Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PowerShot A710 czy IXUS 850?

zzzet
03-12-2006, 20:32
Witam!
Zamierzam kupić cyfrówkę,zastanawiam się nad tymi dwoma modelami,który polecacie? Ew. może jakiś inny model? Z góry dziękuję za wszystkie opinie
Pozdrawiam

Vitez
05-12-2006, 09:42
Ixus. Zamierzam go dziewczynie kupic (ale ciiii :) ). Dlaczego? Wymiary i IS.

marek73
03-01-2007, 21:26
Witam mam ten sam problem moze mi podpowiesz jaki wybrałes aparat? z góry dziękuje.

Matthias
07-03-2007, 23:14
Ja kupiłem Ixusa 850. Już po zakupie trafiłem na zdjęcia robione A710 i od tamtej chwili dręczy mnie widmo niewłaściwego wyboru. Ogólnie zdjęcia na www.pbase.com z A710 są ładniejsze. Ixus jest bardziej funkcjonalny, ładny, mały, metalowy, z akumulatorem itd. Szkoda tylko że zdjęcia są "takie sobie". Myślałem że będzie lepiej. Z kolei A710 ma problemy z bateriami (2 baterie które szybko siadają) i lampą która podobno długo się ładuje. Zdjęcia natomiast robi lepsze. Chciałbym mieć funkcjonalność Ixusa i efekty w postaci zdjęcia A710.

DominoAqq
08-03-2007, 02:07
ja ostatnio kupilem sobie Ixusa 850IS, jako pstrykadelko na narty, zeby nie brac calego sprzetu i wreszcie nacieszyc sie jazda, a nie meczyc dzwiganiem ;-)

generalnie jestem bardzo zadowolony. wg mnie zdjecia robi super (ladne kolory jakby z filtrem polaryzacyjnym, super ostrosc), stabilizacja dziala, jest malutki, zgrabny i elegancki. Bierz go.

chuckyy
15-03-2007, 11:10
Ixus. Zamierzam go dziewczynie kupic (ale ciiii :) ). Dlaczego? Wymiary i IS.

Odswieżam nieco temat. Oglądam własnie panasonica Lumix LX2 i wg mnie ma wszystko co potrzeba w małym kompakcie - stabilizacja obrazu, szeroki kąt, RAW, matryca 10 Mpix, obiektyw Leica - robi naprawde niezłe fotki... Ktoś zna jakieś wady tego aparatu? Oczywiscie poza tym, że nie nazywa się Canon :P

Vitez
15-03-2007, 13:07
Ktoś zna jakieś wady tego aparatu?

Matryce 10 Mpix nazwalbym raczej wada niz zaleta. Jak czesto zamierzasz robic odbitki wieksze niz 20x30 ? Bo tylko do tego jest potrzebne tyle megapikseli.
No chyba ze jestes latwolykajacymmarketingowechwyty numeromaniakiem ;) .
A im wiecej megapikseli tym gorsza jakosc i wieksze szumy bo upakowane za blisko siebie.

chuckyy
15-03-2007, 13:37
vitez - wiem jak to jest z Mpix. W tym ixusie którego tak wychwalasz również masz matrycę ponad stan, bo 8 Mpix :) Moim zdaniem max z tej matrycy to jest 5 Mpix. Ale to akurat szczegoł.
Kiedy porównasz fotki z ixusa i panasonica - na dpreview jest porównanie co prawda z s80, ale to chyba ta sama matryca co w ixusie, to wypada na korzyść panasonica.
Pytałem o wady, a nie o gdybanie :)

BTW - pixele nie tylko potrzebne sa do dużych odbitek, ale także ostrego kadrowania.

Vitez
15-03-2007, 16:04
W tym ixusie którego tak wychwalasz

Nie widze zebym go "tak wychwalal" . Tylko zwrocilem na niego uwage.

również masz matrycę ponad stan, bo 8 Mpix :)

Jestes pewien ze mowimy o ixusie 850 albo 800 i oba z IS? Sprawdziles specyfikacje zanim to napisales?

Kiedy porównasz fotki z ixusa i panasonica - na dpreview jest porównanie co prawda z s80, ale to chyba ta sama matryca co w ixusie, to wypada na korzyść panasonica.

Nie na moim poziomie argumentacja (bez urazy) bo ja w kompaktach porownuje uzytecznosc, ergonomie i bajery a nie fotki. Fotki to w nich robi glownie software. W wyjatkowych przypadkach hardware - np obiektywy w niektorych Sony, Panasonicach i sergii G Canona, albo stabilizacja.
Dlatego nie porownuje kompaktow miedzy soba na bazie jakichs dziwnych stronek czy przykladowych zdjec. Owszem - z 5 lat temu tak robilem jak bylem na kupnie Canona G3 :roll: i dzis sie tego troszke wstydze :oops: .

Pytałem o wady, a nie o gdybanie :)

Dla mnie 10 megapikseli w kompakcie to wada a nie gdybanie. Taki jest moj punkt widzenia. Nie kaze ci go od razu zaakceptowac i potwierdzac, ale tez nie widze sensu w usilnym negowaniu czyjegos punktu widzenia.
Wystarczy ze powiesz ze sie nie zgadzasz z ta opinia i obaj uszanujemy swoje odmienne stanowisko w takiej kwestii zamiast proby na sile gnebienia czyjegos odmiennego zdania :roll: (co niestety ma miejsce z twojej strony, podczas gdy ja tylko wyrazilem swoja opinie co jest wada a co nie, bez stawiania twoim opiniom jakichkolwiek zarzutow).

BTW - pixele nie tylko potrzebne sa do dużych odbitek, ale także ostrego kadrowania.

Hmmm... "ostre kadrowanie" ... ciekawe stwierdzenie na pograniczu "świetlistości" ;) . Chyba zaczne sie wycofywac rakiem z jakiejkolwiek dyskusji z toba, bo widze ze na nieco innych falach nadajemy.

Ale sprobuje naprostowac - duzo megapikseli przydaje sie jesli przycinamy zdjecia na komputerze do mniejszego rozmiaru i przy okazji tej operacji nie chcemy utracic zbyt wielu szczegolow, czyli po przycieciu zdjecia nadal miec obraz o rozdzielczosci wystarczajacej do akceptowalnie duzego wydruku przy 300dpi.
Okresl sie wiec jak duzych wydrukow potrzebujesz i jak bardzo przycinasz zdjecia?
I czy zawsze musisz miec odbitki w 300dpi?
Bo przy 300 dpi masz mniej wiecej takie zaleznosci:
10x15 cm wystarczy matryca 2-megapikselowa
13x18 cm wystarczy matryca 3-megapikselowa
15x21 cm wystarczy matryca 4-megapikselowa
20x30 cm wystarczy matryca 8-megapikselowa

Przy 250 czy 200 dpi (a to moim subiektywnym zdaniem nadal sa akceptowalne rozdzielczosci jesli nie ogladasz zdjec pod lupa) masz jeszcze wiekszy zapas.

Tak wiec jak bardzo przycinasz zdjecia z 10 megapikseli i jakiej wielkosci odbitki robisz by 10 megapikseli uznac za zalete a nie wade?

I jakiej rozdzielczosci bywaja obiektywy w kompaktach by, mimo przyciecia np z 10 megapikseli do 3 megapikseli, nadal prezentowac zadowalajacy poziom szczegolow?

chuckyy
15-03-2007, 16:47
Nie widze zebym go "tak wychwalal" . Tylko zwrocilem na niego uwage.

Jestes pewien ze mowimy o ixusie 850 albo 800 i oba z IS? Sprawdziles specyfikacje zanim to napisales?

Masz racje, pomyliłem się o 1 Mpix - to karygodny błąd - od razu wiadomo, że między 7 a 8 jest ogromna przepaść :]

Nie na moim poziomie argumentacja (bez urazy) bo ja w kompaktach porownuje uzytecznosc, ergonomie i bajery a nie fotki. Fotki to w nich robi glownie software. W wyjatkowych przypadkach hardware - np obiektywy w niektorych Sony, Panasonicach i sergii G Canona, albo stabilizacja.

W takim razie skoro porównujesz uzyteczność, a nie fotki, to dlaczego narzekasz, że przy 10 Mpix zdjęcia sa gorsze, bo większe szumy itd. itd.? Jawna sprzeczność. Poza tym pod jakim względem użyteczność panasonica jest gorsza niż uzyteczność ixusa? Jakieś argumenty?

Dlatego nie porownuje kompaktow miedzy soba na bazie jakichs dziwnych stronek czy przykladowych zdjec. Owszem - z 5 lat temu tak robilem jak bylem na kupnie Canona G3 :roll: i dzis sie tego troszke wstydze :oops: ..

Dpreview uważasz za "dziwną stronkę"? Interesujące

Dla mnie 10 megapikseli w kompakcie to wada a nie gdybanie. Taki jest moj punkt widzenia. Nie kaze ci go od razu zaakceptowac i potwierdzac, ale tez nie widze sensu w usilnym negowaniu czyjegos punktu widzenia...

Skoro nie patrzysz na jakośc zdjęć w kompaktach to na jakiej podstawie sądzisz, że to wada? nie oglądasz zdjeć z tego aparatu na dziwnych stronkach, więc zastnawiam się skąd bierzesz przekonanie, ze te 10 Mpix jest wadą... Rozumiem, że jesteś zwolennikiem "prawd objawionych" i uogolniania wszystkiego...

Wystarczy ze powiesz ze sie nie zgadzasz z ta opinia i obaj uszanujemy swoje odmienne stanowisko w takiej kwestii zamiast proby na sile gnebienia czyjegos odmiennego zdania :roll: (co niestety ma miejsce z twojej strony, podczas gdy ja tylko wyrazilem swoja opinie co jest wada a co nie, bez stawiania twoim opiniom jakichkolwiek zarzutow).

Cały Twoj post jest napisany w stylu, który zarzucasz mi. Zresztą nie ten jeden. Poza tym forum jest od tego aby przekonywać (argumentami) ludzi do swojego zdania. Jeśli wszyscy bez dyskusji mieliby przyjmować zdanie innych, to można by od razu zamknąc to forum

Hmmm... "ostre kadrowanie" ... ciekawe stwierdzenie na pograniczu "świetlistości" ;) . Chyba zaczne sie wycofywac rakiem z jakiejkolwiek dyskusji z toba, bo widze ze na nieco innych falach nadajemy.

j.w. - znowu przytyk w moim kierunku - mało elegancki

Ale sprobuje naprostowac - duzo megapikseli przydaje sie jesli przycinamy zdjecia na komputerze do mniejszego rozmiaru i przy okazji tej operacji nie chcemy utracic zbyt wielu szczegolow, czyli po przycieciu zdjecia nadal miec obraz o rozdzielczosci wystarczajacej do akceptowalnie duzego wydruku przy 300dpi.
Okresl sie wiec jak duzych wydrukow potrzebujesz i jak bardzo przycinasz zdjecia?
I czy zawsze musisz miec odbitki w 300dpi?
Bo przy 300 dpi masz mniej wiecej takie zaleznosci:
10x15 cm wystarczy matryca 2-megapikselowa
13x18 cm wystarczy matryca 3-megapikselowa
15x21 cm wystarczy matryca 4-megapikselowa
20x30 cm wystarczy matryca 8-megapikselowa

Przy 250 czy 200 dpi (a to moim subiektywnym zdaniem nadal sa akceptowalne rozdzielczosci jesli nie ogladasz zdjec pod lupa) masz jeszcze wiekszy zapas.

Tak wiec jak bardzo przycinasz zdjecia z 10 megapikseli i jakiej wielkosci odbitki robisz by 10 megapikseli uznac za zalete a nie wade?

I jakiej rozdzielczosci bywaja obiektywy w kompaktach by, mimo przyciecia np z 10 megapikseli do 3 megapikseli, nadal prezentowac zadowalajacy poziom szczegolow?

Juz Ci podaję przyklad - pierwszy z brzegu. Aparat ma zaledwie 112 mm (nie pamiętam dokładnie, ale coś koło tego) na najdłuższym koncu. Powiedzmy że fotografuję mecz piłki nożnej, z linii końcowej. Po zrobieniu zdjęcia chciałbym wyciąć jakąś postać - tutaj im więcej Mpix, przy dobrej jakości oczywiści (a taką daje mi Panasonic) mogę wykadrować powiedzmy 25% z całości zdjęcia.
Oczywiście z Canona również się da - mimo, że ma 3 Mpix mniej. Jednak jakośc zdjęcia z panasonica i canona nie jest drastycznie różna. Mało tego - poziom szumów, do którego się tak mocno odnosisz, w tym panasonicu jest akurat bardzo niski, dlatego - przyda mi się te 10 Mpix, chociaż gdyby było 8, czy 6 również bym go nie dyswalifikował.

Wracając do pytania - dlaczego uważasz, że ixus jest lepszy od panasonica?

Vitez
16-03-2007, 00:14
Wracając do pytania - dlaczego uważasz, że ixus jest lepszy od panasonica?

Wielki ciach - zadalem ci kilka pytan, na zadne nie odpowiedziales. Na edno podales moim zdaniem nietrafiony przyklad. Mialem racje wycofujac sie z dyskusji. Nie te fale... ja bym nigdy nie robil kompaktem na meczu pilki noznej i jeszcze potem wycinal. Kwestia indywidualnych potrzeb.

Na ostatnie pytanie odpowiadam pytaniem/prosba - pokaz mi gdzie napisalem ze uwazam IXUSA za lepszego od Panasonica?

Poprosiles o wymienienie wady Panasonica. Wymienilem ja. Tyle. Oczywiscie jest to wada subiektywna. Bez usilnego porownania do IXUSA ktore ty probujesz robic, broniac na sile sprzetu na ktory wydales (albo zamiezasz wydac) kupke swoich drogocennych pieniazkow. To zrozumiale. Milej zabawy nowym nabytkiem. Ty juz zdecydowales i nikt cie nie przekona, a ktokolwiek sprobuje ten natknie sie na (przepraszam z gory za byc moze zbyt obrazowa retoryke) sciane zebow.

chuckyy
20-03-2007, 00:34
Wielki ciach - zadalem ci kilka pytan, na zadne nie odpowiedziales. Na edno podales moim zdaniem nietrafiony przyklad. Mialem racje wycofujac sie z dyskusji. Nie te fale... ja bym nigdy nie robil kompaktem na meczu pilki noznej i jeszcze potem wycinal. Kwestia indywidualnych potrzeb.

Na ostatnie pytanie odpowiadam pytaniem/prosba - pokaz mi gdzie napisalem ze uwazam IXUSA za lepszego od Panasonica?

Poprosiles o wymienienie wady Panasonica. Wymienilem ja. Tyle. Oczywiscie jest to wada subiektywna. Bez usilnego porownania do IXUSA ktore ty probujesz robic, broniac na sile sprzetu na ktory wydales (albo zamiezasz wydac) kupke swoich drogocennych pieniazkow. To zrozumiale. Milej zabawy nowym nabytkiem. Ty juz zdecydowales i nikt cie nie przekona, a ktokolwiek sprobuje ten natknie sie na (przepraszam z gory za byc moze zbyt obrazowa retoryke) sciane zebow.

Vitez - masz rację - nie te fale.