Zobacz pełną wersję : USM dla wszystkich?
ErnestPierwszy
12-12-2006, 20:06
Na dpreview.com toczy się dyskusja o rzekomym wygaśnięciu patentu Canona na silnik USM w obiektywach.
Wiadomo, że patenty chronią wynalazcę przez 20 lat. Tak było z technologią płaskich kineskopów SONY (maska szczelinowa i słynne 2 druciki). Patent wygasł i jak grzyby po deszczu powstawały różne "klony" trinitrona SONY np. diamondtron od Mitsubishi, flatron od LG i inne superpłaskie kineskopy.
Chodzą więc plotki, że USM ma już 20 lat (patent z 1986 r.) i może jak grzyby po deszczu pojawią się Tamrony z czymś ala USM, są już sigmy z HSM itd...
Fajnie by było, bo gdy jest konkurencja to ceny spadają:)
Konkurencja konkurencją, ale naprawdę nie tylko Canon robi fajne obiektywy. Ja w takim tamronie 200-500 chętnie zobaczyłbym coś ala USM/HSM, ale oczywiście nie za 7 kzł...
PS. To był chyba diamondtron i od 2004 roku już go chyba nie produkują...
Wystarczy, że Canon dokona pewnej modyfikacji USM'a i ponownie go opatentuje.
Poza tym nie sam USM decyduje o jakości szkieł Canona.
Kolekcjoner
12-12-2006, 21:58
Po za tym z opisów wynika że SSM - minolty, HSM - sigmy i SW - nikona - działa na identycznej zasadzie. A te systemy są na rynku już od wielu lat także to chyba nie do końca tak jest. Może chodzi o jakiś szczegół?
kto wie czy nie wystarczy, ze Canon "poprawi" specyfikacje gadania obiektywow z body (a la to co zrobil na etapie EOS-a 30, jesli mnie pamiec nie myli) i nagle okaze sie, ze czesc szkiel innych producentow "nie bangla".
z punktu widzenia uzytkownika byloby to oczywiscie sk...nstwo, ale biznes ma to gleboko w nosie i jak marketoidy Canona (skadinad znakomite w swej skutecznosci) dojda do wniosku, ze taki ruch sie oplaci, to do niego dojdzie...
a ty, maly uzytkowniczku, ciulaj swoje wyplaty na w rzeczywistosci technicznie trywialne, beznadziejnie proste i znane od dziesiecioleci rozwiazania... :(
ErnestPierwszy
13-12-2006, 00:17
Już poprawiłem:) diamondtron
No tak, ale tu chodzi o pełny, niczym nie ograniczony dostęp do technologii. Taki Tamron nie ma nic, a dzięki udostępnieniu - bez ograniczeń - technologii USM, mógłby to wsadzić do każdego szkła! Byłoby super. Taki 28-75 f2.8 TSM (tamron supersonic motor:))
To dlaczego nie w każdym szkle? Cięcie kosztów? To byłoby bez sensu. Dlaczego sigma nie wsadza do każdego szkła HSM-u? To nie koszty, to mogą być wg mnie ograniczenia technologiczne wynikające z opłat patentowych...
Sigma to jest w ogole troche dziwna firma. do szkla typu 10-20 wsadza HSM (nie wiadomo na jaki kij w szkle, w ktorym bardzo ciezko sp...c autofokus?) ale do takiego 18-125 czy 18-200 juz nie, przez co sloiki rzeza az sie czlowiek boi ze pozdychaja :)
Kolekcjoner
13-12-2006, 01:22
Sigma to jest w ogole troche dziwna firma. do szkla typu 10-20 wsadza HSM (nie wiadomo na jaki kij w szkle, w ktorym bardzo ciezko sp...c autofokus?) ale do takiego 18-125 czy 18-200 juz nie, przez co sloiki rzeza az sie czlowiek boi ze pozdychaja :)
Że nie wspomnę już o 24-70/2.8 które z bliżej niewiadomych powodów nie ma HSM, a w tej klasie ażby się prosiło. Zresztą przykładów jest sporo.
Koledzy to wszystko nazywa się marketing i to w wielu postaciach.
Oglądałem sobie motorek USM reperując swój 70-210. Toż to proste jak konstrukcja cepa. Jeden pierścień z elementami piezo wciśnięty pomiędzy dwa metalowe, koniec bajki. Jeden pierścień metalowy połączony z pokrętłem ostrości (dla zrobienia FTM) obroty drugiego powodują przesuw soczewek. Przetworniczka dla wytworzenia napięcia dla piezo, elektronika sterująca.
Stosowanie USM (HSM, czy jak tam zwał) bądź nie to moim zdaniem tylko marketing. I o ile Canon w miarę rozsądnie i wyraźnie pozycjonuje produkty, pakując DC do optyki klasy kitowej, to Sigma faktycznie postępuje dziwnie. Ileż by np. zyskał 18-50 2.8 gdyby miał HSM!
tak samo jest z uszczelkami w body - czysty marketing i wkurzanie uzytkownika, bo jak chce miec uszczelki to musi jedyneczke kupic. albo nikona d200 ;)
tak samo jest z uszczelkami w body
Czy ja wiem chyba z USM to jeszcze gorzej. Uszczelnienie to jednak wymaga odpowiedniego projektu, membran przy przyciskach, dodatkowe materiały i elementy, bardziej skomplikowany montaż.
A USM moim zdaniem jest prostszy niż DC. Może komponenty nieco droższe. Ale w fabryce montaż 10 trybikow i silniczka w napędzie DC jest moim zdaniem bardziej skomplikowane, niż zmontowanie napędu USM. I projekt obiektywu chyba prostszy - ten silnik w zasadzie wszędzie da się upchać. Pierścień USM ma parę mm szerokości.
Być może patent USM'a polegał nie tylko na szybkości, ale też właśnie na tej prostocie budowy :roll: