PDA

Zobacz pełną wersję : plamki na foto przy przesłonie pow. 22

kawo
30-11-2006, 19:23
dziś zauwazyłem, że na zdjęciach gdzie sa duże jasne motywy, wychodza plamki, ale tylko przy przysłonie pow. 22 . sprawdziłem zapobiegawczo matryce, podniosłem lustro, lae nie widac tam na niej żadnych kurzów, lśni "jak lusterko". Obiektyw kitowy tez wydaje sie byc czysty w środku - przynajmniej tak wyglada. co jest do diaska?

CYNIG
30-11-2006, 19:25
"zaplamiona" matryca, zwykle samo pedzelkowanie nie wystarcza na usuniecie i potrzebne jest przetarcie "na mokro"

McKane
30-11-2006, 19:27
Za cynigiem ... to ze nie widac nie znaczy ze nie ma :) Do czyszczenia sie nadaje

CYNIG
30-11-2006, 19:29
albo w sumie jak tylko przy f/22 to olac sprawe i robic zdjecia

kawo
30-11-2006, 19:31
"zaplamiona" matryca, zwykle samo pedzelkowanie nie wystarcza na usuniecie i potrzebne jest przetarcie "na mokro"

ta. łatwo powiedzieć, ale jak to zrobic na mokro?

CYNIG
30-11-2006, 19:35
Piszac szczerze, jesli nigdy nie wiedziales jak to sie robi i nie masz nikogo kto by Ci pokazal to odpusc sobie. Rób zdjecia (jak czesto w koncu korzysta sie z f/22 i wiecej??). W ostatecznosci daj do serwisu.

gwozdzt
30-11-2006, 21:39
dziś zauwazyłem, że na zdjęciach gdzie sa duże jasne motywy, wychodza plamki, ale tylko przy przysłonie pow. 22 .
Matryca do czyszczenia.
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
http://www.cleaningdigitalcameras.com/

Temat wyczerpany.

kawo
30-11-2006, 22:07
Matryca do czyszczenia.
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
http://www.cleaningdigitalcameras.com/

Temat wyczerpany.

dzieki. zaczne jutro czyszczenie matrycy od zakupu relanium.

gwozdzt
30-11-2006, 22:09
dzieki. zaczne jutro czyszczenie matrycy od zakupu relanium.
Jak będziesz w aptece, to kup też gruchę do dmuchania i od tego zaczij :-)

tomaj_2
30-11-2006, 22:12
Jak będziesz w aptece, to kup też gruchę do dmuchania i od tego zaczij :-)
Tłustej plamy na matrycy to raczej nie przedmucha 8)

gwozdzt
30-11-2006, 22:17
Tłustej plamy na matrycy to raczej nie przedmucha 8)
To, że napisałem aby zacząć od dmuchania bynajmniej nie znaczy, iż nalezy na tym poprzestać :p

kawo
30-11-2006, 22:45
To, że napisałem aby zacząć od dmuchania bynajmniej nie znaczy, iż nalezy na tym poprzestać :p

No, ale skąd tłusta plama na matrycy, jak ja mam jeden kitowy obiektyw, poki co, i nie zdejmowałem obiektywu przez ostatnie 4 m-c to jest od nowości az do dzisiaj?!

Bagnet007
30-11-2006, 22:52
No, ale skąd tłusta plama na matrycy, jak ja mam jeden kitowy obiektyw, poki co, i nie zdejmowałem obiektywu przez ostatnie 4 m-c to jest od nowości az do dzisiaj?!

To może być zwykły natrętny paproch. A skąd się wziął mimo jednego obiektywu na stałe ? Zoom'owanie, ciągłe ruchy lustra, gąbka amortyzująca uderzenie lustra, itd. Nie ma co tragizować :wink:

marekb
04-12-2006, 22:19
też bede musiał na mokro podmuchać :-( u mnie to wygląda jak skroplona para na szkle lub matrycy- pelno małych kropelek - chyba przy zmianie obiektywu wczoraj we mgle

birez
04-12-2006, 23:16
też bede musiał na mokro podmuchać :-( u mnie to wygląda jak skroplona para na szkle lub matrycy- pelno małych kropelek - chyba przy zmianie obiektywu wczoraj we mgle
hehe, moze battle na brudne matryce ? :mrgreen:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bereza.pl/share/matryca.jpg)

Bagnet007
04-12-2006, 23:21
Co to jest w ogóle :?: :?: :mrgreen: Jakieś kolonie mikroorganizmów Ci się zalęgły na filtrze :lol:

birez
04-12-2006, 23:23
Co to jest w ogóle :?: :?: :mrgreen: Jakieś kolonie mikroorganizmów Ci się zalęgły na filtrze :lol:
A to stan na "dawnoinieprawda" - az sie boje patrzec jak wyglada dzisiaj - chyba ze brud odpadl pod ciezarem wlasnym, wprawiony w wibracje przez lustro ;)

mattnick
04-12-2006, 23:36
mnie bardziej martwia te jasne plamki na dole...

btw...widzę że nie mam się czym przejmować jeśli chodzi o brudność mojego fyltera

Kolekcjoner
05-12-2006, 20:08
ta. łatwo powiedzieć, ale jak to zrobic na mokro?

Jeśli Cię to tak drażni to proponowałbym oddać do serwisu - koszt ok. 40zł. Samemu to można narobić biedy. Choć są tacy co "chuchają" i przecierają sami - szmatką "na mokro" :mrgreen:.

McKane
05-12-2006, 20:20
Jeśli Cię to tak drażni to proponowałbym oddać do serwisu - koszt ok. 40zł. Samemu to można narobić biedy. Choć są tacy co "chuchają" i przecierają sami - szmatką "na mokro" :mrgreen:.

Ja patyczkiem kosmetycznym pocieram (bez chuchania) ;) A potem sprezonym powietrzem.

Matsil
05-12-2006, 23:39
Ja bym nie ryzykował tylko oddał aparat do serwisu. Czyściłem matrycę kilkakrotnie na Żytniej i jest O.K.
Chciałem spróbować sam, ale zawsze jak tylko podniosłem lustro i spojrzałem na matrycę to jakoś tak zwątpiłem we własne umiejętności.

Vitez
06-12-2006, 10:48
Ja bym nie ryzykował tylko oddał aparat do serwisu. Czyściłem matrycę kilkakrotnie na Żytniej i jest O.K.
Chciałem spróbować sam, ale zawsze jak tylko podniosłem lustro i spojrzałem na matrycę to jakoś tak zwątpiłem we własne umiejętności.

A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba, podnosze lustro, pare szurniec i gotowe. Za pierwszym razem stres bo co jesli mi sie migawka nagle zamknie... ale potem jak sie juz zaufania nabierze to mozna szurac i szurac ;) . W koncu to tylko filterek przed matryca czyscimy a nie matryce :roll: .

marekb
19-12-2006, 20:03
A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba, podnosze lustro, pare szurniec i gotowe. Za pierwszym razem stres bo co jesli mi sie migawka nagle zamknie... ale potem jak sie juz zaufania nabierze to mozna szurac i szurac ;) . W koncu to tylko filterek przed matryca czyscimy a nie matryce :roll: . masz cały zestaw czy czymś innym szurasz?? podobno alk. izopropylowy też dobry8)??

Vitez
21-12-2006, 03:19
masz cały zestaw czy czymś innym szurasz?? podobno alk. izopropylowy też dobry8)??

Zacytowales mnie a napisalem czym szuram - plyn do czyszczenia optyki. Taki Hamy z Allegro.

marekb
21-12-2006, 15:56
Zacytowales mnie a napisalem czym szuram - plyn do czyszczenia optyki. Taki Hamy z Allegro. czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:

borkomar
22-12-2006, 16:59
czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:

Też chętnie się dowiem - kiedyś będzie musiał nastąpić ten pierwszy raz ;-) :lol:

Fan nr 1
22-12-2006, 17:13
No przecież Vitez napisał, że sensor swabem.

Co ś na ten temat poniżej

http://www.photosol.com/swabproduct.htm

Vitez
23-12-2006, 00:32
czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:

Zacytowales mnie a przeciez napisalem czym szuram: "A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba".
W tym jednym fragmencie zdania masz wypisany caly moj zestaw do czyszczenia matrycy :p

marekb
23-12-2006, 15:53
sorry juz teraz wiem- jakies zacmienie - może z powodu narodzin synka:D?

MARANTZ
23-12-2006, 16:16
Zbędne gadźety te płyny i swaby. U mnie wystarcza grucha przed, potem pałeczka kosmetyczna na sucho i na końcu jeszcze raz grucha. Tylko wyczucie trzeba mieć i już. Czyściłem tak 20D ze sto razy (bo często szkła zmieniam a na lotniskach często mocno wieje), czyszczę tak bez problemu 5D (tam to jest co czyścić!) i mnie taki "zestaw" w zupełności wystarcza. Dla mnie aparat to urządzenie do robienia zdjęć a nie przedmiot kultu i dlatego nie mam oporów przed takim sposobem robienia "porządków" :mrgreen:

marekb
26-12-2006, 02:57
marantz, ja mam plamki po porannej mgle i wątpie czy na sucho pomoże (jeszcze sie w ogóle do tego nie zabierałem) czy nasączasz pałeczkę kosmetyczną w takich przypadkach np spirytusem etylowym lub izopropanolem??

Skipper
26-12-2006, 15:56
ja kupiłem ostatnio 2 szpatułki swaba(cena to bandytyzm!!!) ale powiem ze to rewelka:) jedną polałem spirytem(bo gosc nie miał tego czegos) przetarlem matrycena mokro, od razu drugą na sucho zeby zacieków nie było i matryca jak po serwisie :D
choc wczoraj zauwazyłęm ze znów jakis paproch sie wpakował... wiec to mozna tak bez końca czyscic :D

mattnick
26-12-2006, 19:18
trzeba wycieraczkę zamontować jak w autach

MARANTZ
27-12-2006, 02:49
Niczym nie nasączam. Nigdy nie musiałem tego robić. I nie ma czego się bać z tym czyszczeniem matrycy. Dla mnie to taka sama czynność jak czyszczenie filtra na obiektywie. Zero stresu, normalna czynność, trzeba tylko minimum higieny zachować i już. Choć zdarzało mi się czyścić matrycę przy stole pełnym ludzi na wolnym powietrzu w ... Góraszce. Tak zakurzyli tam tymi samochodami, że często zmieniając szkła zasyfiłem sobie ostro matrycę i musiałem dwa razy ją czyścić. Wtedy niestety tylko jedno body jeszcze miałem. Teraz ryzyko będzie mniejsze ;)

marekb
27-12-2006, 21:58
trzeba wycieraczkę zamontować jak w autach
ze spryskiwaczem:D

Skipper
29-12-2006, 16:47
a tak z innej beczki...

to "trzepanie" matrycą ktore wyprwawia 400 D rzeczyiwscie działa i cos daje czy tylko dobrze wygląda w specyfikacji??

mattnick
29-12-2006, 16:57
ze spryskiwaczem:D z płynem hama albo izopropylem :)

kris75
31-12-2006, 18:09
Skipper - nie ma pyłku ale plamy bede sie dalej robily.

1507
15-02-2007, 00:04
mam ten sam problem przy f 22 widać na zdjęciu czarne kropy przy f 11 są rozmyte i prawie przeźroczyste, dmuchałem gruchą 2 razy i nic dalej są , na oko to na szkiełku matrycy nic nie widać, nie wiem panikować czy olać? czy serwis?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img329.imageshack.us/img329/4995/plamyis1.jpg)

kreski są na ścianie , kropy w aparacie

snow
15-02-2007, 00:10
Jeżeli przy f/16 nie ma to daruj sobie jakie kolwiek czyszczenia. I tak za miesiac albo i mniej bedziesz mial kurz (w zaleznosci jak czesto focisz i zmieniasz obektywy).

1507
15-02-2007, 10:08
wcześnie j nie zwracałem na to uwagi,ale po poczytaniu na forum .....
w każdym bądź razie przy f11 jak już pisałem widać je mocno rozmyte nie jako czarne punkty, sprawdze jeszcze przy f16 i przestane się spuszczać nad tym