PDA

Zobacz pełną wersję : Oswietlenie pokoju

viTo
05-12-2006, 12:03
Witam. Mam zamiar kupic jakies tlo i chcialbym dobrze i tanio doswietlic obiekt (modelke) zeby nie bylo przebarwien zoltych ani innych... czyli jednym zdaniem jak TANIO zrobic oswietlenie studyjne?? z podlkresleniem na tanio....

Routlaw
05-12-2006, 12:09
Jeśli chodzi o tła to polecam ten wątek (http://canon-board.info/showthread.php?t=16143&highlight=agrow%B3%F3knina). Natomiast jeśli o światło chodzi to nie wiem co doradzić. Ja używam żarówek błyskowych BL-7000 ale nie oświetlam nimi dużych pomieszczeń..

viTo
05-12-2006, 12:13
dzieki, to juz czytalem i wiem ze sa jakies 2 rodzaje a nawet i wiecej moze byc. chodzi o grubosc... z tlem nie bede mial problemu tylko raczej z oswietleniem....
moze jakies halogeny np: 500 W??

MMM
05-12-2006, 12:25
Żarówki błyskowe JH-6800. Halogeny to zły pomysł, potwornie się grzeją, rażą w oczy i ciężko na nich umocować jakieś parasolki czy kolorowe filtry.

viTo
05-12-2006, 12:30
z tego co wyczytalem w opisie tej zarowki to mozna ja zalozyc do standardowego mocowania zarowki np. w lazience??
no i jak z podlaczeniem tego do eosa 350D??

JSK
05-12-2006, 12:37
z tego co wyczytalem w opisie tej zarowki to mozna ja zalozyc do standardowego mocowania zarowki np. w lazience??

Działa jako slave wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej.
A mocowanie ma standardowe (oświetleniowe) więc pasuje do typowych opraw.

viTo
05-12-2006, 12:40
Działa jako slave wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej.
A mocowanie ma standardowe (oświetleniowe) wię pasuje do typowych opraw.

hmm.... nie duzo mi to mowi... bo moze fotografia zajmuje sie troszke czasu (mialem kompakta i robilem calkiem niezle zdjecia 8) ) to nie wiem dalej o co chodzi....
czyli... podepne ja pod zwykla oprawe np. z lampy sciennej i ona sama mi wyzwoli blysk w momencie kiedy mignie flash wbudowany?? czy jak to jest?? :confused:

Routlaw
05-12-2006, 12:56
wiem ze sa jakies 2 rodzaje a nawet i wiecej moze byc. chodzi o grubosc...
Jak pójdziesz do Castoramy i pomacasz obie to odnajdziesz w tej cienkiej to wewnętrzne fuj ;)

Tak zgadza się pasują do zwykłych oprawek..
Wyzwalasz albo błyskiem lampy, ale musisz wyłączyć ettl żeby nie było przedbłysku. Albo przez kabel synchro który sprzedają z żarówkami razem.. Nie wiem czy 350D ma gniazdo PC. Jesli nie ma to jeszcze potrzebujesz kostki synchro.. Na allegro po 20zł
Pozdr

viTo
05-12-2006, 13:03
wewnetrzne fuj i ukryte psie juz znalazlem... wiem tez jaki material mam kupic... chodzi o oswietlenie... pokoj jest duzy, pomysl z zarowka blyskowa juz mam... wiec chyba problemu nie bedzie....tylko jak to sie bedzie spisywac jako blysk??
nielepiej bylo by jakies stale oswietlenie??

Routlaw
05-12-2006, 13:56
stałe oświetlenie to używam takie zwykle jak to w pomieszczeniu.. żeby widzieć gdzie jest aparat/obiekt itp. żarówki błyskowe i tak nie są widoczne przez automatykę aparatu. Trzeba sobie parametry ekspozycji samemu dostosować do konkretnych warunków w pomieszczeniu.. Niezastąpiony tryb M :)

kjoanna
05-12-2006, 14:07
jesli zdecydujesz sie na zarowki blyskowe (na poczatek jak znalazl) i kupisz oprawki to kup podwojne. wtedy obok zarowki blyskowej montujesz zwykla i widac jak i gdzie pada swiatlo:)

viTo
05-12-2006, 14:19
hehe... dzieki za rady... a z trybem M nigdy nie mialem problemu i mysle, ze miec nie bede... automat jest dla laikow :-D

vpGregP
12-12-2006, 20:45
Tak zgadza się pasują do zwykłych oprawek..
Wyzwalasz albo błyskiem lampy, ale musisz wyłączyć ettl żeby nie było przedbłysku. Albo przez kabel synchro który sprzedają z żarówkami razem.. Nie wiem czy 350D ma gniazdo PC. Jesli nie ma to jeszcze potrzebujesz kostki synchro.. Na allegro po 20zł
Pozdr

Czy dobrze rozumiem? Te zarowki blyskowe o ktorych piszecie wkrecam do zwyklej oprawki (np. do lampki nocnej podlaczonej do zwyklego gniazdka sieciowego) i ona blyska w momencie kiedy blyska lampa w aparacie? Tzn. reaguje na blysk (bez zadnego fizycznego polaczenia z aparatem) i w tym momencie sama rowniez blyska? (tylko sie nie smiejcie, nie wiem jak takie lampy dzialaja :oops: )

Jesli tak, to jak dokladnie takie zarowki sie nazywaja, tzn o co mam pytac w sklepie? O jakies zarowki konkretnej firmy? :idea:

miszaqq
12-12-2006, 21:08
Jesli tak, to jak dokladnie takie zarowki sie nazywaja, tzn o co mam pytac w sklepie? O jakies zarowki konkretnej firmy? :idea:

http://funsports.pl/ i dalej wybierz "STUDYJNE LAMPY BŁYSKOWE" pierwszych kilka pozycji od gory to wlasnie te ZAROWKI BLYSKOWE, m.in takze te o ktorych byla mowa powyzej

vpGregP
12-12-2006, 23:40
miszaqq dzieki za link. Widze, ze to nawet nie takie strasznie drogie :)

I jeszcze takie malutkie pytanko: czyli jesli przy lampie pisze "wyzwalanie: fotocela" to jest wlasnie to o czym tutaj byla mowa, czyli to wyzwalanie blyskiem lampy aparatu? (wole sie upewnic, zeby potem nie bylo 'a bo ja myslalem...')

kami74
13-12-2006, 09:57
miszaqq
I jeszcze takie malutkie pytanko: czyli jesli przy lampie pisze "wyzwalanie: fotocela" to jest wlasnie to o czym tutaj byla mowa, czyli to wyzwalanie blyskiem lampy aparatu? (wole sie upewnic, zeby potem nie bylo 'a bo ja myslalem...')

Dobrze myslaleś

viTo
13-12-2006, 16:20
no to ja juz tez wszystko wiem, wiec mozna juz kupic jakies lampki tlo i focic... Dzieki.
Ps. Widze, ze temat sie rozwinal, chociaz nie tak jak myslalem... Jeszcze raz dzieki.

Pozdrawiam.
viTo