Zobacz pełną wersję : Jaki tablet?
Witam wszystkich ...
Chciałbym sobie zakupić niewielki tablet najprawdopodobniej A5... Co mi polecacie? Dobre/przystępna cena ? Myślałem o modelu WACOM Graphire4 (swoja drogą czym się różni Classic od studio? Tylko oprogramowaniem?) http://www.allegro.pl/item147625512__promocja_tablet_wacom_graphire_4_dc 24_pl.html albo VACOM VOLITO 2 http://www.allegro.pl/item147625511__promocja_tablet_wacom_volito_2_dc24 _pl.html ? Może macie coś innego na oku? Poradźcie ... Tablet będzie głównie używany w Photoshopie. Z góry wielkie dzięki.
PoZdrO 4ALL :-)
witam
sama od jakiegos czasu zastanawiam sie nad tabletem i z tego co wyczytalam na roznych forach to wlasnie WACOM Graphire4 polecany jest najczesciej.
Sorki, bo pisałem o A5 a na taki rozmiar kasy nie mam ... Chcę wydać 500PLN to mi starczy na A6 i tu mam pytanie czy opłaca się w ogóle kupować tablet rozmiaru A6 ? Nie będzie trochę za mały?
Polecam Wacom Graphire4
classic rozni sie od studio tylko dolaczonym software
mario1275
06-12-2006, 15:39
jeżeli do tej pory ine rysowałeś odręcznie a tablet będize ci służył do retuszu zdjęć czy podobnej pracy to ci wystarczy A6 zanim jednak wydasz pieniądze postaraj się pożyczyć od kogoś tablet i spróbować czy rzeczywiście go chcesz - bo wyobrażenia o pracy z tabletem często mocno rozmijają się z rzeczywistością - sam to kiedyś boleśnie odczułem - jest to narzędzie którego trzeba się nauczyć
No właśnie, chciałem o to zapytać. Nigdy nie miałem możliwości pobawienia się tabletem a kilka razy już się napalałem i chciałem kupować. Czy rzeczywiście dzięki temu narzędziu pracuje się łatwiej/szybciej/przyjemniej/inne (niepotrzebne skreślić ;))? Może jest to po prostu kolejny gadżet?
polecam wspomnianego Wacom'a Graphire 4 Classic A6. pracuje na takim w zakladzie i mam go w domu. dobry stosunek ceny do jakosci dla zwyklego smiertelnika ;-) praca z tabletem jest super ale trzeba sie przyzwyczaic i uwierz mi poczatki nie beda rozowe :-) ale po pierwszej godzinie zalapiesz o co w tym biega a po 3 dniach w photoshopie nie zamienisz sie na myszke za zadne skarby :-)
rysiaczek
06-12-2006, 15:51
tak jak przedmowcy - wacom graph 4 classic jest bomba w klasie jakosc/cena. Mam, uzywam, chwale sobie:) Aha, jeszcze jedno - nie patrz na volito - to tak naprawde zabawka jest.
No właśnie, chciałem o to zapytać. Nigdy nie miałem możliwości pobawienia się tabletem a kilka razy już się napalałem i chciałem kupować. Czy rzeczywiście dzięki temu narzędziu pracuje się łatwiej/szybciej/przyjemniej/inne (niepotrzebne skreślić ;))? Może jest to po prostu kolejny gadżet?
Ze mnie grafik jest kiepski, więc powiem Ci tylko o amatorszczyżnie. Na początku trudno jest się przyzwyczaić, bo pozycjonowanie jest względne, ale potem już bajka, szczególnie z opanowaną klawiszologią. Robię sporo obrysów detali za pomocą extract'a i z tabletem naprawde jest wygodniej.
rysiaczek - a czymże się różni Volito od Graphire? Osobiście też mam Graphire, ale uważam, że różnica między nim a Volito jest średnio odczuwalna. Naprawdę wypas to jest Intuos, tylko wiąże się to z ceną niestety...
Wg. mnie tablet do retuszu powinien spełniać dwa kryteria:
- powinien być to Wacom
- powinien być niewielki (najlepiej A6)
Zupełnie inaczej ma się sprawa z ilustrowaniem - tutaj:
- musi być to Wacom
- najlepiej Intuos
- im większy, tym lepszy
Dwa pytanka:
Wg. mnie tablet do retuszu powinien spełniać dwa kryteria:
- powinien być niewielki (najlepiej A6)...
Dlaczego?
Zupełnie inaczej ma się sprawa z ilustrowaniem - tutaj:
...Głupie pytanie, ale co to jest ilustrowanie? Czy masz na myśli tworzenie grafiki?
jeżeli do tej pory ine rysowałeś odręcznie a tablet będize ci służył do retuszu zdjęć czy podobnej pracy to ci wystarczy A6 zanim jednak wydasz pieniądze postaraj się pożyczyć od kogoś tablet i spróbować czy rzeczywiście go chcesz - bo wyobrażenia o pracy z tabletem często mocno rozmijają się z rzeczywistością - sam to kiedyś boleśnie odczułem - jest to narzędzie którego trzeba się nauczyć
Z tabletem miałem styczność kiedy pracowałem w zakładzie fotograficznym .. Tylko tam mięli Pentagram A4 ... I jest to jednak świetna sprawa taki tablecik ... Dlatego planuje zakup :]
to ja zapytam wprost, bo jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić : w jaki sposób tablet pomaga w retuszu zdjęć ?
Dwa pytanka:
Dlaczego?
Głupie pytanie, ale co to jest ilustrowanie? Czy masz na myśli tworzenie grafiki?
Dlatego, że do retuszu nie potrzeba wielkiej precyzji, za to potrzeba dużej prędkości. A cóż mogę mieć na myśli mówiąc o ilustrowaniu? Rysowanie ilustracji, of kors.
to ja zapytam wprost, bo jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić : w jaki sposób tablet pomaga w retuszu zdjęć ?
Po pierwsze - tablet pomaga w szybkim rysowaniu masek. do czego potrzebne są w retuszu maski nie muszę zapewne tłumaczyć. Po drugie - tablet umożliwia szybkie, skuteczne stosowanie narzędzi:
-color brush (i jemu podobne)
-stamp brush
-healing brush
-dodge/burn/sponge tool
Należy dodać, że zakres działania bądź nasilenia powyżej wymienionych narzędzi możemy sobie (i zwykle to robimy) uzależnić od siły nacisku pena. Nie wiem jak wam, ale mnie się zdarza owe narzędzia w retuszu stosować...
rysiaczek
07-12-2006, 02:27
rysiaczek - a czymże się różni Volito od Graphire?
Szczerze? Specyfikacji nie pamietam, do znalezienia w googlu. Zdaje sie rozdzielczoscia, chyba delikatnie rozmiarem. Ale to nie pod tym katem pisalem. Po prostu po pewnym czasie korzystania z graph, probujac volito mialem wlasnie takie moje subiektywne wrazenie. Kwestia przyzwyczajenia do piorka, btns i scroll'a pewnie:)
czornyj - roznica miedzy Graphire a Volito jest w opoznieniu w dzialaniu. Jest ono minimalne ale uniemozliwia rysowanie "tycich" rzeczy np. kropeczek, kreseczek. Ten minimalny lag jest odczuwalny i troche przeszkadza wlasnie przy drobnym pedzelkowaniu i nie jest to kwestia ustawien sily nacisku.
No i piorko Graphire'a posiada 2 przyciski a Volito "tylko" 1 :)
To prawda, ze wypas to Intuos.
rysiaczek - w swojej 10-o letniej karierze Wacomowca miałem dwa tablety, (pierwszy wymieniłem na nowszy w związku z nadejściem USB, bo oczywiście działać to działał dalej). Każdego używałem bodaj po 5 lat. Oczywiście nie istnieje teraz taki tablet, którego piórko pasowałoby mi bardziej niż moje stare, posklejane lepcem piórko do Graphire. Ale mimo tego nie odniosłem wrażenia, że różnice między tymi tabletami są znaczące.
Co do rozdzielczości to nie wydaje mi się by był to parametr istotny. Volito ma 1000dpi, Graphire 2000dpi. Daje to w najgorszym przypadku 5000x4000 punktów - duuużo więcej niż w najcudniejszym monitorze.
pito - być może masz rację - Volita nie używałem jakoś intensywnie, choć "laga" nie stwierdziłem. Ogólnie "lag" w pracy z Wacomem dawał mi się owszem nieraz we znaki, ale tylko wtedy gdy komputer był za słaby i nie wiązałem tego zjawiska z samym urządzeniem. Wydawać by się jednak mogło, że Volito - tablet o mniejszej rozdziałce - powinien właśnie śmigać szybciej...
czornyj - dzięki na info :) będę musiał kiedyś spróbowac :) kumpel - współlokator robi trochę grafiki i ostatnio rozważał zakup tableta...
rysiaczek
07-12-2006, 13:09
rysiaczek - w swojej 10-o letniej karierze Wacomowca miałem dwa tablety, [..] Każdego używałem bodaj po 5 lat. Oczywiście nie istnieje teraz taki tablet, którego piórko pasowałoby mi bardziej niż moje stare, posklejane lepcem piórko do Graphire. Ale mimo tego nie odniosłem wrażenia, że różnice między tymi tabletami są znaczące.
Co do rozdzielczości to nie wydaje mi się by był to parametr istotny. Volito ma 1000dpi, Graphire 2000dpi. Daje to w najgorszym przypadku 5000x4000 punktów - duuużo więcej niż w najcudniejszym monitorze.
pito - być może masz rację - Volita nie używałem jakoś intensywnie, choć "laga" nie stwierdziłem. Ogólnie "lag" w pracy z Wacomem dawał mi się owszem nieraz we znaki, ale tylko wtedy gdy komputer był za słaby i nie wiązałem tego zjawiska z samym urządzeniem. Wydawać by się jednak mogło, że Volito - tablet o mniejszej rozdziałce - powinien właśnie śmigać szybciej...
hmm no ja mam tylko... 4? lata doswiadczenia z wacom'em:( Ale tak, jak powiedzialem - subiektywne odczucie (tak, jak Twoje) i nic wiecej - nie pamietam co dokladnie mnie odrzucalo od Volito. Byc moze to lag, o ktorym pisal pito.:rolleyes: Co do rozdzielczosci - tak, zgadzam sie z Toba, pisalem o niej tylko w kwestii roznic w technologii. A ze nie warto sie nia kierowac do konca potwierdzaja tablety Pentagrama:)
A ze nie warto sie nia kierowac do konca potwierdzaja tablety Pentagrama:)
W tym punkcie zgodzę się w 100%. To, czy wystarczy Volito, czy może jednak dołożyć do Graphire albo zaszaleć i nabyć Intuosa, to wg. mnie kwestia osobistych preferencji i konkretnego przeznaczenia (piszę to jako użytkownik Graphire).
Natomiast Pentagrama lepiej omijać szerokim łukiem. Wacom wymyślił i opatentował tablet, udoskonalał tablet przez wiele lat i tylko oni mogą i potrafią tablety produkować. Reszta to produkty tabletopodobne. Urażonych użytkowników Pentagramów z góry serdecznie przepraszam.
Juz jakis czas przymierzam sie do tabletu. I chyba sie skolonie do polecanego przez Was Wacom Graphire4 A5.
Znalazlam dosc atrakcyjna, wrecz podejrzanie atracyjna, cene na pixmania.com (http://www.pixmania.com/pl/pl/252115/art/wacom/graficzny-tablet-graphire.html?srcid=1280&Partenaire=ceneo&CodePromo=oui#) - jednak nie znam sklepu.
Bardzo prosze o opinie.
Edit: Juz znalazlam co nieco (http://www.ceneo.pl/182-283521r) o tym sklepie. Mimo, ze cena atracyjna, to brak polskiej gwarancji i faktury, nie jest zachecajacy i chyba sie nie zdecyduje.
Ja używam Wacom Graphire 4 A6 i jak do obróbki fotografii jest dla mnie zupełnie wystarczający. Cenowo ten tablet jest bardzo atrakcyjny. Oczywiście, jeśli ktoś potrzebuje tabletu do czegoś więcej niż obróbka zdjęć, np. rysowanie, to rozmiar A6 a nawet A5 będą za małe.
Juz jakis czas przymierzam sie do tabletu. I chyba sie skolonie do polecanego przez Was Wacom Graphire4 A5.
Znalazlam dosc atrakcyjna, wrecz podejrzanie atracyjna, cene na pixmania.com (http://www.pixmania.com/pl/pl/252115/art/wacom/graficzny-tablet-graphire.html?srcid=1280&Partenaire=ceneo&CodePromo=oui#) - jednak nie znam sklepu.
Bardzo prosze o opinie.
Edit: Juz znalazlam co nieco (http://www.ceneo.pl/182-283521r) o tym sklepie. Mimo, ze cena atracyjna, to brak polskiej gwarancji i faktury, nie jest zachecajacy i chyba sie nie zdecyduje.
Np. tutaj http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/443800 kupisz za podobną cenę (netto). Dla porządku dodam tylko że do obróbki zdjęć taka wielkość jest w moim (i nie tylko) mniemaniu całkowicie zbędna, a wręcz może przeszkadzać (szczególnie osobom o małym doświadczeniu rysowniczym)
rysiaczek
07-12-2006, 17:34
Bardzo prosze o opinie.
Zastanow sie nad tym rozmiarem... o ile nie chcesz nim rysowac, to wielkosc moze Ci przeszkadzac. A6 wydaje sie byc idealnym pod webdesign/photo edit.
mario1275
07-12-2006, 18:25
a czy wacomy nie mają możliwości ograniczenia powierzchni roboczej??
Mają, mają. Zwykle właśnie tak to wygląda, że ludzie kupują zbyt duże tablety, a potem ograniczają przestrzeń roboczą ;)
KuchateK
07-12-2006, 19:16
A czy w obecnych sterownikach da sie je przestawic, aby pracowalo sie na nich jak na touchpadzie czy nadal tylko pozycjonowanie bezwzgledne?
A czy w obecnych sterownikach da sie je przestawic, aby pracowalo sie na nich jak na touchpadzie czy nadal tylko pozycjonowanie bezwzgledne?
Da się - przynajmniej w moim Intuos3.
W sterowniku na zakładce "mapping" można wybierać między:
Mode "Pen"/ Mode "Mouse".
W trybie myszy działa jak touchpad właśnie.
Dodatkowo ustawia się akcelerecję i prędkość myszy.
Osobiście przy formacie tabletu A5 preferuję tryb "Pen".
Da się we wszystkich - to kwestia nowszych sterowników.
Dzygit-Dublin
08-12-2006, 00:44
Bardzo prosze o opinie.
sklep spoko przynajmniej tu na ira , monitor i pare aparatow kupilem oraz mp3
Polecam ,przesylka bez problemow dociera
Shutter_Way
08-12-2006, 09:47
Ja Mam WACOM Graphire Classic A6....dla mnie super!! zawsze go mam ze soba jak z notebookiem chodze...i naprawde nie narzekam ze maly albo cos....a PhotoShop....kurde powiem ze myszka juz nie odnalazlbym sie w nim...only tablet!!!! i nie pchaj sie w pentagramy itd WACOM i juz:)
Dzięki wszystkim za jakiekolwiek informacje :) Że WACOM to wiem ... Nic innego nawet nie mam zamiaru kupować ... Już się właściwie zdecydowałem na WACOM Graphire 4 Classic A6 :-) Jeszcze raz dzięki za info. PoZdrO 4ALL!!
No i kupilam:) Po przemyslaniu sprawy A6. Oczywiscie Wacom Graphire. Rzeczywiscie imponujaca pracyzja. Po dwoch godzinach zabay moge juz wyrzucic myszke.
KuchateK
08-12-2006, 21:53
Da się we wszystkich - to kwestia nowszych sterowników.
No to pora na zakupy :mrgreen:
Ciekawe czy ja tez wyrzuce mysz :D
jakis miesiac temu mialam kupic tablet ale dalam sobie na wstrzymanie na jakis czas... Ale przez Was znowu sie nakrecilam i jestem 'zmuszona' do zakupu;)
Wszystko przez Was!... (dzieki Wam;) )
Tak całkiem to myszki lepiej nie wyrzucać - np. do zaplatania ścieżek i dłubania przy suwaczkach jest mimo wszystko lepsza. Choć sprawny wacomista przeżyje jej brak ;). Ja sam poszedłem na kompromis - wywaliłem zwykłą mychę, ale używam myszki Wacoma (nb. uważanej za okropieństwo) :D
djtermoz
08-12-2006, 22:32
Tak całkiem to myszki lepiej nie wyrzucać - np. do zaplatania ścieżek i dłubania przy suwaczkach jest mimo wszystko lepsza. Choć sprawny wacomista przeżyje jej brak ;). Ja sam poszedłem na kompromis - wywaliłem zwykłą mychę, ale używam myszki Wacoma (nb. uważanej za okropieństwo) :D
A nie da sie podlaczyc dwoch rzeczy naraz? Np. jakas mysz Logitech i ten Wacom? Oba sa na USB to moze dalo by sie miec oba podlaczone. Chwytaloby sie tylko za to co w danej chwili potrzebne. Probowal to ktos? Nie wiem jak Windows ale zastanawiam sie czy MacOSX by sobie poradzil.
Nie no jasne, ze myszka zostaje:) Wyrzucenie jej, to jednak pewna prznosnia. U mnie chodza obie rzeczy naraz - tablet i myszka. Na razie sie nacieszam tabletem, wiec myszka siedzi cicho pod monitorem. Pewnie za jakis czas sie z nia przeprosze do nawigacji w windzie, ale na notebooku na pewno nie bede jej z soba nosic. Tablet i touchpad wystaczy na wszystko.
To oczywiste że jak podłączysz tablet to mysz też będzie działała :-) Niczego nie trzeba odłączać :-)
To oczywiste że jak podłączysz tablet to mysz też będzie działała :-) Niczego nie trzeba odłączać :-)
Sorki nie zauważyłem, ze ktoś już odpowiedział :mrgreen:
KuchateK
08-12-2006, 22:41
W windowsie (XP) kilka myszy (czy myszopodobnych) tez dziala bez problemu.
Zreszta od kad jest usb nawet na linuxie to dziala :D
A nie da sie podlaczyc dwoch rzeczy naraz? Np. jakas mysz Logitech i ten Wacom? Oba sa na USB to moze dalo by sie miec oba podlaczone. Chwytaloby sie tylko za to co w danej chwili potrzebne. Probowal to ktos? Nie wiem jak Windows ale zastanawiam sie czy MacOSX by sobie poradzil.
Pewnie, że się da, tylko tak się składa, że tablet zwykle leży dokładnie w tym miejscu, w którym zwykle leży mysz. Osobliwie zaś Logitech (ledowy) za diabła nie chce działać kiedy położyć go na tablecie. No i z lenistwa przyzwyczaiłem się do myszy tabletowej - jest zbyt mała, sprawia nieprzyjemne wrażenie, ale za to ma pewne zalety charakterystyczne dla Wacoma - lekka, bezkablowa, bezbateryjna i absolutnie nieśmiertelna.
Ja za to mam tablet firmy NoName :mrgreen: Ale jestem zadowolony z niego. Działa już prawie dwa lata na jednej baterii :lol: Generalnie używam go tylko do Photoshopa. Resztę obsługuję za pomocą czarnej myszki ;-)
rysiaczek
09-12-2006, 01:59
No i kupilam:) Po przemyslaniu sprawy A6. Oczywiscie Wacom Graphire. Rzeczywiscie imponujaca pracyzja. Po dwoch godzinach zabay moge juz wyrzucic myszke.
gratuluje zakupu i tyle radosci/pozytku co u mnie z tym tabletem zycze:)
W windowsie (XP) kilka myszy (czy myszopodobnych) tez dziala bez problemu.
Zreszta od kad jest usb nawet na linuxie to dziala :D
To tylko dopisze ze w 2000 tez bezproblemowo :p . Mialem swego czasu na raz podlaczone dwie klawiatury i dwie myszy. Ostaly mi sie tylko dwa monitory na raz :roll: .
Broncobilly
09-12-2006, 20:28
czy warto przepłacac (400 zł) za WACOM GRAPHIRE czy szaremu klikaczowi wystarczy w zupełności tańszy o ponad 100 zł Volito ? A może używany WACOM GRAPHIRE 3 A6 bedzie jeszcze wart grzechu (chyba nie ma przyciskow na tablecie ale za to ma w zestawie bezprzewodową myszkę )
rysiaczek
09-12-2006, 21:35
czy warto przepłacac (400 zł) za WACOM GRAPHIRE czy szaremu klikaczowi wystarczy w zupełności tańszy o ponad 100 zł Volito ? A może używany WACOM GRAPHIRE 3 A6 bedzie jeszcze wart grzechu (chyba nie ma przyciskow na tablecie ale za to ma w zestawie bezprzewodową myszkę )
a potrzebujesz rzeczywiscie tableta? Jezeli tak, to uwierz - 400zl za wacom'a wcale nie jest przeplacaniem;) Jesli chodzi o wczesniejsza wersje - nie mialem, wiec tylko z opinii innych - mozna brac smialo.
a wiecie moze jak wygala wspolpraca wacoma graphire z mac?
tutaj http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=Search&A=details&Q=&sku=400586&is=REG&addedTroughType=search w wymaganiach napisane jest ze pracuje na PPC... czyzby ni pracowal na intelu?
a druga sprawa: zauwazylam ze w adoramie i w bhphotovideo czyli w sklepach ze stanow w zestawie jest myszka jak rowniez ps elements.
czy w europejskich sklepach tez sa takie zestawy a ja nie moge ich znalezc?
pozdrawiam
zostalo mi dwa dni do podjecia decyzji wiec bardzo prosze o pomoc osob ktore wiedza cos na ten temat:)
Pozdrawiam
używam graphire4 na makach (zarówno na PPC jak i na intelu) - zero problemów... :)
a to swietnie:)
dziekuje:)
A ja mam jeszcze do Was pytanko ... Gdzie można tanio dostać tablet WACOM Graphire 4 A6 ? Bo chce sobie go pod choinkę zakupić ale nie znam taniego źródła ... Może mi ktoś podpowie ? Z góry dziękuję :-)
Komputronik? http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=4298
a wiecie moze jak wygala wspolpraca wacoma graphire z mac?
tutaj http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=Search&A=details&Q=&sku=400586&is=REG&addedTroughType=search w wymaganiach napisane jest ze pracuje na PPC... czyzby ni pracowal na intelu?
a druga sprawa: zauwazylam ze w adoramie i w bhphotovideo czyli w sklepach ze stanow w zestawie jest myszka jak rowniez ps elements.
czy w europejskich sklepach tez sa takie zestawy a ja nie moge ich znalezc?
pozdrawiam
W Ameryce wszystko jest większe. A co do Wacoma, to działa ze wszystkim, z PC-tą, Maczkiem, stacjami graficznym SGI, SUN i wogóle co tam sobie kto egzotycznego zamarzy - pełna demokracja, byle toto miało złącze USB :D
DoMiNiQuE
13-12-2006, 10:36
A co do Wacoma, to działa ze wszystkim, z PC-tą, Maczkiem, stacjami graficznym SGI, SUN i wogóle co tam sobie kto egzotycznego zamarzy - pełna demokracja, byle toto miało złącze USB :D
Z malym wyjatkiem - Wacom Volito nie dziala na maku.
Komputronik? http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=4298
A ja kupilam tu - jednak ciut taniej:)
http://transit.pl/shop.php?a=opis_prod&id=CTE440SCL&categorie=64
I mozna odebrac osobiscie na Ursynowie.
A co do Wacoma, to działa ze wszystkim, z PC-tą, Maczkiem, stacjami graficznym SGI, SUN i wogóle co tam sobie kto egzotycznego zamarzy - pełna demokracja, byle toto miało złącze USB :D
to ze dziala z macami to wiem ale w pod linkiem ktory podalam wyzej jest napisane: "Macintosh System
Power PC Processor System (iMac, iBook, PowerBook, G3, G4) "
wiec troche mnie to zaniepokoilo ze na intelu moze nie dzialac.
dzieki za odpowiedz
pozdrawiam:)
to ze dziala z macami to wiem ale w pod linkiem ktory podalam wyzej jest napisane: "Macintosh System
Power PC Processor System (iMac, iBook, PowerBook, G3, G4) "
wiec troche mnie to zaniepokoilo ze na intelu moze nie dzialac.
dzieki za odpowiedz
pozdrawiam:)
To tylko kwestia sterowników - dobrze jest ściągnąć ze strony wacom.com ostatnie wersje, które już są przygotowane pod intela....
no to mnie uspokoiles:)
dzieki.
mam nadzieje ze uda mi sie zamowic w Stanach. jesli nie to kupie u siebie.
Pozdrawiam:)
witam... mówicie tutaj głównie o tabletach małej wielkości A6... chciałabym się dowiedzieć o propozycjach dla rysownika\animatora oczywiście w przyzwoitych cenach jak na sprzęt potrzebny do tego typu pracy... liczę na jakieś wskazówki...:)
rysiaczek
15-12-2006, 23:51
witam... mówicie tutaj głównie o tabletach małej wielkości A6... chciałabym się dowiedzieć o propozycjach dla rysownika\animatora oczywiście w przyzwoitych cenach jak na sprzęt potrzebny do tego typu pracy... liczę na jakieś wskazówki...:)
albo przyzwoite ceny, albo jakosc niestety:( Z wiekszych rzeczy godne polecenia jest tylko Wacom graphire (a tak wogole - co rozumiesz przez 'wieksze'?) albo (i tu uklon w strone rysownikow: intuos). Ale to nijak nie chce miec przyzwoitej ceny:rolleyes:
ithil, skoro potrzbujesz coś do rysowania, to zapewne sam wiesz co ci jest potrzebne - przestrzeń. Na formatach wielkości wrzoda na dupie rysuje się raczej średnio, format A4 jest tutaj raczej niezbędnym minimum, nawet graphire XL (w formacie A5) to już lekka partyzantka. Zatem Intuos3 A4 (lub większy) się kłania... Tanie toto raczej nie jest...
doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ze powinnam miec minimummformat A4 , jednak jeszcze nie za dobrze orientuję się w markach, ich wadach i zaletach, dlatego zwracam się do was.... Liczę się z kosztami ponad 1000 zł ale dwa za tablet to trochę przesada... trzeba przyznać, że elektronika szybko się starzeje, a zanim w pełni efektywnie wykorzystam wszystkie atuty pracowania z tabletem, może się okazać, że korzystam ze sprzętu, który można już śmiało wymienić. Myślę, że to dość wazne, by wspomnieć, że nie pracowałam wczesniej z tabletem...
Tablety Wacom się nie starzeją, w eksploatacji są nie do zdarcia, nie psują się i nie zużywają. Nie bardzo da się to już poprawić. Używane są trudno dostępne, bo jak kto raz kupi, to ma spokój na wiele lat, dobrze też trzymają cenę. Jeśli chcesz kupić duży tablet do rysowania - tylko nowy Intuos3, nie ma zmiłowania. Możesz ewentualnie szukać na ebayach używanego dużego Intuosa2, ale chyba też nie będzie lekko...
rysiaczek
16-12-2006, 14:00
Tablety Wacom się nie starzeją, w eksploatacji są nie do zdarcia, nie psują się i nie zużywają. Nie bardzo da się to już poprawić. Używane są trudno dostępne, bo jak kto raz kupi, to ma spokój na wiele lat, dobrze też trzymają cenę. Jeśli chcesz kupić duży tablet do rysowania - tylko nowy Intuos3, nie ma zmiłowania.
ot, madrego posluchac:) To samo mialem napisac, popieram w 100%:cool:
Prosze podpowiedzcie mi . Do jutra musze sie zdecydować na Tablet Wacoma
Wiem ze bedzie to Graphier4 .. bedzie słuzyc do retuszu fotografi itp.
Mam monitor 19. Nie wiem jaki rozmiar wybrać tableta wybrać. Dużo osób pisze ze A6 wystarczy, natomiast niektórzy twierdzą że do monitora 19.. trzeba kupić większy tablet.
A ja sie kompletnie nie znam :(
Pozdrawiam.
natomiast niektórzy twierdzą że do monitora 19.. trzeba kupić większy tablet
To jest piramidalna bzdura. Ja mam monitor 21,3" a Wacoma w A6. Jedynym czynnikiem, który należy ew. brać pod uwagę, to proporcje - jeślibyś miała monitor panoramiczny, dobrze byłoby dobrać do niego panoramiczny tablet (wersję wide), choć obawiam się, że takowe wersje są dostępne tylko w serii Intuos. Jeżeli jednak masz monitor o zwyczajnych proporcjach, bierz A6-tkę.
hmm no powiem ze to rozwiązanie bardziej mi się podoba.. ze względu na cene :)
pozdrawiam.
To jest piramidalna bzdura. Ja mam monitor 21,3" a Wacoma w A6. Jedynym czynnikiem, który należy ew. brać pod uwagę, to proporcje - jeślibyś miała monitor panoramiczny, dobrze byłoby dobrać do niego panoramiczny tablet (wersję wide), choć obawiam się, że takowe wersje są dostępne tylko w serii Intuos. Jeżeli jednak masz monitor o zwyczajnych proporcjach, bierz A6-tkę.
A ja mam 20" i w życiu nie wybrałbym tableta A6... ot kwestia gustu... ;)
A ja mam 20" i w życiu nie wybrałbym tableta A6... ot kwestia gustu... ;)
No dobrze, ale co ma wielkość tabletu do wielkości monitora? Można mieć nawet i monitor 15" i potrzebować tabletu A3, podobnie jak można mieć 30" panoramę i pracować A6-tką. Na pewno nie poleciłbym - szczególnie osobie, która kupuje swój pierwszy tablet i nie ma zamiaru rysować - dużego Wacoma, bo i tak początki tabletowania bywają zniechęcające i trudne, nawet w przypadku formatów najmniejszych.
No dobrze, ale co ma wielkość tabletu do wielkości monitora? Można mieć nawet i monitor 15" i potrzebować tabletu A3, podobnie jak można mieć 30" panoramę i pracować A6-tką. Na pewno nie poleciłbym - szczególnie osobie, która kupuje swój pierwszy tablet i nie ma zamiaru rysować - dużego Wacoma, bo i tak początki tabletowania bywają zniechęcające i trudne, nawet w przypadku formatów najmniejszych.
Ano ma... przykład: odrysowywanie kształtów z oryginału papierowego - rzadko kiedy są to oryginały mniejsze niż A5 (częściej bliżej A4)...
A tak na marginesie: ciekaw jestem opinii kogoś z 30" Apple Cinema Display i jego pracy z tabletem formatu A6... :mrgreen:
Wielkosc tabletu to kwestia indywidualna. To dziala tak samo jak to, ze jeden lubi machac pedzlem na desce B5 a drugi dziubie dlugopisem komiksy na marginesie szkolnego zeszytu. Osobiscie przeszedlem z tabletu A5 na A6.
Uzywam glownie do malowania tekstur i podmalowek w 4k, retuszu fotek i rysowania we flashu. A4 to dla mnie zbyt duzy kawal dechy, reka boli po 5 minutach machania.
Ano ma... przykład: odrysowywanie kształtów z oryginału papierowego - rzadko kiedy są to oryginały mniejsze niż A5 (częściej bliżej A4)...
A co ma orginał papierowy wspólnego z wielkością monitora?
A tak na marginesie: ciekaw jestem opinii kogoś z 30" Apple Cinema Display i jego pracy z tabletem formatu A6... :mrgreen:
Tak, na pewno za coś takiego dopadłaby go hiszpańska inkwizycja, dewianta jednego. Do 30-tki musowo trzeba A3. Następnie na A3-ce ogranicza się obszar roboczy do A6 żeby się wygodnie retuszowało w PS, ale unika się posądzenia o szerzenie herezji.
Wielkosc tabletu to kwestia indywidualna. To dziala tak samo jak to, ze jeden lubi machac pedzlem na desce B5 a drugi dziubie dlugopisem komiksy na marginesie szkolnego zeszytu. Osobiscie przeszedlem z tabletu A5 na A6.
Uzywam glownie do malowania tekstur i podmalowek w 4k, retuszu fotek i rysowania we flashu. A4 to dla mnie zbyt duzy kawal dechy, reka boli po 5 minutach machania.
Oj pewnie, do rysowania konieczne jest coś większego. Trzy posty wcześniej doradziłem do rysowania A4, szalenie trudno rysować na czymś wielkości wrzoda na d... szczególnie jak się np. chce pociągnąć ekspresyjne ślady z gestu. Ale rysowanie to inna bajka, a retusz inna.
rysiaczek
18-12-2006, 20:57
buehehheee do monitora odrysowywany ksztalt przykladasz??:lol: (zart oczywiscie). Przyklad dobry, za zakupem wiekszego tabletu, ale kompletnie nie majacy nic wspolnego z wielkoscia monitora.
Jedyne, do czego mozna by sie czepic, to do rozdzielczosci tabletu przy korzystaniu z duzych monitorow (>21), ale i ta jest wystarczajaca:cool:
buehehheee do monitora odrysowywany ksztalt przykladasz??:lol: (zart oczywiscie). Przyklad dobry, za zakupem wiekszego tabletu, ale kompletnie nie majacy nic wspolnego z wielkoscia monitora.
Jedyne, do czego mozna by sie czepic, to do rozdzielczosci tabletu przy korzystaniu z duzych monitorow (>21), ale i ta jest wystarczajaca:cool:
Oj kiepsko Panowie z percepcją dzisiaj... chodziło mi o odrysowywanie z tabletu... a nie z monitora... ;)
po to właśnie jest przeźroczysta powierzchnia tabletu... ;)
Poza tym z większego tabletu da się wykroić mniejszą powierzchnię roboczą a z mniejszego? ;)
Pomijam ilość zajmowanego miejsca...
rysiaczek
18-12-2006, 22:55
Oj kiepsko Panowie z percepcją dzisiaj... chodziło mi o odrysowywanie z tabletu... a nie z monitora... ;)
po to właśnie jest przeźroczysta powierzchnia tabletu... ;)
Poza tym z większego tabletu da się wykroić mniejszą powierzchnię roboczą a z mniejszego? ;)
Pomijam ilość zajmowanego miejsca...
z percepcja dobrze, tak sobie tylko zartujemy.;) Ale powiedziales to w kontekscie monitora, co z tymze nie ma nic wspolnego.
Wykroic jak najbardziej mozna.... tylko po co wywalac wtedy nieporownywalnie wiecej kasy?
EDIT: I dobrze, ze pominales ilosc zajmowanego miejsca... tez bym pominal..:mrgreen:
NO już jest... Wacam Graphier A6 .. i leży pod choinka :)
Podziele się wrażeniami po użytkowaniu:)
Dzięki za pomoc
Podziele się wrażeniami po użytkowaniu:)
Dzięki za pomoc
Gdzie kupiłeś i ile dałeś?
... mój nie poleżał za długo ... nie wytrzymałem i podłączyłem ;)
... a teraz czekają mnie długie godzinu przyzwyczajania się do obsługi :neutral:
- kupiłem w : http://www.dc24.pl - 399zł
p.s. .. czy ktuś może mi powiedzieć jak skonfigurować PS-a lub Graphier-a aby rysował mi tylko i wyłącznie w momencie kiedy przytrzymuję przycisk. ??
a ja bede miala swojego dopiero w Wigilie...ale to dobrze bo znajac siebie odrazu wyciagnelabym go z pudelka i nici ze swiatecznych niespodzianek;)
Ok tablecik kupiony ...
Jutro WACOM Graphire 4 Classic A6 + PSP X PL :-) Za 425PLN .... :D :D :D
Zapowiadają się ciekawe Święta :P ... przed kompem :-)
rysiaczek
20-12-2006, 17:25
p.s. .. czy ktuś może mi powiedzieć jak skonfigurować PS-a lub Graphier-a aby rysował mi tylko i wyłącznie w momencie kiedy przytrzymuję przycisk. ??
Tak przepatrzylem na szybko i nie widze takiej mozliwosci (_wydaje_mi_sie_, ze takiej mozliwosci nie ma) :( A tak na boku - po co Ci to?
Ależ jest i to bardzo łatwo dostępna - wyciągnij rysik z pena :lol: Działa niezawodnie! Rozumiem, że chodzi ci o coś a'la aerograf, co będzie "prószyło" tylko wtedy, kiedy naciśniesz przycisk...
rysiaczek
20-12-2006, 18:33
Ależ jest i to bardzo łatwo dostępna - wyciągnij rysik z pena :lol: Działa niezawodnie! Rozumiem, że chodzi ci o coś a'la aerograf, co będzie "prószyło" tylko wtedy, kiedy naciśniesz przycisk...
buehehe dobre:) szukalem raczej softwareowego rozwiazania... dobre:mrgreen:
Dzięki !!
Kurcze ... czasem rozwiązanie jakiegoś problemu jest tak proste a człowiek szuka niewiadomo czego i komplikuje :?
PatriX
Też kupiłam za 425zł tutaj http://www.transit.pl/
odbiór osobisty i mila obsługa :) Wziełam razem z Paint Shop Pro X 3 .. biała edycja jest podobno z nowszytm Paintem.. i taka tez wziełam
A ja chcialbym zrobic maly off-topic i zadac glupie pytanie... Czy na tablecie na tej powierzchni wyswietla sie zdjecie i dziala to troche jak ekran? Tak, ze jak jezdze rysikiem to idealnie trafiam w to miejsce gdzie chce? Jesli nie to skad wiem gdzie mi sie pojawi znacznik na ekranie po ponownym przylozeniu rysika... No i czy ten obraz mozna skalowac np. w przypadku retuszu oka?
z teorii wiem (tylko z teorii bo tablet przybedzie do mnie w niedziele) ze dziala to jak myszka. a przeciez pod myszka nie masz zdjecia a trafiasz 'w cel' ;)
DoMiNiQuE
21-12-2006, 12:07
z teorii wiem (tylko z teorii bo tablet przybedzie do mnie w niedziele) ze dziala to jak myszka.
To jest jeden z trybow. Mozna ustawic takze tryb, w ktorym obszar tabletu odpowiada obszarowi monitora, czyli gdy klikniesz w gorny prawy rog tabletu to tam powedruje korsor na monitorze.
To jest jeden z trybow. Mozna ustawic takze tryb, w ktorym obszar tabletu odpowiada obszarowi monitora, czyli gdy klikniesz w gorny prawy rog tabletu to tam powedruje korsor na monitorze.
i ktory tryb ma lepsze zastosowanie?
DoMiNiQuE
21-12-2006, 12:25
i ktory tryb ma lepsze zastosowanie?
To jest moim zdaniem kwestia gustu, zastosowania, wielkosci tabletu i monitora (rozdzieczosci). Sama zdecydujesz w ktorym trybie pracuje Ci sie najlepiej :) Ja osobiscie nie lubie trybu myszki, strasznie dziko mi sie w ten sposob pracuje ;)
Broncobilly
22-12-2006, 04:53
idąc owczym pedem też nabyłem clasica za 399 zł. Jaki soft dają do tych bardziej wypasionych wersji ? (tzn tablet ten sam cena wyzsza o ponad połowę to chyba to softem nadrabiają ?)
idąc owczym pedem
idealnie to podsumowales ;)
Jaki soft dają do tych bardziej wypasionych wersji ? (tzn tablet ten sam cena wyzsza o ponad połowę to chyba to softem nadrabiają ?)
ja z graphire 4 bede miala ps elements 3 :)
KuchateK
22-12-2006, 17:31
W intuosach tu w usa wersje softu sa lepsze o jeden numerek.
http://www.wacom.com/productinfo/bundle_intuos.cfm
http://www.wacom.com/productinfo/bundle_graphire.cfm
A ja myślałem nad zakupem tablet PC to jest dopiero fajna sprawa ;)
Broncobilly
22-12-2006, 22:46
A ja myślałem nad zakupem tablet PC to jest dopiero fajna sprawa ;)
taki też za mną chodzi jako podręczne biuro i bank pamieci do fotek - ale ceny kosmiczne więc trzeba trochę sobie dać na wstrzymanie - chyba że coś okazyjnego się trafi z drugiej ręki - znajomy sobie kupił takiego tableta FS za 2300 zł razem ze stacją dokującą, nagrywarką DVD - chyba był wart grzechu
mam i ja:)
wprawdzie chcialam bialego zeby pasowal do mojego maczka ale niebieski nie jest tak zly wiec wlasnie sie poznajemy (dziiiwnie jest;) )
Pozdrawiam
ja mam białego tablecika z paint shop pro x za 425zł :)
No i rzeczywiście wygodniej pracuje sie w PSie.. ale mam jedno pytanko.
Dlaczego tylko w niektórych pędzlach wielkosc zależy od nacisku?
np. w tradycyjnych pędzlach niezależnie od nacisku wielkość jest taka jaką sobie ustawimy.
a w pędzlach typu "specjalne efekty" np. motylki ... tablet działa na zasadzie siły nacisku.. im mocniej przyciskam tym większy pędzel.
Pewnie nie umiem jeszcze czegoś ustawiać.
pozdr.
Otwórz zakładkę Brushes, włącz shape dynamics i ustaw parametry.
Ja posiadam Induosa 3 A4 i jestem zadowolony to ze jest wiekszy racja nie zawsze sie przydaje mozna to ograniczyc ale w niektowych przypadkach przy szparowaniu uzywam calej powierzchni bo jest bardziej dokladna.. od kiedy go mam ok 2 lat o myszce w PS zapomnialem :)
pozdr. i zycze szczesliwego nowego roku
Witam,
jestem w właśnie trakcie rozpracowywania zakupionego Wacoma Intuos 3 i generalnie wszystko jest super tylko nie mogę ustawić czułości odchylenia póra, tzn. w ustawieniach póra wszystko jest ok ale chyba w CS2 coś jest nie tak bo nie ma żadnej reakcji na moje rozpaczliwe wymachiwanie pórem na boki :confused:
czy ktoś mnie poratuje???!!!
pozdrawiam,
Bogdan.
A masz włączone w ustawieniach pędzli "Shape Dynamics"?
Tak, mam włączone ''Shape Dynamics'', tablet reaguje na zmianę siły nacisku, jednak na pochylenie póra nie.
Koledze XkY chyba chodzilo o to zeby w Shape Dynamics wlaczyc w Control "Pen Tilt" zamiast "Pen Pressue".
Jeżeli kupować tablet, który ma być naprawdę dobry, to tylko Wacom Cintiq 21 UX :D ! Na tanie rozwiązania po prostu szkoda kasy.
Wielkie dzięki, wreszcie kiwam pórkiem i działa :smile:
Jeżeli kupować tablet, który ma być naprawdę dobry, to tylko Wacom Cintiq 21 UX :D ! Na tanie rozwiązania po prostu szkoda kasy.
I do tego mikroskop aby dojrzeć kasę jaka została na życie po zakupie :lol:
I do tego mikroskop aby dojrzeć kasę jaka została na życie po zakupie :lol:
No cóż, może i tak się zdarzyć... ;)
Maciej_Grabowski
07-04-2007, 19:58
mam zamiar kupic tablet , do obróbki zdjec . Na co mam zwrócic uwage? moze cos polecacie? jestem w tym temacie kompletnie zielony...
mam zamiar kupic tablet , do obróbki zdjec . Na co mam zwrócic uwage? moze cos polecacie? jestem w tym temacie kompletnie zielony...
Zwróć uwagę na to, by był to Wacom Intuos A6 :D
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20100
Jakic Wacoma. Volito2 jest calkiem przyjemny w obsludze, tylko troche maly, bo formatu a6.
Chyba, ze chodzi ci o tablet pc. Toshiba r20 jest bardzo fajna. Dodac tylko RAMu i jest super cacy. ;)
Volito2 jest świetny. Do obróbki zdjęć to więcej chyba nic nie potrzeba, a i rysować można na nim spokojnie. Myślę że najwygodniejszy jest format A5. Ale moim zdaniem 230 PLN za Volito2 to świetny stosunek jakości do ceny.
witam użytkowników tabletu i windowsa 7:)
wie ktoś może jak wyłączyć te cholerne kółka przy klikaniu? jak łapię za jakiś suwak to zaraz mi się kreśli kółko dookoła i ch może człowieka trafić.
Ja polecam tablet PENTAGRAM Virtuoso SE P 2501. Zarzyczyłem sobie takiego na ur.) i jestem bardzo zadowolony. Ma przyciski reagujące na dotyk. Szybko można przybliżyć obiekt. Powyżej szybki dostęp do gumki, rączki, próbnika. Na piórku jeden przycisk (albo dwa musiałbym sprawdzić ale to w domu;), którym zmieniamy wielkość "pędzla". Ma również wymienne końcówki. Jakościowo nie odstaje od Wacoma. Bawiłem się tylko Bamboo i wolałem jednak Pentagrama. Wiadomo, że powyżej 1k wybór jest jeden:) Ja jestem zadowolony i mogę śmiało go polecić do rysowania, a tym bardziej do retuszowania fociszy.
witam użytkowników tabletu i windowsa 7:)
wie ktoś może jak wyłączyć te cholerne kółka przy klikaniu? jak łapię za jakiś suwak to zaraz mi się kreśli kółko dookoła i ch może człowieka trafić.
http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1119&p=4835&hilit=cursor#p4835
Polecam Pentagram QuadPen z obszarem pracy A6. Aczkolwiek porównując tablet i myszkę pod względem pracy z fotografiami-praktyczniejsza, wygodniejsza i szybsza jest myszka.
Polecam Pentagram QuadPen z obszarem pracy A6. Aczkolwiek porównując tablet i myszkę pod względem pracy z fotografiami-praktyczniejsza, wygodniejsza i szybsza jest myszka.
ROTFL. A tablety wszyscy stosują bo lubią sobie życie utrudniać, są mniej wygodne, wolniejsze i w ogóle dają gorsze efekty... Robiłeś kiedyś w ogóle jakiś retusz w PS za pomocą tabletu ?
ROTFL. A tablety wszyscy stosują bo lubią sobie życie utrudniać, są mniej wygodne, wolniejsze i w ogóle dają gorsze efekty... Robiłeś kiedyś w ogóle jakiś retusz w PS za pomocą tabletu ?
Nie śmiej się. Nie pamiętam juz w którym Computer Arts czytałem o kolesiu (koreański ilustrator, głównie kobiety), który wymiata używając do tego nie tableta tylko właśnie MYCHY, hyh
Retusz to specjalistyczne zastosowanie. kupowanie tabletu, aby lepiej pracować w PS stawiałbym pod znakiem zapytania. Ponadto autor watku ani słowem nie wspomniał, ze właśnie do retuszu potrzebuje tabletu.
http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1119&p=4835&hilit=cursor#p4835
dzięki serdeczne:)
mate00sh
01-03-2010, 12:03
RPonadto autor watku ani słowem nie wspomniał, ze właśnie do retuszu potrzebuje tabletu.
Autor wątku to już pewnie 3 lata temu ten tablet kupił:D