Zobacz pełną wersję : czym sie różni Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II DG do tej bez super macro?
Jak w pytaniu w tytule, dodam, ze mozna jeszcze dostać taka z czerwonym i złotym paskiem ... o co tu kurna chodzi? bo zgłupieje... chciałem sobie to badziewie kupic, ale jak zaczałem odwiedzac sklepy inter. to sie okazało, ze sa rózne rodzaje tego ustrojstwa... pomocy!
Ta Sigma to nie takie badziewie. Czerwony pasek oznacza poniekąd zastosowanie korekcji apochromatycznej, co powinno być zaznaczone w nazwie obiektywu jako "APO". Jeśli kupujesz zupełnie nowy obiektyw to każdy będzie miał funkcję macro "MACRO SUPER", może niektóre sklepy nie wpisują tego w opisie modelu. Sama funkcja macro oznacza możliwość powiększenia do skali 1:2.
na oficjalnej stronie sigmy jest tylko 2 rodzaje tych obiektywów:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73
ta z czerwonym paskiem jest lepsza ponieważ ma dodatkowo cytuję" Dwie soczewki o niskiej dyspersji (SLD) we frontowej grupie soczewek i jedna w tylnej grupie niwelują skutecznie aberrację chromatyczną, niezależnie od użytej ogniskowej" i to chyba jedyna różnica.
gregor40
30-11-2006, 22:19
Gduy ja sie interesowalem zakupem tego obiektywu, wyszlo mi że absolutnie wersji bez APO sie nie opłaca kupować.
Gduy ja sie interesowalem zakupem tego obiektywu, wyszlo mi że absolutnie wersji bez APO sie nie opłaca kupować.
ok. czyli APO musi miec. to pewne. ale co oznaczają te kolory pasków? i czy na pewno obecnie kupowane bedą "super macro II' i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?
Kazda nowa 70-300 apo ma funkcje macro (te bez apo chyba tez). Mozna to poznac po dodatkowym przelaczniku znajdujacym sie jakies 5,5 cm nad przelacznikiem M/AF. Przełącznik ma dwie pozycje "Normal" i "Macro (200-300)". Ten przełącznik w pozycji Macro pozwala wysunąć przednią grupę soczewek tak daleko aby uzyskać skalę odwzorowania 1:2 przy 300mm. Jak napisał Heniek w ofercie są tylko dwa modele budżetowych 70-300 są to APO i bez-APO. Odn. koloru pasków już pisałem.
mariuniu
30-11-2006, 23:26
Niedawno nabyłem sigme 70-300 APO MACRO i kupując nachodziły mnie podobne pytania z tymi paskami. Otóż okazuje się że obecnie w sprzedaży są dwie wersje tego obiektywu:
- bez żadnego kolorowego paska - jest to sigma 70-300 DG MACRO (czyli bez dodatkowych soczewek asferycznych)
- z czerwonym paskiem - to z kolei sigma 70-300 DG APO MACRO (czyli ta z dodatkowymi soczewkami asferycznymi)
ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO MACRO SUPER II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX.
Dodam jeszcze że jestem mile zaskoczony tym obiektywem zarówno jego jakością optyczną (spodziewałem się czegoś gorszego za taką kwotę) jak i jakością wykonania - wykończony jest na wzór własnie serii EX - solidnie i z dobrego, przyjemnego dotyku materiału (chociaż nie jest cały metalowy oczywiście). Osobiście polecam tą sigmę (mam wersję APO) i pozdrawiam serdecznie.
Niedawno nabyłem sigme 70-300 APO MACRO i kupując nachodziły mnie podobne pytania z tymi paskami. Otóż okazuje się że obecnie w sprzedaży są dwie wersje tego obiektywu:
- bez żadnego kolorowego paska - jest to sigma 70-300 DG MACRO (czyli bez dodatkowych soczewek asferycznych)
- z czerwonym paskiem - to z kolei sigma 70-300 DG APO MACRO (czyli ta z dodatkowymi soczewkami asferycznymi)
ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO SUPER MACRO II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX.
Dodam jeszcze że jestem mile zaskoczony tym obiektywem zarówno jego jakością optyczną (spodziewałem się czegoś gorszego za taką kwotę) jak i jakością wykonania - wykończony jest na wzór własnie serii EX - solidnie i z dobrego, przyjemnego dotyku materiału (chociaż nie jest cały metalowy oczywiście). Osobiście polecam tą sigmę (mam wersję APO) i pozdrawiam serdecznie.
dzieki za wszystkei odpowiedzi. wiele mi one rozjaśniły, bo juz traciłem nadzieje, ze sie w tym wszystkim połapę:)
mariuniu: "ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO MACRO SUPER II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX"
Chcesz powiedziec ze wersja APO MACRO jest nowsza od APO SUPER MACRO II? A ktora jest lepsza, duze sa roznice w jakosci zdjec ?
Znalazle takie cudo, moze ktos powiedziec cos o nim? http://www.allegro.pl/item147493178_sigma_70_300_apo_.html
Czy to jest Sigma bez DG? Nadaj sie do Canona 400d?
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.sigma-foto.de%2Fcms%2Ffront_content.php%3Fclient%3D1%26l ang%3D1%26idcat%3D59%26idart%3D51&langpair=de%7Cen&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools
Dzieki. Czyli ponizej tych numerow seryjnych nie chodzi z cyfrowkami wogole a powyzej wymaga przeprogramowania?
Dzieki. Czyli ponizej tych numerow seryjnych nie chodzi z cyfrowkami wogole a powyzej wymaga przeprogramowania?
Ja to rozumiem tak, że dla tych obiektywów z listy jest możliwe dostosowanie do cyfrówek; natomiast dla niedziałających spoza tej listy nie ma ratunku.
mariuniu
04-12-2006, 13:36
Chcesz powiedziec ze wersja APO MACRO jest nowsza od APO SUPER MACRO II? A ktora jest lepsza, duze sa roznice w jakosci zdjec ?
W rzeczy samej. Z tego co pamiętam kolejność była taka:
- Sigma (APO) 70-300 Macro Super - o ile sobie dobrze przypominam to funkcja macro działała tylko przy jednej konkretnej ogniskowej (200 lub 300 mm)
- Sigma (APO) 70-300 Macro Super II - ten zdaje się miał złoty pasek i funkcję macro w zakresie ogniskowych 200-300mm
- Sigma (APO) 70-300 DG MACRO - obecnie sprzedawana wersja z czerwonym paskiem (można zajżeć np. tu: http://www.pstryk.pl/opis.php/3936), czyli nowsza wersja Sigmy (APO) 70-300 Macro Super II podobno nieznacznie przekonstruaowana (podkreślam "podobno"). Czy lepsza od Macro Super II - nie mam pojęcia bo mam tą najnowszą a starszej nie miałem. Jedni uważają że lepsza jest nowsza a inni, że najlepsza była Super Macro II. Dodam jeszcze że zdjęcia tego obiektywu umieszczane w ofertach internetowych obecnie są nieco przekłamane tzn. prezentują pierwsze sprzedawane modele Sigmy (APO) 70-300 DG MACRO które napisy "sigma" "apo" "dg" "macro" miały w kolorze białym a obecnie sprzedawane mają te napisy w kolorze złotym i nieco inaczej umieszczone, tak jak to przedstawiono tu: http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/telezoom/70_300_4_56_apo.htm
Myślę że bez względu na wersję (starsza, nowsza, dzisiejsza) można powiedzieć zę w swojej klasie optycznej i cenowej SIGMA (APO) 70-300mm jest szkłem godnym uwagi i wg moich doświadczeń z tym obiektywem (chociaż mam go od niedawna) ciężko będzie znaleźć coś lepszego z takim zakresem ogniskowych i jednocześnie w cenie tej sigmy. Swoją kupiłem u autoryzowanego dystrybutora sigmy - w foto-net.pl za cenę 849PLN (czyli sporo taniej niż oficjalna cena proponowana przez sigma-polska) ze wszystkimi papierami i gwarancją sigma-polska.
Jeszcze jedna uwaga co do kolorowych pasków - zdaje się że są i były one umieszczane jedynie na wersjach APO.
Pozdrawiam.
Bardzo wyczerpujaca odpowiedz ale co to jest? Nie pasuje za bardzo do zadnej kategori :)
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/14/1474/147493/14749317/147493178_1
mariuniu
04-12-2006, 17:25
Bardzo wyczerpujaca odpowiedz ale co to jest? Nie pasuje za bardzo do zadnej kategori :)
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/14/1474/147493/14749317/147493178_1
Z tego zdjęcia wynika że jest to ta pierwsza sigma którą opisałem "Macro Super" i wychodzi na to że albo nie powinienem opisać jej słowem "super" albo była jeszcze jedna przed tą właśnie "Macro Super". Podkreślam że zdałem się na własną pamięć a te sigmy to dość odległy czas więc mogłem się mylić w tym przypadku. Nie ulega wątpliwości jednak że sigmy ze złotym paskiem (wersja APO) dostępne są obecnie tylko z drugiej ręki uzywane a nowe obiektywy mają tylko czerwony pasek (wersja APO). Oczywiste jest także że obecnie sprzedawana Sigma APO DG MACRO jest następcą modelu APO MACRO SUPER II i myślę że o to chodziło autorowi wątku. Pozdrawiam.
monisiek
05-12-2006, 06:06
hej, dorzuce swoj kamyczek :) przegladajac oferty sklepow internetowych w usa spotkalam sie z takimi obiektywami sigmy:
sigma zoom telephoto 70-300 f/4-5,6 DL macro super II
sigma ..................tak jak wyzej......APO DG Macro
czy ten pierwszy to tez jest wersja z APO? jest odrobine tanszy i szczerze to gubie sie jeszcze w oznaczeniach literek u sigmy
ja tez stoje przed wyborem SIGMA APO 70-300mm czy Sigma 55-200mm F4-5.6 DC. ale jeszcze czas, chcialem poczytac, dowiedziec sie, zobaczyc co jest co... nie bede pisal do czego mi to potrzebne, bo wiadomo (portrety, macro) troche krajobrazu...
A ja mam właśnie od niedawna Sigme 55-200 f4-5,6 DC :) Ma ktos jeszcze? ...i może coś o niej ciekawego powiedzieć bo ja nie mam specjalnie porównania ;) (tylko kit).
nie ma to jak zainteresowac sie jakie szklo sie kupuje :lol:
test jest np. tu - http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=22 i tu - http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_55200_456/index.htm
wiecej znajdziesz korzystajac z google ;)
nie ma to jak zainteresowac sie jakie szklo sie kupuje :lol:
Hehe to prawda (a i tak myslalam ze mnie przynajmniej zbluzgacie ;)) w tym wypadku w ogole juz sie nie zastanawialam tylko kupilam co mi polecili przy okazji zakupu 400D - juz sie tyle do tej pory naczytalam i naszukalam ze oczy z orbit mi wylazily ;) dlatego raz mozna bylo zaszalec i prawie w ciemno kupic ;)
Nastepne szkla jednak uwaznie przejrze aby wybor byl swiadomy :D BO teraz troche zaluje ze ma slabe mozliwosci w makro (1:4,5), dlatego raynoxa planuje dokupic na dniach ;)
Ps. Dzięki za linki :) pierwszy test czytalam ale drugiego nie :)
ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO MACRO SUPER II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX.
O dzięki za to info bo właśnie przymierzam się do zakupu tego obiektywu, ale ... w jednym sklepie znalazłem właśnie to APO MACRO SUPER II, ale skoro DG APO to nowsza wersja więc już wszystko się wyjaśniło :]