Zobacz pełną wersję : Oswietlenie pokoju
Witam. Mam zamiar kupic jakies tlo i chcialbym dobrze i tanio doswietlic obiekt (modelke) zeby nie bylo przebarwien zoltych ani innych... czyli jednym zdaniem jak TANIO zrobic oswietlenie studyjne?? z podlkresleniem na tanio....
Jeśli chodzi o tła to polecam ten wątek (http://canon-board.info/showthread.php?t=16143&highlight=agrow%B3%F3knina). Natomiast jeśli o światło chodzi to nie wiem co doradzić. Ja używam żarówek błyskowych BL-7000 ale nie oświetlam nimi dużych pomieszczeń..
dzieki, to juz czytalem i wiem ze sa jakies 2 rodzaje a nawet i wiecej moze byc. chodzi o grubosc... z tlem nie bede mial problemu tylko raczej z oswietleniem....
moze jakies halogeny np: 500 W??
Żarówki błyskowe JH-6800. Halogeny to zły pomysł, potwornie się grzeją, rażą w oczy i ciężko na nich umocować jakieś parasolki czy kolorowe filtry.
z tego co wyczytalem w opisie tej zarowki to mozna ja zalozyc do standardowego mocowania zarowki np. w lazience??
no i jak z podlaczeniem tego do eosa 350D??
z tego co wyczytalem w opisie tej zarowki to mozna ja zalozyc do standardowego mocowania zarowki np. w lazience??
Działa jako slave wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej.
A mocowanie ma standardowe (oświetleniowe) więc pasuje do typowych opraw.
Działa jako slave wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej.
A mocowanie ma standardowe (oświetleniowe) wię pasuje do typowych opraw.
hmm.... nie duzo mi to mowi... bo moze fotografia zajmuje sie troszke czasu (mialem kompakta i robilem calkiem niezle zdjecia 8) ) to nie wiem dalej o co chodzi....
czyli... podepne ja pod zwykla oprawe np. z lampy sciennej i ona sama mi wyzwoli blysk w momencie kiedy mignie flash wbudowany?? czy jak to jest?? :confused:
wiem ze sa jakies 2 rodzaje a nawet i wiecej moze byc. chodzi o grubosc...
Jak pójdziesz do Castoramy i pomacasz obie to odnajdziesz w tej cienkiej to wewnętrzne fuj ;)
Tak zgadza się pasują do zwykłych oprawek..
Wyzwalasz albo błyskiem lampy, ale musisz wyłączyć ettl żeby nie było przedbłysku. Albo przez kabel synchro który sprzedają z żarówkami razem.. Nie wiem czy 350D ma gniazdo PC. Jesli nie ma to jeszcze potrzebujesz kostki synchro.. Na allegro po 20zł
Pozdr
wewnetrzne fuj i ukryte psie juz znalazlem... wiem tez jaki material mam kupic... chodzi o oswietlenie... pokoj jest duzy, pomysl z zarowka blyskowa juz mam... wiec chyba problemu nie bedzie....tylko jak to sie bedzie spisywac jako blysk??
nielepiej bylo by jakies stale oswietlenie??
stałe oświetlenie to używam takie zwykle jak to w pomieszczeniu.. żeby widzieć gdzie jest aparat/obiekt itp. żarówki błyskowe i tak nie są widoczne przez automatykę aparatu. Trzeba sobie parametry ekspozycji samemu dostosować do konkretnych warunków w pomieszczeniu.. Niezastąpiony tryb M :)
jesli zdecydujesz sie na zarowki blyskowe (na poczatek jak znalazl) i kupisz oprawki to kup podwojne. wtedy obok zarowki blyskowej montujesz zwykla i widac jak i gdzie pada swiatlo:)
hehe... dzieki za rady... a z trybem M nigdy nie mialem problemu i mysle, ze miec nie bede... automat jest dla laikow :-D
Tak zgadza się pasują do zwykłych oprawek..
Wyzwalasz albo błyskiem lampy, ale musisz wyłączyć ettl żeby nie było przedbłysku. Albo przez kabel synchro który sprzedają z żarówkami razem.. Nie wiem czy 350D ma gniazdo PC. Jesli nie ma to jeszcze potrzebujesz kostki synchro.. Na allegro po 20zł
Pozdr
Czy dobrze rozumiem? Te zarowki blyskowe o ktorych piszecie wkrecam do zwyklej oprawki (np. do lampki nocnej podlaczonej do zwyklego gniazdka sieciowego) i ona blyska w momencie kiedy blyska lampa w aparacie? Tzn. reaguje na blysk (bez zadnego fizycznego polaczenia z aparatem) i w tym momencie sama rowniez blyska? (tylko sie nie smiejcie, nie wiem jak takie lampy dzialaja :oops: )
Jesli tak, to jak dokladnie takie zarowki sie nazywaja, tzn o co mam pytac w sklepie? O jakies zarowki konkretnej firmy? :idea:
Jesli tak, to jak dokladnie takie zarowki sie nazywaja, tzn o co mam pytac w sklepie? O jakies zarowki konkretnej firmy? :idea:
http://funsports.pl/ i dalej wybierz "STUDYJNE LAMPY BŁYSKOWE" pierwszych kilka pozycji od gory to wlasnie te ZAROWKI BLYSKOWE, m.in takze te o ktorych byla mowa powyzej
miszaqq dzieki za link. Widze, ze to nawet nie takie strasznie drogie :)
I jeszcze takie malutkie pytanko: czyli jesli przy lampie pisze "wyzwalanie: fotocela" to jest wlasnie to o czym tutaj byla mowa, czyli to wyzwalanie blyskiem lampy aparatu? (wole sie upewnic, zeby potem nie bylo 'a bo ja myslalem...')
miszaqq
I jeszcze takie malutkie pytanko: czyli jesli przy lampie pisze "wyzwalanie: fotocela" to jest wlasnie to o czym tutaj byla mowa, czyli to wyzwalanie blyskiem lampy aparatu? (wole sie upewnic, zeby potem nie bylo 'a bo ja myslalem...')
Dobrze myslaleś
no to ja juz tez wszystko wiem, wiec mozna juz kupic jakies lampki tlo i focic... Dzieki.
Ps. Widze, ze temat sie rozwinal, chociaz nie tak jak myslalem... Jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam.
viTo