Zobacz pełną wersję : Karta 4GB do EOS400D
Canon Polska zaczyna dokładać karty 4GB do aparatów EOS400D. Są to karty PLATINUM CARD CF 4GB HS. Czy ktoś zna te karty? Czy są porównywalne do kart SanDiska? Słyszałem też że od nowego roku Canon w całej Europie przechodzi na nowy system informatyczny i że ceny pójdą około 5-10% w górę - czy ktoś o tym coś więcej wie? Jeżeli to prawda ,to chyba jeszcze w tym roku warto kupić jakąś lustrzankę...
ceny pójdą w górę :shock:
jeśli to prawda, to Canon wypadnie z rynku - wszak ceny DSLR coraz bardziej spadają a konkurencja staje się ogromna.
Jestem skłonny prędzej uwierzyć, że ktoś z marketingu Canona wypuścił taką historyjkę, aby na święta sprzedać wszystkie zalegające 30D zanim wejdzie 40D na PMA i 30D już mało kto będzie chciał kupować (zapewne 40D będzie tańszy od 30D).
EOS40D pewnie będzie drozszy od 30D, tak jak teraz EOS400D jest droższy od 350'ki... :-(
Kolekcjoner
12-12-2006, 05:33
EOS40D pewnie będzie drozszy od 30D, tak jak teraz EOS400D jest droższy od 350'ki... :-(
Może i trochę będzie ale raczej nie przekroczy ceny startowej 30-tki. To już niemal reguła w cyfrówkach.
a ile kosztował 30D w dniu po premierze...? bo niepamietam..
Canon Polska zaczyna dokładać karty 4GB do aparatów EOS400D.
Są to karty PLATINUM CARD CF 4GB HS. Czy ktoś zna te karty? Czy są porównywalne do kart SanDiska?
Canon Polska zaczyna dokładać karty 4GB do aparatów EOS400D. Są to karty PLATINUM CARD CF 4GB HS. Czy ktoś zna te karty? Czy są porównywalne do kart SanDiska? Słyszałem też że od nowego roku Canon w całej Europie przechodzi na nowy system informatyczny i że ceny pójdą około 5-10% w górę - czy ktoś o tym coś więcej wie? Jeżeli to prawda ,to chyba jeszcze w tym roku warto kupić jakąś lustrzankę...
Witam serdecznie
ja tu pierwszy raz, - Kupiłem 400 D + platinum 4 Gb 19.12.2006
i kicha jak...
aparat wiesza się po paru (różnie to bywa) zdjęciach. w firmie w której zakupiłem kpl. chcą mi zabrać go do serwisu, zadzwoniłem do Canona infolinii i człowiek od razu powiedział mi abym zmienił kartę - bo karta dobra, aparat tez ale nie w komplecie!!!!
co ja się stresu na jadłem - więc przestrzegam nie kupujcie Canona z kartą Platinum 4 Gb.
prosze Moderatora o podwieszenie wątku - po co ludziaka mają się stresować, zobaczymy co z tego wyniknie - będe informował
pozdrawiam - Wesołych Świąt
grembo
A próbowałeś formatować wcześniej tą kartę?
Ja tak zrobiłem i działa... ;)
Tez miałem problemy z tą/tymi kartami.
Przy pierwszej aparat karta zgłaszała sią jako 1Gb.
Przy drugiej w zależności od szczęścia aparat zawieszał się lub nie.
Karty Platinium, były formatowane (jeśli aparat się odpalił) w aparacie i w czytniku - po formacie brak poprawy działania.
Sprawdzałem też kartą canona(fc-32mh) i kingstona, brak problemów, za każdym razem wszystko ok.
Sklepowa 400'tka też się powiesiła po zaaplikowaniu jej karty Platinium, podczas sprawdzania 'słuszności' reklamacji.
UWAGA ! Przestrzegam przed zakupem kart PLATINUM. Po kilkunastu zdjęciach aparat gubi zdjęcia i wiesza się na amen. Sam zrezygnowałem z zakupu tejże promocji rezygnując z potencjalnych zysków kosztem dobra klientów... ;)
Nie działają metody typu format itp. Sprawdzane na kilku aparatach i kilku kartach. W czytniku karta chodziła OK, w Canonie niestety nie. Dotyczy to także kart Platinum 1 GB.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img134.imageshack.us/img134/3662/platinumkv9.jpg)
A co na to serwis Canon?
Czy to jest jakaś wada aparatu?
szybciej wada karty niz aparatu
pozdrawiam
nie polecam tez GOODRAM na 10 sztuk padło chyba 6 w pierwszych tygodniach
Słowem po raz kolejny marketing Canona powala na kolana :|
kanonier
24-12-2006, 03:29
O ile mnie Canon USA dobrze poinformowal, to Canony prawidlowo pracuja z kartami do 2 GB.
Tak CF jak i SD.
Wiesiek_TGT
24-12-2006, 04:48
O ile mnie Canon USA dobrze poinformowal, to Canony prawidlowo pracuja z kartami do 2 GB.
Tak CF jak i SD.
Mam 8 GB Transcend od pół roku z Canon 5D i ŻADNYCH problemów. Nie uogółniajmy więc.
Wiesiek
kanonier
24-12-2006, 04:58
Mam 8 GB Transcend od pół roku z Canon 5D i ŻADNYCH problemów. Nie uogółniajmy więc.
Wiesiek
Nikt nic nie uogolnia !!!
No moze z wyjatkiem Ciebie.
Watek jest o problemach a nie ze komus cos tam gdzies dziala !
Kolekcjoner
24-12-2006, 11:12
Nikt nic nie uogolnia !!!
No moze z wyjatkiem Ciebie.
Watek jest o problemach a nie ze komus cos tam gdzies dziala !
No ale mnie też działa z 4GB, 30D na ten przykład. Widać jakieś trefne mamy :lol:.
Negative
24-12-2006, 12:08
Witam, także mam problem z 400D + gratisowa karta 4GB . Aparat kupiłem w Vobisie, prawde mówiąc tylko dla tej karty kupiłem u nich... bo gratis = jakis tam zysk itp. Aparat wiesza sie mniej wiecej raz na dziesięc uruchomień. Zjawisko z gubieniem zdjęc jeszcze nie wystąpiło. Co zrobic w takiej sytuacji, reklamowac kartę (i czy w ogole karta jako gratis bedzie przeyjęta przez sklep, lub wymieniona na inną, oby nie Platinum)? Jakie mam prawa w takiej sprawie?
Witam, także mam problem z 400D + gratisowa karta 4GB . Aparat kupiłem w Vobisie, prawde mówiąc tylko dla tej karty kupiłem u nich... bo gratis = jakis tam zysk itp. Aparat wiesza sie mniej wiecej raz na dziesięc uruchomień. Zjawisko z gubieniem zdjęc jeszcze nie wystąpiło. Co zrobic w takiej sytuacji, reklamowac kartę (i czy w ogole karta jako gratis bedzie przeyjęta przez sklep, lub wymieniona na inną, oby nie Platinum)? Jakie mam prawa w takiej sprawie?
witam
jak wcześniej wspomniałem rozmawiałem z gościem z infolini Canona i przyznał że jest problem , ale z tą kartą, nie zajął konkretnego stanowiska - mają się określić na przełomie roku co z tym zrobić - cierpliwości , pozdrawiam
kanonier
25-12-2006, 09:33
No ale mnie też działa z 4GB, 30D na ten przykład. Widać jakieś trefne mamy :lol:.
No to po co sie chwalisz w niewlasciwym watku ???
kanonier
25-12-2006, 09:44
Dwie odpowiedzi wydarte (doslownie) od Canona USA.
"Thank you for contacting Canon product support. We value you as a
Canon
customer and appreciate the opportunity to assist you.
At this time, only 2Gb and user SD cards are supported. I am sorry for
any inconvenience.
We hope this information is helpful to you. Please feel free to
contact
us again if you have any other questions or concerns.
Thank you for choosing Canon.
Sincerely,
Jason
Technical Support Representative"
"Thank you for your inquiry. Due to the ever-increasing number of
companies manufacturing and selling CompactFlash cards, we cannot test
and evaluate all the different brands, sizes, and speeds of cards
available in the retail market. Any card with a capacity up to 2048MB
that adheres to the Type I or Type II CompactFlash card standards, and
is formatted with either a 16 bit (cards up to 2GB) or 32 bit (for
cards
larger than 2GB) file addressing system, should work in your camera.
Unfortunately, because we have not tested the camera with all speeds,
sizes, and brands of CompactFlash cards, we are unable to speculate as
to the performance of the camera with a particular card installed, or
to
recommend a specific type of card.
We hope this information is helpful to you.
Thank you for choosing Canon.
Sincerely,
Trevis
Technical Support Representative"
Nic dziwnego, ze Canon Polska bedzie namietnie rozmyslal nad jakas/jakakolwiek odpowiedzia w przyszlym roku.
Kolekcjoner
25-12-2006, 16:16
A od kiedy to Ty jesteś na tym forum żeby innych instruować kiedy i gdzie mamy pisać i na jaki temat :shock:?
Po za tym mam wrażenie że jednak nie przeczytałeś dokładnie o czym był pierwszy post, bo ani słowa nie ma tam o żadnych problemach. Więc skoro zdarzają się takie przypadki, że karta działa (a wg. Ciebie nie powinna) to to dementujemy :).
Tutaj jeszcze treść pierwszego posta (dla przypomnienia o czym wątek :)):
Witam serdecznie
ja tu pierwszy raz, - Kupiłem 400 D + platinum 4 Gb 19.12.2006
i kicha jak...
aparat wiesza się po paru (różnie to bywa) zdjęciach. w firmie w której zakupiłem kpl. chcą mi zabrać go do serwisu, zadzwoniłem do Canona infolinii i człowiek od razu powiedział mi abym zmienił kartę - bo karta dobra, aparat tez ale nie w komplecie!!!!
co ja się stresu na jadłem - więc przestrzegam nie kupujcie Canona z kartą Platinum 4 Gb.
prosze Moderatora o podwieszenie wątku - po co ludziaka mają się stresować, zobaczymy co z tego wyniknie - będe informował
pozdrawiam - Wesołych Świąt
grembo
No i wlasnie stalem sie posiadaczem takiego "fajnego" zestawu.
Aprarat kupilem w sobote tuz przed swietami i z braku kart 2GB dali mi wlasnie taka PLATINUM 4GB.
Wszystko bylo dobrze do czasu zmiany obiektywu...
Efekt jest taki ze po zdjeciu i podlaczeniu obiektywu (dowolnego) przy wlaczaniu aparat sie nie wlacza, zero reakcji...
Jak wyjme na chwilke baterie to sie wlaczy ale zdjecia nie mozna zrobic no i wyswietlacz milczy. Przestawienie go na OFF pozostawia diode dalej swiecaca chociaz juz nie dziala spust migawki.
Dopiero wyjecie baterii na dluzsza chwile przywraca aparat do zycia.
To samo dzieje sie gdy aparat sam sie wylaczy po chwili nie ruszania go. Nie mozna go wlaczyc.
Wybieram sie wlasnie do sklepu aby mi ta karte wymienili albo oddali kase.
Moze i Canon wypusci nowy firmware na ten problem ale kiedy to bedzie.... kto wie.
Po wizycie w sklepie okazalo sie ze cala seria jest walnieta....
Na szczescie wymienili mi na karte innej firmy i juz wszystko smiga jak powinno :)
Ja nie wiem czy oddadzą Ci kasę... za gratis :-))
A tak na poważnie, to czy za wady kart pamięci dodawanych gratis do aparatów Canon odpowiada sklep? Nie wiem jakie są dokładnie przepisy. Jeżeli dostałem kartę gratis która na przykład uszkodzi mi aparat... ?
Ja nie wiem czy oddadzą Ci kasę... za gratis :-))
A tak na poważnie, to czy za wady kart pamięci dodawanych gratis do aparatów Canon odpowiada sklep? Nie wiem jakie są dokładnie przepisy. Jeżeli dostałem kartę gratis która na przykład uszkodzi mi aparat... ?
karta nie byla w komplecie wiec gratis to nie byl.
a kase spokojnie by oddali bo karta okazala sie walnieta, w dodatku cala seria az sie sami zdziwili
doplacilem tylko pare zeta i mam inna karte, platinum bede omijal z daleka.
To Canon nie dokłada tej karty GRATIS??
Taką informację miałem w sklepie - że jest gratis.
Kupujesz Aparat EOS400D a karta 4GB Platinum gratis.
To Canon nie dokłada tej karty GRATIS??
Taką informację miałem w sklepie - że jest gratis.
Kupujesz Aparat EOS400D a karta 4GB Platinum gratis.
pewnie jest ale ja nie kupowalem aparatu w tej promocji
Ja też mam trefną 4GB i z 350-ką działa wyśmienicie :-).
A według Ciebie to o czym jest ten wątek?
Tenenberg
02-01-2007, 23:44
... na poczatku chcialem sie przedstawic na forum - zagladalem tutaj od jakiegos czasu ...
... pare dni temu przybyla do mnie kurierem przesylka z canonem 400D ...
... niestety niepokoi mnie zachowanie sie aparatu ...
... przy pierwszym wyjsciu w plener i zrobieniu fotek nagle aparat nie chcial robic ich dalej a wyswietlacz przestal cokolwiek pokazywac - jedynie przez wizjer bylo widac ze aparat ostrzy ale nic poza tym - przy probie wylaczenia kontrolka zasillania nadal sie swiecila ...
... stalo sie tak raz - dzis znow wyszedlem w plener i sytuacja powtorzyla sie ...
... na dworze temperatura oscylowala w okolicach plus 3 stopni w obydwu wyjsciach w plener ...
... czy to normalne zachowanie aparatu przy takiej temperaturze czy jest to powod do obawy ...
... wybaczcie ale aparat ma pare dni i nawet nie zdazylem z braku czasu nacieszyc sie nim i zrobic zbyt wielu fotek ...
... wylaczyc sie nie dawal - jedynie poprzez wyjecie baterii ...
EDIT
... a teraz jest jeszcze "lepiej" bo po tym jak po godzinie po powrocie z dworu chce go teraz uruchomic to niestety nawet kontrolka sie nie swieci ...
... jaka moze byc przyczyna ? ...
... jutro pewnie zajade z nim do sklepu zeby na niego zerkneli ...
A nie dostałeś go z kartą promocyjną 4Gb?
Pozdr
Artur
... na dworze temperatura oscylowala w okolicach plus 3 stopni w obydwu wyjsciach w plener ...
... czy to normalne zachowanie aparatu przy takiej temperaturze czy jest to powod do obawy ...
Temperatura nie powinna mieć tu nic do rzeczy, o ile nie jest oczywiście jakaś ekstremalna. Ja fociłem swoim 350D z powodzeniem przy -25C i problemu nie było, no może trochę wolniej wyświetlacz chodził i to wszystko.
EDIT
... a teraz jest jeszcze "lepiej" bo po tym jak po godzinie po powrocie z dworu chce go teraz uruchomic to niestety nawet kontrolka sie nie swieci ...
... jaka moze byc przyczyna ? ...
... jutro pewnie zajade z nim do sklepu zeby na niego zerkneli ...
Masz do niego grip'a ? Jeżeli tak, spróbuj włożyć zamiast akumulatora, szesc bateri AA. Być może jest to wina niesprawnego aku? Na pewno go naładowałeś do pełna ?
A jeżeli masz taką możliwość to oczywiście uderzaj do sklepu.
Tenenberg
02-01-2007, 23:54
A nie dostałeś go z kartą promocyjną 4Gb?
Pozdr
Artur
... dokladnie tak :o ...
... czuje ze dowiem sie czegos niemilego dla mnie od Ciebie w tym temacie :( ...
Jesli z kartą platinium to polecam ten (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17040&highlight=karta+problemy) wątek
Pozdr
Artur
Kolekcjoner
03-01-2007, 03:06
No to wygląda na to że to kolejna ofiara. Pocieszające jest to że przynajmniej nie jest to wina body :).
mialem tak samo, wymien karte i wszystko bedzie dzialalo prawidlowo
No to wygląda na to że to kolejna ofiara. Pocieszające jest to że przynajmniej nie jest to wina body :).
NO nie wiem. Ktoś w tamtym wątku napisał, że trefna karta w 350D działa bezproblemowo.
Tenenberg
03-01-2007, 17:07
... historia z canonem na samym poczatku byla dluga i niekoniecznie mila...
... dziesiatki telefonow do canon Polska, autoryzowanego serwisu po sklep w ktorym zostal kupiony - kazdy odsylal do kogos innego ...
... wszyscy nie potrafili (mam nadzieje) pomoc ...
... ale mam w koncu obiecujaca wiadomosc od pracownika Canon Polska ...
... w piatek problem niekompatybilnosci karty 4 GB platinum, z ktora byl i chyba nadal jest sprzedawany w/w aparat, zostanie w jakis sposob rozwiazany na naradzie ...
... oczywisice o decyzji marketingu Canona postaram sie jak najszybciej poinformowac - na szczescie mam bezposredni numer do pracownika wiec moze bede cos szybko wiedzial ...
... pozdrawiam ...
Kolekcjoner
03-01-2007, 18:58
NO nie wiem. Ktoś w tamtym wątku napisał, że trefna karta w 350D działa bezproblemowo.
Może 400D nie "lubi" niektórych kart :mrgreen:.
A tak na poważnie to gdyby wierzyć we wszystkie te zapewnienia, że coś z czymś działa lub nie, które pojawiają się na forum to należałoby dawno już wszystko wywalić do potoka :D. Przecież ze sprzętu który ja posiadam/użytkuję prawie wszsytko ma BF/FF, grzechocze, trzeszczy, rozpada się, jest mydlane, nie ostrzy, wiesza się, pada itd.
dendrome
03-01-2007, 19:47
mialem to samo z 400d, znajomy ktory mi sprzedal aprat rozmawial z serwisem i potwierdzili ten problem - karta jest temu winna. trzeba ja czesciej formatowac lub wymienic karte.
Polaczylem, poczyscilem a do kolegi Tenenberga mam osobista prosbe ale napisze ja publicznie - pisz estetycznie, tak bys nie utrudnial uzytkownikom forum czytania swoich postow (tak, chodzi o trzykropki powtykane wszedzie :? ). Z gory dziekuje.
http://www.canon.com.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
*Problemy kart CF 4GB Platinum.
W przypadku kłopotów ze współpracą karty CompactFlash 4GB Platinum zakupionej w zestawie z aparatem EOS 400D. Prosimy o kontakt z serwisem, pod adres email: info@e-csi.pl
Proszę podać następujące dane:
Model aparatu :
Numer seryjny :
Gdzie zakupiono:
Datę zakupu:
Opis problemu:
Po potwierdzeniu przez serwis zakupu karty CompactFlash 4GB Platinum, w zestawie z aparatem, karta zostanie wymieniona na nową.
Problem może dotyczyć zestawów zakupionych w okresie od 01.12.2006 r do 31.01.2007 r.
Te karty są trefne ale nie tak do końca! moja naprzykład w 400D na początku nie działała tzn objawy były jak u pozostałych osob ale po wielokrotnym formatowaniu owej karty jest juz z nia wszystko dobrze !!! jednak nie przypadłą mi ona do gustu i mam wrazenie ze i tak sie popsuje
ja i tak trzymał bym dystans do tej karty
narazie mowisz ze wszystko dobrze a co jak zrobic bardzo wazne dla ciebie kogos zdjecia i wtedy karta padnie nie bedziesz mogl odczytac fotek ?
bedzie klapa
pozdrawiam
Taaa ale i tak sie przejde do serwisu powiem ze cos z nia nie tak - bo na początku było i poprosze zeby mi wymienili !!! bo bankowo padnie potem
Enriquez
08-01-2007, 20:24
Ktoś sprawdzał, czy wymieniają również na Platinum, czy na inny model?
Kolekcjoner
08-01-2007, 22:58
Ktoś sprawdzał, czy wymieniają również na Platinum, czy na inny model?
Pewnie na to samo tylko z innej serii. Na to że wymienią na SanDiska Extreme IV bym nie liczył :mrgreen:.
Negative
09-01-2007, 12:24
Mi odpisali cyt. "W przypadku wystąpienia problemów we współpracy produktu EOS400D z kartami pamięci CF PLATINUM 4GB, zakupionymi w zestawie w grudniu 2006, należy wysłać karty do serwisu Canon celem wymiany na karty o tej samej pojemności w pełni kompatybilne z aparatem."
Także dziś wysyłam kartę do serwisu. Poinformuje Was jaką odesłali.
dendrome
11-01-2007, 15:09
wymieniaja na te same - tylko cos z softem pozmieniali
wymieniaja na te same - tylko cos z softem pozmieniali
Moge tylko potwierdzic. Karata taka sama. Potestujemy i zobaczymy czy bedzie dzialac.
Pozdr.
T.
Enriquez
14-01-2007, 00:41
Pewnie dostałeś swoją po zmianie softu.
odeslana karta jest taka sama ale nie ta sama :)
2 dni dzialania bez zawieszania :)
Pozdr.
T.
Enriquez
15-01-2007, 20:55
A ile czasu trwała cała akcja wymiany?
w poniedzialek wyslana kurierem, w piatek dostalem (tez kurierem). kurier na koszt canona.
Pozdr.
T.
Negative
16-01-2007, 12:33
Witam, 09.01.2007 była wysłana 16.01.2007 była u mnie, tej samej firmy o tej samej pojemnosci - nowa karta, pewnie z innej partii. Mam nadzieje ze z tą aparat nie bedzie wariował. :-|
moj przestal "wariowac" :)
Pozdr.
T.
moj przestal "wariowac" :)
Pozdr.
T.
ja wysłałem w poniedziałek - odbrałem w piątek na koszt Canona;-)
a trzeba podac powód wymiany ? czy porostu wysłaci osdsyłają inną ?
a trzeba podac powód wymiany ? czy porostu wysłaci osdsyłają inną ?
ode mnie chcieli karte i dowod zakupu (kopie) i krotki opis tego co sie dzieje.
szczegolow dowiesz sie tu:
http://www.canon.com.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
wyslesz e-mail lub zadzwonisz i powiedza Ci co i jak masz zrobic.
Pozdr.
T.
Mam tez sam problem, aparat wiesza się po paru zdjęciach - gaśnie wyświetlacz, nie da się robić fotek i nie da się wyłączyć - mimo pozycji off na wyłączniku dalej zielona dioda się świeci. Dopiero wyjęcie baterii na chwile powoduje, że aparat wraca do życia. Mam Tylko problem, że kartę kupiłem nie razem z aparatem i to w innym zupełnie sklepie - jak myślicie czy przyjmą taką reklamacje ??? Bo inaczej to chyba utopiłem parę złotych :-(
Enriquez
24-01-2007, 10:35
Najlepiej iść do sklepu z aparatem i zademonstrować, co się dzieje. Może uznają, ale wątpię.
Enriquez
25-01-2007, 22:16
Moja karta też już przyszła z Żytniej po 5 dniach wliczając weekend i na razie wszystko z nią OK.
Udało się w sklepie po wytłumaczeniu w czym problem, oczywiście za dopłatą, wymieniłem na Kingstona 4 GB i teraz śmiga bez problemu. Czyli do 400d lepiej nie brać Platinum tylko inne karty
mi wymienili na nową, tez platinum i nadal jest podobnie chociaz w mniejszym stopniu ;(
Ryszard58
02-02-2007, 19:07
Właśnie od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 400D i od samego początku miałem problemy,już myślałem ,że kupiłem wadliwy sprzęt.Jednak po prześledzeniu Waszych postów na temat karty 4GB złożyłem reklamację w Media Markt, gdzie kupiłem aparat z tą kartą.Tam powiedziano mi ,że pierwszy raz o tym słyszą,ale reklamacji nie przyjęli.Kupiłem więc sobie nową kartę SanDisk ExtremeIII i aparacik poprostu hula!!!!Kartę postaram sie zareklamować u przedstawiciela Canon Polska.Dlatego dziękuję Wam za posty,dzięki którym wiem jak rozwiązać swój problem.
Pozdrawiam Ryszard
była wadliwa seria Platinium HS, sieci już je wymieniły (teraz te dobre mają naklejoną zieloną krope i scięty róg opakowania) , sam używam taką i wszystko gra (w praktyce wolniejsza nawet od Kingstona 1GB ElitePro) mi wystarcza....
O kartach i problemach z nimi powiem parę słów.
Mam kingstona niebieskiego (50x) elite pro 1GB.
Mam platinum 2GB.
Te karty, gdyby z nich zdjąć naklejki są _identyczne_.
Różnią się tylko numerkami w napisie na krawędzi przeciwnej do tej z otworami. Ale czcionka i ilość znaków są takie same. Kończą się tak: ASS'Y IN TAIWAN.
Zatem uważam, że karty są z tego samego ryżu robione, i z platinumem problemów nie miałem, ale z poprzednim egzemplarzem kingstona - tak.
Aparat się zacinał, robił tyle ile się zmieściło w buforze i koniec - corupted data itp.
Otwarcie klapki i zamknięcie pomagało - czasami.
Tj zrobionych zdjęć nie traciłem, nawet jak potem aparat pokazał błąd. Wymienili mi tego kingstona i problemy zniknęły.
Aha, w 350d.
...ale z poprzednim egzemplarzem kingstona - tak.
Aparat się zacinał, robił tyle ile się zmieściło w buforze i koniec - corupted data itp.
Otwarcie klapki i zamknięcie pomagało - czasami.
Tj zrobionych zdjęć nie traciłem, nawet jak potem aparat pokazał błąd. Wymienili mi tego kingstona i problemy zniknęły.
Aha, w 350d.
Może to była podróbka? Kingston doczekał się wielu "oryginalnych inaczej"
Z tego co wiem, to chyba nawet najwięcej tego było na naszym rynku
Może to była podróbka? Kingston doczekał się wielu "oryginalnych inaczej"
Z tego co wiem, to chyba nawet najwięcej tego było na naszym rynku
Nie wiem, oba egzemplarze (uszkodzony i ten co mi działa do dziś, już ponad półtora roku) kupiłem w fotojokerze. Tj kupilem pierwszy, na drugi zaś mi wymienili. I oba były zapakowane dosyć szczelnie i każdy z papierami że kingston że gwarancja itp.
Przeraziła mnie ta wiadomość trochę, jutro właśnie odbieram kartę Kingstona 4GB, mam nadzieję, że będzie ok.
Jak już ją przetestuję to spisze model i zdam relacje, dodam że jest to karta standardowo dodawana do zestawu Canon 400D.
Ostatnia partia jaką (3x400d) dostałem z Canona miała na kartach 4 GB zielone kropki i mimo to żadna z nich nie była dobra. Wszystkie po kolei zawieszały aparat.
emisiaczek
12-02-2007, 19:45
;) to juz te wersje za >3000pln ... bo cos nici wyszly z podwyzki, na skapiec jak 2600 jest tak bylo.
Zobaczymy , jak sie skoncza sklepom zapasy.
emisiaczek
12-02-2007, 20:43
W dobie globalizmu gdzie servisy maja po kilka sztuk danej czesci zamiennej i jak cos to biora z centralnych magazynow a nawet z tajwanu to jesli odniesc to do sklepow to skonczenie zapasow powinno nastapic 2 tygodnie temu ... ciekawe ile takie agito ma danego modelu na magazynie 10-100...
sauterelle
18-02-2007, 17:47
to moze macie jakies typy dobrych kart ktore dobrze wspolpracuja z 400d???
deejay24h
19-02-2007, 00:57
SanDisk EXTREME III 4GB działa bardzo dobrze.
a kingston elite pro 4GB ktos uzywa? Zamierzam takowa nabyc - do tej pory uzywalem tychze kart wlasnie, tylko o mniejszych pojemnosciach i zadnych problemow nie odnotowalem.
Tomasz1972
19-02-2007, 09:42
Pretec 4Gb 133x :)
Wymieniłem na kingston elite pro 4GB i działa bardzo dobrze od 1,5 miesiąca żadnych problemów
mialem nieprzyjemnosc przetestowania tych kart 4GB platinum w krakowie w galerii krakowskiej tak sie zlozylo ze mialem wtedy ze soba 350tke iswoja karte 2GB elite pro x50, jakiez bylo moje zdziwienie gdy karte platinum x133 wlozylem do apratu i zapuscilem serie okolo 10 klatek w rawie to ten nby 2,5 raza wolniejszy kingston zapisal serie 1,5 raza szybciej. W sumie cudow sie niespodziewalem po karcie ktora jako 4GB i 2,5 raza szybsza kosztowala tyle co ten 2GBkingston, w chwili obecnej zakupilem jeszcze 2 karty ale tym razem SANDISKI 1GB EXtreme III x133 i sa naprawde rewelacyjne, w przypadku 350D wystarczaja na okolo 110 rawow a na 400D okolo 90. Posiadam digimate III wiec 2 karty 1GB starczaja w upelnosci gdy cykam na jedna z drugiej zgrywa sie material. w przypadku tych kart sandiska szybkosc naprawde widac
Ja rowniez jestem posiadaczem owej karty w zestawie z 400D. Dla wszystkich ktorzy nie wymienili jeszcze pamiatki i do dzis borykaja sie z zawieszajacym sie aparatem (Bo to jedyny problem jaki ja zauwazylem, poza POTWORNIE wolnym dzialaniem <Czasami minuta zapisu zdjecia przy naswietlaniu 30s>). Otoz zeby aparat jak najszybciej przywrocic do poprawnego dzialania nalezy, w danej kolejnosci:
1. Wyjac karte
2. Wyjac baterie
3. Wlozyc baterie
4. Wlozyc karte
U mnie jakiekolwiek odstepstwa od tej reguly skutkuja niemozliwoscia wylaczenia-wlaczenia aparatu, wyswietlacz sie nie odpala i nie mozna zrobic zdjecia. Co do temperatury, hmm, no ja zauwazylem ze przy zdjeciach nocnych w zimie, kiedy bylo okolo -5c, aparat potrafil sie zawieszac co pare zdjec, przy czym po wygrzaniu karty - dzialo sie to rzadziej. Swoja droga, ja dziekuje barzo za taki "gratis" ; /
dRvECtoR
31-03-2007, 19:03
Witam
Jako ze jest to moj pierwszy post chcialem sie wszystkim przywitac :D
Mam w swoim 400d tez platinuma 4gb, wypstrykalem juz ponad 2000 zdjec i jako ze przez zupelny przypadek znalazlem to forum (szukalem czegos innego) i ten watek, totalnie mnie zaskoczylo co piszecie, wiem ze te platinumy to nie jest pamieciowy high-end, tez dostalem go w promocji, ale pierwszy raz widzialem w tym watku screeny jak wyglada zawieszony aparat.
Odkad uzytkuje swojego 400d a tak jak mowie zrobilem juz nim ponad 2000 fotek jeszcze nigdy aparat mi sie nie zawiesil ani nigdy nie mialem jakichs uszkodzonych danych o ktorych w tym poscie tak glosno.
Mam dokladnie tego platinuma - Link (http://www.allegro.pl/item178342888_okazja_nowa_karta_platinum_cf_4gb_fv at_pobr_gdansk.html)
T-DeX:
Sprawdz czy nie masz we wlasnych ustawieniach wlaczonej opcji 'Noise Reduction' wlaczonej, wtedy przeciez jak robisz fotke z dlugim czasem to aparat sciaga jeszcze darka ktory trwa chyba bodajze tyle co naswietlanie, czyli dlatego przy czasie 30 sec, 'zapis' trwa prawie minute. Ale tak jak mowie to tylko przy wlaczonej opcji noise reduction, bo jak nie masz tego wlaczonego to fakt, cos jest nie tak.
Witam, dziś wymieniłem kartę platinum 4GB na taką samą, jednakże i ta zakupiona w zestawie (aparat się wieszał) i ta na którą mi wymienili miały na opakowaniu zielone kropy
popetelony
04-04-2007, 00:01
Witam!
Szkoda, że pierwszy post muszę napisać w tym tonie. Dziś przyszedł zamówiony 400D wraz z kartą Platinum 4Gb.
Nic się nie zmieniło. Po kilku fotkach zawiecha :(
Jutro karta wraca do sprzedawcy. Zamieniam z dopłatą na dwa SanDiski 2GB.
Żeby było śmieszniej na ten wątek natknąłem się wczoraj, jak Platinum było już w drodze. Spodziewając się problemów bladym świtem kupiłem 2Gb SanDisca. Na szczęście.
Mogę focić :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i przestrzegam przed Platinum. Znów potwierdziło się, że "tanie mięso psy jedzą".
dRvECtoR
04-04-2007, 14:40
Zatem nie pozostaje mi nic innego jak cieszyc sie z udanego egzemplarza platinuma :D chyba to ten 1 na 100 ktory dziala tak jak powinien :D
Witam :)
To mój debiut na tym forum, niestety w nieprzyjemnym temacie... Kupiłem aparat z kartą Platinum 4BG w zestawie 30 marca. Problem jest nadal, dopiero dziś doczytałem się, że nie jestem odosobniony - po świętach uderzam do Canona.
Longos
Witam wszystkich.
Niedawno także zaopatrzyłem się w 400D w wersji body. Obiektyw dokupiłem oddzielnie, tak samo jak i kartę - GOODRAM 2GB X80.
Wszystko było przepięknie aż do dnia dzisiejszego, gdy ku mojemu zdziwieniu po przełączeniu wyłącznika aparatu w pozycję OFF działał on nadal, nie próbowałem robić zdjęć, w każdym razie zielona dioda nadal się świeciła.
Po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii (oczywiście oryginalna z zestawu) aparat się nie włączał. Pomyślałem że to pewnie wina karty więc ją wyjąłem.
Bez karty aparat zachowuje się tak samo. Nie włącza się wcale lub włącza się i przez pierwsze kilka sekund można nawet przejść do menu lecz potem wisi. Przy tym wszystkim pojawia się jeszcze jeden słabo widoczny efekt - napisy na wyświetlaczu są lekko poszarpane lub niekompletne.
Jak już pisałem wcześniej wyeliminowałem problem karty poprzez jej wyjęcie. Następnie zamieniłem akumulator bo akurat dokupiłem nowy zamiennik. Zdejmowałem nawet obiektyw i wyciągałem baterię podtrzymującą. Wszystko na nic.
Po podłączeniu do komputera przez port USB aparat wykrywany jest jako nieznane urządzenie.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem???
Pozdrawiam
Greg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla jasności jeszcze dodam, że gdy aparat włączyłem po dłuższej przerwie pojawił się komunikat: "Err99 Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery."
Niestety wyłączenie i włączenie czy też wyjęcię i włożenie a nawet zmiana baterii nic nie daje. Jak nie błąd to zwis.
Sprawa kart 4GB PLATINUM wyglada tak:
pierwsza partia w polsce byla wadliwa, i padala w kazdej lustrzance praktycznie. sprzedawcy sciagaja z rynku wadliwe i wymieniaja na nowe, poprawione. Te nowe maja zazwyczaj sciety rog opakowania i zielona kropke. dzialaja poprawnie.
pozdrawiam.
A ja poczytałem sobie o Platinium i wybrałem super duper 4GB Lexara Professional 133x Write Acceleration.
http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C5210031
Szybkość zapisu 20MB/s, tylko u mnie nie może 3MB/s na czytniku przekroczyć, a i w aparacie wolniejszej karty nie widziałem.
Jacek.
Chciałem sie przywitać, bo to mój pierwszy post :)
Z ciekawością przeczytałem ten wątek, gdyz jestem tygodniowym posiadaczem 400D z tą właśnie kartą. Body kupiłem osobno i kartę osobno. Karta doszła trzy dni po zakupie aparatu, więc przez trzy dni chodził na innej karcie 256mb.Od pierwszego włączenia tej Platinum 4gb wszystko działa. Nie wiem czy blister miał jakąś zieloną kropkę - chyba nie - wyrzuciłem go.
Aparat mam dopiero tydzień, ale w związku z tym, że dopadł mnie "syndrom cyfrówki" robię fotki gdzie popadnie, więc napstrykałem ich ze dwa tysiące i pewnie setki razy włączałem aparat. Na razie gra :)
Jedyne co mi się nie podoba, to że bardzo ciasno wchodzi do aparatu i do czytnika. Kartę formatowałem.
Mam za sobą podobne doświadczenia :) Platinum 4GB - niezła zabawa ;)
SanDisk EXTREME III 4GB działa bardzo dobrze.
U mnie też, zarówno z 350D jak i 30D. Jest też w miarę szybka :-).
Witam
400D mam od lutego zakupiony razem z Platinium 4GB. Nigdy się nie zawiesił, nie wyłączył, nie stracił zdjęcia itp. Wnioskuję więc że mam farta :wink:
Pozdrawiam
Ja także używam 400D z kartą Platinum 4GB- jakiś miesiąc. Użytkowanie jak u Rockera.
odbiegajac od tematu i wracajac do 1 postu przezylem shock .... bylem jakis czas temu w media markt i widzialem 400d za 2799 , w niedzieje pojechalem go kupic i troche sie wkurzylem .... bo byl za 3299....:/ a co do 4gb to nie ma sie co napalac ze wzgledu na niska cene ... bo bedzie jak ze wszystkim :P lepiej dolozyc ze 100zł i miec 2gb firmowe
Witam wszystkich!
Zupełnie przez przypadek znalazłem to forum i ten wątek, więc przy okazji pozwolę sobie skorzystać z Waszej pomocy. 400D z Platinum 4GB kupiłem jakoś na początku maja, działa wszystko bez problemów. Mam jednak pytanie: gdy robię zdjęcia w trybie bulb - z klikuminutową ekspozycją, po zamknięciu migawki aparat potrafi przez dobre kilka minut zapisywać zdjęcie na karcie. Im dłuższa ekspozycja, tym dłużej zapisuje... Czy to normalny objaw, czy może jednak karta wariuje? Nie mam niestety na czym porównać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
sniper88
26-06-2007, 16:43
Moze masz wlaczana funkcje usuwania zaklocen (wtedy aparat robi druga ekspozycje z tymi samymi ustawieniami przy zamknietej migawce).
http://canon-board.info/showthread.php?t=23326&highlight=400d
Moze masz wlaczana funkcje usuwania zaklocen
Tak, miałem tę funkcję włączoną - bez niej faktycznie śmiga.
Wielkie dzięki za sugestię.
odbiegajac od tematu i wracajac do 1 postu przezylem shock .... bylem jakis czas temu w media markt i widzialem 400d za 2799 , w niedzieje pojechalem go kupic i troche sie wkurzylem .... bo byl za 3299....:/ a co do 4gb to nie ma sie co napalac ze wzgledu na niska cene ... bo bedzie jak ze wszystkim :P lepiej dolozyc ze 100zł i miec 2gb firmowe
a swojego 400d z kitem kupiłem w marcu w MM za 2599 wraz z sandiskiem 4GB, a ostatnio widziałem ten sam zestaw tylko bez karty za 2799
O_o
Z Lexar Professional 4GB nie ma zadnych problemow
Pozdr.
I ja mam Canona 400D z Platinium 4 GB (nie wiem czy HS, na karcie nie jest napisane) i działa bez problemów w sumie ponad 3500 zdjęć w kilku sesjach. Mam ustawione zerowanie nazw po każdym formatowaniu karty.
Ostatnio dokupiłem Kingstona 4 GB Elite Pro 45x i też nie mam problemu. Na razie zrobiłem na niej tylko 900 zdjęć w jednej sesji.
Firmware 1.0.5.
Ostatnio dokupiłem Kingstona 4 GB Elite Pro 45x i też nie mam problemu. Na razie zrobiłem na niej tylko 900 zdjęć w jednej sesji.
Z ciekawości - na czym można zrobić 900 JPG w jednej sesji?
Zakładając, że nie robisz samolotów :-)
Rozumiem wrzucanie RAW-ów na taką dużą kartę, ale 900 JPG-ów?
Można na przykład zdjęcia z turnieju piłkarskiego trwającego 6 godzin. Wierz mi, że na meczach piłki nożnej można bardzo dużo zdjęć zrobić. W ciągu jednego sezonu zrobiłem ponad 10 tys. zdjęć.
ktos pytal o sprawdzone karty:
A-Data turbo266x 4G dziala OK dosyc szybka
A-Data turbo 2G dziala OK szybka ( niewiem czemu ale na tej seryjne mi najszybciej zapisuje, odnosze wrazenie ze to kwestia pojemnosci karty daje ta przewage)
Kingston 512M (pomaranczowa) dziala OK predkosc tragedia
Kingston Elit Pro 512M 50x dziala OK mul niesamowity
PQI Hi Speed 100 4G dziala OK bardzo przyjemna karta ale wolniejsza od wczesniej wymienionych A-Data
nie posiadam ale robilem tez na jakims transcendzie byl OK jaks ie dowiem typu to podam
o san diskach nie pisze bo zwykle sprawdzone i pewne karty
sandisk extreme II III i IV bezproblemowo smigaja, we wszystkich rozmiarach
PQI 4GB 120x (brak jakiejkolwiek nazwy handlowej) dziala ok
barbarianhord
22-11-2007, 20:49
A ja uzywam najtanszego Pretec'a 8 Gb 133x i jest calkowicie zadowolony.
Ja wyszedłem z założenia, że skoro dają, a do zakupu samego aparatu jestem (niezależnie od bonusu) przekonany, to czemu miałbym nie wziąć? Na razie karta spisuje się dobrze (no, może troszkę powolna). Tylko (o ile pamiętam: jeden) raz zjadło mi jakieś zdjęcie = wyskoczył komunikat o uszkodzeniu danych i musiałem fotkę skasować. Generalnie o kartę dbam, co jakiś czas staram się formatować (w aparacie).
Przed dłuższym wyjazdem dokupiłem sobie jeszcze szybszą, markową kartę, więc teraz focę na dwie (do ważniejszych sesji używam tej lepszej), już parę miesięcy. Przy RAW-ach prędkość ma znaczenie, ale nie odkrywam tym stwierdzeniem żadnej Ameryki :-)
Pzdrw,
Hermes.
Można na przykład zdjęcia z turnieju piłkarskiego trwającego 6 godzin. Wierz mi, że na meczach piłki nożnej można bardzo dużo zdjęć zrobić. W ciągu jednego sezonu zrobiłem ponad 10 tys. zdjęć.
To ja przez 8 godzin zrobilem prawie 7 tysiecy zdjec, na rajdzie... ;)
sandisk extreme II III i IV bezproblemowo smigaja, we wszystkich rozmiarach
Przy okazji pierwszej wizyty na forum witam wszystkich 'Canonowcow'.
Zrobilem juz przeszlo 2000 zdjec (SanDisk Extreme IV + Canon 400D) i do wczoraj bez przykrych niespodzianek... po sesji wlozylem jednak karte do czytnika w kompie a tu ani jednego zdjecia:confused: . Udalo mi sie softem od SanDiska odzyskac zdjecia ale o ile maja po 800Kb-1Mb (tyle ile mozna sie spodziewac po JPG'u small-good), to niestety zdjecia maja 160x120 pixeli i nijak nie wiem jak dokopac sie do 'wlasciwego' zdjecia ktore prawdopodobnie 'tam jest' - wyglada tak jakby naglowek byl zle czytany. W miedzyczasie podgladalem zdjecia zoomem w aparacie i byly... :( ostatnie zdjecie jakie robilem to zdjecie 30s (ustawienie long exp. na 'auto').
Czy ktos ma jakis pomysl co to moglo byc ? (aparat sie nie wiesza i wszystko wyglada ok) - probowalem powtorzyc zdarzenie i na razie bezskutecznie. Dlatego watpie ze to wina karty. Czy jest jakis soft ktory pozwala pogrzebac w naglowku jpg'a?
Pozdrawiam
Artur
pilotpirx
28-12-2007, 18:46
Poniewaz to moj pierwszy post wiec witam wszystkich uzytkownikow forum!
Mam podobny problem jak opisany w tym temacie. Nowy 400D+kit (kupiony 12 grudnia, zrobione okolo 100 fotek), z tym ze z kartą SanDisk Extreme II 4GB. Przy probie wykonania kolejnego zdjecia w trybie A-DEP (nie wiem czy to moze miec znaczenie ale byla to pierwsza fotka w tym trybie) aparat zawiesil sie, tzn. zadziałała migawaka ale zdjecie nie ukazalo sie na wyswietlaczu a aparat przestał reagowac. Po wylaczeniu na "off" zielona dioda nie zgasla. Wszystko wrocilo do normy po wyjeciu baterii. Po wykonaniu 2-3 kolejnych zdjec (w roznych trybach) sytuacja powtorzyła sie. Podlaczylem aparat do komputera i sciagnolem z karty zdjecia co odbylo sie bez problemow. Potem wylaczylem aparat. Przy kolejnym wlaczeniu aparat wogole nie zadzialal, zielona dioda nie zapalila sie (bateria byla naladowana). Dodam ze aparat do tej pory byl uzywany tylko w warunkach domowych i nie doznal w tym czasie zadnych "wstrzasow". Czy ktos ma podobny problem? Czy ktos ma pomysl co moglo sie stac? Aparat po nowym roku zostanie oddany do reklamacji, jak sie czegos dowiem to przekaze tutaj.
Pozdrawiam!
Mozę nie do końca o 400D, ale 350D jest podobne. Jaka karta tam wejdzie max. taka jak znajdę wiec jakieś 16GB, czy są limity, no limit to chyba FAT tylko.
http://www.allegrofun.pl/!baza/3/img/254077984_002.jpg:lol: :lol:
KrzysiekRally
29-12-2007, 00:34
Platinum ledwo przędzie z jakością płyt CD, a co dopiero Karty Pamięci...
Witam, pierwszy post :D
Powiem, że kupiłem w USA 400D aka. Rebel XTi z kartą 2GB LEXARA (btw. droższa od sandiska), słyszałem kilka opinii na temat tej karty i ponoć bije odpowiednik sandiska pod każdym względem. Jaki jest wasz stosunek do tego, pozdro.
gregory23
26-01-2008, 21:38
Czy ktos ma jakis pomysl co to moglo byc ? (aparat sie nie wiesza i wszystko wyglada ok) - probowalem powtorzyc zdarzenie i na razie bezskutecznie. Dlatego watpie ze to wina karty. Czy jest jakis soft ktory pozwala pogrzebac w naglowku jpg'a?
Pozdrawiam
Artur
http://www.google.pl/search?q=easy+recovery+professional&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
polecam bardzo przydatny programik, nawet w wersji testowej potrafi wiele zdziałać...
Hyakinthos_13
07-03-2008, 11:27
Ja mam karte 2gb SanDiska Extreme III i jak narazie nic sie nie dzieje.
Osobiscie 3 tyg. temu kupilem 2 body 400d. Uzywam je z kartami SanDisk Extreme III 2 i 4GB oraz z obiektywami firmy Canon. W ciagu tego okresu kilka razy aparaty sie zawiesily. Nic nie dzialalo. Po wylaczeniu przelacznika na "off" dioda "on" dalej swiecila. Dopiero wyjecie akumulatora pomagalo. Jednak akumulator trzeba czasami wyjac na dluzsza chwile, zeby sie odblokowaly. Osobiscie na ta dluzsza chwile nie moge sobie pozwolic podczas wykonywania zlecen. Wymieniam je w przyszlym tygodniu na nowe.
Mam nadzieje, ze beda dzilaly.
Nawiasem mowiac narzekacie na Zytnia a ja wam powiem, ze w Niemczech wcale nie jest lepiej. Natomiast glowny serwis canona.de ma swoich klientow w d...e. Wiekszosc zawodowcow oddaje sprzet w rece prywatnych serwisow. Ale i one sa rozne.
Krzys_ek
19-08-2008, 00:53
Witam wszytkich.
Jestem nowy na forum, lecz mam doświadczenie z kartami PLATINUM CARD CF 4GB HS jak również słyszałem kilka opinii o tych kartach.
Tuż na wstępie stanowczo odradzam kupno kart PLATINUM CARD CF 4GB HS
Karty były kiedyś dodawane do aparatów, później większość sklepów sprzedawała i nadal sprzedaje dane karty osobno.
Dane karty na początku mogą działać bez problemu, lecz w większośći przypadków zacinają się lub wogóle nie działają.
Można ich uzywać jedynie jako nośniki danych, lecz do aparatów się nie nadają!!!
Odradzam!
Zależy, jaki okaz się trafi.
Mam już coś ponad 70 tys. zdjęć na przebiegu - używam tej Platinum i wszystko jest ok. - widocznie jakiś fart, błogosławieństwo Jaśnie Wielkiego Conana (czy Canona albo jakiegoś Onana...) albo cóś tego.
Czytając temat, można dojść do wniosku, że wiele z problemów (większość?), to wina body. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktoś, kto trafił trefny egzemplarz od razu pisał, że większość nie działa, zacina się etc.
Jestem nowa na forum, więc proszę od razu nie bić :P.
Otóż mam pewien problem - mam kartę 4GB, używam jej już ok 4 miesięcy. W tym czasie setki razy robiłam zdjęcia, zgrywałam je z karty, kasowałam itd. Natomiast teraz skasowałam wszystkie zdjęcia, a mój aparat wyświetla, że moję zrobić tylko 80 zdjęć :confused:. Owszem, są ustawione na największą rozdzielczość, ale przedtem też tak było, wszystkie ustawienia byly takie same, a zdjęć dało się zrobić około 1000. Wiecie może co się stało i co mogę z tym zrobić?
malkontent
11-11-2008, 21:34
Do 400d testowałem następujące karty 4GB
Sandisk Extreme III
Lexar Professional 133x
Pretex Cheetach
Kingston 133x
Preteca odradzam - po pewnym czasie był problem z odczytem zdjęć z karty.
Kingston był wolniejszy niż sandisk i Lexar (mimo deklarowanej tej samej prędkości).
Najlepiej z 400d współpracował Lexar, nigdy nie mierzyłem czasu, ale subiektywnie, po serii zdjęć w formacie RAW, bufor aparatu szybciej był opróżniany.
maciej76
11-11-2008, 22:01
1.moze jest RAW+jpg?
2.sprobuj sformatowac karte i sprawdz czy nie ma jakis plikow ukrytych
1.moze jest RAW+jpg?
2.sprobuj sformatowac karte i sprawdz czy nie ma jakis plikow ukrytych
w jaki sposób?
maciej76
11-11-2008, 22:32
instrukcje poczytaj :]
Przemek_D
21-11-2008, 09:49
z tymi konkretnie kartami wiesza sie 400D i 40D tak samo, zmien karty na solidniejsze i nie bedziesz mial problemow :)
Jestem nowa na forum, więc proszę od razu nie bić :P.
Otóż mam pewien problem - mam kartę 4GB, używam jej już ok 4 miesięcy. W tym czasie setki razy robiłam zdjęcia, zgrywałam je z karty, kasowałam itd. Natomiast teraz skasowałam wszystkie zdjęcia, a mój aparat wyświetla, że moję zrobić tylko 80 zdjęć :confused:.
Witam wszystkich na Forum (mój pierwszy raz... tzn post :) )
Miałem z moją 400d na karcie 4Gb Sandisk Extreme III dokładnie taki sam przypadek, wybierając się w plener zobaczyłem, że mam powiedzmy 80 zdjęć do zrobienia, więc podłączyłęm kartę do czytnika i przeniosłem kilka folderów na dysk, po czym sprawdziłem - wolnego miejsca wyraźnie przybyło, ale aparat pokazywał nadal 80 zdjęć do zrobienia.
Pomógł dopiero format karty. Podejrzewam że to może być sprawa firmware'u, zaraz po tym zdarzeniu wgrałem nowszy (ten z polskim menu) i jak na razie sytuacja się nie powtórzyła.
Pozdrawiam all :-D