Zobacz pełną wersję : Zamiennik Gripa 20D/30D juz jest.
pare miesiecy temu mialem okazje testowac i uzywac prototyp gripa
do 20D. Wiele osob pytalo mnie o niego. Wiec przekazuje informacje ze
juz jest on wreszcie dostepny w sprzedarzy:
EDIT nowy link:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=811&language=pl
Mnie juz temat nie dotyczy bo obecnie po przesiadce testuje prototyp gripa
do 5D, ktory tez niebawem bedzie :) Tak w tajemnicy moge zdradzic, ze
bedzie rowniez wersja full wypas gripa do 5D z timerem i interwalem.
Rowniez go testuje i bardzo mi sie podoba ta koncepcja.
Roger
Peri Noid
08-12-2006, 14:23
Jak tak to mogliby zrobić i do wersji a'la BG-E2 timer i interwał :-/
Ja jakoś nie jestem przekonany do zamienników, mam w planach bg-e2, kupię raczej oryginalny, ale czemu ta cena tak urosła do 650PLN :O
Peri Noid
08-12-2006, 16:00
Urosła? Raczej nie zmalała. Ten grip zawsze kosztował w tych okolicach (tyle dałem za swój w kwietniu).
Chętnie poznam jakąś niezależną opinię użytkownika i jak cena będzie tak do 300 zł to chyba sobie kupię.
Urosła? Raczej nie zmalała. Ten grip zawsze kosztował w tych okolicach (tyle dałem za swój w kwietniu).
z tego co pamiętam, to przez jakiś czas były dostępne za 500zł, potem powróciły do 650
Viracocha
08-12-2006, 18:56
Używa Ktoś tego zamiennika???
Jacek Deka
08-12-2006, 21:14
Jestem ciekaw na ile jest podobny w dotyku ten materiał, kolor (może być nieco inny), no i jak z wewnętrzną elektroniką?
Czy waga jest podobna?
Jak to jest z jakością wykończenia? Jeżeli nie odczuwa się zbytnich różnic to kupuję.
Edit:
Widzę, że jest po między nimi różnica w sposobie mocowania akumulatorów.
Zamiennik ma wysuwaną szufladę z boku, a oryginał otwieraną klapkę z tyłu.
Co jest bardziej funkcjonalne i mniej uciążliwe?
używał ktoś tego? ja mam w sumie foto-tip 5 minut od siebie więc mogę podejść i zapytać czy mi pokażą :) może podepnę do 30D i zobaczę jak działa.
jeżeli pokażą...
Viracocha
09-12-2006, 00:04
Jakbyś mógł, byłbym wdzięczny
Pozdrawiam
Jeżeli będą takie same jak zamienniki do 350d to pewnie się zdecyduję :) Również czekam na testy i pierwsze wrażenia. pozdro
na fotkach wygląda jak oryginał... może focili oryginalny ? ;)
też się podłączam do kolejki czekających - jak spoko to biore dwa od razu :)
to musicie poczekać kilka dni. Po niedzieli się do nich wybiorę i oglądne co i jak :)
ja jakoś nie jestem przekonany do zamiennika ale widzę, że mogę się mylić :)
czas więc przemyśleć czy samemu go nie kupić :)
Kolekcjoner
09-12-2006, 13:19
Na zdjęciach (jeśli to ten) wygląda identycznie jak orginalny - czyli będzie tak samo niewygodny - dla mnie oczywiście :mrgreen:.
ja na razie ze zdjęć widzę w nim jedną wadę - brak możliwości wymiany jednego z akumulatorów bez wyłączania aparatu. Trzeba wyjąć oba. to tyle ze zdjęć. nie można też zastosować paluszków ale to akurat mi nie przeszkadza.
oglądnę w tygodniu.
a jednak można stosować paluszki :)
wpisuje sie na liste oczekujacych na wrazenia bo chetnie kupie
Kolekcjoner
09-12-2006, 19:49
ja na razie ze zdjęć widzę w nim jedną wadę - brak możliwości wymiany jednego z akumulatorów bez wyłączania aparatu. (...)
Orginalny też tak ma :(.
Orginalny też tak ma :(.
serio? myślałem, że można wymienić jeden a aparat bierze w tym czasie prąd z drugiego. Dlatego można było wyciągać osobno akumulatorki. tutaj (delta) wyciągasz oba naraz.
wydaje mi się, że w nikonach tak właśnie można robić.
Kolekcjoner
10-12-2006, 05:12
serio? myślałem, że można wymienić jeden a aparat bierze w tym czasie prąd z drugiego. Dlatego można było wyciągać osobno akumulatorki. tutaj (delta) wyciągasz oba naraz.
wydaje mi się, że w nikonach tak właśnie można robić.
Tośmy się niezrozumieli. Oczywiście można jechać na jednym. Myślałem że chodzi o to czy aparat działa podczas wymiany :)? Trochę dzisiaj (może przez) ten Halny jestem tępawy :). Spokojnie wyjmujesz jeden - focisz - ładujesz drugi - wkładasz - zmieniasz itd. Choć ja mam tych zapasowych tyle, że i tak zawsze wymieniam dwa jednocześnie :).
Myślałem że chodzi o to czy aparat działa podczas wymiany
właśnie o to mi chodziło. czyli się nie da? hmmm, w sumie to mały problem. trudno :)
co do halnego w krakowie czuć jego efekty bo wczoraj było jak na wiosne :) ciepło jak diabli :)
bo wydaje mi się, że jak byłem na prezentacji D80 to tam wspominali o tym, że jest to możliwe. zresztą konstrukcja gripa, wydawało by się, na to pozwalała. ale mniejsza z tym. moze nikon tak ma o może mi się wydaje, nie ma to znaczenia bo rozmawiamy o gripie do canona i to jeszcze połowe tańszym od oryginalnego. ważne aby się nie rozleciał podczas używania.
właśnie o to mi chodziło. czyli się nie da? hmmm, w sumie to mały problem. trudno :)
co do halnego w krakowie czuć jego efekty bo wczoraj było jak na wiosne :) ciepło jak diabli :)
bo wydaje mi się, że jak byłem na prezentacji D80 to tam wspominali o tym, że jest to możliwe. zresztą konstrukcja gripa, wydawało by się, na to pozwalała. ale mniejsza z tym. moze nikon tak ma o może mi się wydaje, nie ma to znaczenia bo rozmawiamy o gripie do canona i to jeszcze połowe tańszym od oryginalnego. ważne aby się nie rozleciał podczas używania.
Nie da sie, bo otwarcie klapki wylacza aparat.
Zastanawia mnie natomiast inna rzecz - po co komu wlaczony aparat na czas wymiany akumulatorka ? :->
Co innego jak by startowal 10 minut... ;-)
Sam jestem ciekaw jaka jest jakość tych zamienników. Ja szarpnąłem się na oryginała za ponad 500 i nie żałuję, choć początkowo body z gripem wydawało mi się strasznie ceglaste. To pewnie po przsiadce z 350d:) Teraz już jest ok.
Zastanawia mnie natomiast inna rzecz - po co komu wlaczony aparat na czas wymiany akumulatorka ?
no dobra dobra :) przyczepiłem się tego ale już odpuszczam :) po prostu byłoby fajnie :)
A na czym polegałaby ta fajność ??????
to musicie poczekać kilka dni. Po niedzieli się do nich wybiorę i oglądne co i jak :)
Daj znać, czy Ci się udało :?: :?: :?: Chyba też się nad nim zaczynam zastanawiać... :-)
M@riusz
Daj znać, czy Ci się udało :?: :?: :?: Chyba też się nad nim zaczynam zastanawiać... :-)
M@riusz
idę do nich jutro. już sobie to zaplanowałem bo pracują od 10 do 17, czyli w sumie mam czas tylko w poniedziałki. relację zdam wieczorkiem
byłem, oglądnąłem ale do puszki nie podpiąłem bo mi córka "wisiała" u nogi :)
jakość wykonania ok, jedyne co mnie wkurza to głosno klikające kółko przy spuście (nie tak jak w body) i widoczne ślady kleju na krawędziach połączenia gumy uchwytu z resztą gripa. pojemnik na aku jest wsuwany i trzymany jedynie na klapce, tzn niedajboże jak nam sie klapka uszkodzi to koszyczek będzie na sprężynce wyskakiwał z gripa. No i to, że trzeba cały koszyk wysunąć, położyć aparat i zmienić w koszyczku akumulatory i dopiero wsadzić do gripa. rozwiązanie w oryginalnym gripie jest lepsze. zmienisz aku jedną reką mając je w kieszeni, i każdy aku jest trzymany taką zapadką jak w body. sztywność gripa sprawdziłem próbując go powykrzywiać jak się dało, ale trzymał się skubany :)
Dzięki za informację :)
M@riusz
pare miesiecy temu mialem okazje testowac i uzywac prototyp gripa do 20D. Wiele osob pytalo mnie o niego. Wiec przekazuje informacje ze juz jest on wreszcie dostepny w sprzedarzy
Gdybyś był tak miły i oprócz informacji handlowej podzielił się z nami swoimi wrażeniami z testowania zamiennika...
M@riusz
i jednak kupilem oryginal....:)