sadaman
12-12-2006, 17:36
Witam
Ja znów z pytaniem o obiektywy - ale myślę że tym razem już ostatecznie.
Stoje nadal z zamiarem wymieny KITA na coś zastępczego o znacznie lepszych parametrach, i odrazu zaznaczam że niekoniecznie musi być zgodny z kątami KITA:|
A więc wygląda to następująco (zalety i wady przytoczone z portalu optyczne pl):
1. Obiektyw Canon 24-85 f/3.5 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 38-136, kąt widzenia 60-18 stopni), około 700-800 zł
Zalety:
znikome winietowanie,
bezbłędny autofokus,
dobre warstwy antyodbiciowe,
znośna dystorsja,
solidna i niewielka obudowa z metalowym bagnetem,
rozsądna cena (szczególnie modeli używanych),
Wady:
słaba rozdzielczość dla 85 mm,
widoczna koma.
2. Obiektyw Sigma 17-70 f/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-112, kąt widzenia 77-22 stopni), około 1400 zł
Zalety:
przyjemny zakres ogniskowych i dobre światło,
bardzo dobra jak na zoom jakość obrazu w centrum pola i to bez względu na użytą ogniskową oraz przesłonę,
dobra jakość obrazu na brzegach pola, choć dla 17 mm mogłaby być lepsza,
bardzo mała dystorsja powyżej ogniskowej 17 mm,
aberracja chromatyczna trzymana na wodzy, jak na zoom o takim zakresie,
solidne wykonanie,
przystępna cena (choć tego nie powinniśmy pisać zaraz po premierze obiektywu, bo Sigma teraz wstrzyma się z potencjalnymi obniżkami).
Wady:
bardzo duże winietowanie dla 17 mm,
autofokus głośny i z tendencją do ustawiania ostrości za obiektem.
3. Obiektyw Tamron 17-50 F/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-80, kąt widzenia 77-30 stopni), cena około 1500 zł
Zalety:
rewelacyjna ostrość w centrum kadru dla całego zakresu przysłon i ogniskowych,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru (oprócz f/2.8),
znikomy astygmatyzm,
dobra praca pod ostre światło,
poprawna praca autofokusa,
dobra jakość wykonania,
małe gabaryty,
Wady:
wyraźna aberracja chromatyczna,
wyraźne winietowanie w całym zakresie ogniskowych (choć u konkurencji z tej samej półki cenowej jest jeszcze większe),
dostrzegalna koma przy f/2.8
Jeżeli chodzi omnie to zastanawiam się pomiędzy Canonem a Sigmą.
Jednak chciałbym poznać jeszcze wasz wybór - jeżeli to możliwe - proszę o wyrozumiałość, zwłaszcza dlatego że już temat obiektywów poruszyłem, ale czasem im człowiek więcej czyta tym mniej wie:|
Więc może ten osobny wątek rozwieje moje wątpliwości i skieruje mnie do sklepu na testy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Ja znów z pytaniem o obiektywy - ale myślę że tym razem już ostatecznie.
Stoje nadal z zamiarem wymieny KITA na coś zastępczego o znacznie lepszych parametrach, i odrazu zaznaczam że niekoniecznie musi być zgodny z kątami KITA:|
A więc wygląda to następująco (zalety i wady przytoczone z portalu optyczne pl):
1. Obiektyw Canon 24-85 f/3.5 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 38-136, kąt widzenia 60-18 stopni), około 700-800 zł
Zalety:
znikome winietowanie,
bezbłędny autofokus,
dobre warstwy antyodbiciowe,
znośna dystorsja,
solidna i niewielka obudowa z metalowym bagnetem,
rozsądna cena (szczególnie modeli używanych),
Wady:
słaba rozdzielczość dla 85 mm,
widoczna koma.
2. Obiektyw Sigma 17-70 f/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-112, kąt widzenia 77-22 stopni), około 1400 zł
Zalety:
przyjemny zakres ogniskowych i dobre światło,
bardzo dobra jak na zoom jakość obrazu w centrum pola i to bez względu na użytą ogniskową oraz przesłonę,
dobra jakość obrazu na brzegach pola, choć dla 17 mm mogłaby być lepsza,
bardzo mała dystorsja powyżej ogniskowej 17 mm,
aberracja chromatyczna trzymana na wodzy, jak na zoom o takim zakresie,
solidne wykonanie,
przystępna cena (choć tego nie powinniśmy pisać zaraz po premierze obiektywu, bo Sigma teraz wstrzyma się z potencjalnymi obniżkami).
Wady:
bardzo duże winietowanie dla 17 mm,
autofokus głośny i z tendencją do ustawiania ostrości za obiektem.
3. Obiektyw Tamron 17-50 F/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-80, kąt widzenia 77-30 stopni), cena około 1500 zł
Zalety:
rewelacyjna ostrość w centrum kadru dla całego zakresu przysłon i ogniskowych,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru (oprócz f/2.8),
znikomy astygmatyzm,
dobra praca pod ostre światło,
poprawna praca autofokusa,
dobra jakość wykonania,
małe gabaryty,
Wady:
wyraźna aberracja chromatyczna,
wyraźne winietowanie w całym zakresie ogniskowych (choć u konkurencji z tej samej półki cenowej jest jeszcze większe),
dostrzegalna koma przy f/2.8
Jeżeli chodzi omnie to zastanawiam się pomiędzy Canonem a Sigmą.
Jednak chciałbym poznać jeszcze wasz wybór - jeżeli to możliwe - proszę o wyrozumiałość, zwłaszcza dlatego że już temat obiektywów poruszyłem, ale czasem im człowiek więcej czyta tym mniej wie:|
Więc może ten osobny wątek rozwieje moje wątpliwości i skieruje mnie do sklepu na testy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.