Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co mi daje CB?

Pikczer
29-11-2006, 23:09
W zeszly tydzien jechalem pociagiem, wiec aby sie nie nudzic zakupilem 3 gazetki o fotografii (nie wazne jakie, ale o dobrej renomie ;-))
Wszystkie trzy przeczytalem od deski do deski i... tragedia - uswiadomilem sobie, ze po pierwsze niczego nowego sie nie dowiedzialem, a po drugie, poziom opisywania sprzetu, testy, nowinki itd. daja wiele do zyczenia :evil:

Staralem sie dociec, czy to juz ja jestem taki... "dobrze powiadomiony", czy poziom czasopism spadl na morde :confused: Po przemysleniach, doszedlem do wniosku, ze od kiedy zaczalem czytac CB, moja wiedza/informacja dosc szybko zyskala na plus i to az tak, ze w gazetach niestety, ale (moze tylko tych trzech) nie mam czego szukac 8-)

To tu dowiaduje sie o nowosciach, porownaniach, testach (bardziej rzetelnych badz mniej), odczuciach, spostrzezeniach, wadach badz zachwytach itd. itp.....

To mile :p , dlatego postanowilem stworzyc ankiete na temat: CO MI DAJE CB :p

Pikczer
29-11-2006, 23:16
super tylko ankiety nie ma :)
Spoko, przecie musialem przemyslec pytanka, nie? ;-) :mrgreen:

snow
29-11-2006, 23:27
Zaznaczyłem że uzupełnienie wiedzy o sprzęcie.... ale i tak więcej na forumowym kanale IRC'a siedze niż na forum :)

Kubaman
29-11-2006, 23:35
a czemu nie ma:
- miejsce spędzania wolnego czasu
- grono dobrych kolegów
- miejsce gdzie można pogadać na poziomie z ludźmi na poziomie z drugiego końca Polski świata
- eksperyment socjologiczno-kulturowy na żywym organiźmie w sieci
- źródło inspiracji fotograficznych i estetycznych
- społeczność z którą się identyfikuję, spotykam jeśli mogę i "lubię" ;)
- znak rozpoznawczy wśród ludzi związanych z fotografią w Polsce

???

Pikczer
29-11-2006, 23:45
a czemu nie ma...???
Bo w ankietach nigdy nie wymieni sie wszystkiego 8-) ;-)

Staralem ujac sie 4 najbardziej "ogolne" odpowiedzi. Jesli uwazasz, ze zadna z nich Ci nie odpowiada... - nie glosuj ;)

ps
a propos Twoich punktow, to na Twoim miejscu wybralbym odp. nr 2 ;-)

Kubaman
29-11-2006, 23:50
tak własnie zrobiłem, jeszcze przed napisaniem posta :)

Routlaw
30-11-2006, 00:01
Nie korzystam z CB-Radio :mrgreen:

Pikczer
30-11-2006, 00:14
Nie korzystam z CB-Radio :mrgreen:
No popatrz jaki dowcipny... :mrgreen: ;)

Routlaw
30-11-2006, 00:17
zaznaczyłem pierwszą opcje.. Canon Board jest dla mnie główną jeśli nie jedyną składnicą wiedzy fotograficznej :)

Bigmar
30-11-2006, 00:21
Ja również zaznaczyłem pierwszą odpowiedź.

thorin
30-11-2006, 00:28
a mi brakuje "multiple choice" swoja droga Pikczer, alez sie rozpedziles z tymi ankietami ;) :mrgreen:

KuchateK
30-11-2006, 00:34
To ja dla odmiany zaznacze ostatnie :mrgreen:

adamek
30-11-2006, 00:58
eee, do ****.
Bo to moim zdaniem żródło wiedzy o sprzęcie... nie o fotografii...
Zaatem nic nie zaznaczam.

Ale fakt, żę jest to moje główne źródło wiedzy o sprzęcie... z gazetek foto kupuje tylko biuletyn i rzadko pozytyw... bo tam o sprzęcie malutko. ;]

Kolekcjoner
30-11-2006, 04:51
eee, do ****.
Bo to moim zdaniem żródło wiedzy o sprzęcie... nie o fotografii...(..)
Nie da się zaprzeczyć :mrgreen:.
Dlatego zaznaczyłem 3 :).

Pikczer
30-11-2006, 10:42
eee, do ****.
Bo to moim zdaniem żródło wiedzy o sprzęcie... nie o fotografii...
eee, chyba nie do **** 8-) :twisted:
Jak mnie pamiec nie myli, to na CB mozna sie dowiedziec nie tylko o sprzecie.
Sa tu informacje o technikach, prawach, zasadach, sposobach uzyskania prawidlowej ekspozycji itp. itd.
Wielu bardziej doswiadczonych uzytkownikow CB radzi, krytykuje badz uczy jak poprawic fotki nowicjuszy. I to wszystko uwazasz jest tylko o sprzecie?
Jesli TY zagladasz tylko do dzialow sprzetowych a reszty nie czytasz, to TWOJ wybor, jednak dla niektorych nowo zaczynajacych zabawe z fotografia cyfrowa wiedza zdobyta nt. fotografii pochodzi wlasnie z CB (badz innych podobnych stron www).

Dlatego nie rozdzielalem w tej ankiecie tych 2 rzeczy, gdyz uwazam, ze sa one w rownym stopniu "ciagniete" na CB 8-)

Jac
30-11-2006, 10:47
wiesz pikczer adamkowi chodzi o to ze to jest forum techniczne sprzet i technika (jak zrobic cos)........ a nie ahtystyczne :mrgreen: - i bardzo dobrze

edit i pytanie powinno byc raczej: Czym jest dla mnie CB ;-)

dentharg
30-11-2006, 11:01
No i czemu nie ma opcji
- miejsce do podgryzania, wygryzania innych, wielokrotnego trzaskania drzwiami i moja publiczna-prywatna arena pyskówek :twisted:

Pikczer
30-11-2006, 11:02
...i pytanie powinno byc raczej: Czym jest dla mnie CB ;-)
Ale na tak postawione pytanie bylaby zupelnie inna ankieta i zycze szczescia, aby zawrzec w niej wszystkie mozliwe odpowiedzi 8) :wink:
Chyba, ze pytania bylyby otwarte.

ps
a jesli chodzi o ahtystow, to jest ich tu chyba mniejszosc. Tu glownie przesiaduja milosnicy fotografii - tzw. hobbysci :wink:

No i czemu nie ma opcji
- miejsce do podgryzania, wygryzania innych, wielokrotnego trzaskania drzwiami i moja publiczna-prywatna arena pyskówek :twisted:
Bo celowo nie zamiescilem rowniez opcji: miejsce do trollowania

...swoja droga Pikczer, alez sie rozpedziles z tymi ankietami ;) :mrgreen:
A coooo.... :mrgreen: :wink:
Sie nauczylem, to pisze, nie? :wink:

muflon
30-11-2006, 13:43
Sie nauczylem, to pisze, nie? :wink:
Tyle że posada ankietera jest już obsadzona ;-)

Przemoc
30-11-2006, 14:11
a czemu nie ma:
- miejsce spędzania wolnego czasu
- grono dobrych kolegów
- miejsce gdzie można pogadać na poziomie z ludźmi na poziomie z drugiego końca Polski świata
- źródło inspiracji fotograficznych i estetycznych
- społeczność z którą się identyfikuję, spotykam jeśli mogę i "lubię" ;)
- znak rozpoznawczy wśród ludzi związanych z fotografią w Polsce

Za Tobą Kubaman, wszystkiego po trochu. Ale poza cennymi informacjami na temat fotografii, głównie :

Kubaman
30-11-2006, 15:11
Bo celowo nie zamiescilem rowniez opcji: miejsce do trollowania
dobre, naprawdę dobre .. :-)

tadek
30-11-2006, 17:51
odpowiedz 3
a co do gazet - to ich pozim spadl bo obniza sie wiedza czytelnika
chodzi o to ze juz dawno nic tam nie ma ciekawego a kupuja to glownie ludzie ktorzy fotografuja kompaktami , taki substytut dzialkowca

Kolekcjoner
30-11-2006, 18:44
odpowiedz 3
a co do gazet - to ich pozim spadl bo obniza sie wiedza czytelnika
chodzi o to ze juz dawno nic tam nie ma ciekawego a kupuja to glownie ludzie ktorzy fotografuja kompaktami , taki substytut dzialkowca

Co do gazet to jeszcze dochodzi taki konkurent jakim jest internet. W którym informacje są duzo bardziej aktualne i różnorodne. Dlatego ja myślę że prasa papierowa musi ewoluować. Na pewno w zakresie podawania nowości i testów sprzętu internet (w tym i CB :)) są nie do pobicia. Pomijając już kwestię obiektywizmu, z którą w pismach jest fatalnie. W internecie też bywa różnie ale przynajmniej się za to nie płaci, a wybór znacznie większy.

Pikczer
30-11-2006, 19:54
Co do gazet to jeszcze dochodzi taki konkurent jakim jest internet. W którym informacje są duzo bardziej aktualne i różnorodne. Dlatego ja myślę że prasa papierowa musi ewoluować. Na pewno w zakresie podawania nowości i testów sprzętu internet (w tym i CB :)) są nie do pobicia.
Ale tu nie do konca chodzi o szybkosc. Tej przeciez gazety nie pobija - internet ma ta przewage i miec bedzie zawsze.

Pomijając już kwestię obiektywizmu, z którą w pismach jest fatalnie. W internecie też bywa różnie ale przynajmniej się za to nie płaci, a wybór znacznie większy.
I tu jest chyba pies pogrzebany. Jesli juz kupuje gazete, to chcialbym dostac przemyslane, rzetelne i wyczerpujace informacje. Tymczasem otwieram test aparatu X i czytam na pol strony A4 :shock: test lustrzanki po ktorym nie jestem madrzejszy nawet o deczko :roll: Nasuwaja sie podstawowe pytania na ktore nie ma odpowiedzi - i to jest porazka. Bo jesli internet wygrywa na szybkosci, to gazety moglyby na rzetelnosci/solidnosci a nie odwalaly takie szopki :twisted:

ps
moze niech zaczna czytac CB? ;-)

Kolekcjoner
30-11-2006, 21:21
(...)
moze niech zaczna czytac CB? ;-)

Sądząc po tym co wypisują na przykład w F-K to na pewno to robią :mrgreen:, bo chyba tylko na przekór można wypisywać takie brednie :).

adamek
01-12-2006, 01:51
pikczer: źle się wyraziłem, albo się nei rozumiemy.

Ja bym oddzielił w fotografii dwie części:
a) techniczną
b) treściową

w tą pierwszą pakuję zarówno sprzęt jak i naświetlanie, wywoływanie, obróbka itp itd.
Ta druga to czysta esencja fotografii - treść.

Mi CB służy tylko do tego pierwszego.... i moim zdaniem ciężko by było inaczej. :)

liquidsound
01-12-2006, 03:27
i to az tak, ze w gazetach niestety, ale (moze tylko tych trzech) nie mam czego szukacProponuje Plfoto - tam sie dowiesz wielu nowych rzeczy :D

esteper
01-12-2006, 13:42
Odp. nr. 2

Planuję zakup lustereczka Canon'a więc cały czas czytam prowadzone tutaj rozmowy, żeby uzyskac jak najwiecej informacji, co będzie mi pomocne w wyborze puszki i słoików :)
Jeśli chodzi o techniczną strone zdjec, to plfoto :p

szycho
01-12-2006, 14:22
Jak dla mnie CB, to tak wszystkiego po troszku. Czytam i rozmawiam o sprzęcie, technikach,testach itp, itd...Nie trolluję jeszcze,ale czasami nieźle się bawię jak ktoś inny trolluje;) Nie ograniczam się tylko do CB, ale zawsze tutaj zaczynam szukać odpowiedzi. Wybieram więc bramkę nr 3:)