PDA

Zobacz pełną wersję : Panoramy z obiektywu Tilt/Shift :(

Rogeros
29-11-2006, 03:14
Czy ktos z Was zmierzyl sie z problemem laczenia kilku zdjec wykonanych obiektywem typu tilt-shift czyli korekcja perspektywy. Otoz wydawac by sie moglo, ze piekne zdjecia naprostowane powinny sie bezproblemowo laczyc. A tutaj porazka. Przynajmniej nie moge sobie poradzic znakomitym Panorama Factory ani automatem ani manualnie. Obiektyw to Canon 24mm Tilt/Shift.

Kiedy podam prawdziwa ogniskowa szkla robi ze zdjec beczki. Kiedy kantuje
go z ogniskowa najzwyczajnie nie moge polaczyc zdjec.
Czy jest moze jakas specjalna technika robienia panoram szklami z korekcja perspektywy? Cholera mnie wziela wlasnie i jakos nie moge uwierz w to ze sie nieda. Jak robie zwyklym szklem np. 28mm jakos to wychodzi o ile trzymam horyzont. Wydawalo mi sie ze jesli zrobie fote architektury i ja wyprostuje juz na etapie zdjecia to podem bedzie juz bardzo z gorki.

Jakies sugestie ?

Roger

Diodak
29-11-2006, 03:40
Przyslij mi na maila: dvdmaster@poczta.onet.pl ze 3 kolejne klatki tej panoramy. Mogą być w mniejszej rozdzielczości żeby dużo nie ważyły... spróbuję cos poradzić :).

Robert31-R1
29-11-2006, 09:27
może po prostu odznacz wszystkie automaty i spróbuj ręcznie

Rogeros
29-11-2006, 12:25
może po prostu odznacz wszystkie automaty i spróbuj ręcznie

tak robie, pierwsza rzecz jaka zrobilem. Rowniez recznie zaznaczalem
punkty powiazan. I nic :(

Rogeros
29-11-2006, 12:30
Przyslij mi na maila: dvdmaster@poczta.onet.pl ze 3 kolejne klatki tej panoramy. Mogą być w mniejszej rozdzielczości żeby dużo nie ważyły... spróbuję cos poradzić :).

OK, dzieki

Dzis wieczorem, bo zdjecia zostaly w domu. Ciekaw jestem tak nawiasem mowiac czy da sie z tym cos poradzic. Przychodzi mi na razie do glowy jedna rzecz. Wprowadzajac w optyke dosc mocna korekcje perspektywy, ingerencja w optyke jest tak duza, ze powstajace przy lekkim nawet przesunieciu aparatu w lewo czy w prawo powoduja zbyt wielkie znieksztalcenia perspeltywy. Czego objawem jest wlasnie problem z panorama. Szklo 24mm na FF to bardzo szerokie ustrojstwo i dzieja sie tam cuda. Mam podejrzenia i dzis zrobie zdjecia dla sprawdzenia, ze jak zrobie te zdjecia bez shiftowania to bedzie OK...

Roger

mor_feusz
29-11-2006, 14:07
Sproboj moze PTGui. Zassaj wersje 30dniowaa (znaki wodne - jak Ci podpasi - kup)

Rogeros
29-11-2006, 14:25
Sproboj moze PTGui. Zassaj wersje 30dniowaa (znaki wodne - jak Ci podpasi - kup)

dzieki za rade. tak zrobie.

Roger

Diodak
30-11-2006, 05:40
Rogeros stanowczo lepiej było wykonać tą panoramę (klatki składowe) bez korekty perspektywy. Panorama by się idealnie poskadała mimo dużych zniekształceń w dobrym programie ale myślę że da się te zdjęcia troszkę "nagiąć" i później poskładać. Pewnie nie możesz powtórzyć zdjęć, bo najlepiej byłoby je wykonać jeszcze raz ;). W razie czego czekam na maila z fotkami.

Rogeros
30-11-2006, 14:51
Rogeros stanowczo lepiej było wykonać tą panoramę (klatki składowe) bez korekty perspektywy. Panorama by się idealnie poskadała mimo dużych zniekształceń w dobrym programie ale myślę że da się te zdjęcia troszkę "nagiąć" i później poskładać. Pewnie nie możesz powtórzyć zdjęć, bo najlepiej byłoby je wykonać jeszcze raz ;). W razie czego czekam na maila z fotkami.

Wkleje to co wypocilem na cyfrowej:

OK wczoraj zaopatrzylem sie w testowego sklejacza panoram
za rada Zbooya Ptgui i z cala pewnoscia moge powiedziec, ze
jest on o niebo lepszy od Panorama Factory. W zasadzie niema
czego porownywac. Testowo przelecialem kilka swoich starych
panoram i niebo a ziemia.

A wracajac do meritum. Otoz juz dzis z cala pewnoscia moge
powiedziec, ze praca obiektywem z korekcja perspektywy w
robieniu panoram nie zda egzaminu. Przynajmniej w obecnym
schemacie:
- ustawiamy optyke z korekcja tak aby uzyskac prawidlowa
skorygowane zdjecia, bez walacych sie pionow itd. czyli jak
jak jej tam bylo, aha jak bozia przykazala...
- wykonujemy panorame.
- nie jestesmy w stanie jej skleic. Przynajmniej na takim etapie
bez jakies wyzszej ekwilibrystyki

Przy pomocy PTqui wziolem wczoraj na warsztat dwie w
ten sposob wykonane panoramy. Tak jak Zbooyu podejrzewales
Asymetrycznosc obrazu z TSa jest tak wielka, ze kolejne
klatki nie podejda do siebie. Nawet po recznym wprowadzeniu
nawet 200 punktow powiazan pomiedzy klatkami uzyskamy
po optymalizacji jedna odpowiedz not good. To jakas wyszcza
szkola jak sie okazuje. Czyli na razie wnioski mam dwa do
zwyklych zdjec obiektyw TS daje gigantyczne mozliwosci
panowania nad perspektywa o czym wiadomo. Niekoniecznie
natomiast pomaga w robieniu panoram o czym do konca moze nie
wiadomo.

Bede sie wgryzal dalej w temat. Jak mi sie uda dam znac.

PS
dzieki Diodak za zainteresowanie ale szkoda Twojego czasu.
Niema sie co trudzic nad tymi zdjeciami, na szczescie nie byly
wazne. Sek w tym ze ten obiektyw TS mial byc ulatwieniem
dla robienia panoram a nie na odwrot. Temat jest ciekawy i
na pewno bede dalej sie wgryzal w niego. Byc moze jeszcze
dojde do jakis konkretnych wnioskow jak zaprzac szklo Tilt
Shift i robic lepsze zdjecia panoramiczne w trudnych warunkach
gdzie nawet na 24mm jest ciasno i troche brakuje.

Roger

Diodak
01-12-2006, 02:05
Panoramy nie wymagają korekty bo same sa bardzo "powykrzywiane" ;) Ktoś już tak pomyślał że niwelując jedynie efekt paralaksy da się potem takie zdjęcia nawet z szerokokątnego obiektywu idealnie poskładać. Ja myślałem żeby te fotki odkształcić spowrotem tak jakby obiektyw nie był T/S i dopiero poskładać. Niestety z obiektywami T/S nie miałem do czynienia więc nawet nie wiem ile tej korekty trzeba byłoby wykonać.

Rogeros
01-12-2006, 02:31
Panoramy nie wymagają korekty bo same sa bardzo "powykrzywiane" ;) Ktoś już tak pomyślał że niwelując jedynie efekt paralaksy da się potem takie zdjęcia nawet z szerokokątnego obiektywu idealnie poskładać. Ja myślałem żeby te fotki odkształcić spowrotem tak jakby obiektyw nie był T/S i dopiero poskładać. Niestety z obiektywami T/S nie miałem do czynienia więc nawet nie wiem ile tej korekty trzeba byłoby wykonać.

Oj duzo by trzeba by tej korekty nazad robic bo wbrew pozorom jak podniesiesz
24mm do gory to sie robi niezla jazda. Widac to dopiero jak sobie poshiftujesz jak bardzo zmienia sie cala perspektywa. Przez chwile bylem w mocnym szoku w sumie. Tak czy siak panorama + shift to zly pomysl jednak.

Roger

McKane
01-12-2006, 12:56
Ok ale najwazniejsze pytanie w calej tej zabawie brzmi "w jaki sposob robisz te panoramy?" Uzywasz do tego statywu z glowica do panoramy ? Obiektyw ustawiony jest osia obrotu w punkcie nodalnym ? Jesli ne to nie dziwne ze po korekcji tiltem masz totalna sieke ;)

Rogeros
01-12-2006, 13:42
Ok ale najwazniejsze pytanie w calej tej zabawie brzmi "w jaki sposob robisz te panoramy?" Uzywasz do tego statywu z glowica do panoramy ? Obiektyw ustawiony jest osia obrotu w punkcie nodalnym ? Jesli ne to nie dziwne ze po korekcji tiltem masz totalna sieke ;)

Wlasnie nie. Do tej pory robilem zazwyczaj z reki i wychodzilo bez problemu
na szklach 28mm. Tak sobie na chlopski rozum wykoncypowalem, ze jak sobie
poshiftuje i wyprostuje te zdjecia to samo sie bedzie sklejalo.
No ale tak na prawde to mialo byc ulatwienie a nie utrudnienie robienia tych
panoram. Wiec chyba dam sobie spokoj i wroce do dawnych sposobow.
Noszenie statywu to cholerny problem...

Roger

McKane
01-12-2006, 14:05
No to Twoj problem tkwi nie w obiektywie ale w ogolnie pojetej wiedzy na temat panoram (bez obrazy). Brak statywu z glowica do panoram bedzie za kazdym razem owocowal wiekszymi badz mniejszymi bledami gdyz obiektyw nie obraca sie wzgledem punktu nodalnego. Ja po zrobieniu panoramy 360 stopni poprawiam tylko dystorsje ... nie musze korygowac juz zupelnie nic. Kazdy program do skladania panoram robi mi idealna panorame na automacie a ja wybieram sobie tylko sposob prezentacji.
W twoim przypadku po uzyciu tilta z reki naklada Ci sie tyle bledow ze nie ma szansy tego dokladnie poskladac. I tak bedzie do czasu kiedy nie zaczniesz uzywac statywu. Oczywiscie mozna sie zadowolic pewnymi drobnymi bledami jesli sie robi dla wlasnego zadowolenia czy do albumu ale jesli chce sie robic coz na powazniej to nie mozna tego tematu tak zostawic.

P.S. Moze zrobmy tak ... ja Ci dam moj statyw z glowica a Ty mi tego tilt-shifta ;) Ty bedziesz mial super panoramy a ja proste piony i kazdy bedzie zadowolony :D Pozdrawiam

Rogeros
01-12-2006, 14:51
No to Twoj problem tkwi nie w obiektywie ale w ogolnie pojetej wiedzy na temat panoram (bez obrazy). Brak statywu z glowica do panoram bedzie za kazdym razem owocowal wiekszymi badz mniejszymi bledami gdyz obiektyw nie obraca sie wzgledem punktu nodalnego. Ja po zrobieniu panoramy 360 stopni poprawiam tylko dystorsje ... nie musze korygowac juz zupelnie nic. Kazdy program do skladania panoram robi mi idealna panorame na automacie a ja wybieram sobie tylko sposob prezentacji.
W twoim przypadku po uzyciu tilta z reki naklada Ci sie tyle bledow ze nie ma szansy tego dokladnie poskladac. I tak bedzie do czasu kiedy nie zaczniesz uzywac statywu. Oczywiscie mozna sie zadowolic pewnymi drobnymi bledami jesli sie robi dla wlasnego zadowolenia czy do albumu ale jesli chce sie robic coz na powazniej to nie mozna tego tematu tak zostawic.

P.S. Moze zrobmy tak ... ja Ci dam moj statyw z glowica a Ty mi tego tilt-shifta ;) Ty bedziesz mial super panoramy a ja proste piony i kazdy bedzie zadowolony :D Pozdrawiam

Na pewno masz racje. Ale przyznaj sam. Nosze aparat na codzien ze soba i
czasem staje sobie, partrze i widze, ze to jest to (swiatlo, kadr, motyw). No i foce. Jakos sobie nie wyobrazam, ze mam jeszcze latac po
miescie z moim Manfrotto + glowica do panoram... Dramat :)
Wiec musi zostac jak jest dotad jak nie zaczne tego sprzedawac. A nie
mam zamiaru w sumie. Bo nie znam albumu gdzie mozna zamiescic panorame
0,4m x 1,5 m na przyklad.

W takich przypadkach jak ten idealnie wychodzi z reki:
http://roger.wrota.net/Bieszczady/lato/html/image36.html#prawo

W miescie raczej rzadko foce architekture.

PS
Jak jestes z Kraka to mozemy zrobic inaczej, ja Ci dam to pobawienia sie
shifta a Ty potem glowice do potestowania :) Ale nie inaczej :)

McKane
01-12-2006, 15:07
No nie brzydka ta panorama. Taki motyw latwiej skladac niz architekture byc moze stad mamy nieco rozbiezne zdania.

Fakt jest faktem ze ja tez nie latam ze statywem non stop i doskonale Cie rozumiem. Bardziej pisalem o efekcie koncowym niz o realnym podejsciu do niektorych sytuacji.

Niestety jestem z Lodzi ale jak sie pojawie na dluzej w Krakowie to byc moze skorzystam z propozycji :) Moze polaczymy obydwa elementy i bedzie idealnie skorygowana panorama.

Acha musisz wyczyscic sobie matryce bo na tej panoramie sa wyrazne paprochy w kilku miejscach.

blickwn
01-12-2006, 17:17
Na Fredmiranda jest opis TS-E 90 a w nim przyklad panoramy zrobionej z wykorzystaniem PS i kilka slow nt. "Shifting for panoramas":
http://www.fredmiranda.com/TS-E90/

pozdr.