PDA

Zobacz pełną wersję : PRO 1 jaka srednica gwintu na obiektywie?

kajko5
27-12-2004, 23:52
Prosze Kolegow o podanie srednicy gwintu do filtrow na obiektywie canona pro1 ?

easyrider
28-12-2004, 01:15
To Ty najpierw kupujesz filtry, a potem do kompletu aparat :?:

Według tego źródła (http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/page4.asp) z firmowym adapterem jest to 58mm.

Vitez
28-12-2004, 17:49
Prosze Kolegow o podanie srednicy gwintu do filtrow na obiektywie canona pro1 ?

Zalezy od tego jaki adapter kupisz. Tak jak easyrider podal - firmowy adapter ma 58mm, ale sa tez produkty innych producentow i moga miec inna srednice.
Poszukaj po sklepach internetowych/serwisach aukcyjnych (google, allegro, ebay sie klaniaja) hasel: adapter Pro1, tulejka Pro1 .
Albo sprzedaj Pro1 i kup uzywanego 300D/D60 ;) .

Easyrider - po czym wnosisz ze kolega juz kupil filtry?

kajko5
28-12-2004, 20:37
mam juz filtry UV i polara 55mm przy lustrzance analogowej Minolty i moglbym je wykorzystac .

easyrider
28-12-2004, 21:26
Poszukaj po sklepach internetowych/serwisach aukcyjnych (google, allegro, ebay sie klaniaja) hasel: adapter Pro1, tulejka Pro1 .

No ale po co szukać jakichś badziewiastych zamienków - przecież firmowy adapter jest w komplecie z aparatem...

A swoją drogą nie rozumiem tych narzekań na obiektyw w Pro1 - oglądałem ostatnio sporo zdjęć w necie i takiej ostrości to żadne hybrydy nie mają... a nawet lustrzanki w większości przypadków wymiękają :P
Tylko te szumy... brrr :?

Vitez
29-12-2004, 16:00
No ale po co szukać jakichś badziewiastych zamienków - przecież firmowy adapter jest w komplecie z aparatem...

A tego to nie wiedzialem :roll: :oops:

A swoją drogą nie rozumiem tych narzekań na obiektyw w Pro1 - oglądałem ostatnio sporo zdjęć w necie i takiej ostrości to żadne hybrydy nie mają... a nawet lustrzanki w większości przypadków wymiękają :P

A jestes pewien ze ogladales zdjecia bez obrobki ?
Ja widzialem bez obrobki... masakra :? , tylko Sony F828 gorszy.

DoMiNiQuE
29-12-2004, 16:41

faktycznie szuuumioza nie do przyjecia i w dodatku za ta cene :roll:
http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/page15.asp

netghost
10-01-2005, 17:41
Odnosnie tematu, 58 mm :)

comp
14-10-2007, 23:16
A tego to nie wiedzialem :roll: :oops:

A jestes pewien ze ogladales zdjecia bez obrobki ?
Ja widzialem bez obrobki... masakra :? , tylko Sony F828 gorszy.

bo widzisz Vitez - matryca ta sama co w F828 - też Canon w tym aparacie się niepotrzebnie zbratał z Sony i wziął od niego matryce. Co do samego aparatu - mam go i powiem Ci, że ostrość jest nawet niezła. W końcu trochę zdjęć przez 2 lata na nim zrobiłem (ale ISO zwykle było ustawione na 50 :).
Fakt - szumy są przy ISO 400 jak na lustrzance przy 1600 lub 3200 !!!
Ale ratuje trochę jasny obiektyw, choć zniekształcenia w narożnikach nie sugerują "L" :(
Wydaje mi się, że zdjęcia z Pro1 jako JPG bez obróbki są trochę bardziej ostre niż te, które teraz robię na 30D z obiektywem 17-85 is.

Chyba będę musiał wysłać do serwisu ten komplet, aby mi skalibrowali.
Jutro odbieram pierwszą prawdziwą "L" (100-400 is L) :)
Jestem ciekaw, jak się spisze. Na pewno SUPER !!!

Vitez
15-10-2007, 00:58
Nadal nie widze powodu w odgrzebywaniu watku sprzed prawie 3 lat :roll: .

comp
15-10-2007, 09:23
Fakt :)