Zobacz pełną wersję : ZOOM + ostrość + oddalenie + strzał.
Fakungio
05-12-2006, 23:02
Witam.
Zastanawiam się czy przy oddalonych objektach można zbliżyć zoomem, ustawić ostrość i z przytrzymanym spustem oddalić i zrobić zdjęcie.
Czy ogniskowa ma wpływ na ostrość.
Pozdrawiam.
Jeśli nie ma BF ani FF na najkrótszej ogniskowej to wiele raczej to nie da. Jednak pola AF są nieco "rozlazłe" więc taki zabieg sprawi że ostrość będzie ustawiona w ten punkt, który ma być ostry, a nie w okoliće na którym jest wybrany przez ciebie punkt (jeśli masz zoom tele). Jeśli masz standard lub wide-zoom to na krótszej ogniskowej jest spora GO więc często nie ma takiej konieczności aby celować idealnie w punkt, bo on i tak znajdzie się w GO.
Myślę że jest to raczej niekonieczny zabieg jeśli spełniony jest warunek w moim pierwszym zdaniu.
Na kicie mozna i nawet dobrze to dziala. Na tamronach 28-75 i 17-50 tez z tego co mozna przeczytac. Ale na innych wcale nie musi.
KuchateK
05-12-2006, 23:23
Dzialac to bedzie jedynie w obiektywach parfokalnych. Czyli takich, w ktorych punkt ostrosci nie zmienia sie wraz z zoomem.
Tutaj jest lista takich szkiel canona.
http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm
Fakungio
06-12-2006, 00:04
Bardzo Wam dziękuję za fachową odpowiedź!!
Dziękuję Ci Kuchatek za tą listę. Niestety nie ma tam Kita.
A w takim razie.
Jak właściwie posługiwać się automatycznym wyszukiwaniem ostrości na dany punkt, bo czytałem że też jest to jakaś sztuka.
Czy lepiej używać jednego punktu pomiaru ostrości, np. centralnego..
Pozdrawiam.
KuchateK
06-12-2006, 00:44
Niestety nie ma tam Kita.
Lista jest dosyc stara, z pewnoscia przedcyfrowa...
Jednak jest tam napisane, ze wsrod EF'ow zaliczaja sie tam szkla ktore maja stale swiatlo badz ustawiaja ostrosc za pomoca ruchomej przedniej czesci, wiec kit tutaj do tego drugiego przypadku pasuje.
To swietny przypadek do zbadania za pomoca tablic testowych :mrgreen:
Fakungio
06-12-2006, 01:02
Kuchatek.
No tak właściwie powinienem popróbować..
Masz rację!!!
A jak z tymi punktami pomiaru ostrości??
350D ma 7 i jak sie tym wprawnie posługiwać.
mario1275
06-12-2006, 08:48
trzeba nabrać wprawy;) a tak serio w zależności od sytuacji ale jeżeli mam np w miarę jednolite oświetlenie (nie ma np jasnego nieba wtle) wtedy ustawiam sobie centralny pnkt i na nim ustawiam ostrość i przytrzymując spust przesuwam kadr tak jak mi pasuje
Próbowałem na KiTcie ostrzyc na 55mm a potem przejśc na 18 mm i focić. Efekty byly duzo bardziej mydlane niz zwykłe ostrzenie na 18 mm. A punktu uzywam tylko centralnego. IMO wygodniej szybciej i pewniej. pozdrawiam
W tamronie 17-50 inaczej się nie da.
Przynajmniej w moim.
bartosz108
06-12-2006, 13:26
Na 17-40 f4 się da