Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : A co chodzi czyli co robie nie tak?

JurekGR
02-12-2006, 17:04
Mam pytanie a raczej problem.
Siedzę sobie z moim Canonikiem (siweżo nabytym:-) ), w pokoju pali się tylko boczna lampa czyli oświetlenie kiepskie. Aparat ustawiony na preselekcje przesłony i ustawiona przesłona 5.6. Czy pokazuje mi około 1/5 do 1/10 sek i to jest max:-? . Pstrykam fotkę i wychodzi poruszona:(
Robiąc tą samą fotkę prz ustawieniu preselekcji czasu na około 1/60 (czego nie udało się wcześniej osiągnąć) aparat ustawia przesłonę 3.5 i zdjęcie wychodzi nie poruszone.
Dlaczego zatem nie mogę przy wykorzystaniu preselekcji przesłony uzyskać nie poruszonego zdjęcia (krótszego czasu) ???

snow
02-12-2006, 17:07
Ustaw ISO 800 albo 1600 :)

Priest
02-12-2006, 17:11
Jak na preselekcji przesłony ustawisz mniejszą wartość przesłony to uzyskasz krótszy czas przecież. Ustaw 3.5 i będziesz miał to samo.

Krzychu
02-12-2006, 17:12
Mam pytanie a raczej problem.
Siedzę sobie z moim Canonikiem (siweżo nabytym:-) ), w pokoju pali się tylko boczna lampa czyli oświetlenie kiepskie. Aparat ustawiony na preselekcje przesłony i ustawiona przesłona 5.6. Czy pokazuje mi około 1/5 do 1/10 sek i to jest max:-? . Pstrykam fotkę i wychodzi poruszona:(
Robiąc tą samą fotkę prz ustawieniu preselekcji czasu na około 1/60 (czego nie udało się wcześniej osiągnąć) aparat ustawia przesłonę 3.5 i zdjęcie wychodzi nie poruszone.

A ciemne trochę nie wychodzi przypadkiem ? Ustawia 3.5 bo większego otworu pewnie ustawić nie może... Jeżeli mierzysz światło w dokładnie ten sam sposób to powinieneś dostać dokładnie taką samą ekspozycję...

Dlaczego zatem nie mogę przy wykorzystaniu preselekcji przesłony uzyskać nie poruszonego zdjęcia (krótszego czasu) ???

Bo jest za mało światła...

JurekGR
02-12-2006, 17:12
Ok. Ale dlaczego przy TV bez zmieniana ISO jest ok?
Inaczej czy ja coś źle robię czycoś "nie halo" jest z aparatem?

Jak na preselekcji przesłony ustawisz mniejszą wartość przesłony to uzyskasz krótszy czas przecież. Ustaw 3.5 i będziesz miał to samo.

Ustawiłem 3.5 i czas mam 8?

snow
02-12-2006, 17:14
bo TV jest do recznej regulacji czasu (aparat sam dobiera przesłone przy danym ISO) a Av do regulacji przesłony (aparat sam dobiera czasy przy danym ISO)

Aparat jest OK. Czytałeś instrukcje? Coś mi sie nie wydaje.

Krzychu
02-12-2006, 17:14
Ok. Ale dlaczego przy TV bez zmieniana ISO jest ok?
Inaczej czy ja coś źle robię czycoś "nie halo" jest z aparatem?

W obzu przypadkach dostajesz identyczne zdjęcia ?

JurekGR
02-12-2006, 17:17
A ciemne trochę nie wychodzi przypadkiem ? Ustawia 3.5 bo większego otworu pewnie ustawić nie może... Jeżeli mierzysz światło w dokładnie ten sam sposób to powinieneś dostać dokładnie taką samą ekspozycję...

Bo jest za mało światła...

Właśnie , że na AV wychodzi jaśniejsze.
Problem w tym, że ekspozycja wychodzi inna:?

W obzu przypadkach dostajesz identyczne zdjęcia ?

Przy AV jaśniejsze ale z lekka poruszone, a z TV trochę ciemniejsze ale ostre (w obu ISO400).

birez
02-12-2006, 17:20
Właśnie , że na AV wychodzi jaśniejsze.
Problem w tym, że ekspozycja wychodzi inna:?
Bo jak jest za ciemno, to TV otworzy przeslne na maks i ew. nie doswietli, a AV ustawi czas na najdluzszy mozliwy i tez ew. nie doswietli. Jako ze czas masz na automatyce do 30 sek. to wieksze prawdopodobienstwo ze przy zle dobranych parametrach niedoswietli TV a AV poruszy.

snow
02-12-2006, 17:21
W trybie Tv miga ci w wizjerze wartość przesłony? W trybie Av miga ci wartość czasu w wizjerze?

Krzychu
02-12-2006, 17:22
Przy AV jaśniejsze ale z lekka poruszone, a z TV trochę ciemniejsze ale ostre (w obu ISO400).

No to jest dokładnie tak jak napisałem - przy AV dobiera czas odpowiedni wg. światłomierza. W TV dla tej samej sytuacji otwiera przysłone maksymalnie i dostajesz niedoświetlone zdjęcie - gdyby obiektyw miał taką możliwość, aparat otworzyłby przysłone bardziej żeby dostać poprawną ekspozycję...

Masz po prostu za mało światła żeby dostać krótszy czas w Av - możesz zwiększyć ISO lub dorzucić oświetlenia.

Priest
02-12-2006, 17:23
Ustawiłem 3.5 i czas mam 8?

w obu przypadkach powinieneś mieć to samo
jak na preselekcji przesłony dasz 5.6 i wychodzi Ci czas 1/10
to jak na preselekcji czasu dasz 1/10 powinna ci wyjść przesłona 5.6

birez
02-12-2006, 17:24
W trybie Tv miga ci w wizjerze wartość przesłony? W trybie Av miga ci wartość czasu w wizjerze?
No wlasnie. Jak miga znaczy ze chcialby ale juz nie moze.
(Tylko ze przy AV zamiga dopiero przy maks mozliwymym czasie, dla dslrow jest to 30 sek)

Jak tak jest to juz wiesz o co chodzi :-)

JurekGR
02-12-2006, 17:24
Tak.
Przy AV mryga jedynie potwierdzenie ostrości.

Ok.
Dzieki wielkie koledzy!
Muszę sie jak widzę trochę jeszcze poduczyć :-)
Jeszcze raz dzięki za pomoc !