PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do posiadaczy C 400D

remol71
06-12-2006, 22:46
1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??

3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Pytam, bo zastanawiam się na zamiana N na C.

ecki74
06-12-2006, 23:04
4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Odpowiem na te pytanie - mnie nie przeszkadza, gdyż na głównym widac wszystko.Dla porównania miałem (jeszcze mam) analog Canona 300 - gdzie wyświetlacz jest na górze.

bigjon
07-12-2006, 13:25
1. - NIE
2. co 1 EV (tylko 100,200,400,800,1600)
3. co 1 EV
4. jak dla mnie OK, chwila przyzwyczajenia i jest OK (jest tylni ale jest na nim WSZYSTKO!!!)

rtg
07-12-2006, 14:04
Ten jeden wyświetlacz jest w zupełności wystarczający,duży,czytelny...krótko:jest gites :)

gwozdzt
07-12-2006, 15:37
1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??
3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??
Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??
1EV

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza??
Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.

Czy ergonomia jest OK??
Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.

remol71
07-12-2006, 16:05
Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

1EV

Nie wiem, mam 300D.
Ale blado to widzę przy pracy na słońcu.

Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.

Niestety, wszystko ma wady i zalety. ISO Auto w Nikonie to fajna funkcja. Z moim obiektywem ustawiłem najdłuższy czas 1/125 i mam gwarancję że nie poruszę. W dodatku pomimo, że czułość manualnie ustawia się w D50 co 1EV to automat ustawia co 1/3ev, całkiem jest to przydatne. Dopiero gdy automat dojdzie do ISO1600, pozwala na dłuższy czas migawki. Bardzo mi się to podoba. 400D ma natomiast podgląd głębii ostrości i podnoszone lustro, tego mi bardzo brakuje. Nie ma aparatu idealnego :( Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe. Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.

gwozdzt
07-12-2006, 16:12
Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe.
Ty sobie nawet nie wyobrażasz ile takich paskunych zagrań jest u Canona :roll:
No ale dzięki temu ta firma ma się tak dobrze.

Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.
A co Ci nie pasuje w D80?

ecki74
07-12-2006, 16:36
Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.

Ja mam 400D i wcale nie powiem ,że się źle pracuje przy słońcu. Nie mam żadnych problemów z odczytaniem parametrów na LCD.

remol71
07-12-2006, 18:16
A co Ci nie pasuje w D80?

W sumie D80 mi pasuje. Jest na moją kieszeń, to solidny aparat. Nie wiem tylko czy matryca w D80 jest jest lepsza niz w D50, poza aspektem rozdzielczości oczywiście. Tu raczej Nikon kroku do przodu nie zrobił. Najgorsze jest jednak to, że bagnet Nikona jest kompletnie nieprzyszłościowy. Nazbieram szkieł, a przesiadka na FF nie będzie już mozliwa.

Max_im
07-12-2006, 18:42
4 praca na jednym wyświetlaczu jest Ok
ergonomia - jak zbyt mały to dokręcasz gripa i wtedy leży lepiej niż D80

Kolekcjoner
07-12-2006, 20:01
Ja akurat mam doświadczenie z alfy, że przy ostrym świetle ten tylny wyświetlacz sprawuje sie znacznie lepiej niż oba w 350D - porównanie bezpośrednie. Z moich odczuć i opisów na innych forach wynika, że wyświetlacz w 400D jest jeszcze jaśniejszy niż w alfie (podobno najjaśniejszy w swojej klasie) także w słońcu nie powinno być najmniejszych problemów - wręcz bedzie lepiej.
Co do siatki w wizjerze i bezprzewodowego sterowania lamp - to sprawa indywidualna - dla mnie mogłoby tego w ogóle nie być, a wolę więcej klatek w serii (szczególnie w raw-ach), bardziej ostry obraz na wysokich iso, wstępne podnoszenie lustra. Dla mnie też małe rozmiary i waga 400-tki to raczej zaleta niż wada. A jeszcze co do spota rozumiem że niektórym jego brak doskwiera ale ja na przykład praktycznie nigdy go nie wykorzystuje, także spokojnie mogłoby go nie być.

PS. Posłużę się niepełnym;) cytatem
Wszystkie moje opinie są SUBIEKTYWNE (...)

VANT
08-12-2006, 11:48
@Kolekcjoner
Podświetlanie nic nie da w pełnym słońcu....tu chodzi o zasadę działania wyświetlacza. Dodatkowy LCD działa w oparciu o światło odbite i czym więcej tego światła tym lepiej (czyt. czym mocniej słońce świeci tym lepiej). LCD główny ma podświetlanie które nie ma szans z jasnością słońca...nie ma bata.....ot fizyka poprostu....

bogist
08-12-2006, 12:02
@Kolekcjoner
Podświetlanie nic nie da w pełnym słońcu....tu chodzi o zasadę działania wyświetlacza. Dodatkowy LCD działa w oparciu o światło odbite i czym więcej tego światła tym lepiej (czyt. czym mocniej słońce świeci tym lepiej). LCD główny ma podświetlanie które nie ma szans z jasnością słońca...nie ma bata.....ot fizyka poprostu....

To jest teoria.
Praktycznie jest tak, że używając mojego 400D nie miałem nigdy żadnych problemów z czytelnością informacji podawanych na wyświetlaczu.
Inna sprawa to podgląd zdjęć- ale i tu nie zdarzyło mi się bym nie widział zdjęcia na wyświetlaczu przy intensywnym świetle słonecznym (co było standardem w moim 350D). Najwyżej musiałem podkręcić jasność wyświetlacza do maksimum.
Właśnie tylko dla wyświetlacza i AF (no, może w odwrotnej kolejności) zamieniłem 350D na 400D. I nie zawiodłem się.:-P
Pozdrawiam.

Kolekcjoner
08-12-2006, 16:07
@Kolekcjoner

Jest tylko jeden mały szczegół ;) - ja nie pisałem o podświetleniu :).
Oczywiste jest że podświetlenie w słońcu nic nie daje, zresztą 400-tka takowego nie posiada.

piast9
08-12-2006, 16:28
To jest teoria.
Praktycznie jest tak, że używając mojego 400D nie miałem nigdy żadnych problemów z czytelnością informacji podawanych na wyświetlaczu.
Nawet latem w pełnym słońcu?

ecki74
08-12-2006, 16:32
Nawet latem w pełnym słońcu?

Latem i jesienią w pełnym słońcu - żadnych problemów !!

bogist
08-12-2006, 16:42
Latem i jesienią w pełnym słońcu - żadnych problemów !!

Potwierdzam powyższe z ręką na sercu:D

...i oświadczam, że nie jestem pracownikiem działu marketingu Canon Polska Sp. z O.O.;)

Aha, 400D kupiłem ok. 25 września, czyli nie było to już lato.:) Ale kilka bardzo słonecznych dni od tamtej pory zaliczyłem.

ewg
08-12-2006, 17:07
A mnie sie najbardzoej podoba to, że ten wyświetlacz jest u mnie prawie zawsze wyłączony. :D
To niesamowite jak szybko można pracować i zmieniać ustawienia prawie nie potrzebując wyświetlacza. Sekunde trwa ustawienie czegokolwiek, a jak wystarcza wizjer to jeszcze krócej. To dziwne, ale mam wrażenie, że gdyby wyświetlacz był ciągle włączony nie dałoby się pracować tak szybko - co oczywiście nie oznacza, że jak świeci bardzo przeszkadza, bo oczywiście sam się wyłącza przy kontakcie z twarzą. To chyba sprawa świadomości aktywnych nastaw aparatu. Lepiej mieć je w głowie niż mimowolnie porównywać tą świadomość z wyświewtlaczem gdyby był ciągle włączony. A jest tak czytelny, że nie sposób przegapić tego co wyświetla, więc chcąc nie chcąc się go czyta... Ostatnio zrezygnowałemn nawet z auto preview, bo jakoś wygodniej włącza mi się to klawiaszem kiedy chce i jak długo chce. Dziwny ja... :-)

szpindek
08-12-2006, 17:08
Ja niestety nie moge potwierdzić, że w bardzo słoneczny dzień wszystko widać. Ja jakoś pamiętam, że musiałem się mocno przyglądać bo szkło, którym jest pokryty wyświetlacz działa w takich przypadkach jak lustro :) Ale można przeżyć.

bogist
08-12-2006, 17:34
Ja niestety nie moge potwierdzić, że w bardzo słoneczny dzień wszystko widać. Ja jakoś pamiętam, że musiałem się mocno przyglądać bo szkło, którym jest pokryty wyświetlacz działa w takich przypadkach jak lustro :) Ale można przeżyć.

Ale ta uwaga chyba dotyczy podglądu zdjęć a nie wyświetlania ustawień?

Krisspy
08-12-2006, 21:33
Jak dla mnie wyświetlacz jest o duuuuużo lepszy niż w 350D.

Tak przy okazji, czy da sie wyłączyć wyświetlacz, tak by po ponownym uruchomieniu aparatu automatycznie się nie włączał? :-)

VANT
09-12-2006, 14:45
Jest tylko jeden mały szczegół ;) - ja nie pisałem o podświetleniu :).
Oczywiste jest że podświetlenie w słońcu nic nie daje, zresztą 400-tka takowego nie posiada.

jak by nie posiadała podświetlania to byś nic na wyświetlaczu nie widział....Bez obrazy ale widać że nie masz pojęcia jak działają wyświetlacze LCD.
I opowieści że to w pełnym słońcu wszystko widać są poprostu lekko śmieszne....

@bogist

Ale ta uwaga chyba dotyczy podglądu zdjęć a nie wyświetlania ustawień?
przecież wyświetlacz masz jeden do wszystkiego nie??

Kolekcjoner
09-12-2006, 15:31
jak by nie posiadała podświetlania to byś nic na wyświetlaczu nie widział....Bez obrazy ale widać że nie masz pojęcia jak działają wyświetlacze LCD.

Bez obrazy ale chyba się nie rozumiemy :).

Z pewnością zwłaszcza od osób które tego nie miały okazji sprawdzić organoleptycznie :mrgreen:.

rychu
09-12-2006, 21:27
Jak dla mnie wyświetlacz jest o duuuuużo lepszy niż w 350D.

Tak przy okazji, czy da sie wyłączyć wyświetlacz, tak by po ponownym uruchomieniu aparatu automatycznie się nie włączał? :-)

Ano da się - Custom Functions w ostatnim narzędziowym - nr 11 - LCD display when power ON

MARANTZ
09-12-2006, 21:35
Remol71... nie mieszaj sobie w głowie i zostań przy Nikonie. Za takie pieniądze lepszego body nie znajdziesz. Kupuj D80 i po kłopocie.

oskarkowy
10-12-2006, 13:16
Najgorsze jest jednak to, że bagnet Nikona jest kompletnie nieprzyszłościowy. Nazbieram szkieł, a przesiadka na FF nie będzie już mozliwa.

Nie myśl o tym w ten sposób. Przesiaść się zawsze możesz. Popatrz na przykład twlodar'a. Przez jego torbę przewinęły się nikony, sonolty i teraz siedzi na canonie. Pewnie, że nie zarabiał na wymianach aparatów, ale nie okazało się to niemożliwe. A zawsze miał jakieś ciekawe szkiełka i trochę akcesoriów.

Większym problemem przy zmianie systemu będą Twoje systemowe przyzwyczajenia, konieczność rozgryzania pomiaru światła (każdy system robi to inaczej), uczenia się szkieł od nowa itp. IMO najgorsza przy zmianie systemu jest "konieczność" utracenia wielu naprawdę ciekawych klatek przez stare przyzwyczajenia i brak znajomości systemu.

jastrzemb
10-12-2006, 16:31
mi to, że patrząc pod kątem z góry obraz na wyświetlaczu jest zdecydowanie gorszy, gdy patrzymy pod kątem ale z dołu. Jeśli miałbym wybierać, wolałbym by było odwrotnie.

bogist
11-12-2006, 13:26

@bogist

przecież wyświetlacz masz jeden do wszystkiego nie??

A kolega miał kiedyś w ręku 400D czy tak sobie teoretyzuje?:?
Wyświetlacz jest jeden do wszystkiego ale czym innym jest wyświetlanie czarno-białych informacji o ustawieniach a czym innym wyświetlanie podglądu zdjęcia pełnego barw, szczegółów itd
Wyświetlanie ustawień jest zawsze doskonale widoczne, podgląd zdjęć w zasadzie też- choć można się czepiać. Mi nic w podglądzie fotek nie przeszkadza. I tak wszystkiego wszak na podglądzie się nie zobaczy- to nie jest monitor 19'.;)

Kolekcjoner
11-12-2006, 15:45
Nie myśl o tym w ten sposób. Przesiaść się zawsze możesz. Popatrz na przykład twlodar'a. Przez jego torbę przewinęły się nikony, sonolty i teraz siedzi na canonie. Pewnie, że nie zarabiał na wymianach aparatów, ale nie okazało się to niemożliwe. A zawsze miał jakieś ciekawe szkiełka i trochę akcesoriów.

Większym problemem przy zmianie systemu będą Twoje systemowe przyzwyczajenia, konieczność rozgryzania pomiaru światła (każdy system robi to inaczej), uczenia się szkieł od nowa itp. IMO najgorsza przy zmianie systemu jest "konieczność" utracenia wielu naprawdę ciekawych klatek przez stare przyzwyczajenia i brak znajomości systemu.

Wiesz dla jednego to pikuś dla drugiego niekoniecznie. Dla mnie np. zmiana systemu byłaby bardzo uciążliwa. Jednak mimo że posiadam/łem już sporo szkieł canona przy przechodzeniu na cyfrę brałem taką ewentualność pod uwagę. Jednak względy ekonomiczne (na początek miałem trochę szkieł) zdecydowały że nie zmieniłem. Myślęże później jest co raz ciężej.

(ł)owca
21-12-2006, 19:11
Miałam w rękach kilkadziesiąt razy 350D (nie mój) ... teraz jestem szczęśliwą posiadaczką 400D...i jakoś szczególnie nie odczuwam braku górnego wyświetlacza.....IMHO bardzo przyjemnie mi się pracuje z LCD-kiem w 400D...:)