Zobacz pełną wersję : Jaki przelicznik przy M42 ?
Witajcie.
Przy okazji witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post na C-B.
Przed chwilą stałem się posiadaczem przejściówki EOS/M42 i zacząłem się już rozglądać za jakimś fajnym szkłem. O ile w EF ogniskową mnoży się (bodajże) x 1.6 to czy w przypadku M42 jest tak samo?
Michu (Pentax)
26-11-2006, 17:36
Vitaj.
Przelicznik zależy od wielkości matrycy, nie od szkła, tak więc będziesz miał dokładnie taki sam crop.
jezeli masz aparat z cropem 1,6 to po podpieciu obiektywu M42 przez przejsciowke masz to samo czyli krop 1,6
Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)
Niestety, mam cropa 1.6 ale myślałem, że przy M42 będzie jeszcze większy...uff.. :)
Trochę jeszcze nie mogę sobie wyobrazić współpracy body ze szkłem, nie mającego praktycznie żadnego kontaktu z obiektywem... zwłaszcza, że jest to przejściówka bez potwierdzania ostrości. W tym momencie body wogóle "myśli" że nie ma podpiętego żadnego szkła... To jak wtedy robić zdjęcia? Na M, czy Tv ?
nie ma problemu, ustawiasz Av albo M i naprzod, tyle ze pomiar swiatla jest dokonywany na roboczej przyslonie.
Peri Noid
26-11-2006, 18:03
Na Av, wtedy będziesz miał automatykę czasu. Albo na M.
No to się dowiedziałem :)
Do tej pory żyłem w przekonaniu że to nie wielkość matrycy decyduje o wielkości cropa a odległość "końca" obiektywu od matrycy :oops:
Shark-uk
26-11-2006, 20:30
A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
Pozdrawiam
Kolekcjoner
26-11-2006, 23:34
A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
Pozdrawiam
Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" :).
mattnick
26-11-2006, 23:39
Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" :).
nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak :)
Blindseeker
26-11-2006, 23:41
Trochę prób, kilkaset fotek i można dojść do wprawy w używaniu obiektywów M42. Sam na początku też miałem obawy, że będę ustawiał ostrość w nieskończoność. A tak na prawdę wychodzi niewiele wolniej niż kit :-)
mor_feusz
27-11-2006, 15:50
Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre
nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak :)
U mnie z "korekcją oka" jest ok, ale za to potrzebna korekcja ekspozycji, bo ciutkę prześwietla. :-)
KuchateK
27-11-2006, 19:29
Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre
Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
mor_feusz
27-11-2006, 20:15
Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
Tylko jezeli bedziesz patrzyl przez wizjer i "na oko" bedzie OK a masz przestawione koleczko to niestety.
Nie obrazu na matówce, tylko widzianego obrazu z matówki.
Na matówce jest ostro, Ty widzisz nieostro.
Znaczek pocztowy na kopercie jest ostry, zakładasz okulary taty - i staje się nieostry.
Tylko jezeli bedziesz patrzyl przez wizjer i "na oko" bedzie OK a masz przestawione koleczko to niestety.
Jak masz przestawione kółeczko, to stety, stety, po prostu nie ustawisz całkiem ostro, bo korekcja na to nie pozwoli, ale najostrzej jak się da - będzie ostro.
Korekcja dioptrii to jest _tylko_i_wyłącznie_ korekcja w okularze, nie ma wpływu na tor optyczny obiektyw - film ani obiektyw - lustro - matówka.
Shark-uk
27-11-2006, 22:19
więc mam dobrze nakręcone w wizjerze :D
a co do korekcji eksplozji to zawsze mam na -1EV i jest ok bo bez korekcji racja że za jasno.
KuchateK
28-11-2006, 16:29
Nie obrazu na matówce, tylko widzianego obrazu z matówki.
Na matówce jest ostro, Ty widzisz nieostro.
Znaczek pocztowy na kopercie jest ostry, zakładasz okulary taty - i staje się nieostry.
Czepiasz sie ;)
Ale to dobre porownanie dla niektorych :D