Zobacz pełną wersję : Canon 350D - parametry obrazu - optymalne ustawienia.
Fakungio
26-11-2006, 21:20
Witam.
Chodzi mi o optymalne ustawienie Parameters dla obiektywu Kitowego.
Czy fabrycznie ustawiony "parametr 1" jest faktycznie najodpowiedniejszy??
Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że ktoś może powiedzieć wszystko na zero, ale ja uważam, że podniesienie kontrastu ma pozytywny wpływ na jakość fotek.
Czy macie na ten temat jakieś spostrzeżenia???
Może któreś z Was ustawiało różne konfiguracje - kontrastu, ostrości, nasycenia i kolorystyki..
Pozdrawiam.
Optymalne ustawienie to RAW. Wtedy to wszystkie ustawienia o których piszesz nie mają żadnego znaczenia...
A Parameters ustaw takie jak się Tobie podobają bo to jest generalnie istotne kryterium...
dokladnie, podstawowe pytanie to czy raw czy jpg? jesli raw to nie ma znaczenia co ustwisz
jesli jpg to chmmm na zero wydaje sie najodpowiednisze i pozniej juz w kompie odpowiednio modyfikowac napewno bedzie to lepsze niz zlecenie tego puszce
Fakungio
26-11-2006, 21:44
Robię w JPG - wszystko.
Robię w JPG - wszystko.
Jak spróbujesz robić w RAW-ie i poznasz jego możliwości to już nigdy nie będziesz robił w JPG. Miałem to samo.
Fakungio
26-11-2006, 22:50
Tak...Wszystko się zgadza..
Tylko Wasza pomoc wygląda w ten sposób:
Ja się pytam " Jak optymalnie zmieniać przełożenia w Skodzie Fabii 1.9TDI?"
A wy odpowiadacie "Przesiądź się do Porsche wtedy zobaczysz różnicę"
Czyż nie???
Czyż nie???
Wiesz, zastanow sie i wypunktuj sobie po co kupiles lustro.
Jezeli brak tam punktu: - "mozliwosc zapisu w RAW" to jest tak jak miec Porsche a jezdzic tylko na 2 biegach...
Koledzy Ci napisali ze szkoda katowac skompresowane zdjecie (*.jpg) softem puszki Canona bo lepiej robic to na kompie.
Naprawde nie widze sensu robienia w jpg, no chyba ze np musisz cyknac cos na zasadzie dokumentacji i zgrywasz nie na swojego kompa gdzie nie ma zadnego softu czytajacego RAW.
Zreszta nie ma czegos takiego jak "optymalne parametry", w sztuce nie ma sztywnych granic... robisz tak jeak chcesz zeby wygladalo... ot co :rolleyes:
Czyż nie???
Nie. Odpisałem Ci żebyś ustawił sobie tak jak Ci się podoba (czyli tak żeby zdjęcia przy tych ustawieniach Ci się podobały), bo po to te ustawienia są. Pisanie o ustawieniach optymalnych pod kita świadczy niestety o zupełnym niezrozumieniu tematu...
Proponuję kompromis:
Proszę, dopowiedzcie koledze Fakungio szanowni przedmówcy, co najczęściej robicie z kontrastem podczas poprawiania RAW, to może będzie to jakaś pośrednia odpowiedź na jego a teraz i moje pytanie???
Jeśli o mnie chodzi to najczęsicej kontrasu nie ruszam albo go zmniejszam. (Mówię tu oczywiście o korektach, po których uzyskuję poprawnie naświetlone zdjęcie a nie o artystycznych modyfikacjach.) Ciągle mam w podświadomości ograniczenie rozpiętości tonalnej jaką jest w stanie zarejestrować matryca, stąd wolę nie pogarszać dodatkowo sprawy...
Fakungio
27-11-2006, 00:13
Jeśli o mnie chodzi to najczęsicej kontrasu nie ruszam albo go zmniejszam. (Mówię tu oczywiście o korektach, po których uzyskuję poprawnie naświetlone zdjęcie a nie o artystycznych modyfikacjach.) Ciągle mam w podświadomości ograniczenie rozpiętości tonalnej jaką jest w stanie zarejestrować matryca, stąd wolę nie pogarszać dodatkowo sprawy...
To jest cenna podpowiedź.
Ale oczywiście dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Co do RAWu to oczywiście zdaję sobie sprawę z jego Plusów, ale podobno algorytmy kompresji JPG w Canonie 350D są bardzo dopracowane (żródło Fotopolis).
W PS2 można JPG doskonale obrabiać stosując chociażby warstwy korekcyjne.
Levele, czy zabawa krzywymi dają takie same doskonałe rezultaty.
Pozdrawiam.
W PS2 można JPG doskonale obrabiać stosując chociażby warstwy korekcyjne.
Levele, czy zabawa krzywymi dają takie same doskonałe rezultaty.
To ciekawe czemu fotografowie zarabiajacy zdjeciami na chleb robia w RAWach...skoro jpgi sa takie swietne. :roll:
Ja naprawde nie rozumiem, pytasz jak uzyskac lepsze efekty. Dostales odpowiedz, a Ty dalej udowadniasz wyzszosc jpgow... to po co bylo pytac?
Jeszce jedno najlepsze rezultaty osiagniesz pracujac na "surowych" danyc z matrycy czyli RAWach, a jezeli podobaja Ci sie foty obciosane przez puszka i te "algorytmy" kompresji do jpga w 350 Ci odpowiadaja to znow nie widze sensu w Twoim pytaniu...:-|
Fakungio
27-11-2006, 01:46
Jejku.
Strasznie drażliwy jesteś SimOn!.
Mnie tylko chodziło o Wasze doświadczenia z ustawieniami.
Być może ktoś z was ma jakieś spostrzeżenia i tyle.
pozdrawiam
PS. A co do profesjonalistów.
Ci co zarabiają na zdjęciach studyjnych (najlepsi) mają taki sprzęt jak Haselblad czy Mamiya.
Warte fortunę. Nie są to aparaty reporterskie nawet te z najwyższej półki jak DII Mark.
Maja mnóstwo czasu na obróbkę pojedynczego zdjęcia...
Ja mówię o fotografii amatorskiej...na wczasach.
Po co ja się tłumaczę..
AAA i jeszcze jedno..a skąd wiadomo, że Canon nie wprowadza na samym przetworniku korekcji nawet na RAWach?
Mnie tylko chodziło o Wasze doświadczenia z ustawieniami.
Być może ktoś z was ma jakieś spostrzeżenia i tyle.
A nie mogles po prostu wpisac "parametry" w wyszukiwarce, zaznaczyc szukanie tylko w tytulach?
I masz zaspokojona ciekawosc:
http://canon-board.info/showthread.php?t=285
http://canon-board.info/showthread.php?t=3479
http://canon-board.info/showthread.php?t=1032
http://canon-board.info/showthread.php?t=6210
Kontynuowac dyskusje prosze w topiku 6210.