Zobacz pełną wersję : problem z obiektywem
witam.
jestem nowy, wiec chyba nie jest to dziwne, ze mam sporo klopotow z dziedzina fotografii :)
Problem tkwi w tym, ze nie wiem czy utopilem 1500zl na obiektyw, ktory na pierwszy rzut oka nie spelnia moich oczekiwan.
Mianowicie zakupilem (przez internet), po radach na kilku forach obiektyw Canon EF 85 f/1.8 USM.
Ten obiektyw mial spelniac role obiektywu fotografujacego mode (mode reklamowa - czy jak ten dzial sie nazywa), a jest to typowa portretowka.
Zastanawiam sie co zrobic, by moc pstrykac zdjecia calej modelki, a nie jej twarzy. Tym obiektywem da sie objac cala modelke ale z odleglosci ponad 5 metrow, a chyba to nie jest normalne (no chyba, ze tak robia profesjonalisci, a ja poprostu panikuje bezsensu ? )
Nie znam sie i dlatego prosze Was o pomoc co mozna i jak z tym fantem zrobic?
Czy sa jakies filtry pomniejszajace? Czy mam juz dzwonic i prosisc sklep o wymiane towaru ?
Pozdrawiam i dzieki z info. (prosze szydercow, aby dali sobie spokoj ze zlosliwosciami)
Bagnet007
04-12-2006, 20:53
Tzn. że zanim go kupiłeś nawet go nie przetestowałeś w jakimś sklepie czy Ci odpowiada ?
Nie jestem szydercą, ale kupiłeś... można by powiedzieć kota w worku :-| . Ale myślę że warto spróbować zwrócić towar. Teoretycznie ma się ileś tam dni na zwrot towaru, nawet kupując poprzez internet. Jeśli to pod crop'a to może lepiej kupić 50 albo 35 (jeśli to ma być stałoogniskowy) ?
A z ilu metrów chcesz modelki obejmować? :)
no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?
Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?
Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.
A z ilu metrów chcesz modelki obejmować? :)
hehe wczesniej robilem zdjecia z odleglosci mniejscych i wydaje mi sie, ze jednak ok 10 m ze staloogniskowym obiektywem na zdjecie ubran na modelce to troche za daleko bo ciezko uwydatnic fakture tkaniny itd.
Dobrze pisze czy jestem w bledzie?
Aha i chcialbym tez zdjecia tym obiektywem robic w studiu, wiec nawet 5m to duzo za duzo...
no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
To jest obiektyw bardzo dobry do tego typu zdjęć.
Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?
Nie.
Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
Obiektyw jest sprawny więc po co wymieniać?
Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?
To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.
Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.
To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?
Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze. :(
Bagnet007
04-12-2006, 21:11
Jeśli obiektyw jest przyzwoity to fakturę ubrań itd. będzie widać. Crop (np. 1.6x,1.3x) to wycinek z pełnej klatki 35mm. Bokeh ma każdy obiektyw z tym, że niektóre ładniejszy a inne brzydszy.
EDIT: kurka wodna, snow mnie ubiegł :) Pisanie postów zawsze idzie mi ślamazarnie ;)
To jest obiektyw bardzo dobry do tego typu zdjęć.
Nie.
Obiektyw jest sprawny więc po co wymieniać?
To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.
To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?
Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze. :(
Ale od czegos trzeba zaczac... Napisalem ze sie nie znam w tym temacie jeszcze, ale to kwestia czasu i bedziemy pewnie mogli juz na jakisms poziomie podyskutowac.
Odleglosc od fotografowanych modelek wydaje mi sie, ze bedzie odpowiednia w granicach 2-5m.
Bagnet007
04-12-2006, 21:16
Im bliżej modelki/modela tym większe deformacje powstaną (przydługie nogi itd.) Ja myślę że taka 135 na pełnej klatce była by ok, choć jeszcze nigdy nie robiłem tego typu zdjęć.
Spróbuj z 35mm, a najlepiej podepnij KIT'a i sobie sprawdź jaka ogniskowa ci potrzebna a potem dobieraj sobie obiektyw pod tą ogniskową.
jak pisal Bagnet007 ... kup sobie 50 lub 35. prawie na pewno masz cropa (napisz do czego ten obiektyw zapinasz) najlepiej pozyczyc od kogos jakiegos zooma z zakresu 18-55 i zobaczyc przy jakiej ogniskowej odlegosc od modelki cie zadawala ... potem tylko wybor dobrego szkla staloogniskowego i wio :)
Ja myślę że taka 135 na pełnej klatce była by ok, choć jeszcze nigdy nie robiłem tego typu zdjęć.
Aha i chcialbym tez zdjecia tym obiektywem robic w studiu, wiec nawet 5m to duzo za duzo...
Bagnet007 :arrow: Nie wydaje mi się aby 135mm była pomocna przy założeniu <5m ;)
wez sobie jakiś zoom i zobacz jak to w praktyce wygląda tzn: 17mm,50, 80mm... i sam ocen ile faktycznie bedzie Ci potrzebne,od tego powinienes zacząć.
Bagnet007
04-12-2006, 21:26
Przy założeniu <5 na pewno, ale ja pisałem tylko z mojego punktu widzenia :) Wolałbym stać dużo więcej niż 5m od modelki, ale nie aż tak daleko żeby porozumiewać się z nią przez CB radio :mrgreen:
sprawdzilem kit'em i wychodzi na to ze 35mm najbardziej mnie zadowala.
Mozecie zaproponowac mi jakies konkretne obiektywy canona?
co powiecie na Canon EF 35 mm f/2.0 - czy jak to wezme nie bede zalowal tak jak teraz?
... masz cropa (napisz do czego ten obiektyw zapinasz)...
Nie wiem czy chodzi o "slot" (nie znam jeszcze fachowych terminow fotograficznych - chodzi o wejscie) , czy o model aparatu.
Aparat EOS 350D , wiecej nie wiem na ten temat poki co.
co powiecie na Canon EF 35 mm f/2.0 - czy jak to wezme nie bede zalowal tak jak teraz?
Skoro ci nie potrzebny to ja chętnie go od ciebie przyjme :mrgreen:
http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_35_2
sprawdzilem kit'em i wychodzi na to ze 35mm najbardziej mnie zadowala.
Mozecie zaproponowac mi jakies konkretne obiektywy canona?
Zrozum facet że im mniejsza ogniskowa tym większe zniekształcenia perspektywy i taką 35tką wogóle nie ma się co zabierać za fotografowanie twarzy z bliska bo modelki ci wyjdą z nosami jak kulfon. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie 50/1.4, albo jakiś zoom typu 24-70.
Zrozum facet że im mniejsza ogniskowa tym większe zniekształcenia perspektywy i taką 35tką wogóle nie ma się co zabierać za fotografowanie twarzy z bliska bo modelki ci wyjdą z nosami jak kulfon.
ale on chce całe sylwetki fotografować - mode
Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie 50/1.4, albo jakiś zoom typu 24-70.
No najlepiej, ale cóż począć.. :wink:
perqsista
04-12-2006, 22:01
...
Myślę, ze jeżeli będziesz się wyłącznie opiniami na forach internetowych to istnieje małe prawdopodobieństwo że kiedykolwiek będziesz zadowolony.
Wracając do ogniskowej Twojego nabytku 85mm. to jest to jak najbardziej odpowiednia ogniskowa do fotografowania ludzi nawet całych postaci. Jak zaczniesz fotografować modelki na 35mm to się może okazać, że to tez nie jest to... Pojawią się zniekształcenia/przerysowania spowodowane zastosowaniem dość krótkiej ogniskowej i małej odległości od modela/ki. .
Na dłuższej ogniskowej jest tez łatwiej uzyskać efekt małej głębi ostrości i oddzielenia za jej pomocą modela od tła.
Z drugiej strony jak jesteś ograniczony wymiarami studia to ciężko o jakis sensowny kompromis.
Zrozum facet że im mniejsza ogniskowa tym większe zniekształcenia perspektywy i taką 35tką wogóle nie ma się co zabierać za fotografowanie twarzy z bliska bo modelki ci wyjdą z nosami jak kulfon. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie 50/1.4, albo jakiś zoom typu 24-70.
co powiesz na to zdjecie? http://www.pbase.com/image/47754001
wg mnie jak bede jeszcze z metr dalej stal to nie bedzie znieksztalcen skoro tu nie ma.
qwerty1237
04-12-2006, 23:42
Teoretycznie ma się ileś tam dni na zwrot towaru, nawet kupując poprzez internet.
Szczegolnie przez internet! Masz 10 dni na przetestowanie towaru i zwrot gdy Ci cos nie pasi (zgodnie z regulaminem sprzedazy wysylkowej niezaleznie od sklepu). Odnosnie kupna w sklepie to z tym bywa roznie. O ile nie dogadales sie ze sprzedawca aby dal Ci pare dni na przetestowanie to moze byc problem ze zwrotem. No chyba ze sklep dba o renome i swoich klijentow a takich niestety coraz mniej...
zadzwonilem i nie ma problemu, aby jakies ruchy zrobic. Chyba sie skusze na 35mm f/2 - mam nadzieje ze to bedzie to czego szukam.
Jezeli ktos cos moze doradzic jeszcze to chetnie poczytam rady. Pozdrawiam.
zadzwonilem i nie ma problemu, aby jakies ruchy zrobic. Chyba sie skusze na 35mm f/2 - mam nadzieje ze to bedzie to czego szukam.
Jezeli ktos cos moze doradzic jeszcze to chetnie poczytam rady. Pozdrawiam.
A ja myślę że wpadasz z jednej skrajności w drugą. IMO 50tka będzie zdecydowanie bardziej uniwersalnym obiektywem, ale skoro sprawdziłeś używając kita że 35mm ci najbardziej pasuje to kupuj.
A ja myślę że wpadasz z jednej skrajności w drugą. IMO 50tka będzie zdecydowanie bardziej uniwersalnym obiektywem, ale skoro sprawdziłeś używając kita że 35mm ci najbardziej pasuje to kupuj.
patrzac na te obiektywy (85 i 35) to zgadzam sie ze to sa skrajnosci, ale nie mialem okazji wczesniej uzywac ani jednego ani drugiego. 35 w kit'cie tylko. 85 zamowilem opierajac sie na opiniach uzytkownikow, niestety nie bylo to madre rozwiazanie.
Poprostu sie nie znam i nie mam doswiadczenia, a pare osob napisalo : "Na twoje porzeby najlepszy bedzie 85mm" i tak sie posluchalem. Poczytalem troche na temat tego obiektywu i ogolnie byl chwalony, tylko.... nie w tym co ja potrzebuje. Myslalem, ze portretowka moge zrobic cale sylwetki, za duzo nie cudzujac... i sie mylilem :)
Jezeli teraz ta 35 nie bedzie miala jakis innych minusow, sadze ze to bedzie to czego szukam. Zobaczymy.
BTW dzieki Wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Myslalem, ze portretowka moge zrobic cale sylwetki, za duzo nie cudzujac... i sie mylilem :)
A co to za dużo cudowania? poprostu trzeba odejść na odpowiednią odległość i można robić całe sylwetki. To wina tego że nie sprawdziłeś czy tobie taka ogniskowa będzie pasować w warunkach w jakich robisz zdjęcia. Nie ma co zwalać winy na obiektyw. Z 35 też jak staniesz za blisko to będziesz miał podobnie jak z 85.
Jezeli teraz ta 35 nie bedzie miala jakis innych minusow, sadze ze to bedzie to czego szukam. Zobaczymy.
Miejmy nadzieje że będziesz zadowolony.
Marcin B.
05-12-2006, 17:19
Spróbuj standardem 50mm/1.8 np.
Nie ma co zwalać winy na obiektyw. Z 35 też jak staniesz za blisko to będziesz miał podobnie jak z 85.
Gdzie zwalam wine na obiektyw?
A za duzo cudowania = zrobic zdjecie w pomieszczeniu o dlugosci 5m z odleglosci 10m.
Jak umiesz tak, to chetnie sie naucze :)
a ja powtorze znowu co inni
-wez zooma-kita najtaniej-i WYPROBUJ !!!-ktora ogniskowa pasuje do Twojej pracy, jesli zawiedziesz sie jakoscia sprzedaj i kup ten juz wlasciwy
-tamronik 28-75 ??
a ja powtorze znowu co inni
-wez zooma-kita najtaniej-i WYPROBUJ !!!-ktora ogniskowa pasuje do Twojej pracy, jesli zawiedziesz sie jakoscia sprzedaj i kup ten juz wlasciwy
-tamronik 28-75 ??
kupujac aparat przeciez masz obiektyw... czy to nie jest kit? wyprobowalem i juz wiem czego chce.
W sumie mam dylemat miedzy dwoma obiektywami :
canon EF 28 mm f/1.8 USM
Canon EF 35mm f/2
co doradzacie? bo w sumie jest 600 zl roznicy.
W!
Mniej niz 35 mm to juz nieporozumienie albo farsa jezeli chodzi o sylwetki i mode... Juz 35 jest moim zdniem kontrowersyjne. No ale kazdemu wedle potrzeb i wymagan. 35mm przy 1.6 cropie to minimum do takiej pracy jak opisujesz.
Zdrowko
witam.
...po radach na kilku forach...
Wiesz jak powiedziales ze do fotografii mody to ludzie pomysleli ze przynajmniej bedziesz robil na pelnej klatce (tzn. 5D). A na cropie to jest to szklo wyjatkowo waskie nadajace sie raczej tylko do zblizen twarzy. Komfort kadrowania pelnych postaci tym szklem na cropie jest zaden.
Wiesz jak powiedziales ze do fotografii mody to ludzie pomysleli ze przynajmniej bedziesz robil na pelnej klatce (tzn. 5D). A na cropie to jest to szklo wyjatkowo waskie nadajace sie raczej tylko do zblizen twarzy. Komfort kadrowania pelnych postaci tym szklem na cropie jest zaden.
Od poczatku pisalem, ze jestem laikiem i prosze o sensowne rady :p
Btw sry, ze tak mecze, ale prosze o wytlumaczenie mi roznic miedzy pelna klatka, a cropem. Domyslam sie jakie sa roznice, ale pewnie to nie wszystko.
prosze o wytlumaczenie mi roznic miedzy pelna klatka, a cropem. .
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp
http://www.dpreview.com/learn/?/key=sensor_sizes
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp
http://www.dpreview.com/learn/?/key=sensor_sizes
thx :)
Gdzie zwalam wine na obiektyw?
A za duzo cudowania = zrobic zdjecie w pomieszczeniu o dlugosci 5m z odleglosci 10m.
Jak umiesz tak, to chetnie sie naucze :)
Spokojnie możesz zrobić zdjęcie w pomieszczeniu 5 m z odległości 10 m:
Np.autoportret robiąc sobie zdjęcie z wykorzystaniem lustra.
A jak użyjesz kilku luster odpowiednio rozmieszczonych to i z 30+ m zrobisz zdjęcie :D