Zobacz pełną wersję : plamki na foto przy przesłonie pow. 22
dziś zauwazyłem, że na zdjęciach gdzie sa duże jasne motywy, wychodza plamki, ale tylko przy przysłonie pow. 22 . sprawdziłem zapobiegawczo matryce, podniosłem lustro, lae nie widac tam na niej żadnych kurzów, lśni "jak lusterko". Obiektyw kitowy tez wydaje sie byc czysty w środku - przynajmniej tak wyglada. co jest do diaska?
"zaplamiona" matryca, zwykle samo pedzelkowanie nie wystarcza na usuniecie i potrzebne jest przetarcie "na mokro"
Za cynigiem ... to ze nie widac nie znaczy ze nie ma :) Do czyszczenia sie nadaje
albo w sumie jak tylko przy f/22 to olac sprawe i robic zdjecia
"zaplamiona" matryca, zwykle samo pedzelkowanie nie wystarcza na usuniecie i potrzebne jest przetarcie "na mokro"
ta. łatwo powiedzieć, ale jak to zrobic na mokro?
Piszac szczerze, jesli nigdy nie wiedziales jak to sie robi i nie masz nikogo kto by Ci pokazal to odpusc sobie. Rób zdjecia (jak czesto w koncu korzysta sie z f/22 i wiecej??). W ostatecznosci daj do serwisu.
dziś zauwazyłem, że na zdjęciach gdzie sa duże jasne motywy, wychodza plamki, ale tylko przy przysłonie pow. 22 .
Matryca do czyszczenia.
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
http://www.cleaningdigitalcameras.com/
Temat wyczerpany.
Matryca do czyszczenia.
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
http://www.cleaningdigitalcameras.com/
Temat wyczerpany.
dzieki. zaczne jutro czyszczenie matrycy od zakupu relanium.
dzieki. zaczne jutro czyszczenie matrycy od zakupu relanium.
Jak będziesz w aptece, to kup też gruchę do dmuchania i od tego zaczij :-)
Jak będziesz w aptece, to kup też gruchę do dmuchania i od tego zaczij :-)
Tłustej plamy na matrycy to raczej nie przedmucha 8)
Tłustej plamy na matrycy to raczej nie przedmucha 8)
To, że napisałem aby zacząć od dmuchania bynajmniej nie znaczy, iż nalezy na tym poprzestać :p
To, że napisałem aby zacząć od dmuchania bynajmniej nie znaczy, iż nalezy na tym poprzestać :p
No, ale skąd tłusta plama na matrycy, jak ja mam jeden kitowy obiektyw, poki co, i nie zdejmowałem obiektywu przez ostatnie 4 m-c to jest od nowości az do dzisiaj?!
Bagnet007
30-11-2006, 22:52
No, ale skąd tłusta plama na matrycy, jak ja mam jeden kitowy obiektyw, poki co, i nie zdejmowałem obiektywu przez ostatnie 4 m-c to jest od nowości az do dzisiaj?!
To może być zwykły natrętny paproch. A skąd się wziął mimo jednego obiektywu na stałe ? Zoom'owanie, ciągłe ruchy lustra, gąbka amortyzująca uderzenie lustra, itd. Nie ma co tragizować :wink:
też bede musiał na mokro podmuchać :-( u mnie to wygląda jak skroplona para na szkle lub matrycy- pelno małych kropelek - chyba przy zmianie obiektywu wczoraj we mgle
też bede musiał na mokro podmuchać :-( u mnie to wygląda jak skroplona para na szkle lub matrycy- pelno małych kropelek - chyba przy zmianie obiektywu wczoraj we mgle
hehe, moze battle na brudne matryce ? :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bereza.pl/share/matryca.jpg)
Bagnet007
04-12-2006, 23:21
Co to jest w ogóle :?: :?: :mrgreen: Jakieś kolonie mikroorganizmów Ci się zalęgły na filtrze :lol:
Co to jest w ogóle :?: :?: :mrgreen: Jakieś kolonie mikroorganizmów Ci się zalęgły na filtrze :lol:
A to stan na "dawnoinieprawda" - az sie boje patrzec jak wyglada dzisiaj - chyba ze brud odpadl pod ciezarem wlasnym, wprawiony w wibracje przez lustro ;)
mattnick
04-12-2006, 23:36
mnie bardziej martwia te jasne plamki na dole...
btw...widzę że nie mam się czym przejmować jeśli chodzi o brudność mojego fyltera
Kolekcjoner
05-12-2006, 20:08
ta. łatwo powiedzieć, ale jak to zrobic na mokro?
Jeśli Cię to tak drażni to proponowałbym oddać do serwisu - koszt ok. 40zł. Samemu to można narobić biedy. Choć są tacy co "chuchają" i przecierają sami - szmatką "na mokro" :mrgreen:.
Jeśli Cię to tak drażni to proponowałbym oddać do serwisu - koszt ok. 40zł. Samemu to można narobić biedy. Choć są tacy co "chuchają" i przecierają sami - szmatką "na mokro" :mrgreen:.
Ja patyczkiem kosmetycznym pocieram (bez chuchania) ;) A potem sprezonym powietrzem.
Ja bym nie ryzykował tylko oddał aparat do serwisu. Czyściłem matrycę kilkakrotnie na Żytniej i jest O.K.
Chciałem spróbować sam, ale zawsze jak tylko podniosłem lustro i spojrzałem na matrycę to jakoś tak zwątpiłem we własne umiejętności.
Ja bym nie ryzykował tylko oddał aparat do serwisu. Czyściłem matrycę kilkakrotnie na Żytniej i jest O.K.
Chciałem spróbować sam, ale zawsze jak tylko podniosłem lustro i spojrzałem na matrycę to jakoś tak zwątpiłem we własne umiejętności.
A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba, podnosze lustro, pare szurniec i gotowe. Za pierwszym razem stres bo co jesli mi sie migawka nagle zamknie... ale potem jak sie juz zaufania nabierze to mozna szurac i szurac ;) . W koncu to tylko filterek przed matryca czyscimy a nie matryce :roll: .
A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba, podnosze lustro, pare szurniec i gotowe. Za pierwszym razem stres bo co jesli mi sie migawka nagle zamknie... ale potem jak sie juz zaufania nabierze to mozna szurac i szurac ;) . W koncu to tylko filterek przed matryca czyscimy a nie matryce :roll: . masz cały zestaw czy czymś innym szurasz?? podobno alk. izopropylowy też dobry8)??
masz cały zestaw czy czymś innym szurasz?? podobno alk. izopropylowy też dobry8)??
Zacytowales mnie a napisalem czym szuram - plyn do czyszczenia optyki. Taki Hamy z Allegro.
Zacytowales mnie a napisalem czym szuram - plyn do czyszczenia optyki. Taki Hamy z Allegro. czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:
borkomar
22-12-2006, 16:59
czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:
Też chętnie się dowiem - kiedyś będzie musiał nastąpić ten pierwszy raz ;-) :lol:
Fan nr 1
22-12-2006, 17:13
No przecież Vitez napisał, że sensor swabem.
Co ś na ten temat poniżej
http://www.photosol.com/swabproduct.htm
czym szurasz- chodziło mi o to czy szpatułką zy może jekims innym patentem:???:
Zacytowales mnie a przeciez napisalem czym szuram: "A ja kropelke plynu do czyszczenia optyki na sensor swaba".
W tym jednym fragmencie zdania masz wypisany caly moj zestaw do czyszczenia matrycy :p
sorry juz teraz wiem- jakies zacmienie - może z powodu narodzin synka:D?
Zbędne gadźety te płyny i swaby. U mnie wystarcza grucha przed, potem pałeczka kosmetyczna na sucho i na końcu jeszcze raz grucha. Tylko wyczucie trzeba mieć i już. Czyściłem tak 20D ze sto razy (bo często szkła zmieniam a na lotniskach często mocno wieje), czyszczę tak bez problemu 5D (tam to jest co czyścić!) i mnie taki "zestaw" w zupełności wystarcza. Dla mnie aparat to urządzenie do robienia zdjęć a nie przedmiot kultu i dlatego nie mam oporów przed takim sposobem robienia "porządków" :mrgreen:
marantz, ja mam plamki po porannej mgle i wątpie czy na sucho pomoże (jeszcze sie w ogóle do tego nie zabierałem) czy nasączasz pałeczkę kosmetyczną w takich przypadkach np spirytusem etylowym lub izopropanolem??
ja kupiłem ostatnio 2 szpatułki swaba(cena to bandytyzm!!!) ale powiem ze to rewelka:) jedną polałem spirytem(bo gosc nie miał tego czegos) przetarlem matrycena mokro, od razu drugą na sucho zeby zacieków nie było i matryca jak po serwisie :D
choc wczoraj zauwazyłęm ze znów jakis paproch sie wpakował... wiec to mozna tak bez końca czyscic :D
mattnick
26-12-2006, 19:18
trzeba wycieraczkę zamontować jak w autach
Niczym nie nasączam. Nigdy nie musiałem tego robić. I nie ma czego się bać z tym czyszczeniem matrycy. Dla mnie to taka sama czynność jak czyszczenie filtra na obiektywie. Zero stresu, normalna czynność, trzeba tylko minimum higieny zachować i już. Choć zdarzało mi się czyścić matrycę przy stole pełnym ludzi na wolnym powietrzu w ... Góraszce. Tak zakurzyli tam tymi samochodami, że często zmieniając szkła zasyfiłem sobie ostro matrycę i musiałem dwa razy ją czyścić. Wtedy niestety tylko jedno body jeszcze miałem. Teraz ryzyko będzie mniejsze ;)
trzeba wycieraczkę zamontować jak w autach
ze spryskiwaczem:D
a tak z innej beczki...
to "trzepanie" matrycą ktore wyprwawia 400 D rzeczyiwscie działa i cos daje czy tylko dobrze wygląda w specyfikacji??
mattnick
29-12-2006, 16:57
ze spryskiwaczem:D z płynem hama albo izopropylem :)
Skipper - nie ma pyłku ale plamy bede sie dalej robily.
mam ten sam problem przy f 22 widać na zdjęciu czarne kropy przy f 11 są rozmyte i prawie przeźroczyste, dmuchałem gruchą 2 razy i nic dalej są , na oko to na szkiełku matrycy nic nie widać, nie wiem panikować czy olać? czy serwis?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img329.imageshack.us/img329/4995/plamyis1.jpg)
kreski są na ścianie , kropy w aparacie
Jeżeli przy f/16 nie ma to daruj sobie jakie kolwiek czyszczenia. I tak za miesiac albo i mniej bedziesz mial kurz (w zaleznosci jak czesto focisz i zmieniasz obektywy).
wcześnie j nie zwracałem na to uwagi,ale po poczytaniu na forum .....
w każdym bądź razie przy f11 jak już pisałem widać je mocno rozmyte nie jako czarne punkty, sprawdze jeszcze przy f16 i przestane się spuszczać nad tym