PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o opinie... statyw.

arczi
05-12-2006, 14:38
Posiadam Canona 350D + kit. W perspektywie szkła w systemie M42 (raczej nic ciężkiego nie planuję... no może kiedyś ewentualnie z cięższych jakiś Sonnar Carl-Zeissa oraz mieszek do krótkiej 50-tki), a z automatów w planach mam jeszcze Sigmę 70-300 APO - czyli raczej ekonomicznie staram się podejść do tematu. Czy do sprzętu jak powyżej wystarczy ten statyw?: link do statywu (http://www.allegro.pl/item146675728_140_cm_gl_kulowa_makro_repro_solidny _pro_.html) Co sądzicie o tym statywie? Ile jest w stanie wytrzymać? Czy załączone zdjęcia: LINK (http://www.fripers.pl/aukcje/6101/index.htm) są w stanie coś Wam powiedzieć o statywie? Waga statywu wskazywała by raczej na w miarę solidną konstrukcję... Wszystkie zatrzaski na nóżkach też wyglądają w miarę solidnie, no i wymienna głowica kulowa... czy 140 cm wysokości przy moim wzroście 180 cm to wystarczająco czy stanowczo za mało? 200 zł to DEFINITYWNIE górna granica moich możliwości w tym temacie (są jakieś rozsądne alternatywy w tej cenie?). Za wszystkie uwagi dziękuję!

Pozdrawiam!

gwozdzt
05-12-2006, 14:50
FT-6101. Mam taki statyw.
Sporo mi brakuje do 1,8m wzrostu a i tak jest trochę niski. (oczywiście kolumny pionowej nie ruszam!). Z tym że za 2 stówki nic lepszego nie dostaniesz.

Przy twoim wzroście najlepsze co możesz zrobic, to zacisnąć zwieracze, dozbierać stówkę i wziąć jego większego brata czyli FT-666 z funsportu:
http://www.funsports.pl/ --> statywy --> profesjonalne

PS. a głowicą się nie przejmuj - na zdjęciu jest 3D ale bez problemu wymieniają na kulową.

Maxel
05-12-2006, 14:52
Miałem taki sam problem ostatnio. Ustaliłem sobie granicę 200 zł i bujałem się chyba z 2 miesiące. W końcu wziełem sobie do serca uwagi Szanownego Grona Forumowiczów - pozdrawiam wszystkich , zacisnełem zeby i kupiłem Sherpa 600R za 329 zł. Z perspektywy czasu nie załuje. Uważam , ze jest to świetny statyw. Rozważ wybór.pozdrawiam

Peri Noid
05-12-2006, 14:57
Pozwolę się podłączyć pod pytanie, coby nie tworzyć niepotrzebnie kolejnych wątków. Też interesuje mnie statyw. Tylko mam trochę precyzyjniejsze wymagania: statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie). To "coś" co posiadam jest w stanie utrzymać ten zestaw, ale wystarczy kłapnięcie lustra (ba, samo otwarcie migawki po wstępnym podniesieniu lustra), żeby fotka była poruszona. Ale to moje "coś" to badziewie za kilkadziesiąt złotych, więc nawet nie ma o czym mówić. Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)

Krzychu
05-12-2006, 15:02
Pozwolę się podłączyć pod pytanie, coby nie tworzyć niepotrzebnie kolejnych wątków. Też interesuje mnie statyw. Tylko mam trochę precyzyjniejsze wymagania: statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie). To "coś" co posiadam jest w stanie utrzymać ten zestaw, ale wystarczy kłapnięcie lustra (ba, samo otwarcie migawki po wstępnym podniesieniu lustra), żeby fotka była poruszona. Ale to moje "coś" to badziewie za kilkadziesiąt złotych, więc nawet nie ma o czym mówić. Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)

055 Pro i do tego np. 029 lub 141RC

arczi
05-12-2006, 15:02
Zwieracze już tak zaciśnięte że aż piszczy... :-( 200 zł to z mocnym zaciskiem zwieraczy.... :-( Dzięki za propozycje! Faktycznie ten FT-666 naprawdę fajniutki... tylko dla mnei dwa minusy: Poważny - 100 PLN więcej i mniej poważny minus: prawie 5 kg!... jak ja bym to dźwignął... :-( Sherpa... wiem, wiem... ale to 139 zł drożej + przesyłka... odpada. Jeszcze raz dziękuję!

gwozdzt
05-12-2006, 15:09
statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie).
Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)
Myślę, że ten "666" z funsportu by Ci to utrzymał. Najlepiej idź gdzieś i przymierz.
Wprawdzie Funsport jest w Łodzi, ale w Wawce też powinien znaleźć sie ktoś handlujący tymi statywami. Jak nie bedzie dokładnie tych to przymierz Manfrotto 055, bo ten 666 to chiński "odpowiednik" z tym że IMO stabilnośc będzie chyba porównywalna, tylko wykonanie gorsze.

McKane
05-12-2006, 15:18
055 Pro i do tego np. 029 lub 141RC

141RC zostala zastapiona 804RC2. Do takiego rubinara chyba jednak lepsza bylaby glowica kulowa np 488RC2 (486RC2 pewnie tez by wytrzymala ale lepiej to sprawdzic)

gwozdzt
05-12-2006, 15:25
.. i mniej poważny minus: prawie 5 kg!... jak ja bym to dźwignął...
Statywu się nie dźwiga tylko stawia na ziemi.
Od dźwigania jest żona i najlepiej gdy się uczy od początku ;-)
2140
http://zbigniewkruk.com/oiz/forumowe/?pic=8
To po pierwsze ;-)

A po drugie - istnieje coś takiego jak prawo statywu, które brzmi mniej więcej tak: "Każdy statyw jest zbyt ciężki, aby go nosić; a jednocześnie zbyt lekki, aby stabilnie utrzymać sprzęt" ;-)

Peri Noid
05-12-2006, 15:31
Pewnie macie rację, że 055 z dobrą głowicą by było dobre. Tylko to cena w okolicach 700zł, a to, jak dla mnie, to już nie jest "rozsądna cena". Znaczy się, zapewne rozsądna co do możliwości. Ale nie dla mojego portfela :-/ Przejdę się na giełdę w niedzielę, zobaczę co tam mają ciekawego. Może coś wybiorę "organoleptycznie". Taniej jak w Allegro pewnie nie będzie, ale jest opcja pomacania sprzętu.
Dzięki.

McKane
05-12-2006, 15:35
A jesli to za drogo to looknij do archiwum. Pare razy przewijal sie statyw stosunkowo ciezki ale dzieki temu stabilny, podobny do manfrotto ale duzo tanszy. Nie pamietam nazwy ale napewno wypowiadalem sie na jego temat bo bylem swiezo po macaniu.

arczi
05-12-2006, 15:38
gwozdzt - :-) Dobre to z tą żona... to może jakiś studyjny statyw.. taki ze 100 kg i parę pociągowych psów na saniach by to po Polskich równinach ciągnęło?? Nie no... jeśli już coś z Waszych propozycji to ten FT-666... tylko bicepsa trzeba poćwiczyć to raz i zwieracze najlepiej pozszywać - to dwa... :-) A co sądzicie o tym za 200 zł link do którego podałem? Do zastosowań TYPOWO amatorskich? Pozdr.

gwozdzt
05-12-2006, 15:59
A jesli to za drogo to looknij do archiwum. Pare razy przewijal sie statyw stosunkowo ciezki ale dzieki temu stabilny, podobny do manfrotto ale duzo tanszy.
No przecież gadamy tu o nim w tym watku - chodzi o FT-666
Jest konkretnie tak:
Manfrotto 055 - to po chińsku FT-666
Manfrotto 190 - chińszczyzna FT-6101

Aha... i są jeszcze GoldPhoto
http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=58

YH321 wygląda na odpowiednik M190/FT-6101
YH311 to chyba coś jeszcze mniejszego, ale moge się mylić.

gwozdzt - :-) Dobre to z tą żona...
Resztę zdjęć też warto obejrzeć, niektóre są GENIALNE!
http://zbigniewkruk.com/oiz/forumowe/?pic=5

A co sądzicie o tym za 200 zł link do którego podałem? Do zastosowań TYPOWO amatorskich? Pozdr.
Już pisałem: mniejszy brat 6101, większy brat 666 :-)
Ten 6101 mam i do zastosowań amatorskich jak najbardziej OK, ale niezbyt dla amatora o wzroście 180cm. Daltego zwróciłem Ci uwagę na 666.

arczi
05-12-2006, 16:03
gwozdzt - czyli ten statyw za niski dla mnie.... Dzięki! A galeria z Twojego linka REWELACYJNA!

Krzychu
05-12-2006, 16:18
141RC zostala zastapiona 804RC2. Do takiego rubinara chyba jednak lepsza bylaby glowica kulowa np 488RC2 (486RC2 pewnie tez by wytrzymala ale lepiej to sprawdzic)

Nie sądze - 486RC2 nie daje rady 70-200f4L a to dość lekki obiektyw jest...

McKane
05-12-2006, 17:09
No przecież gadamy tu o nim w tym watku -

To zaden z nich

McKane
05-12-2006, 17:14
Nie sądze - 486RC2 nie daje rady 70-200f4L a to dość lekki obiektyw jest...

Nie daje rady ? Ale co blokada Ci puszcza plytka sie rusza ? Montowalem na 486RC2 300D+grip+Sigma70-300+430EX i glowica spokojnie to wytrzymywala. Gorzej bylo z kolumna 190ProB ... na zlozonej wszystko gralo.

Routlaw
05-12-2006, 17:15
Jak szukałem statywu to podstawowym kryterium była jego wysokość. Chciałem statyw do którego nie musiałbym się schylać. Mam 186cm wzrostu. Wybrałem statyw FT-666 Przy maksymalnym wysunięciu głowicy mogę pstrykać na stojąco obiekty nade mną. Jest przy tym bardzo stabilny. Minusem może być waga ~5kg. Jednak przy moich 88kg dodatkowe 5 nie jest wielkim balastem. Chociaż na szlak w tatry go nie zabrałem :)
PS Cena to jakieś 350zł

radwakon
05-12-2006, 19:27
Szczerze mówiąc miałem tego typu statywik (niestety nie za długo - mrozów nie przetrzymał) potem miałem GoldPhoto ("idealna" kopia Manfrotto) niestety ukruszyła się blokada rozkładania nóżek. Teraz mam Manfrotto i chyba nigdy już nic innego nie kupię. Nie wiem czemu tutaj ludzie zachwycają się wynalazkami typu FT-6101 wg mnie to prawie to samo, ale to prawie robi wielką różnicę. Może moje awarie to po prostu pech, ale komfort użytkowania jest niestety bez porównania. :/
Nie musisz od razu kupować 055proB może 190prbB http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/160
+ głowica Goldphoto np ta
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=528
(głowice akurat mają ok - sam używam - po awarii wymieniłem tylko nogi na oryginalne). Pozdrawiam

Marcin B.
05-12-2006, 20:04
Wg. mnie statyw trzeba sprawdzić osobiście, na ile jest sztywny. Mój instuktor ma na to jedną odpowiedź: http://www.allegro.pl/item144343095_manfrotto_190db_vat_gw_dostawa_w_wa_ centrum.html

8)

McKane
05-12-2006, 20:14
Wg. mnie statyw trzeba sprawdzić osobiście, na ile jest sztywny. Mój instuktor ma na to jedną odpowiedź: http://www.allegro.pl/item144343095_manfrotto_190db_vat_gw_dostawa_w_wa_ centrum.html

8)

Przy tym statywie warto zwrocic uwage na brak gum do trzymania co uniemozliwia uzywanie go zima bez rekawiczek.

Krzychu
05-12-2006, 20:48
Nie daje rady ? Ale co blokada Ci puszcza plytka sie rusza ? Montowalem na 486RC2 300D+grip+Sigma70-300+430EX i glowica spokojnie to wytrzymywala. Gorzej bylo z kolumna 190ProB ... na zlozonej wszystko gralo.

Po pierwsze był niestabilny - jak nie odczekałem wystarczająco długo po podniesieniu lustra to zdjęcie było nieostre, po drugie cholernie trudno jest precyzyjnie ustawić kadr bo niby docisnąłeś do końca a obiektyw kawałek zjechał w dół. I tu nie chodzi o masę tylko bardziej o moment bezwładności, stąd ta Twoja 430 EX niewiele tu wnosi...

McKane
05-12-2006, 21:05
Po pierwsze był niestabilny - jak nie odczekałem wystarczająco długo po podniesieniu lustra to zdjęcie było nieostre, po drugie cholernie trudno jest precyzyjnie ustawić kadr bo niby docisnąłeś do końca a obiektyw kawałek zjechał w dół. I tu nie chodzi o masę tylko bardziej o moment bezwładności, stąd ta Twoja 430 EX niewiele tu wnosi...

U mnie ten moment bezwladnosci byl niewielki ale faktycznie cos takiego wystepowalo. Tyle ze to wina mocowania plytki (mozna to bylo wyeliminowac przez podkladke) a nie blokady glowicy. Poza tym 430EX wnosilo bardzo duzo bo nie fotografowalem w poziomie tylko pod skosem w dol. Ale to tak na marginesie ;)

Krzychu
05-12-2006, 21:23
U mnie ten moment bezwladnosci byl niewielki ale faktycznie cos takiego wystepowalo. Tyle ze to wina mocowania plytki (mozna to bylo wyeliminowac przez podkladke) a nie blokady glowicy.

U mnie to ewidentnie głowica... Natomiast z mniejszymi i lżejszymi obiektywami sprawdza się doskonale...

Poza tym 430EX wnosilo bardzo duzo bo nie fotografowalem w poziomie tylko pod skosem w dol. Ale to tak na marginesie ;)

W takim przypadku to się jak najbardziej zgadzam że wnosiła... ;-)