Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przygotowanie pliku do druku w PS

kjoanna
03-12-2006, 23:49
witam wszytskich

panowie jak przygotowac zdjecie do druku w gazecie?
uzyc profilu sRGB czy adobe rgb?
przy view>proof colors ustawic jakas funkcje? (CMYK?)

chodzi mi o to zeby w redakcji mieli takie same kolory jakie ja mam przy obrobce...

prosze o pomoc

Pilne

Pozdrawiam
Joanna

snow
03-12-2006, 23:50
A jakiego profilu używają w redakcji? Najbezpieczniej chyba sRGB, ale powinno się pod profil w jakim jest drukowane.

kjoanna
04-12-2006, 00:05
nie wiem i nie mam jak spytac:(
a co z tym 'proof colors'?

chyrek
04-12-2006, 10:11
Dajac material do druku "zawsze" musisz oddawac w CMYK'u gdyz tak drukuja maszyny drukarskie. ctrl+y daje ci podglad grafiki w cmyk.

kjoanna
04-12-2006, 21:25
ctrl+y daje ci podglad grafiki w cmyk.

ctrl+Y daje mi podglad tego co sobie wczesniej ustawie w 'proof setup';)

a czy CMYK mam wybrac poprzez edit>convert to profile?
jesli tak to ktory wybrac?

pozdrawiam

chyrek
05-12-2006, 11:05
ctrl+Y daje mi podglad tego co sobie wczesniej ustawie w 'proof setup';)

a czy CMYK mam wybrac poprzez edit>convert to profile?
jesli tak to ktory wybrac?

pozdrawiam

Zgadza sie... a ze jako domyslny jest tam ustawiony CMYK taki podglad daje Ci nacisniecie ctrl+y. Co do konwersji zas, to ja wybieram zawsze US web coated SWOP v2.

DoMiNiQuE
05-12-2006, 11:34
CTRL + Y pokazuje proofa jakiego masz ustawionego w View -> Proof Setup i warto sprawdzc czy oby napewno masz tam ustawionego CMYKa (ja zazwyczaj korzystam z monitor RGB)

jrock7
05-12-2006, 12:38
jako CMYKa proponuje ustawic Euroscale uncoated v2 (istnieje róznica miedzy profilami US i Europa) - jezeli masz juz CS2 to lepiej juz uzywac FOGRA27 - zunifikowany system ;-)

czornyj
05-12-2006, 12:58
Zgadza sie... a ze jako domyslny jest tam ustawiony CMYK taki podglad daje Ci nacisniecie ctrl+y. Co do konwersji zas, to ja wybieram zawsze US web coated SWOP v2.

A bierzesz pod uwagę, że autorka posta pyta się o druk farbami europejskimi na papierze niepowlekanym, a co więcej - gazetowym?

chyrek
05-12-2006, 17:29
A bierzesz pod uwagę, że autorka posta pyta się o druk farbami europejskimi na papierze niepowlekanym, a co więcej - gazetowym?

No dobra... to bedzie na powaznie... tylko czy wszyscy zrozumieja...

Dla druku na cienkim papierze gazetowym: SuperExpress, GW, itp nalezy
zmniejszyc sumaryczny stopien krycia (selective color) Należy zmniejszyć udział kolorów CMY i zwiększyć udział K (Black) Lepiej bedzie jednak przypisac wszystko do odpowiedniego profilu barwnego: Image -> Mode -> Convert to profile -> Custom CMYK.

W tablicy parametrów Custom CMYK należy wybrać wartości:

Dla wydań codziennych:
Ink Colors: Eurostandard (Newsprint)
Dot Gain: standard 25%
Separation Type: GCRBlack Generation: mediumBlack
Ink Limit:100%
Total Ink Limit:240%
UCA amount:0%

Dla wydań magazynowych (kiedy sa drukowane na lepszym papierze):
Ink Colors: Eurostandard (coated)
Dot Gain: standard 15%
Total Ink Limit:280%.

kjoanna
05-12-2006, 20:13
i ten przepis sprawdza sie wszedzie i zawsze?:)

chyrek
05-12-2006, 20:24
i ten przepis sprawdza sie wszedzie i zawsze?:)

to przepis na druk na papierze gazetowym o niskiej gramaturze. Co do zrodla to jest to pewna poczytna gazeta ogolnopolska. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zadzwonic do konkretnej redakcji i zapytac o szczegoly przygotowania do druku. Moze maja swoje profile pod ktore przygotowuja i moga je udostepnic.

kjoanna
05-12-2006, 20:26
Jednak nic nie szkodzi na przeszkodzie aby zadzwonic do konkretnej redakcji i zapytac o szczegoly przygotowania do druku. Moze maja swoje profile pod ktore przygotowuja i moga je udostepnic.

nastepnym razem wlanie tak zrobie bo teraz to juz musztarda po obiedzie;)

dzieki wielkie za pomoc:)

pozdrawiam
Joanna

chyrek
05-12-2006, 20:52
nastepnym razem wlanie tak zrobie bo teraz to juz musztarda po obiedzie;)

dzieki wielkie za pomoc:)

pozdrawiam
Joanna

Nie ma sprawy, cala przyjemnosc po mojej stronie. Tak na koniec dodam, ze z domyslnymi ustawieniami photoshopa osiaga sie bardzo zadowalajace wyniki. Tak wiec jak ktos nie ma zbytniegfo doswiadczenia a nie chce niczego namieszac moze przygotowac projekt w oparciu o domyslne profile i tez wyjdzie bardzo poprawnie.

pozdrawiam,

piszczal
05-12-2006, 21:28
w Kodak Expres podano mi tę stronę z której znalazłem profil do maszyn tam używanych.
Jeśli kozystacie z ich labów to warto w PS i w innych programach graficznych obrabiać zdjęcia w ich profilu kolorystycznym.
http://www.drycreekphoto.com/icc/
a po znalezieniu polskiej http://www.drycreekphoto.com/icc/Profiles/Poland_profiles.htm#PL zakładki po lewej mamy profil *.ICC który wystarczy zaimportowac za pomoca pobranego z Microsoftu programu do profili wincolorsetup.exe ze strony http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=1e33dca0-7721-43ca-9174-7f8d429fbb9e&DisplayLang=en