PDA

Zobacz pełną wersję : TC z AF do manualnych szkieł

adam_k
26-11-2006, 21:16
Mam pytanko czy spotkał się ktoś z odpowiednikiem dla canona
takiego wynalazku nikona (TC-16A) jest to telekonwerer do puszek z AF który pozwala podpinać szkła MF i robi z nich AF:roll: nawet z M42 mozna zrobić AF

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/teleconverter/tc16a/index.htm

Może Canon też coś takiego kiedyś zrobił albo firmy niezależne?

Mutt
26-11-2006, 21:40
jak z manualnych może robić af, jeśli nie mają w środku silnika? :D

adam_k
26-11-2006, 21:58
mozna w pewnym zakresie (przesuwają się soczewki w TC)
nie ma wtedy pełnego zakresu ostrzenia, trzeba ustawić przyblizoną odległość a dokładnie doostrzy TC :-)
Pentax też zrobił coś takiego (SMC Pentax-F 1.7X AF)
działa podobnie jak ten nikona więc moze canon też ma taki

adam_k
28-11-2006, 18:27
Nikt nic na ten temat nie słyszał???
Nikon coś takiego ma Pentax też może jest też coś takiego do Canona (orginał) albo jakaś tokina czy coś innego :-)

adamek
28-11-2006, 19:07
zapwne nie ma z tego powodu, że do systemu eos z tego co mi wiadomo - prawie wszystkie szkła mają af (poza ts-e, tym makro)

tomalxx
28-11-2006, 19:20
Nikt nic na ten temat nie słyszał???
Nikon coś takiego ma Pentax też może jest też coś takiego do Canona (orginał) albo jakaś tokina czy coś innego :-)

Obawiam się, że w przypadku Canona to raczej niemożliwe.

Nikony mają silniczki w body (z wyjątkiem D40), Pentaxy - nie wiem (może też?).
Canon ma zupełnie inną konstrukcję bagnetu (całkowicie elektroniczny) niż Nikon i (chyba) Pentax. Oprócz tego mocowanie bagnetu EF jest całkowicie niekompatybilne z poprzednim mocowaniem Canona, FD. Bagnet Nikona jest za to kompatybilny z poprzdnimi (chyba jest mechaniczno-elektroniczny) i stąd pewnie możliwość zrobienia czegoś takiego.