PDA

Zobacz pełną wersję : pytam, bo nie wiem:(

kawo
27-11-2006, 18:42
chodzi mi o obietktyw canona EF 50 1,8 II. to że on jest stałoogniskowy oznacza, ze nie ma na nim pierścienia do tzw "przybliżania i oddalania"? a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?

CYNIG
27-11-2006, 18:44
- dokladnie tak
- robiac krok do przodu albo krok do tylu

rysiaczek
27-11-2006, 18:48
a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?

sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji:)

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja;)

Bagnet007
27-11-2006, 19:17
Hehe, spójrz na moją stopkę. Same stałoogniskowe i jakoś żyje ;-)

Jacek Deka
27-11-2006, 19:20
Nie do końca jest to obiektyw portretowy. Fakt, większość u posiadaczy sprzętu cyfrowego przelicza dla matrycy 350D, 20D, 400D razy 1,6 co daje 80mm.
Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
Czy wyjdzie na to samo?
Ale na szczęście każdy wykorzystuje sprzęt jak chce i może on posłużyć do portretów (rzecz gustu i upodobań). Mnie zdarza się robić zdjęcia takim obiektywem (tyle że wersją MK I) np. na koncertach, z uwagi na jego jasność tyle że jest to zoom nożny i trzeba się nachodzić.

kawo
27-11-2006, 19:20
sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji:)

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja;)

panowie! nie wkurzajcie mnie w morde jeża!
jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_tm_canon_ef_75_300_mm_f_4_5_6_iii_us m_fvat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?

jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_tm_canon_ef_75_300_mm_f_4_5_6_iii_us m_fvat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?

i czy stanowi on konkurencje dla tej poprularnej SIGMY 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO ?

Tomasz Golinski
27-11-2006, 19:23
Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
Czy wyjdzie na to samo?
Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.

Jacek Deka
27-11-2006, 19:24

Za te pieniądze 50mm warto kupić, dlatego prawie każdy go ma, a co do 75-300 to wolę Sigmę w Fotojockerze za 666zł, bo tańsza :)

Jacek Deka
27-11-2006, 19:31
Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.

Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.

rysiaczek
27-11-2006, 19:41

Ale ale, nikt Cie nie zamierza wkurzac, easy i daj jezowi spokoj;):rolleyes:
To podforum dla poczatkujacych i pytanie jak najbardziej na miejscu:)

Mowilem powaznie, mozesz ten obiektyw zapiac do puszki na statywie, robic fotki babci i tyle, a mozesz wziasc kogos znajomego w plener i zrobic mu kilka fajnych ujec. A ze portretowy - zdecydowana wiekszosc osob ktore maja ten obiektyw kupuje go z dwoch powodow:
1) portret wlasnie (mala GO i mila ogniskowa daje w sumie przyjemne efekty w tym temacie)
2) f1.8 - co zawsze sie przyda;)

Zwroc uwage jeszcze na jedna rzecz - rzecz gustu, ale czesc osob (duuuza czesc) czepia sie zawsze bokeh'u tego obiektywu

@Jacek - Tomasz Ci juz odpowiedzial, ja tylko dorzuce - przy obiektywie o jasnosci 1.8 zmiana GO jest do przebolenia. A jezeli chodzilo Ci o perspektywe - wiesz przeciez, ze nie wszystkie portrety to sama twarz;)

Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.

Jak chcesz zmienic perspektywe na zrobionym juz zdjeciu przy kadrowaniu?:mrgreen:

Tomasz Golinski
27-11-2006, 19:42

Jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz moje zdjęcia tego samego motywu na 18mm i 300mm wykadrowane tak samo. Nie do odróżnienia, poza rozdzielczością obiektywu i GO.

PS. To temat do innego wątku. Były już takie.

kawo
27-11-2006, 19:44
Za te pieniądze 50mm warto kupić, dlatego prawie każdy go ma, a co do 75-300 to wolę Sigmę w Fotojockerze za 666zł, bo tańsza :)

daj linka do tego fotojockera jak możesz.

Jacek Deka
27-11-2006, 20:04
LINK (http://sklep.fotojoker.pl/kategoria.php?id=170)
trudno się z panem Tomaszem nie zgodzić, ale tak jak napisałem wcześniej, to rzecz gustu do czego wykorzystujemy obiektywy - dla mnie 50mm ciut mało na portret i brzydki bokeh, ale świetne światło!

CASE
27-11-2006, 20:07
A jak już patrzysz na Canonowski plastik, to poszukaj 90-300 USM, ponoć ma troszkę lepsze szkło...tfu, plastik w soczewkach ;) I jest raczej tańszy, choć mniej popularny.

Jac
27-11-2006, 20:11
kawo - w twoim wypadku od kolejnego obiektywy bedzie lepsza ksiazka o fotografi o podstawach co i jak i dlaczego - wstrzymaj sie z kupnem obiektywu to nie ucieknie, musisz poznac podstwy

mor_feusz
27-11-2006, 20:12
Bardzo duzo osob n tym forum (ze mna wlacznie) ma wlasnie taki zestaw Kit + Sigma 70-300 (mozna go naazwac KIT2 [aczkolwiek spisuje sie dzielnie]). Poczytaj to forum (tak jak ja to zroilem) a potem dokonaaj zakupu. Jeszcze troche czsu minie znim wymienie S 70-300 na C 70-200 2.8 L. Przeszukaj siec - znajdziesz npewno dobra cene. Znjdz jakiegos sprzedaawce niedaleko siebie - przetestuj kilk modeli wybierz janlepszy. Wrto nawet zplacic pare PLN wiecej z dobry model

Tomasz1972
27-11-2006, 20:26
kawo : Może napiszesz co Cię w kicie denerwuje i przede wszystkim co fotografujesz ?

Matsil
27-11-2006, 20:29

i czy stanowi on konkurencje dla tej poprularnej SIGMY 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO ?

Sigma optycznie bije go na głowę.

Chyba nie mówisz o APO? To naprawdę byłaby okazja, ale nie podejrzewam o to FOTOJOKERa.

Apropo Canona 50 f1.8 to mi osobiście często nie trafiał z ostrością z 350-ką, podobno z 30D jest lepiej. Ale jak już trafił to zdjęcia były super.

kawo
27-11-2006, 20:31
Sigma optycznie bije go na głowę.

Chyba nie mówisz o APO? To naprawdę byłaby okazja, ale nie podejrzewam o to FOTOJOKERa.

Apropo Canona 50 f1.8 to mi osobiście często nie trafiał z ostrością z 350-ką, podobno z 30D jest lepiej. Ale jak już trafił to zdjęcia były super.

juz sprawdziłe,.to obiekktyw bez apo:)

Matsil
27-11-2006, 20:35
juz sprawdziłe,.to obiekktyw bez apo:)

Cudów nie ma, szczególnie w FOTOJOKERze.

kawo
27-11-2006, 20:38
kawo : Może napiszesz co Cię w kicie denerwuje i przede wszystkim co fotografujesz ?

ja wiem, ze dopiero od sierpnia mam aparat i ciągle się ucze. Dzieki za radę o zakupie ksiązki. juz to zrobiłem, ale dobre rady zawsze doceniam, a w kicie irytuje mnie przede wszystkim to, że często myli się w ostrości AF. Na razie to ja sie aparatem bawię. Wiem, że ten obiektyw jest w miare uniwerslany i tak go właśnie wykorzystuję. od robienia zdjęc portretowych do takich "wycieczkowych" gdzie złapę juz kawałek krajobrazu. No nie mam innego wyjścia i wszystko robię właśnie tym jednym obiektywem, bo innego nie mam. gdybym mial 50 canona - to wykorzystwałbym go własnie do portretów, tak jak to mi juz wyjaśniliście. sigma byłby juz bardziej uniwersalna i z pewenością uzywana na zewnątrz. Czy dobrze myśle, czy znowu odeślecie mnie do książek?

Matsil
27-11-2006, 20:45
Dzieki za radę o zakupie ksiązki. juz to zrobiłem, ale dobre rady zawsze doceniam, a w kicie irytuje mnie przede wszystkim to, że często myli się w ostrości AF.

Jeżeli myślisz, że po zakupie 50 f1.8 AF będzie trafiał częściej niż w kicie to się mylisz. 350-ka pracuje słabiej z jasnymi obiektywami. Wszystkie obiektywy, które mam w stopce współpracują z nią jednakowo, ale najczęściej myli się tamton na szerokim kącie. Jeżeli chcesz żeby większość zdjęć wychodziła ostra, to niestety nastawiaj się na L-ki.

kawo
27-11-2006, 21:30
Jeżeli myślisz, że po zakupie 50 f1.8 AF będzie trafiał częściej niż w kicie to się mylisz. 350-ka pracuje słabiej z jasnymi obiektywami. Wszystkie obiektywy, które mam w stopce współpracują z nią jednakowo, ale najczęściej myli się tamton na szerokim kącie. Jeżeli chcesz żeby większość zdjęć wychodziła ostra, to niestety nastawiaj się na L-ki.

i pewnie kiedys się dochrapie L-ki, al e póki oc musze obejśc się smakim. w takim razie co robic zeby obiektyw ostrzyl jak nalezy jak najczęściej? czy pozzostaje tylko manual? a ostrzenie z AF sobie darować?

kawo
27-11-2006, 21:31
i pewnie kiedys się dochrapie L-ki, al e póki oc musze obejśc się smakim. w takim razie co robic zeby obiektyw ostrzyl jak nalezy jak najczęściej? czy pozzostaje tylko manual? a ostrzenie z AF sobie darować?

sorry, za te literówki, juz mi się nie chce poprawiać...:)

Tomasz1972
27-11-2006, 21:34

Jeżeli masz włączone wszystkie punkty AFa to może się zdarzać sytuacja że ostrość jest w innym punkcie niż chcesz .
Jeżeli nie korzystasz z lampy błyskowej ( gdy jest ciemno ) to nie masz wspomagania AFa .

Bagnet007
27-11-2006, 21:47

W rzeczywistości AF tylko z nazwy jest auto. Żeby poprawnie zadziałał trzeba go odpowiednio użyć. Jeśli to jest dopiero Twój pierwszy aparat fot. to przytoczę radę Jacka
od kolejnego obiektywy bedzie lepsza ksiazka o fotografi o podstawach co i jak i dlaczego
Takie jest moje zdanie. Na "luszczanki" teraz mają ochotę wszyscy, ale przekonanie że zdjęcia od razu będą niesamowite jest złudne. Co do kita to były tutaj wątki że wcale nie jest zły i tak naprawdę da się zrobić niezłe kadry. Potem się ludziska naczytają cyferek, wykresów i obiektyw nagle przestaje pasować.

EDIT: Aha, żeby nie było że się znęcam, to rada: centralny punkt AF i celowanie w kontrastowe motywy :mrgreen:

kawo
27-11-2006, 23:05
W rzeczywistości AF tylko z nazwy jest auto. Żeby poprawnie zadziałał trzeba go odpowiednio użyć. Jeśli to jest dopiero Twój pierwszy aparat fot. to przytoczę radę Jacka
Takie jest moje zdanie. Na "luszczanki" teraz mają ochotę wszyscy, ale przekonanie że zdjęcia od razu będą niesamowite jest złudne. Co do kita to były tutaj wątki że wcale nie jest zły i tak naprawdę da się zrobić niezłe kadry. Potem się ludziska naczytają cyferek, wykresów i obiektyw nagle przestaje pasować.

EDIT: Aha, żeby nie było że się znęcam, to rada: centralny punkt AF i celowanie w kontrastowe motywy :mrgreen:

dzięki. centralny punkt AF stosuje od dawna i celuje w kontrastowe motywy równie długo. Mysłe po prostu, że taki obiektywa kitowy za 150 zł, nadaje się do postawienia na półkę i tyle. od bidy można nim cos zrobić, a czasem wyjdzie nawet i jakies zdjęcie fajne. Jeśli chodzi o te "luszczanki", to ja nie wiem moze dla kolegi to "luszczanka", dla mnie "lustrzanka" i kupiłem ją z całkowitą świadością wszystkich jej wad i zalet. Gdybym chciał miec aparat "co sam wszystko robi" to kupiłbym sobie małpkę, a na to wasze forum w ogóle nie zaglądał, bo i po co. Tyle. a wszystkich super mądrali prosze zeby znaleźli sobie inne forum - przypomianm, że to jest dla poczxątkujących, a po waszych wypowiedziach moralizatorskich, nagabywaniu na czytanie książek itp., wnoszę, że nie jesteście początkującymi, za to lubicie sobie zrobic podśmichujki, z tych "co to nie "umiom" ostrości złapać". Zapraszam na forum prawnicze, zobaczymy kto się będzie smiał ostatni.

Firrdun
28-11-2006, 00:33
Kawo mysle ze nie powinienes sie tak denerwowac. Ludzie dobrze pisza. Mysle, ze nie chodzi nikomu by sie posmiac. A co do zakupu ksiazki to moze faktycznie warto zapoznac sie z tym jak zmienia sie perspektywa i glebia ostrosci w zaleznosci od ogniskowej jakiej uzywasz, bo nawet tak jasna "50" nie osiagniesz takich samych efektow w portrecie jak np obiektywem z ogniskowa 100 mm.

Pinio
28-11-2006, 01:03
To daj mi linka do forum prawniczego. Mam pytanie czy można robić zdjęcia rafinerii. Zobaczymy jakie tam mądre głowy siedzą:) Sorry za OT.

kawo
28-11-2006, 09:36
To daj mi linka do forum prawniczego. Mam pytanie czy można robić zdjęcia rafinerii. Zobaczymy jakie tam mądre głowy siedzą:) Sorry za OT.

nie muszę cie wysyłać do forum praw. Z pewnością mozna foto. rafinerię. chyba., że widnieją na ogrodzeniu wyraźne zakazy. :)

CamelXP
28-11-2006, 10:02
Sorki za OT ale ten link do forum prawniczego to na serio moglbys podrzucic :)

kawo
28-11-2006, 12:24
Sorki za OT ale ten link do forum prawniczego to na serio moglbys podrzucic :)

http://prawo.hoga.pl/forum/ListaF.asp tylko bądź cierpliwy bo to nie są tak nośne tematy jak np. jaki obiektyw kupić do mojej 350d:)

Pinio
28-11-2006, 20:56
nie muszę cie wysyłać do forum praw. Z pewnością mozna foto. rafinerię. chyba., że widnieją na ogrodzeniu wyraźne zakazy. :)

No to już widzę, że nic mądrego się nie dowiem:rolleyes:

kawo
28-11-2006, 21:14

Napisz co mądrego chcesz sie dowiedzieć? czy wolno foto. rafinerię?! Odp. Wolno, chyba ze sa wyraźne zakazy na ogrodzeniu, bramie, murze okalającym itp. Nie wiem, na jkaiejkolwiek rafinerii sa takie zakazy, bo jedyną jaka widziałem i to z pół kilometra to ta w Płocku i w gruncie rzeczy mnie to w ogóle nie interesuje. Zapewniam cię ze w żadnym kodeksie prawa polskiego nie jest napisane wprost, ani pośrednio, ze nie wolno foto. obiektów typu rafinerie, bazy paliwowe i taki innne. Zakaz musi byc wtraźny i jednoznaczny, a za nim zaraz musi iść sankcja.
Ostatnio R. Sikorski zdjął tabliczki z zakazem foto. nawet z obiektów wojkowych, bo satelity juz dawno co chiciały to pofotografowały, wiec mysle, ze jakaś smieszna rafinerie mozna spoko foto. , chyba że sie trafi jakis nadgorliwy "goryl" i dostaniesz po pysiu, a obiektyw wciśnie ci tam gdzie ci słońce nie dochodzi... Mam nadzieje, ze udzileiłem pełnej i wyczerpującej odpowiedzi.

a poza tym zadzowń sobie do rafinerii, którą chcesz foto, i zapytaj czy możesz to pofoto, ich architekturę przemysłową to z pewnością oszczedzisz sobie atrakcji jak w poście wyżej.

Pinio
30-11-2006, 18:01
A co powiesz na to?
Zgodnie z § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 2003 r. (Dz.U.03.116.1090), w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa i obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony obiektami szczególnie ważnymi dla bezpieczeństwa i obronności państwa są:

1. zakłady produkujące, remontujące i magazynujące uzbrojenie i sprzęt wojskowy oraz srodki bojowe, a także zakłady, w których są prowadzone prace badawczo-rozwojowe lub konstruktorskie w zakresie produkcji na potrzeby bezpieczeństwa i obronności państwa;
2. magazyny rezerw państwowych, w tym bazy i składy paliw płynnych, żywności, leków i artykułów sanitarnych;
3. obiekty jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych;
4. obiekty infrastruktury transportu samochodowego, kolejowego, lotniczego, morskiego i wodnego sródlądowego, drogownictwa, kolejnictwa i łączności oraz ośrodki dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej;
5. zapory wodne i inne urządzenia hydrotechniczne;
6. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu;
7. obiekty:
a) Narodowego Banku Polskiego oraz Banku Gospodarstwa Krajowego,
b) Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. oraz Mennicy Państwowej S.A.;
8. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały jądrowe oraz źródła i odpady promieniotwórcze;
9. obiekty telekomunikacyjne przeznaczone do nadawania programów radia publicznego i telewizji publicznej;
10. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw administracji publicznej lub przez niego nadzorowanych;
11. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych;
12. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
13. obiekty Policji, Straży Granicznej i Państwowej Straży Pożarnej;
14. obiekty znajdujące się we właściwości Ministra Sprawiedliwości, Służby Więziennej oraz jednostek organizacyjnych podległych lub nadzorowanych przez Ministra Sprawiedliwości;
15. zakłady mające bezpośredni związek z wydobywaniem kopalin podstawowych;
16. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały stwarzające szczególne zagrożenie wybuchowe lub pożarowe;
17. obiekty, w których prowadzi się działalność, z wykorzystaniem toksycznych związków chemicznych i ich prekursorów, a także środków biologicznych, mikrobiologicznych, mikroorganizmów, toksyn i innych substancji wywołujących choroby u ludzi lub zwierząt;
18. elektrownie i inne obiekty elektroenergetyczne;
19. inne obiekty będące we właściwości organów administracji rządowej, organów jednostek samorządu terytorialnego, formacji, instytucji państwowych oraz przedsiębiorców i innych jednostek organizacyjnych, których zniszczenie lub uszkodzenie może stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi, dziedzictwa narodowego oraz środowiska w znacznych rozmiarach albo spowodować poważne straty materialne, a także zakłócić funkcjonowanie państwa - z zastrzeżeniem § 4.

CYNIG
30-11-2006, 18:11
Ale co z tego wynika??
Gdzie jest tu mowa o zakazie fotografowania??
Jedynie okresla sie pewne zobowiazania w stosunku do gospodarza takiego obiektu (ta samo rozporzadzenie):

§ 5. 1. Szczególna ochrona obiektów polega na jej przygotowaniu i prowadzeniu.
2. Przygotowanie szczególnej ochrony obiektów obejmuje prace koncepcyjne, planistyczne, organizacyjne, logistyczne, techniczne, szkoleniowe i kontrolne mające na celu:
1) opracowanie, uzgadnianie i aktualizowanie planów szczególnej ochrony obiektów;
2) zapewnienie zasobów, w tym ludzkich, finansowych i materiałowych, niezbędnych do prowadzenia szczególnej ochrony obiektów;
3) utworzenie systemu kierowania szczególną ochroną obiektów, zorganizowanie współdziałania oraz określenie sposobu prowadzenia szczególnej ochrony obiektów;
4) osiągnięcie gotowości do prowadzenia szczególnej ochrony obiektów.
3. Prowadzenie szczególnej ochrony obiektów obejmuje w szczególności:
1) bezpośrednią ochronę fizyczną obiektów i ich zabezpieczenie techniczne;
2) inne działania mające na celu ochronę obiektu, które wynikają z jego specyfiki i charakteru zagrożeń dla jego funkcjonowania;
3) przedsięwzięcia realizowane w ramach systemu alarmowania i powiadamiania oraz wymiany informacji o zagrożeniach;
4) działania obronne, obejmujące w szczególności rozbudowę inżynieryjną terenu na podejściach i wewnątrz bronionego obiektu, system ognia broni palnej, powszechną obronę przeciwlotniczą oraz ochronę przed skażeniami.
4. Szczególna ochrona obiektów jest przygotowywana przez organy, instytucje, formacje, przedsiębiorców lub jednostki organizacyjne, w których właściwości znajdują się obiekty.
5. Szczególna ochrona obiektów jest prowadzona przez specjalnie tworzone w tym celu, na podstawie odrębnych przepisów, jednostki zmilitaryzowane.
6. Szczególna ochrona obiektów jest przygotowywana i prowadzona z udziałem Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Państwowej Straży Pożarnej i formacji obrony cywilnej, z zastrzeżeniem § 4 ust. 3 pkt 8, § 7 ust. 2 pkt 5 i ust. 3 pkt 4.

kawo
30-11-2006, 19:17
[QUOTE=Pinio;249657]A co powiesz na to?
Zgodnie z § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 2003 r. (Dz.U.03.116.1090), w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa i obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony obiektami szczególnie ważnymi dla bezpieczeństwa i obronności państwa są:

1. zakłady produkujące, remontujące i magazynujące uzbrojenie i sprzęt ............
itp.

nic na to nie powiem, bo w tym rozp. nic nie ma o zakazie foto. Okresla ono jedynie te, obiekty, które szczgólne znaczenie dla bezpiecz. państwa. Jak juz pisałem wyżej, ostatnio nawet Mon zrezygnował z tabliczek o zakazie fot, bo to nie ma sensu w dzisiejszych czasach, gdy kamere sobie mozna w rekawie schować i wszystko nagrac jak sie chce i do woli.

Pinio
01-12-2006, 12:44
Hmmm to fakt. Dziekuję za zwrócenie uwagi, że faktycznie nie ma wzmianki o zakazie fotografowania. Oparłem się tylko o to,że rzecznik prasowy poinformował mnie, że powodem zakazu robienia zdjęć jest strategiczność obiekty:) Ale czy zakazu foto. nie można podciągnąć pod 2) inne działania mające na celu ochronę obiektu, które wynikają z jego specyfiki i charakteru zagrożeń dla jego funkcjonowania;
3) przedsięwzięcia realizowane w ramach systemu alarmowania i powiadamiania oraz wymiany informacji o zagrożeniach;

ErnestPierwszy
01-12-2006, 13:14
Chciałem niedawno zrobić fotę na Dworcu Wileńskim w Wawie i Straż Koleji pogoniła mnie. Wyleciał taki w moro i od razu zakazał jak tylko sprzęt wyjąłem... i nie było dyskusji.

:(

Jac
01-12-2006, 13:27
tereny koleji to tzw tereny zamkniete nie podlegaja gmina czy miastom - podlegaja bezposrednio ministrowi - wiec to co mozna na ich terenie decyduje minister - jesli ci nie pozwolili to nie bardzo mozesz sie z nimi klocic - napisz do ministra napewno ci odpisze ;-)

kawo
01-12-2006, 13:29
Hmmm to fakt. Dziekuję za zwrócenie uwagi, że faktycznie nie ma wzmianki o zakazie fotografowania. Oparłem się tylko o to,że rzecznik prasowy poinformował mnie, że powodem zakazu robienia zdjęć jest strategiczność obiekty:) Ale czy zakazu foto. nie można podciągnąć pod 2) inne działania mające na celu ochronę obiektu, które wynikają z jego specyfiki i charakteru zagrożeń dla jego funkcjonowania;

Wiesz, gdyby poszło "na noże" to moznaby ich wyśmiać z tymi "sprawami strategicznymi" jeśli nie maja one oparcia w obowiązującym prawie. Poniekąd rozumiem ich, ze działaja dmuchając na zimne, teraz jest szał alquaidy i nkt nie chce **** podłożyć. Śmieszne to jest tym badziej, że prawdziwy terorysta zrobi sobie tyle zdjec ile mu bedzie potrzeba i pozostanie niezauważony, a fotoamator, który rozstawi oficjalnie statyw na ulicy i zacznie sobie ustawiać ekspozycje i chce sie pobawić dostanie w najlepszym razie opieprz i tyle.

kawo
01-12-2006, 13:37
Chciałem niedawno zrobić fotę na Dworcu Wileńskim w Wawie i Straż Koleji pogoniła mnie. Wyleciał taki w moro i od razu zakazał jak tylko sprzęt wyjąłem... i nie było dyskusji.

:(

jest to tym bardziej śmieszne, w kontekście mojej niedawnej wizyty na lotnisku wojskowym w Łasku z okazji święta lotnictwa (zresztą co troku tam jeżdże). Tyle co było ludzi z aparatami w reku to szok, prawie każdy cos nosił. Wsztsko mozna było fot, jak leci w przenosni i dosłownie. migi 29, tornado iskry, budynki, pasy startowe, nikt nic nie m owił i nieczego nie zabraniał, a musze wam powedziec, ze lotnisko w Łasku jest jednym z 2 w Polsce (po Krzesinach) na razie przygotowanych na przyjęcie F16 i tutaj bedzie ich 12 sztuk stacjonowało... reszte a propos dworca wileńskiego pozostawiam bez komentarza:)