Zobacz pełną wersję : UZywac oryginalnych tuszy czy zamieniki do ip 4200
hans1054
07-12-2006, 20:21
witam
Prosze mi powiedziec czy uzywac oryginalny tusz firmy canon czy tez zakupic zamiennik za 9-15zł.
Czy wy kupujecie do swoich drukarek oryginalny tusz
Jezeli tak lub jezeli nie to napiszczie dlaczego.
Dzieki
Tomasz1972
07-12-2006, 20:33
Używam tylko oryginalnych tuszy . Jakis czas temu spróbowałem zamiennika w drukarce HP i musialem zmienić drukarkę , gdyż koszt naprawy przewyższał wartośc drukarki .
stdanielo
07-12-2006, 21:04
Mi z kolei padły pod rząd 3 kolorowe tusze do HP 7660 i dałem znajomym drukarę razem z tuszami a sobie kupiłem iP4200 i będę na pewno kupował zamienniki ale firmowe nie jakieś badziewia z allegro, ale co najmniej ActiveJet. Nawet jak po 2-3 zmianach padnie drukara to kupię sobie nową w cenie jednego kompletu oryginałów. W tej chwili iP5200 w MM kosztuje 299 ja swoją iP4200 kupiłem 3 tygodnie wcześniej w tej samej cenie :)
senturion
07-12-2006, 21:05
Nie wszystkie drukarki Canona beda współpracowac z zamiennikami, i to musisz wziać pod uwage
hans1054
07-12-2006, 22:53
A jaka jest opinia innych użytkowników
Ja już jedną głowicę w Canonie załatwiłem zamiennikami i od tamtej pory na pewno nie połaszczę się na pozorną oszczędność. Koszt głowicy niewiele ustępował cenie nowej drukarki. Wybrałem wtedy wariant zakupu nowej plujki i ona (IP 4000) nie widziała jeszcze żadnych zamienników i nie zobaczy.
krzys121
08-12-2006, 00:02
Od czasu jak zalatwilem poprzednia drukarke Canona zamiennikami, kupuje do mojej 4200 tylko tusze oryginalne.
hans1054
08-12-2006, 16:49
Czy tylko kilka osób ma drukarki firmy canon?????????????????????
Czy tylko kilka osób ma drukarki firmy canon?????????????????????
Miałem Canona 530,750,865,3000,4200.Mam 5200. Nigdy nie używałem orginałów, zawsze tusze Inkteca.Zero problemów.Do 5200 raz włałem SIC, katastrofa.
tadeosze
08-12-2006, 22:15
A ja używam tylko oryginałów. Tylko bogatych stać na taniochę.
hans1054
08-12-2006, 23:29
A ja używam tylko oryginałów. Tylko bogatych stać na taniochę.
Zgadzam sie z toba zupełnie im ktos ma wiencej pieniedzy tym trudniej mu zakupic tusz oryginalny
Każdy pewnie miał większe lub mniejsze perypetie przy kalibracji kolorów nowej drukarki (na oryginałach).
Ja osobiście zmarnowałem kilkadziesiąt (+/- 100) sztuk papieru, na kalibrację i dobór odpowiedniego (moim zdaniem papieru).
I tak nie byłem do końca zadowolony z osiągniętych efektów, kalbrację zleciłem zdalnie koledze "Jac"owi efekt był już o wiele lepszy (w zasadzie wyszedł taniej niż wartość zmarnowanego papieru i tuszu, o straconym czasie i nerwach nie wspomnę ;-) ).
Na marginesie wielkie podziękowania dla w/w kolegi !!!
W tej chwili kiedy już mam profile ICC dla obu papierów, których używam (EPSON i EMTEC), nie wyobrażam sobie przesiadki na inne tusze niż ponownie "oryginały" (przy użyciu których odbyła się kalibracja).
Oczywiście po kalibracji drukarki, trzeba było jeszcze kupić kalibrator monitora, by mieć 100% pewności że zachowuje się spójność kolorów.
Tak też się stało, kupiłem EYE ONE DISPLAY 2 i teraz mogę powiedzieć, że moja drukarka drukuje kolory, które widzę na ekranie monitora.
... mówię Wam .... co za ulga ;-)
Każda przesiadka na podróbki będzie wiązała się z koniecznością ponownej kalibracji (Jac) lub marnowaniu dziesiątek szt. papieru, własnego czasu i tuszu.
Myślę że przy tanich odpowiednikach trudno też będzie zachować powtarzalność kolorów.
Reasumując ja raczej wybrałbym drogę ...
1.Tusz oryginalny
2. Wstępne testy różnych papierów, wybór papieru
3. Wydruk testowy potrzebny do kalibracji
4. Pofile ICC
5. Bezstresowa kontynuacja wydruku na oryginałach i wybranym papierze.
hans1054
11-12-2006, 08:01
Prosze o jeszcze kilka wypowiedzi na ten post.
ponieważ chodzi tutaj o naszą drukarke a dokładnie o prawidłową eksploatacje drukarki
Ostatnio kupiłem zamienniki "Printlab" na allegro - czarny i cyan. Sprawdziłem na razie czarny i jakościowo nie zauważyłem różnicy, ale jest oczywiście to ALE.
Nie wiem czy ja coś źle zrobiłem ale nie pojawiła mi się informacja związana z korzystaniem z nieoryginalnych tuszy, o których była mowa w instrukcji.
Po prostu cały czas jadę na na informacji o "kończącym się tuszu", a podobno trzymając 5 sekund środkowy przycisk wyłancza się system odpowiedzialny za mierzenie poziomu tuszu. Udało się to komuś zrobić?
Mi raz pojawiło się, że tusz się skończył (mimo pełnego zamiennika-przez chipa) a wydruk był popaskowany, jednak gdy wybrałem opcje, że chce nadal korzystać (czyli nacisnac "wznów" na drukarce) to znowu pokazuje się, że tuszu jest mało :) i drukarka drukuje normalnie... nie wiem co będzie później...
Witam mam problem z drukarka canon ip 4200 kupilem zamienniki tuszu i pomylilem chipy co sa dopasowane do kazdego koloru inny czy moglby mi ktos w tym pomoc?? z gory dziekuje:)
Do swojego hp zawsze kupuje zamienniki zregenerowane za te same pieniadze dostaje dwa razy wiecej tuszu w zamienniku. Nigdy nie mialem problemów z drukowaniem na zamiennikach. Rzadnych przecieców, rzadnych zabrudzeń a rachunek ekonomiczny -- bardzo prosty. A gdzie je kupowalem na allegro i to nie zawsze od jednego sprzedającego. Polecam.
tylko oryginaly do mojej 4300
jacekxyz
10-03-2008, 00:00
Ja tylko zamienniki ale dobre czyli ActiveJet, kolorki bardzo fajne niewiele odbiegaja od oryginalow, nie polecam natomist tych najtanszych z allegro kiepska jakosc i latwo zatkac glowice, ActiveJet przerobilem juz kilkanascie kompletow na mojej ip4200 i dopiero teraz czyli po oka 2 latach uzytkowania zalatwilem glowice, nowa to wydatek ok 190zl wiec kupilem na allego 2 uzywki ip4200 po 140 zl za sztuke, po przegladzie serwisowym, daja gwarancje 30 dni, stan igielka przeszly pewnie ze 2-3 kpl tuszy, te 2 wyszly mnie taniej niz jedna nowa, warto nawet dla samych glowic, ja akurat drukuje bduzo na plytach wiec nie oplaca mi sie kupowac oryginalow nawet kosztem padnietej co jakis czas glowicy
ja używam WYŁĄCZNIE oryginałów Canon'a. czasem tylko, jak mnie "przyciśnie" pozwolę sobie na zamiennik koloru czarnego. kolorowe tylko oryginały.
używam tej pixmy 4000 od 4 lat i to bez problemów
TMAJCHER
10-03-2008, 13:47
jA DO MOJEJ IP 4300 ładuje activjety i na razie nie ma problemu
Mam pytanko - na ile wydruków A4 full color takie zestawy starczają i jaki jest koszt wydruku na orginałach a jaki na zamiennikach? Pytam bo zastanawiam się nad zakupem drukarki tylko do zdjęć.. i na jakim papierze drukujecie?
Podpinając się pod wątek, mam pytanie. Czy ktoś z Was ma lub widział jakiej jakości wydruki produkuje Canon PIXMA MP610?
Canon Pixma IP 4000, dwa lata na zmiennikach (nie licząc pierwszych oryginałów w komplecie z drukarką). Od 2-ch tygodni bujam się z czarnym kolorem - dysza zatkana i go nie drukuje. Kupie jeszcze płyn do czyszczenia głowic i jesli nie poskutuje 3 stówki w plecy - kupuję IP 4500 i zerro zamienników (nawet Aktive Jet, których do tej pory używałem). Zerro zamienników - jeśli z nową będzie to samo będę umiał "poszukać" producenta...
Janusz Body
11-03-2008, 11:45
Nie używam zamienników i drukując naprawdę dużo przez 3 lata zero problemów. Czy można używać zamienników? To pytanie z gatunku "czy można żyć bez Coca Coli?". Odpowiedź: "można, ale po co?"
Wszyscy mieli problemy z mniej lub bardziej wiernym oddawaniem barw? Chyba tak. Jedyne lekarstwo to oprofilowanie zestawu "tusz-papier-drukarka". Zmiana któregokolwiek elementu i cały proces kalibracji trzeba przerabiać od nowa. Pytanie na ile stabilne i powtarzalne są tusze-zamienniki. Odpowiedź jest prosta - nie są stabilne i powtarzalne. Na dobrą sprawę każdy zakup nowej partii tuszu-zamiennika wymaga profilowania a to się staje cokolwiek bez sensu.
Papier. Używałem długo, długo Ilforda. Ostatnio "odkryłem" PermaJet. REWELACJA. Niby-biały Ilford wygląda na żółty (i to mocno) jak położyć obok PermaJet Oyster. Papiery Textured Art Silk, Portrait, Parchment, Museum o gramaturach rzędu 300gsm są rewelacyjne do zdjęć wieszanych na ścianie. Ilford był dla mnie mercedesem w porównaniu z EMTECami, Kodakami czy Tetenalami (poziom fiata 126P). PermaJet to Rolls-Royce. Pytanie czy ktoś malowałby Rollsa farbami no-name?
Profilowanie kosztuje. Nie tylko sama usługa ale również papier i tusz - trzeba wydrukować minimum dwie strony formatu A4 a zwykle dodatkowe dwie, trzy żeby określić jakie są poprawne ustawienia drukarki. Oszczędzając na tuszu wydamy więcej na profilowanie i ewentualną wymianę głowic. Zamienniki mają sens chyba tylko w przypadku systemów ciągłego zasilania tuszem i ogromnej ilości wydruków.
MarcinekP
11-03-2008, 11:55
Witam,
do zeszłego roku przez okres jakiś 4 lat miałem Canona i550.
Poza pierwszymi tuszami używalem tylko zamienników.
Przez ten okres nie wymieniłem głowicy, chociaż pod koniec
użytkowania w trybie szybkim trukowała lekko paskowato (druk poprawiała
zmiana na tryb normalny).
Coś mnie pokusiło i zamówiłem tusze w duzych pojemnikach i .....
po miesiącu klapa. Drukarka przestała drukowac.
Teraz używam ip4300 tylko na oryginalnych
pozdrawiam