Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS300V z obiektywem Tamron AF28-105mm

zaczek7
11-12-2006, 00:26
Witam serdecznie wszystkich na forum.
:rolleyes: Jak widać jestem nowym na forum, lecz mam nadzieje iż z czasem wciągnę się w klimat.
Fotografią zajmuje się około 37 lat, lecz tylko amatorsko (kiedyś wywoływanie czarno białej fotografii), ale do rzeczy. Może wyda się to trochę dziwne, że pytam o coś takiego, lecz obecnie jest ciężko nadążyć za zmianami, więc proszę o pomoc tu na forum.
Posiadam aparat, Canon EOS300V z obiektywem Tamron AF28-105mm F/4-5,6 (IF), chcę kupić sobie cyfrową lustrzankę, która pasowałaby do owego obiektywu. Mam nadzieje, że jest coś takiego na rynku w miarę taniego. Nie chce inwestować w coś bardzo profesjonalnego, bo z mojej praktyki wiem, że fajne, ciekawe i dobre fotki można zrobić najprostszym aparatem nawet skonstruowanym przez siebie ( kiedyś pokazywał coś takiego Adam Słodowy). Lecz jeżeli ktoś może mi doradzić to bardzo o to proszę i z góry dziękuje.:wink:

gwozdzt
11-12-2006, 10:15
Posiadam aparat, Canon EOS300V z obiektywem Tamron AF28-105mm F/4-5,6 (IF),
To go sobie zostaw, gdyby Ci przyszła kiedyś ochota na slajdy :-)

chcę kupić sobie cyfrową lustrzankę, która pasowałaby do owego obiektywu.
To nie jest dobry pomysł.
Wszystkie amatorskie modele "zawężają" kąt widzenia obiektywów o współczynnik 1,6x (tzw. crop) i upraszczając nieco, ten obiektyw będzie dawał efekty, tak jakby miał 45-170mm czyli pozegnasz się z szerokim kątem.
Albo inaczej mówiąc - aby uzyskać takie efekty jak posiadasz w chwili obecnej, w cyfrowej lustrzance potrzebujesz obiektyw o ogniskowej zaczynającej się od 17/18mm.

Mam nadzieje, że jest coś takiego na rynku w miarę taniego. Nie chce inwestować w coś bardzo profesjonalnego, bo z mojej praktyki wiem, że fajne, ciekawe i dobre fotki można zrobić najprostszym aparatem ...
Posiadanym obiektywem się nie sugeruj.
Jeśli chcesz Canona to po prostu kup sobie jakieś 300D/350D/400D, ale właściwie możesz wybierać ze wszystkiego co jest na rynku: Canon, Nikon, Pentax, itd. bo Twój obiektyw od 300V w najmniejszym stopniu nie wart jest ograniczania się z wyborem do Canona.
Gdybyś posiadał lampe błyskową, jakieś zoomy f/2,8 albo kilka dobrych stałek to warto by się trzymać systemu, ale w przypadku 300V z Tamronem nic Cię nie trzyma (chyba że przyzwyczajenie ;-))
W każdym razie, jaki byś aparat nie kupował - kup go sobie z podstawowym obiektywem 18-55mm lub 18-70mm który dodawany jest w zestawie. Przy różnicy w cenie 100-200zł nie warto rezygnować z podstawowego szkła, będącego odpowiednikiem Twojego Tamrona w dzisiejszych czasach cyfrowych .

MacGyver
11-12-2006, 12:00
Tak jak napisał gwozdzt wyborem dla Ciebie jest, zakładając oczywiście że ma to być Canon, 300D/350D/400D, w zależności od tego jakim budżetem dysponujesz (w przypadku 300D to już raczej tylko używany, o nowy będzie ciężko). Z KIT-owego obiektywu nie należy rezygnować, zwłaszcza że lepsze od niego szerokie kąty do cyfry kosztują już dość sporo (nie mniej niż samo body). Tamrona możesz pozostawić jako uzupełnienie tegoż KIT-a (będzie współpracował), ale musisz liczyć się z tym że na cyfrowym body uzyskiwana z niego "jakość" zdjęć będzie gorsza niż na kliszy.