Zobacz pełną wersję : 380EX a 420EX ????
Witam, planuje zakup lampy błyskowej, mam do dyspozycji 550zł;)
i zastanawiam się czy kupić 380EX czy 420EX (oczywiście używaną), czym tak naprawde różnią się te lampy? ponieważ do tej pory używałem jedynie wbudowanej--a szkoda żebym kupił lampe której opcji nie będe wykorzystywał;)
jakby co to mam 300D z oryginalnym oprogramowaniem(na gwarancje właśnie poszedł;)).
mam nadzieje że mi pomożecie;;)
380EX- liczba przewodnia 38, pełny automat, synchr. z krótkimi czasami naśiwetalnia lub błysk "zwyczanjny", głowica obracana w jednej płaszczyźnie
420EX- liczba przewodnia 42, pełny automat, synchr. z krótkimi czasami naśiwetalnia lub błysk "zwyczanjny", możłiwość pracy jako slave, głowica obracana w 2 płaszczynach
okej, czyli się pewnie zdecyduje na 420 EX;) ma ktoś z Wawy do sprzedania??:)
jeszcze pytanko-- na co należy zwrócić uwagę przy zakupie używanej lampy??
1) czy palnik jest czysty ( jak są jakieś paprochy to podczas błysku zaczynają sie dymić:D)
2) czy działa tak jak działąc powinna tzn. czy przy odchyleniu głowicy w górę zoom lampy przestawia się na 50 mm ( na fotum był temat, ze w 380 sie nie zmieniał i lampa się blokowała), jeżlei masz możliwośc to sprawdz, czy dizłą w trybie slave
3) i najmniej istotny stan wizualny
mialem podobny dylemat i zdecydowalem sie na 420ex. troche wieksza kasa, ale wedlug mnie lepsza od 380ex i dobrze wspolpracuje z 300d.
hmmm, a gdzie się pokazuje ten zoom??-bo nigdy nei miałem takiej lampy w ręku i nie mam pojęcia o co kaman;> tak samo jak nie wiem co to jest tryb slave:D
jeżeli mógłbym prosić bardziej łopatologicznie;)
zoom palnika wyświetla się tutaj (http://img170.imageshack.us/img170/6469/zoomsv2.jpg)
a gdy lampa ustawiona jest w trybie slave (mają to od 420 w górę) to może być wyzwalana bezprzewodowo przez podczerwień przez 550, 580 lub sigmę E-500
Dzięki:) teraz muszę w wawie znaleźć jakąś używaną;> i kupuje;)