Zobacz pełną wersję : TPSA - uwolnienie Neo.
Myślałem że to nigdy nie nastąpi, ale jednak :
http://gielda.onet.pl/0,1441716,wiadomosci.html
Niedzwiedz
29-11-2006, 12:47
:) wlasnie pracuje nad procedura obslugi technicznej dla przyszlych klientow mojej firmy ;) baaa bedzie taniej niz w TPSA ;)
DoMiNiQuE
29-11-2006, 12:48
Myślałem że to nigdy nie nastąpi, ale jednak :
http://gielda.onet.pl/0,1441716,wiadomosci.html
No nareszcie nie bede musial placic za cos czego nie uzywam. Od kilku lat place abonament telefoniczny choc nie mam nawet telefonu :rolleyes:
Niedzwiedz
29-11-2006, 12:55
ale pamietajcie TPSA naprawia linie :)
szkoda że tak późno...
Lepiej późno niż wcale.:D
Lepiej późno niż wcale.:D
Tja dopiero co wypowiedziałem im umowę bo miałem dość płacenia za telefon z którego nie korzystam...
Tja dopiero co wypowiedziałem im umowę bo miałem dość płacenia za telefon z którego nie korzystam...
Ja, jakiś rok temu wykupiłem "usługę" zawieszenia numeru telefonu na rok, za jakieś 240 zł płatne z góry, ale i tak się opłacało.
no to mozna sie zaczac cieszyc... juz skacze z radosci... a mialem sie przezucic na radiowke :wink:
Tomasz Golinski
29-11-2006, 14:26
Ee, to zła wiadomość. Odsuwa w czasie bankructwo TP SA :twisted:
Nortberg
29-11-2006, 21:40
Znając tepse wg mnie nie ma się za bardzo co cieszyć. Pewnie opłata "utrzymaniowa" łącza będzie kosztować prawie tyle co abonament.
Pozostaje liczyć na szybkie uruchomienie sieci WiMAX'owych, przez nowych operatorów.
Fan nr 1
29-11-2006, 22:08
A ja TPSA podzieńkowałem jakieś pół roku temu. Za neostradę + telefon płaciłem jakieś absurdalne rachunki, po wypowiedzeniu umowy jacyś ludzie z niebieskiej linii dzwonili do mnie i z 4 razy prośili żebym się zastanowił bo ta umowa to "wielka wartość dla mojej rodziny" i , że " tyle w nią zainwestowałem" i tym podobne bzdury. Potem przechodzili do sedna: czyli do jakiejś super propozycji i w tym momencie 4 razy połączenia zostawały przerwane. To upewniło mnie, że rezygnacja z umowy to dobry krok. Teraz mam łącze o podobnych parametrach w Dialogu i płacę prawie 4 razy mniej. A dodatkowym bonusem jest brak głupawych telefonów z niebieskiej linii
dialog już jakiś czas temu 'uwolnił' swojego dsl'a,
aktualnie dodatkowo podniósł prędkość za dotychczasową cene dsl'a
z 1Mbit do 2Mbit oraz zmniejszył abonament. na tel. dla kompletu wykupionych usług: tel + dsl do 1zł/mies
no i zostałem z dialogiem :)
pozdrawiam
Ja, jakiś rok temu wykupiłem "usługę" zawieszenia numeru telefonu na rok, za jakieś 240 zł płatne z góry, ale i tak się opłacało.
a to ciekawa opcja - ze tez głupia c@#a nie pomyslalem wczesniej oszczedzasz na rok 360pln!
ale teraz poczekam - ciekawe czy jak mam przedłuzoną umowę to moge przejsc na baedziej dogodne warunki
teraz place za 1MB 66pln brutto + tel ~50pln
brrr
Ee, to zła wiadomość. Odsuwa w czasie bankructwo TP SA :twisted:
Co to za pogląd:shock: No to jeszcze tylko bankructwo Orlenu i KGHM i możemy gremialnie udać się na Madagaskar!
Tu nie o bankrutowanie czy też sprzedawanie polskich firm chodzi. Tu raczej idzie o tworzenie warunków dla funkcjonowania konkurencji. Ale własnej, nie importowanej!
Ale własnej, nie importowanej!
No to akurat w tej chwili TPSA nie jest chyba najlepszym przykładem :lol:
Nortberg
02-12-2006, 09:52
Ale my już nie mamy własnych firm (czyt. polskich), może kilka małych.
A przepraszam Polkomtel jeszcze się troche trzyma ale znowu tam co zmiana opcji rządzącej to miana stanowisk.
Jacek Deka
02-12-2006, 12:52
Ale my już nie mamy własnych firm (czyt. polskich), może kilka małych.
A przepraszam Polkomtel jeszcze się troche trzyma ale znowu tam co zmiana opcji rządzącej to miana stanowisk.
Nie jest to prawda, że to polska firma POLCOMTEL (http://pl.wikipedia.org/wiki/Polkomtel_S.A.)
Nortberg
03-12-2006, 11:03
Nie jest to prawda, że to polska firma POLCOMTEL (http://pl.wikipedia.org/wiki/Polkomtel_S.A.)
Tylko 39,24% Akcji maja firmy zagraniczne, reszta jak na razie polska, chyba ze w tych spółkach tez jest kapitał zagraniczny. Ale pozostaje KGHM, Orlen i polskie sieci Elektroenergetyczne - a te to raczej polskie :-)
DoMiNiQuE
15-12-2006, 16:29
Znając tepse wg mnie nie ma się za bardzo co cieszyć. Pewnie opłata "utrzymaniowa" łącza będzie kosztować prawie tyle co abonament.
Krakal i wykrakal ;)
Zamiast abonamentu uzytkownicy neostrady beda musieli placic za "utrzymanie lacza" 36,60PLN/m-c :lol: Tepsa sobie w kulki leci. Na szczescie mnie to juz nie bedzie dotyczyc :) Zerwalem z nimi umowe i zamowilem NET24 z Netii :)
http://www.idg.pl/news/103956.html
A co z socjalnym?
Bo w tym przypadku trudno kasować za "utrzymanie łącza" kiedy takowe istnieje. Chyba będą musieli w tym przypadku odpuścic?
DoMiNiQuE
15-12-2006, 16:46
A co z socjalnym?
Bo w tym przypadku trudno kasować za "utrzymanie łącza" kiedy takowe istnieje. Chyba będą musieli w tym przypadku odpuścic?
Socjalny chyba nawet taniej wychodzi niz ich "utrzymanie lacza".
Zmienili nazwe abonament na utrzymanie lacza i mysla, ze problem zniknal :evil:
Socjalny chyba nawet taniej wychodzi niz ich "utrzymanie lacza".
Dużo taniej. 23zł netto - 28 brutto
pytanie jest czy dają neo na socjalu?
z tego co nie wiem nei daja do socjalu neo - chcialem taka opcje ale nie daja
swoja drogą ciekawe czy bede mogl zmienic umowe - bo z tego co sie orientuje jak ktos ma umowe z operatorem a on wprowadza nowe ceny/taryfy i sa one lepsze od tego co sie podpisało w starej umowei to przyguje mozliwosc zmiany na nowe warunki...
mialem tak w orange - moglem zmienic na nowe ale tego nie zrobilem (w mojej sytuacji bardziej chodzi o komfort)
w przypadku 36pln za abonament neo + 64pln za neo 1mbit (tyle place) to razem i tak wychodzi taniej niż neo + 50pln abonament tel.
ale najlepsza opcją jest zawieszenie uslugi telefonicznej ktora kosztuje 240pln post wyzej (~50plnx12=600 - 240 = 360 OSZCZEDZASZ)
+ nie placisz za utrzymanie lacza :-)
z tego co nie wiem nei daja do socjalu neo - chcialem taka opcje ale nie daja
To że nie dają to ja wiem :-)
Interesuje mnie czy będą dawać?
ale najlepsza opcją jest zawieszenie uslugi telefonicznej ktora kosztuje 240pln post wyzej (~50plnx12=600 - 240 = 360 OSZCZEDZASZ)
+ nie placisz za utrzymanie lacza :-)
Nie sądzę, aby to było w praktyce możliwe. Na pewno wykombinują odpowiednie paragrafy.
TPSA chyba bardziej opłaca się płacić kary niż rozdzielić neostradę :
http://gielda.onet.pl/0,1451705,wiadomosci.html
Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) może ukarać Telekomunikację Polską (TP) SA za wprowadzenie dodatkowej opłaty w wysokości 36,60 zł brutto przy osobnym świadczeniu usługi dostępu do internetu, neostrady - poinformowała prezes UKE, Anna Streżyńska.
"Kara za wprowadzenie tej opłaty będzie wyższa niż wcześniej nałożona za nierozdzielenie neostrady od abonamentu telefonicznego (kara wyniosła wówczas 100 mln zł - PAP). Taka, żeby była dolegliwa, i żeby skonsumowała cały zysk TP z naruszenia" - powiedziała w sobotę PAP Streżyńska.
O możliwości nałożenia takiej kary na TP przez UKE, wyższej niż 100 mln zł, napisała w sobotę "Gazeta Wyborcza".
"Nie podziałała odstraszająco (kara 100 mln zł za nierozdzielenie internetu i usług głosowych - PAP). Rozważam kolejną karę, tym razem wyższą" - powiedziała "GW" szefowa UKE.
Obecnie użytkownicy neostrady muszą dodatkowo opłacać abonament telefoniczny w wysokości prawie 50 zł. TP zrezygnuje z pobierania abonamentu telefonicznego przy opłacie za neostradę, ale wprowadzi dodatkową opłatę za utrzymanie łącza (m.in. naprawy i fakturowanie). Opłata wyniesie 36,60 zł.
TP zapowiada, że rozpocznie przyjmowanie wniosków o rozdzielenie usługi neostrady i abonamentu od 15 stycznia 2007 r., natomiast od 15 lutego 2007 r. ma nastąpić faktyczne, techniczne rozpoczęcie świadczenia samej usługi szerokopasmowego dostępu do internetu.
"Oddzielenie neostrady od usług głosowych powoduje, że użytkownicy tej opcji usługi nie korzystają równocześnie z telefonu i nie płacą w związku z tym abonamentu telefonicznego. Dlatego niezbędna stała się inna forma rozliczenia kosztów łącza, bez którego usługa nie może być świadczona" - podała TP w piątkowym komunikacie.
"Opłata za utrzymanie łącza została ustalona z uwzględnieniem czynników ekonomicznych i biznesowych, w wysokości pozwalającej przede wszystkim na pokrycie kosztów świadczenia tej usługi i zastosowania minimalnej marży" - wyjaśniła spółka.
TP zapowiedziała też, że regulamin nowej usługi trafi w najbliższych dniach do jej klientów drogą pocztową.
14 grudnia TP przekazała do UKE "Regulamin i cennik neostrady TP".
Pod koniec listopada UKE nałożył na TP karę w wysokości 100 tys. zł za nieprzedłożenie do zatwierdzenia projektu zmiany cennika świadczonych usług w zakresie promocji "Startowa promocja neostrady tp". Prezes UKE zauważyła wcześniej, że kara nie była zbyt wysoka, ponieważ cennik nie był antykonkurencyjny, ani też niekorzystny dla klientów.
Niedawno w wywiadzie dla PAP prezes UKE mówiła, że nałożona wcześniej na TP kara za nierozdzielenie neostrady od abonamentu (100 mln zł) w dalszym ciągu obowiązuje i nie ma możliwości jej odwołania. Poinformowała też, że UKE może ukarać TP za niedostarczenie regulaminu neostrady. Zaznaczyła, że jeśli okaże się, że problemem będzie jedynie to, że regulamin wszedł w życie bez zgody Urzędu, ale nie będzie w nim wielu znaczących naruszeń, to kara nie będzie wysoka, ale w przeciwnym razie będzie to duża suma.