PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebuje pomocy z $$$

many74
05-12-2006, 17:45
Witajcie wiem że to może dziwnie TU zabrzmi ale mam taki kłopot:
Kumpel w USA kupil mi optyke.Pieniązki mialem mu przekazac poprzez kolege który do Stanów leciał ,ale niestety nie poleciał :( i zostałem na lodzie mam kupiony papier i nie wiem jak dokonać w miarę najtańszego przelewu bezpośrednio na konto w USA.Patrzyłem na Western Union i tam sobie od 1100$ życzą prawie 70$ opłat ,przecież to rozbój w biały dzień macie może jakieś sprawdzone pomysły żeby nie trzeba było konta zakładac i całej reszty tej zabawy????? Czekam na pomoc Pozdrawiam.

gregor40
05-12-2006, 17:57
Bardzo dużo zależy od banków. Dowiedz się ile Twój bank liczy sobie za przelew SWIFT i ile liczy sobie bank kolegi ze stanów.

Ewentualnie - doiedz się czy możesz koledze zrobić przelew przez paypal.

Innych opcji chyba nie ma. Szczególnie jeśli nie masz konta w banku.

Routlaw
05-12-2006, 18:24
Czy paypall.com czy moneybookers.com nie wchodzi w grę?

Jerry99
05-12-2006, 18:26
Spytaj w banku... ja za przelew 800 EUR do Grecji zapłaciłem 40 PLN

yogi-bear
05-12-2006, 18:36
Przerabiałem to swojego czasu i tak najwygodniej / najtaniej wyszło przez Western Union. Oczywiście PayPal był by najlepszym wyjściem ale.. to już inna sprawa ;)

gwozdzt
05-12-2006, 20:00
macie może jakieś sprawdzone pomysły żeby nie trzeba było konta zakładac i całej reszty tej zabawy????? Czekam na pomoc Pozdrawiam.
Jam mam pomysł niesprawdzony, wymagający założenia konta, ale ponoć dobry i sporo ludzi tak robi, a mianowicie:
zakładamy konto, wyrabiamy kartę Visa, wysyłamy nieaktywną kartę do USA. Gdy nadawca ją dostanie to aktywujemy kartę i koleś wybiera sobie kaskę z bankomatu.
Jedyne koszty to wyrobienie karty i prowizje za wypłatę z zagranicznego bakomatu + straty na przelicznikach. Przede wszystkim trzeba wybrać kartę rozliczaną w USD, ale jesli się dobrze postramy, to mozemy też znaleźć konto walutowe z kartą, konto z bezpłatną kartą czy tez konto w banku o dobrych kursach lub bezpłatnych wypłatach z bankomatów.
Warto poszukać informacji na grupie bankowej pl.rec.banki lub nawet zapytać grupowiczów:
http://groups.google.pl/group/pl.biznes.banki?hl=pl

Przemoc
05-12-2006, 22:27
Jam mam pomysł niesprawdzony, wymagający założenia konta, ale ponoć dobry i sporo ludzi tak robi, a mianowicie:
zakładamy konto, wyrabiamy kartę Visa, wysyłamy nieaktywną kartę do USA. Gdy nadawca ją dostanie to aktywujemy kartę i koleś wybiera sobie kaskę z bankomatu.
Jedyne koszty to wyrobienie karty i prowizje za wypłatę z zagranicznego bakomatu + straty na przelicznikach. Przede wszystkim trzeba wybrać kartę rozliczaną w USD, ale jesli się dobrze postramy, to mozemy też znaleźć konto walutowe z kartą, konto z bezpłatną kartą czy tez konto w banku o dobrych kursach lub bezpłatnych wypłatach z bankomatów.
Warto poszukać informacji na grupie bankowej pl.rec.banki lub nawet zapytać grupowiczów:
http://groups.google.pl/group/pl.biznes.banki?hl=pl

To jest to co uwielbiam, ludzka inwencja nie zna granic. :grin:

Osobiście niedawno wysyłałem przelew z Multibanku do Niemiec, za 370 EU zapłaciłem 30zł, przelew szedł tydzień!!! (co uważam za kuriozum). Podobno miałem szczęście bo bank odbiorcy nie naliczył prowizji. Gdyby naliczył koszt wyniósłby około 80zł..
Nastepnym razem skorzystałem z western union, za przelew 400Eu zapłaciłem 110zł, kasa była do odbioru po 5 minutach.

Krzychu
05-12-2006, 22:42

Tylko mi polski Electron w 1 na 100 bankomatów działał... A wysyłanie wypukłej kredytówki (która działała bez problemu) to chyba średni pomysł...

arturs
06-12-2006, 00:26
Tylko mi polski Electron w 1 na 100 bankomatów działał... A wysyłanie wypukłej kredytówki (która działała bez problemu) to chyba średni pomysł...

Dopóki nie jest aktywowana nikt z niej nie wypłaci.. zakładasz konto z paroma $ i tyle - jak odbiorca ma kartę w rękach to ją aktywujesz, wpłacasz kasę na konto, odbiorca pobiera, kartę odsyła, zamykasz konto.. dla paru tys. $$$ będzie opłacalne, dla paru setek już nie bardzo..

Pozdr
Artur

Vitez
06-12-2006, 10:58
Ja bym polecal jednak paypal. W razie potrzeby moge pomoc swoim paypalem..

gzak
06-12-2006, 15:58
Tylko, ze Paypal równiez troszkę kosztuje...
O ile się nie mylę:
0,00 PLN-10 000,00 PLN - 3,4% + 1,35 PLN

Vitez
07-12-2006, 09:24
Tylko, ze Paypal równiez troszkę kosztuje...
O ile się nie mylę:
0,00 PLN-10 000,00 PLN - 3,4% + 1,35 PLN

Odbior srodkow tyle kosztuje w przypadku posiadania konta specjalnego lub firmowego. W przypadku konta prywatnego odbior srodkow jest bezplatny.
Z drugiej strony nie ma mozliwosci zasilenia konta paypal z rachunku bankowego, realizacja transakcji odbywa sie tylko poprzez obciazenie karty kredytowej a konta prywatne nie maja mozliwosci odbioru pieniedzy z kart kredytowcyh. Skomplikowane ale sprytne - wychodzi na to ze moge wyslac tylko na konto specjalne/firmowe na ktorym odbiora zaplaci powyzsza kwote. Klody pod nogi byle zarobic.

gzak
07-12-2006, 16:04
Odbior srodkow tyle kosztuje w przypadku posiadania konta specjalnego lub firmowego. W przypadku konta prywatnego odbior srodkow jest bezplatny.
Z drugiej strony nie ma mozliwosci zasilenia konta paypal z rachunku bankowego, realizacja transakcji odbywa sie tylko poprzez obciazenie karty kredytowej a konta prywatne nie maja mozliwosci odbioru pieniedzy z kart kredytowcyh. Skomplikowane ale sprytne - wychodzi na to ze moge wyslac tylko na konto specjalne/firmowe na ktorym odbiora zaplaci powyzsza kwote. Klody pod nogi byle zarobic.

To nie "kłody pod nogi" tylko z tego żyje Paypal. Niestety nie ma nic za darmo, szczególnie, ze przy obciążaniu karty kredytowej swój procent odbiera sobie bank (wydawca karty).

Vitez
07-12-2006, 16:40
szczególnie, ze przy obciążaniu karty kredytowej swój procent odbiera sobie bank (wydawca karty).

Twoj bank moze tak... moj pobiera procent z karty tylko w przypadku wyplaty gotowki w bankomacie. Transakcje bezgotowkowe (w kasach sklepowych lub transakcje elektroniczne) - mam bez prowizji.

KuchateK
07-12-2006, 19:12
Paypal pobiera w momencie jak pieniadze wplywaja na konto paypal. Dalej z nimi mozna robic juz co sie chce (przelewy do banku, karty debetowe, etc) za free.

gzak
07-12-2006, 22:19
Twoj bank moze tak... moj pobiera procent z karty tylko w przypadku wyplaty gotowki w bankomacie. Transakcje bezgotowkowe (w kasach sklepowych lub transakcje elektroniczne) - mam bez prowizji.

Ty masz bez prowizji, ja też. Tylko, że bank potrąca swój procencik sklepowi, w którym płacisz kartą kredytową. Dlatego w wielu tanich sklepach internetowych nie można płacić kartami, albo niektóre przerzucają opłatę na klienta - coś ok. 3% (choć podobno to niedozwolone) (np. http://www.hoopla.pl/privacy.php - 2,8%)
W przypadku wpłaty kasy na konto PayPal z karty kredytowej - jak myślisz, od kogo bank pobierze prowizje?

gwozdzt
07-12-2006, 22:24
... niektóre przerzucają opłatę na klienta - coś ok. 3% (choć podobno to niedozwolone)
Faktycznie niedozwolone.
Ale mozna to prosto obejść dając rabat przy transakcjach gotówkowych i przelewach, a tego już nikt nie zabrania :-)

many74
08-12-2006, 00:35
Ale rozpentalem temat a myslalem ze nikt sie nie podlaczy .Ok panowie znalazlem chyba zloty srodek i w miare tani dzwonilem dzis na infolinie PKO SA i dowiedzialem sie dokladnie ppani w sluchawce 2x sprawdzala i jest tak :
-przy wpłacie na konto bankowe kwoty do 5000$ i nie posiadaniu rachunku w banku PKO SA ,prowizja wymosi 60zł i to można jeszcze przyjac to ok 18$ tyle to moge zaplacic ,kasa idzie ok. 5 dni ale nic nie musze zakladac ,wysylac kart poprostu ide do okienka i wplacam kwote w $. Koniec kropka.Amen.Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.

PS a moze macie kogos kto na swieta wrac z USA i zechcial by optyke przywiezc??????? (kogos zaufanego oczywiscie) :)

gzak
08-12-2006, 01:20
Ale rozpentalem temat a myslalem ze nikt sie nie podlaczy .Ok panowie znalazlem chyba zloty srodek i w miare tani dzwonilem dzis na infolinie PKO SA i dowiedzialem sie dokladnie ppani w sluchawce 2x sprawdzala i jest tak :
-przy wpłacie na konto bankowe kwoty do 5000$ i nie posiadaniu rachunku w banku PKO SA ,prowizja wymosi 60zł i to można jeszcze przyjac to ok 18$ tyle to moge zaplacic ,kasa idzie ok. 5 dni ale nic nie musze zakladac ,wysylac kart poprostu ide do okienka i wplacam kwote w $. Koniec kropka.Amen.Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.

Tylko pamiętaj, że przy przelewach zagranicznych często opłaty są pobierane zarówno przez bank polski, jak i zagraniczny. W przypadku USA IMHO na 90% bank amerykański weźmie swój haracz. Obawiam się, że Pani w Infolinii mówiła tylko o opłatach ze strony PKO.
P.S. Przelawałem niedawno około 1800$ z Citibanku do USA. Citi pobrał chyba coś około 40PLN, a bank amerykański ~30$.