Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie zdjęć

wojtek_j
01-12-2006, 23:42
Mam pytanie czy jak zrobię zdjęcie jakiegoś budynku z zewnątrz czy w środku to mogę umieścić je na własnej stronie?A dokładnie pracuję w pewnej firmie świadczącej usługi dla innych zakładamy swoją stronę internetową i czy mogę na niej umieścić bez pytania swoje zdjęcia ale ich biur czy tam biurowców?

mario1275
01-12-2006, 23:56
tak, jeśli nie będzie tam jakichś danych osobowych lub nie będą na zdjęcach widoczne pojedyncze rozpoznawalne osoby

mcgregor99
01-12-2006, 23:59
Jeśli nie było na budynku zakazu fotografowania i Ty jesteś autorem fotki to myślę ,że nie ma żadnych przeciwwskazań prawnych do wykorzystania tego zdjęcia... Sytuacja wygladać może inaczej, jeśli na zdjęciu są ludzie , a konkretnie jakaś pojedyncza osoba(bo przypadkowy tłum też nie) i to w charakterze głownego motywu...
P.S. Jeśli jest inaczej proszę o poprawkę....Sam chętnie poznałbym opinię kogoś związanego z prawem i podstawy prawnej do ewentualnego zabronienia...

Kubaman
02-12-2006, 01:20
myślę, zę jeśli to fotka "niewinna" to nie będzie probemu z otrzymaniem zgody administrotora budyknu. To chyba rozwieje wszelkie wątpliwości.

wojtek_j
02-12-2006, 08:32
Może i można zdobyć pozwolenie administratora tyle że w pewnych przypadkach jest to trudne.Po 1 nie chcą zezwalać na takie zdjęcia (może czegoś się boją ) a po 2 czasem administrator jest niedostępny(albo nie chce gadać na takie tematy albo jest to duża firma administrująca z którą nie da się pogadać) a dokładnie chodzi mi o budynek Rondo 1 w Warszawie.

minek
02-12-2006, 15:42
Budynki nie podlegają ochronie wizerunku.
Możesz zdjęcie umieścić, sprzedać, opublikować.
Wszelkie zakazy są nieuzasadnione. Tabliczki też.
Oczywiście samo zdjęcie, bo jak podpiszesz np, że w tym budynku mieszka taki to a owaki, co w niedziele robi nikonem, a w sobotę canonem, to owaki ów będzie Cię już mógł prokuratorem postraszyć, że mu na życie osobiste źle wpływasz.

Kolekcjoner
02-12-2006, 20:49
Budynki nie podlegają ochronie wizerunku.
Możesz zdjęcie umieścić, sprzedać, opublikować.
Wszelkie zakazy są nieuzasadnione. Tabliczki też.
Oczywiście samo zdjęcie, bo jak podpiszesz np, że w tym budynku mieszka taki to a owaki, co w niedziele robi nikonem, a w sobotę canonem, to owaki ów będzie Cię już mógł prokuratorem postraszyć, że mu na życie osobiste źle wpływasz.

W szczególności jakby się okazało że jednak tylko nikonem.... :mrgreen:.