Zobacz pełną wersję : Refurby - co dokladnie?
Witam
mam pytanie a propos refurbow.
Wiadomo, ze jest to sprzet naprawiany przez oficjalny serwis Canona, ale czy wiecie jak to sie odbywa dokladnie?
Chodzi o to, czy to jest sprzet zwrocony przez kupujacego po jakims czasie uzytkowania, czy dana wada wykrywana jest na poziomie fabryki a moze sklepu? Kiedy ten sprzet trafia do naprawy? :roll:
Tzn. ze nikt nie zna odpowiedzi? ;-)
Zwrócony przez sklep lub kupującego. Wiem z doświadczenia :)
refurbish (Ectaco-Poland)
v,
1 odczyścić
2 odnawiać
a co konkretnie? to juz tego nie wiadomo jedno jest pewne - oplacalo sie odnowic ;-)
a co konkretnie? to juz tego nie wiadomo jedno jest pewne - oplacalo sie odnowic ;-)
Nie no zgadzam sie z tym, ze sie oplaca. Sa ludzie, ktorzy swoj sprzet rowniez uzywali, kiedys tam trafil do serwisu i sprzedaja i dziala ok.
Jednak moje pytanie ma na celu dowiedziec sie w jakim stanie mozna dostac taki aparat. Gdyz, co innego jest jak sprzet nieruszony trafia ze sklepu i jest w nim wymieniona np. lampa czy migawka, a w innym bedzie stanie gdy ktos go wczesniej uzywal a serwis zdecydowal o wymianie gosciowi na nowy a tamten sprzedaje jako refurba (rysy zadrapania czy inne slady uzytkowania). Stad moje pytanie.
ZTCMW nie ma sladow uzywania - sprzety sa odnowione i wygladaj jak nowe. nie dowiesz sie co bylo w nim nie tak bo nikt ci takich info nie poda - to tak jak bys chcial sie dowiedizec z ilu krow jest hamburger w mcdonaldzie ;-)
a to ze ludzie sprzedaja swoje sprzety uzywane jest prawda - ale nie mowia ze sa nowe :mrgreen:, a jak mowia to mi sie zawsze chce smiac - bo albo nowe albo uzywane ;-)
W!
Zwykle sa to aparaty ktore zostaly zwrocene przez sklep lub krotko po zakupie przez uzytkownikow. Testowane sa ponownie, wymieniane uszkodzone podzespoly i wracaja ponownie do sprzedazy. Niektorzy twierdza ze sa one nawet lepsze nizli z linii technologicznej, bo fizycznie sa dobrze po naprawie sprawdzane, a i czesto sa lepiej montowane wewnatrz po takim czyms... Jak bylem w Angli to mialem dwa takie 20D i sprawowaly sie wysmienicie, jeden zrobil kolo 90 tysiecy zdjec i zostal sprzedany, a drugi kolo 110 tysiecy (nie padla migawka!) i oddalem go koledze (nie wiem co z nim zrobil). Wiec nie ma co sie specjalnie bac - moim zdaniem!
Zdrowko
mor_feusz
28-11-2006, 19:01
Aa wiec tak. Ja sie tam zopatruje w Canon Outlet, Kupilem sobie SELPHY oraz 2 malpki i cos tm jeszcz. nic nie maam do zarzucenia. Wszystko OK. Ceny nie do rozwalenia. Godne polecenia: http://stores.ebay.co.uk/Canon-Outlet
towersivy
28-11-2006, 19:30
mor_feusz - czy ten sprzet jest zapakowany w jakis specjalne pudełka?? czy wszystko zapakowane jest w org. pudło??
mor_feusz
28-11-2006, 19:51
Moge nawer zdjecia zrobic jak chesz
Wszystko Oryg, gwarncji (tylko rok - nie mozna przedluzyc). Manul, kabelki, bateryjki. Wrzucic zdjecia? (zrobic kitem cos w stylu u coci na imieninach?). Moge akuraat te 2 mlpki i mojeog selphy 400 (dolczona byla kasetka na 36 zdjec i 2 arkusze ppieru foto - pocztowkoweego - tak jak w zwstawie.
Edit: mo i jeszcze przesylka. Po potwierdzeniu platnosci (Paypal - dlatego zwsze dobrze miec troche kasy zeby bylo blyskawicznie) nastepneog dnia CityLink od pracy mi dowozi.
Edit2> Platnosc. Nie placi sie bezposrednio przez Paypal. System wysyla maila z numerem. Potem (jak widzice w aukcji jest prztcisk CHECKOUT) klika sie CHECKOUT, podaje sie nazwe uzytkownika w eBay i wszystko jane - zapytaanie o platnosc (ja tam zawsze Paypal) i do boju. Trzeba miec wlaczone "kukizy" innaczej nie da rady. (nigdy mi nie dzila za 1wszym razem poniewaz mam wszystko wylaczane - jest jeszce dl mnie opcja 2 - placic z lptopa zony a nie z moich :( ) i ot tyle. Polecam
No i jest to sklep Canon'a - gdzies na ich stronie jest nawet link Canon on eBay
ms714033
02-12-2006, 18:35
Hmmm .... nie jest to takie kolorowe.
Przyglądałem się licytacji Canon Outlet: EF 24-105mm f/4L IS USM (Refurbished) która zakończyła się kwotą Ł621.00 + 5,99Ł kosztów przesyłki. Po przeliczeniu tego, jak na refurba to żadna rewelacja. Skąpiec.pl podaje ceny od około 3.749 zł.
No chyba, że zdarzają się jakieś przypadki ...
Hmmm .... nie jest to takie kolorowe.
Przyglądałem się licytacji Canon Outlet: EF 24-105mm f/4L IS USM (Refurbished) która zakończyła się kwotą Ł621.00 + 5,99Ł kosztów przesyłki. Po przeliczeniu tego, jak na refurba to żadna rewelacja. Skąpiec.pl podaje ceny od około 3.749 zł.
No chyba, że zdarzają się jakieś przypadki ...
Otóż to. Ceny może są atrakcyjne, ale raczej głównie dla mieszkańców UK, bo u nich sprzęt jest jednak cenowo "dopasowany" do poziomu życia.
Jeśli jednak ktoś ma możliwość to cenowo zakupy w USA są zdecydowanie korzystniejsze
PS. Chociaż z ciekawości poobserwuję na ilu GBP skończy się licytacja 1ds mk II, na razie cenowo jest bardzo przyzwoicie
mor_feusz
02-12-2006, 22:07
Teraz powiem tak - na tej stronce trzeba polowc. Zdarzja sie rozni kupujacy, jedni kupia bo chca a inni poluja. Ja tam pare rzeczy upolowalem i jestem zadowolony. Czasami zdarzaja sie aukcje ~ 90% wartosci nowki - tak wiec nie ma sensu. Trzeba polowc i tyle. Cierplowosci troche. Najlepiej aukcje konczace sie w piatki wieczorem i weekendy (zobczcie w historii ze ceny w weekendach mniejsze. Teraz przed swietmi zmozony ruch tak wiec polowac, polowac, polowac
Ja mam zamiar sciagnac sobie apaarat ze strony www.bestpricecameras.com tam sa refarbisze wlasnie w wiekszej czesci i aparat ktury chce kupic czyli 400D z kitem i roznymi gadzetami typu zestaw czysczacy, 1GB karta. 639$ czyli w przeliczeniu jest ok 1850zł co jest bardzo oplacalne
lecz jest tam jeden zonk ceny moga sie zmieniac jak w kalejdoskopei w ciagu 3 dni ceny tego zestawu byly takie
539>679>579>639
jak sie moj Wujek dowiadywal to zalezy ile osob w danym momecie kupi aparat
po swietach ma sie unormowac cena wiec zamowie wtedy
ale ceny jak patrze maja calkiem niezle
http://www.bestpricecameras.com/prodetails.asp?prodid=713796&up=713192
pozdrawiam
No przyznam że jak na sklep to ceny aż podejrzanie dobre. Kupowałeś tam coś kiedyś, czy ten 400D będzie Twoim pierwszym zakupem? Tak czy owak daj znać jak poszło, bo ciekawy jestem co to za wynalazek.
Pozdrawiam
Ja mam zamiar sciagnac sobie apaarat ze strony www.bestpricecameras.com tam sa refarbisze wlasnie w wiekszej czesci i aparat ktury chce kupic czyli 400D z kitem i roznymi gadzetami typu zestaw czysczacy, 1GB karta. 639$ czyli w przeliczeniu jest ok 1850zł co jest bardzo oplacalne
lecz jest tam jeden zonk ceny moga sie zmieniac jak w kalejdoskopei w ciagu 3 dni ceny tego zestawu byly takie
539>679>579>639
jak sie moj Wujek dowiadywal to zalezy ile osob w danym momecie kupi aparat
po swietach ma sie unormowac cena wiec zamowie wtedy
ale ceny jak patrze maja calkiem niezle
http://www.bestpricecameras.com/prodetails.asp?prodid=713796&up=713192
pozdrawiam
Powodzenia. http://www.resellerratings.com/store/Best_Price_Cameras_6
LOL.
szczeze to ten sklep znalazl moj wujek
tez mi sie nie podobala cena
za piekne zeby bylo prawdziwe ale sie nakrecilem do puki nie przeczytalem tego co bylo na stronie ktora podesla KRZYCHU
i chyba zrezygnuje i kupie po normalnej cenie
p.s. dzieki wielkie krzychu dzieki tobie moze i zaoszczedzilem $$ i duzo nerwow !!
pzodrawiam
szczeze to ten sklep znalazl moj wujek
tez mi sie nie podobala cena
za piekne zeby bylo prawdziwe ale sie nakrecilem do puki nie przeczytalem tego co bylo na stronie ktora podesla KRZYCHU
i chyba zrezygnuje i kupie po normalnej cenie
Nie chyba ale koniecznie zrezygnuj. W przeciwnym przypadku wyrzucisz kasę w błoto.
p.s. dzieki wielkie krzychu dzieki tobie moze i zaoszczedzilem $$ i duzo nerwow !!
pzodrawiam
Żaden problem.
poczekam troche poswietach moze w stanach stanieja ceny i do tego musze troche dozbierac a wlasie sorrka za jeszcze wieksze OT ale mam pytanie czy znacie jakies sklep w Chicago z jakimis dobrymi cenami albo jakis sklep interntowy w stanach
poczekam troche poswietach moze w stanach stanieja ceny i do tego musze troche dozbierac a wlasie sorrka za jeszcze wieksze OT ale mam pytanie czy znacie jakies sklep w Chicago z jakimis dobrymi cenami albo jakis sklep interntowy w stanach
Znamy ich pełno (internetowych) - wystarczy użyć forumowej wyszukiwarki albo google'a. Ja zawszę kupuję w http://www.bhphotovideo.com
Polecam www.buydig.com - sprawdzone