Zobacz pełną wersję : Rzeczywista ilość fps w 20D
pawelloon
09-12-2006, 14:21
Ostatnio zauważyłem w moim 20D że przy ustawieniu aparatu na "dobiegaczkę" Al Servo i trybie zdjęć seryjnych rzeczywista ilość klatek na sekundę nie dochodzi do 5, według mnie oscyluje około 4fps. Natomiast w trybie One Shot i także trybie seryjnym szybkość jest większa i ze słyszalną różnicą. Zwracam się z prośbą do kolegów użytkowników tego modelu, czy też 30D o pomoc w rozwikłaniu tego problemu. Czy należy coś ustawić w menu samego body żeby fps w Al Servo dochodził do 5. Dodam iż szukałem wcześniej informacji w necie, ale niestety nic nie znalazłem. W każdej specyfikacji technicznej 20D istnieje 5fps. Dzięki za pomoc
Pozdr
Bagnet007
09-12-2006, 14:42
Myślę że to nic dziwnego, że przy Al Servo ilość fps jest mniejsza. Przecież między naświetlaniami body musi używać AF'a.
Sprawą całkowicie oczywistą jest zwolnienie szybkości zdjęć w serii w tym trybie. Fotografując szybko zbliżający się samolot to zwolnienie może nawet dojść do 2 kl/s. Prędkość 5 kl/s w Al Servo wydaje się być zachowaną tylko przy nieruchomym obiekcie.
Pomoc w rozwiązaniu problemu.. Ale w czym tkwi ten PROBLEM ? Że kłapie minimalnie wolniej ? Widocznie tak ma i już, po co szukać sensacji.
Tak ma i już i nie ma po co szukać sensacji :) Taki "CF" jest w za to w 1D, pozwala wybrać między "shutter speed priority" i "focus priority". W tym pierwszym przypadku oczywiście traci się na precyzji AF :roll:
pawelloon
09-12-2006, 19:17
Sprawą całkowicie oczywistą jest zwolnienie szybkości zdjęć w serii w tym trybie. Fotografując szybko zbliżający się samolot to zwolnienie może nawet dojść do 2 kl/s. Prędkość 5 kl/s w Al Servo wydaje się być zachowaną tylko przy nieruchomym obiekcie.
tylko właśnie przy foceniu nieruchomych obiektów zwróciłem na to uwagę a przy fotografowaniu ruchu jakoś mnie to wcześniej nie zainteresowało, gdyż całą uwagę zwracałem na odpowiednie kadrowanie i chwytanie ciekawych sytuacji
Pozostaje więc pytanie, po co przy nieruchomych obiektach taki tryb. Włącz sobie Al Focus albo One Shot i po problemie. Pomijam już dociekanie do czego przy nieruchomych obiektach potrzebne są zdjęcia seryjne.
Kolekcjoner
09-12-2006, 20:04
(30D) Przy AI fokus robiłem zdjęcia nadjeżdżających samochodów (ok. 100/godz) szkło 70-200/4 - czas powyżej 250 tej (ustawiłem specjalnie dość wysokie iso). Dobiegaczka działała bez zarzutu - ilość seryjnych oceniam na standard. To samo przy fotografowaniu kaczek (tych prawdziwych :mrgreen:) - wbrew pozorom bardzo szybko sie poruszają :mrgreen: - szkło 300/4 (dobiegaczka) mam wrażenie, że też nie zwolnił - czasem pojawiały się takie czknięcia w serii (RAW) :).
Zwracam się z prośbą do kolegów użytkowników tego modelu, czy też 30D o pomoc w rozwikłaniu tego problemu. Czy należy coś ustawić w menu samego body żeby fps w Al Servo dochodził do 5.
Znam dwa rozwiazania:
- olej i przekonaj sie ze ten typ tak ma, nie jest to problem ani wada sprzetu
- zmien body na 1D/1DMkII/1DMkIIN
Z tego co pamiętam, to w instrukcjach wszystkich aparatów AF jakie miałem, bez względu na markę, było wyrażnie napisane, że max szybkość da się uzyskać tylko przy obiektach nieruchomych lub ustawionym priorytecie migawki (jak już ktś wyżej napisał tracimy wówczas dokładność AF), ale z tego co wiem 20D nie ma chyba takiej możliwości. Czyli jest to naturalne.
Kolekcjoner
10-12-2006, 18:59
Z tego co pamiętam, to w instrukcjach wszystkich aparatów AF jakie miałem, bez względu na markę, było wyrażnie napisane, że max szybkość da się uzyskać tylko przy obiektach nieruchomych lub ustawionym priorytecie migawki (jak już ktś wyżej napisał tracimy wówczas dokładność AF), ale z tego co wiem 20D nie ma chyba takiej możliwości. Czyli jest to naturalne.
Jak rozumiem chodzi Ci o priorytet wyzwolenia migawki taki jak jedynkach (nie Tv;):)) - czyli najpierw robię zdjęcie, a z AF-em dziej się wola nieba. Tyle że jedynki mają jeszcze predykcję nie wiem jak z tym jest w 20/30D. Nie wiem też jak u kolegi było ustawione ale w trybie AI servo ten priorytet wyzwolenia migawki jest. W kazdym razie jeśli to jakiś duży problem to chyba nie ma wyjścia tylko trzeba pójść za radą kolegi powyżej i nabyć któreś 1D... .
pawelloon
10-12-2006, 19:21
Macie rację. Jak to się mówi - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Im dłużej użytkuję 20D tym częściej odkrywam w nim wiele niedogodności; chyba najwyższy czas rozglądnąć się za czymś z serii "1".
Pozdr
Tyle że jedynki mają jeszcze predykcję nie wiem jak z tym jest w 20/30D.
Też mają, choć oczywiście Canon na wszystkie strony głosi, że "algorytmy" są w 1D lepsze itp. ;-)
Kolekcjoner
10-12-2006, 19:55
Też mają, choć oczywiście Canon na wszystkie strony głosi, że "algorytmy" są w 1D lepsze itp. ;-)
Tzn zapewne (znając canona) że te w 20/30D są gorsze :mrgreen:.
Tzn zapewne (znając canona) że te w 20/30D są gorsze :mrgreen:.
"Znając Canona" to software jest ten sam, tylko ma linijkę w stylu: if (strcmp(body,"20D")) { usleep(100); } :mrgreen: