Zobacz pełną wersję : Tła studyjne
Olszewski
07-12-2006, 20:46
Witam,
Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?
Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?
Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
Agrowłóknina - Castorama, Praktiker etc.
Uprzedzajac dalsze pytania - to tylko podpowiedź (znam temat z czytania forum). Osobiście nie mam do czynienia ze studiem.
towersivy
08-12-2006, 10:00
Witam,
Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
Przecietne tło to około 300zł za 2,75 na 11m mowa oczywiscie o kartonowcach bo to co ty wymieniłes tłem nazwac nie mozna, agrowłoknina, fizelina czy jak to jeszcze nazywaja to straszne gowno jest i tyle.
W swoim studio uzywam teł Multiblitza dostepne sa w roznych kolorach za rozsadne pieniadze około 300zł za rolke.
Co to za wynalazek "tło gumowe??"
Pzdr.
Chyba raczej "podgumowane"... sa takie na allegro. Jakis material plus usztywniajaca warstwa gumowa (?).
Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.
Zapewne chodzi o materiały używane do produkcji rolet okiennych - te 'podgumowane' nie przepuszczają światła.
obserwator
08-12-2006, 23:53
Osobiście używam kartonowych, najlepszy współczynnik jakości do ceny, zdecydowanie polecam.
Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.
Tak, kartonowe tak działają. Tj mocno się nie gnie, to nie jest problem, natomiast owszem - zuzywa się.
Na rolce jest zazwyczaj 11 metrów. Odwijasz ile potrzeba. Jak ci demolki podepczą obcacikami podziurawią, ucinasz metr, półtora, odwijasz dalej z roli j robisz.
Białe czy szare, jak i kolorwe sprawdzają się fajnie. ,,Czarne'' zaś to pomyłka - za mocno odbija światło, widać na nim wszytkie zafalowania i kompletnie się nie nadaje jako czarne. Nawet jak modele są daleko, to główne światło i tak zazwyczaj sięga. Z tanich, jako czarne duzo czarniejsza jest czarna agrowłóknina.
Olszewski
09-12-2006, 11:05
Białe tło to nie problem. Mam dostęp do białego papieru o wymiarach 3m X (w jednej rolce) 50m. Wiec to nie jest problem.
No wlasnie chodzi mi o te podgumowane. Wytrzymałe są? Nie korzystam dosyc czesto ze studia ale przydałoby mi sie czarne tło. Chodzi mi o zwykle portrety.