zbudowano:smile:
pozdrawiam
Z KIT'em i 70-200/4L do mikroskopijnego brylanta? Sadze ze narzeczona nie bedzie zadowolona, chyba ze podepniesz pierscienie dystansujace do ktoregos z tych obiektywow lub posluchasz rad starszych, czasem zonatych juz ;), kolegow...
bartolomic
20-12-2006, 21:36
0,205ct to nie jest mikroskopijny kamień. "Na oko" jest wielkosci polowy malego paznokcia w rece, wiec to nie tak, ze fotografuje glowke od szpilki;-)
Wiem ze pierscien by sie przydal.. musze nad tym pomyslec, chodzi mi jedynie o fakt, co jak co, ale ostry to powinien byc.. no ale patrzac nan z gory okiem tez trudno wyostrzyc - za duzo krawedzi i blikow.. chyba na razie dam sobie spokoj i zrobie z nim to, do czego go kupilem:D
myśle że na jakiejs płaszczyźnie możesz sie pozbyć odbić polarem- z tym że takich płaszczyzn pewnie wiele??