PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa plansza do testowania FF/BF

Martins
01-12-2006, 19:43
Dzisiaj znalazłem w necie fajną planszę do testowania obiektywów na FF i BF. Wydrukowałem ją na kartce z bloku technicznego i muszę przyznać, że nie głupio wygląda.

A o to link: http://www.traumflieger.de/desktop/fokusdetektor/fokusdetektor.php

mattnick
01-12-2006, 19:45
fajna...w sumie idzie zima więc co niektórzy mają nowy obiekt do focenia :)

muflon
01-12-2006, 19:52
To mi podsunęło pewien pomysł... co byście powiedzieli na Battle na zdjęcia tablic testowych? ;-)

MacGyver
01-12-2006, 19:52
No to teraz, w ciągu najbliższych kilku miesięcy, zobaczymy ją tutaj w 118 odsłonach :-D

Mac
01-12-2006, 19:53
Zapomniałeś dodać, że dla niektórych jest to główny i jedyny obiekt do focenia.

MacGyver
01-12-2006, 19:56
To mi podsunęło pewien pomysł... co byście powiedzieli na Battle na zdjęcia tablic testowych? ;-)
Świetny pomysł :mrgreen: Ustalmy reguły, jakieś konkretne szkło czy czym się komu uda ?

mattnick
01-12-2006, 19:59
może konkurs na największy bf i ff bez grzebania przy lustrze...

muflon
01-12-2006, 20:22
Raczej myślałem o fotkach typu "trzy misie w różnych odległościach", linijka pod kątem, albo choćby i tablica, ale jakaś fantazyjna ;-)

MacGyver
01-12-2006, 20:23
Ja bym jednak proponował same tablice, a co, będzie ciekawiej ;-)

muflon
01-12-2006, 20:28
Eee, ale ja na serio mowie! Bitwy na same tablice sobie nie wyobrazam, ale taka "z BF/FF w podtekscie" - jak najbardziej :)

Bagnet007
01-12-2006, 20:32
Manualni też mogą wziąć udział :mrgreen: ? Bo tak się składa że już zrobiłem pół rolki tablic testowych, ale na razie leży w lodówce i czeka na wywołanie.

muflon
01-12-2006, 20:34
Manualni też mogą wziąć udział :mrgreen: ?
Oczywiście :) Do dużego formatu włącznie ;-) Zabronione jedynie obiektywy T-S :mrgreen:

minek
01-12-2006, 21:08
tablica, ale jakaś fantazyjna ;-)

Np szkolna. Dobrze wytarta, równo oświetlona i sfotografowana tak, żeby nie było widać jej brzegów. Pod kątem oczywiście (-:

Oczywiście :) Do dużego formatu włącznie ;-) Zabronione jedynie obiektywy T-S :mrgreen:

W dużym zazwyczaj nie potrzeba obiektywów T-S, tam pokłony po prostu są. To jak? (chociaż nie mam, ale może ktoś ma?)

stdanielo
01-12-2006, 22:07
Musimy jeszcze ustalić na jakiej drukarce, papierze oraz jakim tuszem powinna owa tablica być wydrukowana. O warunkach robienia zdjęcia nie wspomnę, prawdę powiedziawszy to trzeba by jakiś tutorial napisać ;)

mattnick
01-12-2006, 22:10
kurde to mnie pozamiataliście...nie mam tuszu...tylko toner :(

MacGyver
01-12-2006, 23:59
kurde to mnie pozamiataliście...nie mam tuszu...tylko toner :(
Zawsze możesz wydrukować gdzieś na mieście. Nie zapomnij tylko w odpowiednim punkcie usługowym przedłożyć instrukcji wydruku, która została zapowiedziana dwa posty wyżej ;-)

piast9
02-12-2006, 00:28
A jak tak patrzę na tę tablicę, na inne też, i nie wiem, normalnie nie wiem. Moim zdaniem jakakolwiek tablica, na której element, na który ustawia się ostrość, nie jest płaski i prostopadły do osi optycznej aparatu, to taka tablica jest OKDR.

Wyobraźcie sobie, że ustawiacie ostrość manualnie, klinem (AF działa wszak podobnie). W której części ptaszka ma się klin zjechać? OK, człowiek może i by wiedział, ale skąd ma to wiedzieć głupi procesorek w aparacie???

Kubaman
02-12-2006, 00:40
o , w końcu ktoś na temat napisał. Jasne, że fotografowanie tablic należy stosować bardzo rzadko, jednak nie są tak zupełnie nieprzydatne.

piast, linkowałem kiedyś jak wygląda standartowy zestaw do sprawdzania działania AF. Jest to taka tablica ustawiona na statywi i nachylona pod kątem 45 stopni do pionu. Było nawet zdjęcie. Także chyba nie musi akurat być prostopadle :roll:

piast9
02-12-2006, 01:54
Standardowy czyli co, jakieś IEEE, IEC, DIN, za przeproszeniem CIPA czy inne coś? No i chyba to coś na co się ostrzy to nie ptaszek tylko coś bardziej zdefiniowanego?

Są takie z poziomą kreską. Te byłyby ok pod warunkiem takiego wyprodukowania, aby na planszy oprócz kreski nie było innych punktów zaczepienia dla danego czujnika AF, paprochów czy coś.