Zobacz pełną wersję : Analiza porównawcza
Olszewski
05-12-2006, 08:31
Witam,
Gdzie w Warszawie wykonac analize porównawczą dwóch zdjęc? Ktos wie?
mario1275
05-12-2006, 08:46
napewno ci nie odpowiem ale czy mógłbyś przybliżyć co to i z czym to się je??
Olszewski
05-12-2006, 08:51
Chodzi o sprawę o naruszenie praw autorskich :) I powinienes wiedziec :)
Chodzi oto, zeby porownac moją odbitkę którą posiadam na papierze, oraz moją odbitkę z komputera, ze zdjeciem które znajdowało się pod blatem plexi, wiem ze to jest mozliwe, ale nie wiem dokladnie gdzie :(
a po co chcesz to robic
bylo w jakims zakladzie foto???
bo jezeli tak to moga to robic
nie sprzedaja tych zdjec innym klientom tylko klada na wystawe zdjecia ktore sami wywolywali
napis dokladniej o co ci chodzi
Tomasz1972
05-12-2006, 09:33
a po co chcesz to robic
bylo w jakims zakladzie foto???
bo jezeli tak to moga to robic
nie sprzedaja tych zdjec innym klientom tylko klada na wystawe zdjecia ktore sami wywolywali
napis dokladniej o co ci chodzi
Nie mogą . Sami wywoływali ( na zlecenie ) , ale sami niefotografowali , więc nie mogą publicznie wystawiać .
juz to kiedys bylo przerabiane
a te legitymacyjne w gablotach niby sami robili ale wizerunek
dla mnie to po prostu fotka na wystawie zakladu foto
cos jak koszula na wystawie
Zanosisz do wywołania, płacisz za to czyli dajesz zlecenie, zabierasz i niech ich reka boska broni by ktoś oprócz zakładu i Ciebie je zobaczył bo to Twoja prywatność. No chyba ze sie zgodzisz
Tomasz1972
05-12-2006, 13:22
Teoretycznie każde zdjęcie ( legitymacyjne , ślubne , itd ) wystawione w gablocie zakładu foto powinno być wystawione za pisemną zgodą osoby/osób na zdjęciu .
EOT
A co jakbyś akty robił i zakład by je wystawił, a modelka nie pozwoliła ich publikować tylko zleciła Ci zrobienie tych zdjęć !!!
Nie mają prawa bez zgody nic wystawiać !!!
Hura osiągnąłem nowy poziom doświadczenia "Bywalec" 200 punktów i bonus ;)
mario1275
05-12-2006, 14:47
tadek poczytaj tutaj
http://canon-board.info/showthread.php?t=16199
dodatkowo powiem, że jeżeli ktoś się czemuś nie sprzeciwia to nie znaczy że jest to zgodne z prawem - a raczej brak sprzeciwu równoważny jest ze zgodą - dodatkowo opublikowanie wizerunku jeżeli nie narusza to dóbr osobistych osoby zfotografowanej nie wiąże się z jakimiś wielkimi konsekwencjami.
A co do Olszewskiego to jest na etapie zbierania "dowodów" więc jeżeli nie wiecei gdzie może taką analizę przeprowadzić to nie piszce że jest mu to niepotrzebne
Olszewski sorki ale nie spojżałem na nick:)
Musi to być chyba super zaje.... zdjęcie skora taka zadyma wokół. Chyba, że chodzi o ZASADY. To co innego. Warto "czapkę sprzedać, pas zastawić..."
Powodzenia!
Olszewski
05-12-2006, 16:10
mario - nie ma problemu ja sie nie gniewam :)
JSK - Zdjecie przedstawia 3 tulipany, zdjecie udostępnie użytkownikom po zakonczeniu sprawy. BTW, Wlasnie chodzi o zasady :) Bo jakbym fotografowal akty a ktos by je wystawil to modelka by nie byla zachwycona ze ktos oprocz mnie i osob którym ONA pokaze zdjecie, widzi ją jeszcze nie uważasz?:)
Co do opinii ze zaklad fotograficzny mogl sobie je wystawic, to mowie ze NIE MOGŁ, zgodnie z ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994r.
A BTW to dziekuje za wszystkie odpowiedzi nie na temat :)
mario1275
06-12-2006, 09:09
więc Olszewski - teraz postaram się na temat:) przeszukałem google i jedyne co znalazłem to sytuacje w których taka analiza była przeprowadzana - wydaje mi się że do takiej analizy jest przygotowany każdy mający wykształcenie fotograficzne - spróbuj zapytać w spafie albo dowiedz się czy w sądzie nie mają jakiejś listy biegłych sądowych w tej dziedzinie.
Olszewski
06-12-2006, 19:49
w ZPAFie pytalem nie zajmują się takimi sprawami :)
Odnośnie biegłych sądowych, abym mógł otrzymac jakiekolwiek informacje na ten temat musi sprawa byc skierowana do sądu, poki co jest rozpatrywana przez adwokatow i prawnikow obu stron.
mario1275
06-12-2006, 20:12
to musisz popytać po labach najlepiej takich profesjonalnych ale tu się pojawiają pytania - kto zapłaci za tę analizę i czy jak zrobisz gdziekolwiek to nie będą kwestionować ci tego?