Zobacz pełną wersję : stosowanie osłony przeciwsłonecznej
Witam
Czy jest sens stosowania osłony przeciwsłonecznej w pomieszczeniach?
Studniówka wesele hala sportowa...
wszedzie gdzie masz jakies zrodla swiatla od ktorych nie mozesz/niechcesz sie odwrocic warto zalozyc oslone
Tak szczerze... to chyba najprościej stosować ją zawsze.
Nie widzę żadnego powodu jej nie używania. :)
osłona poza funkcją neutralizowania "złego" światła świetnie chroni przednią soczewkę przed porysowaniem (a ja na przykład mam zwyczaj opierać ciężki zestaw szkłem do dołu, na na przykład krześle) oraz przy dłuższych szkłach (zależnie od rodzaju osłony) pozawala poprawić uchwyt i wyważenie zestawu). Ja stosuję zarówno Sigme 70-200 jak i canona 135/2.0 w teatrze (kompletne egipskie ciemności) z osłoną. Zawsze.
zgadzam się z "przedpiszcami". osłona to najukochańsza przyjaciółka Twojego obiektywu ;-)
właśnie się wczoraj wachałem przed zadaniem tego pytania. Wątpliwości moje zostały rozwiane :D Myślałem ze jak jest ciemno osłona ma ujemy wpływ. Ale skoro nie to już chyba jej nie będę zdejmował nigdy. Po pierwsze ochrona, a w moim przypadku jeszcze to że nie zgubie jej po 3 dniach :D
Kolekcjoner
02-12-2006, 20:51
Witam
Tak. Nigdy nie zdejmuję.
Ja podobnie ... jak masz oslone to jej uzywaj. Zrodel swiatla jest duzo: lampki, halogeny, lampy blyskowe, lustra - wszystko to moze blysnac Ci w obiektyw powodujac flary badz zmniejszajac kontrast.
Ja stosuję zawsze. Odblasków od różnych świateł jest zawsze pod dostatkiem, a i przed uderzeniem w obiektyw też ładnie chroni.
Witam
zawsze.
ja zawsze stosuje - przeszkadzac moze tylko przy wkladaniu szkla do i z torby, ale ile za to daje;)