PDA

Zobacz pełną wersję : Tła studyjne

Olszewski
07-12-2006, 20:46
Witam,

Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?

Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?

gwozdzt
08-12-2006, 09:40
Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?
Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
Agrowłóknina - Castorama, Praktiker etc.
Uprzedzajac dalsze pytania - to tylko podpowiedź (znam temat z czytania forum). Osobiście nie mam do czynienia ze studiem.

towersivy
08-12-2006, 10:00
Witam,

Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?

Przecietne tło to około 300zł za 2,75 na 11m mowa oczywiscie o kartonowcach bo to co ty wymieniłes tłem nazwac nie mozna, agrowłoknina, fizelina czy jak to jeszcze nazywaja to straszne gowno jest i tyle.
W swoim studio uzywam teł Multiblitza dostepne sa w roznych kolorach za rozsadne pieniadze około 300zł za rolke.

Co to za wynalazek "tło gumowe??"

Pzdr.

pazurek
08-12-2006, 13:08
Chyba raczej "podgumowane"... sa takie na allegro. Jakis material plus usztywniajaca warstwa gumowa (?).

kami74
08-12-2006, 14:22
Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.

Zielony
08-12-2006, 17:51
Zapewne chodzi o materiały używane do produkcji rolet okiennych - te 'podgumowane' nie przepuszczają światła.

obserwator
08-12-2006, 23:53
Osobiście używam kartonowych, najlepszy współczynnik jakości do ceny, zdecydowanie polecam.

minek
09-12-2006, 02:02
Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.

Tak, kartonowe tak działają. Tj mocno się nie gnie, to nie jest problem, natomiast owszem - zuzywa się.
Na rolce jest zazwyczaj 11 metrów. Odwijasz ile potrzeba. Jak ci demolki podepczą obcacikami podziurawią, ucinasz metr, półtora, odwijasz dalej z roli j robisz.
Białe czy szare, jak i kolorwe sprawdzają się fajnie. ,,Czarne'' zaś to pomyłka - za mocno odbija światło, widać na nim wszytkie zafalowania i kompletnie się nie nadaje jako czarne. Nawet jak modele są daleko, to główne światło i tak zazwyczaj sięga. Z tanich, jako czarne duzo czarniejsza jest czarna agrowłóknina.

Olszewski
09-12-2006, 11:05
Białe tło to nie problem. Mam dostęp do białego papieru o wymiarach 3m X (w jednej rolce) 50m. Wiec to nie jest problem.

No wlasnie chodzi mi o te podgumowane. Wytrzymałe są? Nie korzystam dosyc czesto ze studia ale przydałoby mi sie czarne tło. Chodzi mi o zwykle portrety.