Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trzy możliwości - co wybrać - Canon, Sigma, Tamron

sadaman
12-12-2006, 17:36
Witam
Ja znów z pytaniem o obiektywy - ale myślę że tym razem już ostatecznie.
Stoje nadal z zamiarem wymieny KITA na coś zastępczego o znacznie lepszych parametrach, i odrazu zaznaczam że niekoniecznie musi być zgodny z kątami KITA:|
A więc wygląda to następująco (zalety i wady przytoczone z portalu optyczne pl):

1. Obiektyw Canon 24-85 f/3.5 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 38-136, kąt widzenia 60-18 stopni), około 700-800 zł
Zalety:
znikome winietowanie,
bezbłędny autofokus,
dobre warstwy antyodbiciowe,
znośna dystorsja,
solidna i niewielka obudowa z metalowym bagnetem,
rozsądna cena (szczególnie modeli używanych),

Wady:
słaba rozdzielczość dla 85 mm,
widoczna koma.

2. Obiektyw Sigma 17-70 f/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-112, kąt widzenia 77-22 stopni), około 1400 zł
Zalety:
przyjemny zakres ogniskowych i dobre światło,
bardzo dobra jak na zoom jakość obrazu w centrum pola i to bez względu na użytą ogniskową oraz przesłonę,
dobra jakość obrazu na brzegach pola, choć dla 17 mm mogłaby być lepsza,
bardzo mała dystorsja powyżej ogniskowej 17 mm,
aberracja chromatyczna trzymana na wodzy, jak na zoom o takim zakresie,
solidne wykonanie,
przystępna cena (choć tego nie powinniśmy pisać zaraz po premierze obiektywu, bo Sigma teraz wstrzyma się z potencjalnymi obniżkami).
Wady:
bardzo duże winietowanie dla 17 mm,
autofokus głośny i z tendencją do ustawiania ostrości za obiektem.

3. Obiektyw Tamron 17-50 F/2.8 - (po przeliczeniu na matryce 1.6 / ogniskowa 27-80, kąt widzenia 77-30 stopni), cena około 1500 zł
Zalety:
rewelacyjna ostrość w centrum kadru dla całego zakresu przysłon i ogniskowych,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru (oprócz f/2.8),
znikomy astygmatyzm,
dobra praca pod ostre światło,
poprawna praca autofokusa,
dobra jakość wykonania,
małe gabaryty,
Wady:
wyraźna aberracja chromatyczna,
wyraźne winietowanie w całym zakresie ogniskowych (choć u konkurencji z tej samej półki cenowej jest jeszcze większe),
dostrzegalna koma przy f/2.8

Jeżeli chodzi omnie to zastanawiam się pomiędzy Canonem a Sigmą.
Jednak chciałbym poznać jeszcze wasz wybór - jeżeli to możliwe - proszę o wyrozumiałość, zwłaszcza dlatego że już temat obiektywów poruszyłem, ale czasem im człowiek więcej czyta tym mniej wie:|
Więc może ten osobny wątek rozwieje moje wątpliwości i skieruje mnie do sklepu na testy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

muflon
12-12-2006, 18:25
Weź Canona. Albo Sigmę. Albo Tamrona. W zależności od tego co chcesz tym obiektywem robić... ale ta drobna, nieistotna informacja niestety nie znalazła się w Twoim poście :lol:

Qbexus
12-12-2006, 18:36
Jezeli to co napisales jest prawda to nad czym sie zastanawiac nawet pomijajac cene wystarczy porownac ilosc i znaczenie wad.

snow
12-12-2006, 18:49
Przecież ten canon nie zastępuje kita :roll:

sadaman
12-12-2006, 19:15
Hehe

muflon napisał:
Weź Canona. Albo Sigmę. Albo Tamrona. W zależności od tego co chcesz tym obiektywem robić... ale ta drobna, nieistotna informacja niestety nie znalazła się w Twoim poście

Dobre spostrzeżenie - jako że na zwierzaki etc już mam w swojej kolekcji SIGMĘ, tym razem szukam czegoś na plener-krajobraz-portret-może też z zastoswaniem na imprezach etc.
Szkoda że nie można tak jak w Erze - z każdego po trochę i byłby prawie ideał:D

qbexus napisał:
Jezeli to co napisales jest prawda to nad czym sie zastanawiac nawet pomijajac cene wystarczy porownac ilosc i znaczenie wad.

Więc w teorii najlepiej wypada CANON - Tylko czy aby czegoś nie tracę...tych kątów szerokich!?
Więc może Sigma:) hmmm
Nadal mam tego uczepliwego ćwieka:)

snow napisał:
Przecież ten canon nie zastępuje kita

No właściwie - czy ja wiem - może nie , ale mógłby w ostateczności...ponadto jak dlamnie wypada nienajgorzej.

schabu
12-12-2006, 19:20
moment-skoro tak duzo wiesz o tych szklach, o ich wadach i zaletach, to pewnie je wszystkie testowales, wiec po co zadajesz pytanie na forum?;)

[...]Tylko czy aby czegoś nie tracę...tych kątów szerokich!?

na to pytanie nikt Ci tu raczej nie odpowie bo to Ty robisz zdjecia i Ty wiesz z jakich ogniskowych korzystasz. jak dla mnie 35 mm nawet na FF to za malo jak na szeroki kat.

muflon
12-12-2006, 19:24
szukam czegoś na plener-krajobraz (...)Sigma lub Tamron, bo 17mm

(...) -portretSigma lub Canon, bo 70/85mm

(...) -może też z zastoswaniem na imprezach etc. Canon, bo USM (choć w Tamronie chyba też jest od biedy znośny AF).

snow
12-12-2006, 19:28
moment-skoro tak duzo wiesz o tych szklach, o ich wadach i zaletach, to pewnie je wszystkie testowales, wiec po co zadajesz pytanie na forum?;)

Przecież napisał że:

zalety i wady przytoczone z portalu optyczne pl

Ja nie widze sensu do krajobrazów kupować coś lepszego niż kit, ale może się myle ;) Już lepiej 10-22 albo wogóle coś szerszego niż marudzić że KIT do bani

schabu
12-12-2006, 19:31
Przecież napisał że:[...]

a to przepraszam:)

Peri Noid
12-12-2006, 20:20
1. Obiektyw Canon 24-85 f/3.5 kąt widzenia 144 - 44 po przeliczeniu na matryce 1.6
Na pewno nie jest to kąt widzenia. To ma po przeliczeniu ogniskową 38-136 (a kąt widzenia 60-18 stopni)...

2. Obiektyw Sigma 17-70 f/2.8 kąt widzenia 123-35 po przeliczeniu na matryce 1.6
...to 27-112 (77-22 stopni)...

3. Obiektyw Tamron 17-50 F/2.8 kat widzenia 123-48 po przeliczeniu na matryce 1.6
...a to 27-80 (77-30 stopni). Ciekawe, skąd wziąłeś te przeliczniki.

sadaman
12-12-2006, 21:10
PERI NOID - Dzięki za poprawkę, dopiero się uczę:D

Qbexus
12-12-2006, 21:12
Jak wezmiesz najtanszy to szybciej dozbierasz na nastepny :)
No chyba ze moze cos takiego http://allegro.pl/item147047684_canon_17_85mm_is_usm_4_5_6_idealny_s tan_.html

Mac
12-12-2006, 21:24
Po pierwsze obiektyw to coś czego nie kupuje się codziennie. Warto odłozyć parę groszy i kupić dobrze. Jeśli chcesz mieć szeroko do widoczków to 17 mm będzie też za wąsko bo po cropie masz 28. Może pomyśl jednak o 10-12 mm na krótkim końcu. Po drugie preferuje szybki AF a tu USM Canona jest nie do pobicia. Ponoć szybki jest HSM Sigmy ale sam miałem okazję sprawdzić to raz i nie powiem abym był zachwycony.
Trzecia sprawa to krotność ogniskowej, jak mawiają Indianie zoom w szkle nie powinien być większy niż 3x, więc chyba sam sobie możesz to policzyć i odpowiedzieć skąd się biorą przypadłości szieł, któe wypisałeś.
Moja sugestia C 17-40/4L lub T 17-35/2.8-4.0 lub coś bardzo szerokiego C 10-22 lub Sigma/Tamron/Tokina, niestety nie mam z nimi doświadczeń.

Skipper
13-12-2006, 17:40
tamron 17-50 i to zdecydowanie jak to juz gdzies napisałem:
nie kupisz nic lepszego w tej cenie :)
mam go do 30D i jestem bardzo zadowolony :)
tylko idź z body i przymierz jak bedzie działał bo z 350 źle to chodziło ale moze z 400 juz jest ok