Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ładowarka akumulatorów NIMH

Strony : [1] 2

Tomasz1972
25-11-2006, 19:51
Zauważyłem dziwne zjawisko przy ładowaniu akumulatorków AA NIMH . Dziwnie zaczeły się grzać przy ładowaniu , prądu starcza na krócej niż kiedyś . Na pewno swoich 1000 cykli nie mają więc z aku powinno być wszystko ok , tymbardziej że problem dotyczy róznych pojemności i rożnych producentów AKU . Akumulatorki dosc często doładowuję ( nie zawsze wykorzystam całą energię , a znów potrzebuje w pełni naładowanych ) , jednak aku NIMH nie powinny mieć efektu pamięciowego . Jedynie ładowarka cały czas ta sama więc myślę że to ona stanowi problem .
Jaką ładowarkę , najlepiej z możliwością rozładowywania polecacie ?

Rpoto
25-11-2006, 20:18
Zauważyłem dziwne zjawisko przy ładowaniu akumulatorków AA NIMH . Dziwnie zaczeły się grzać przy ładowaniu , prądu starcza na krócej niż kiedyś . Na pewno swoich 1000 cykli nie mają więc z aku powinno być wszystko ok , tymbardziej że problem dotyczy róznych pojemności i rożnych producentów AKU . Akumulatorki dosc często doładowuję ( nie zawsze wykorzystam całą energię , a znów potrzebuje w pełni naładowanych ) , jednak aku NIMH nie powinny mieć efektu pamięciowego . Jedynie ładowarka cały czas ta sama więc myślę że to ona stanowi problem .
Jaką ładowarkę , najlepiej z możliwością rozładowywania polecacie ?
Teoretycznie tak, nie mają pamięci.
Jeśli się nie mylę to powinny być rozładowane do min, przed dłuższym nieużywaniem.
Może im pomóc odświeżanie.
Polecam IC8800, ale ważne, aby frimware był jak najnowszy. Po uruchomieniu zasilania wyświetla się jego numer. Ja mam 29, ale ponoć jest już 32 albo 33.
Pozwala choć trochę kontrolować pojemność aku i prąd ładowania, który im mniejszy tym lepiej.

Tu wiecej informacji o aku.
Baterie R3 AAA i R6 AA (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103.html)

Tomasz1972
25-11-2006, 20:43
Teoretycznie tak, nie mają pamięci.
Jeśli się nie mylę to powinny być rozładowane do min, przed dłuższym nieużywaniem.
Może im pomóc odświeżanie.
Polecam IC8800, ale ważne, aby frimware był jak najnowszy. Po uruchomieniu zasilania wyświetla się jego numer. Ja mam 29, ale ponoć jest już 32 albo 33.
Pozwala choć trochę kontrolować pojemność aku i prąd ładowania, który im mniejszy tym lepiej.

Tu wiecej informacji o aku.
Baterie R3 AAA i R6 AA (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103.html)

A co sądzisz o BC 700 ? (http://allegro.pl/item144688599_ladowarka_bc_700_lcd_rozladowanie_po jemnosc.html)

Rpoto
25-11-2006, 22:07
Ja kupowałem tu (http://ssl.allegro.pl/item143734633_ladowarka_z_pomiarem_pojemnisci_ic_8 800_lcd.html)
Wygląda na to samo tyle, że okrojone z możliwości.

Ja osobiście mam jeszcze Cameliona szybką(30min.) na 12-24V i 230V.
Ta jest mobilna. Na allegro jest już 15min.

Raczej mocniejszej (obie mają max 3000mA aku).
Jak nie mam czasu na ładowanie to dużym prądem.

IC8800, kupiłem, bo zaczęło mnie ciekawić co to znaczy mała cena duża pojemność rzędu 3500mA.

Plecam ze swojej strony IC8800, ale jak najnowsze firmware.
Prąd ładowania od 200 - 1800mA.

Tomasz1972
27-11-2006, 17:30
Zapytałem sprzedawcę z allegro (http://allegro.pl/my_page.php?uid=3455457 ) jakie są różnice pomiędzy IC 8800 i BC 700 . Oto odpowiedź :

W przeciwienstwie do IC 8800 ladowarka BC 700 ma mniejsze prady ladowania/rozladowania oraz zestaw zawiera tylko
ladowarke i zasilacz. Obsluga jest identyczna, a instrukcja rozni sie tylko szczegolami zwiazanymi z mniejszymi pradami.

Ladowarka BC 700 w porownaniu IC 8800 posiada nowsze oprogramowanie w wersji 36 i plytke z elektronika w wersji 09. Ladowarki IC 8800 na razie sa dostepne w wersji programu 29 oraz plytki 05. Trudno powiedziec jakie zmiany zostaly wprowadzone w oprogramowaniu. Roznica kilku wersji na pewno zawiero sporo istotnych zmian. Jakich niestety nie potrafie powiedziec.
Wprowadzone zmiany w elektronice sa dosc wazne. To co zauwazylem to zostaly dodane kondensatory na tranzystorach sterujacych. Ich brak powodowal w niektorych egzemplarzach IC 8800 problemy z resetowaniem sie poszczegolnych
kanalow ladowarki. Druga istotna zmiana to poprawa styku termistorow. Zastosowane zostaly dodatkowe elementy dociskajace, ktore gwarantuja dobry kontakt.

Tak wiec jesli prady ladowania nie sa bardzo istotne to na dzien dzisiejszy zdecydowanie polecam jednak ladowarke BC 700.
Pisze "na dzien dzisiejszy", bo w tym tygodniu spodziewam sie nowej dostawy ladowarek IC 8800, ktore prawdopodobnie beda juz w nowszej wersji. Niestety przed ich otrzymaniem nie potrafie powiedziec, czy beda to takie same modyfikacje jak w BC 700 czy niestety mniejsze.
W kazdym razie BC 700 moge polecic i zachecam do zakupu, a z ewentualnym zakupem IC 8800 radzilbym sie wstrzymac do chwili otrzymania przeze mnie nowej wersji. Dodam od siebie, ze prady ladowania w BC 700 sa zupelnie wystarczajace, jesli chce sie zachowac dobra kondycje ogniw przez dluzszy czas. Niestety wiekszosc ogniw Ni-MH po prostu sie nie nadaje do szybkiego ladowania.

Zamówiłem BC 700 :)

2marekm
12-03-2007, 12:33
Tomasz1972

Jak sprawuje się ładowarka BC 700 ?.
Zamierzam taką kupić.
Będę wdzięczny za uwagi.

Pozdrawiam.

qwerty1237
12-03-2007, 13:28
Mam BC700 i polecam. Moze nie jest demonem predkosci ladowania, ale jest bardzo funkcjonalnym urzadzeniem. Bardzo przydatna funkcja jest pokazywanie realnej pojemnosci akumulatorow (testowanie). I tak mozna szybko zweryfikowac czy akumulator ktory na nalepce ma 3400 mAh w rzeczywistosci to 1500 mAh. Druga fajna funkcja jest odswierzanie/formowanie ogniw. Wkladasz nowe lub dlugo nieuzywane ogniwa do ladowarki, nastawiasz odpowiedni program i ladowarka sama je uformuje/odswierzy do maksymalnej pojemnosci. Ponadto info masz na LCD i wiesz co w danym momencie z danym akumulatorem sie dzieje. No i kontrola temperatury oczywiscie zapobiegajaca przegrzaniu ogniw odczas szybkiego ladowania. Polecam zakup.

2marekm
12-03-2007, 14:11
Dzięki qwerty1237.
Na dzień dzisiejszy i za rozsądną cenę / 135 zł./ chyba nie ma nic lepszego. Decyzja zapadła...kupuję.
Pozdrawiam.

Tomasz1972
12-03-2007, 14:16
Tomasz1972

Jak sprawuje się ładowarka BC 700 ?.
Zamierzam taką kupić.
Będę wdzięczny za uwagi.

Pozdrawiam.

Rewelka :) mam dwie sztuki w ciagłej eksploatacji i działają bezproblemowo :)
Dzięki ładowarce dowiedziałem się że połowę aku które mam należy wyrzucić .

2marekm
12-03-2007, 14:41
Tomasz1972

Uwielbiam takie opinie, na temat przedmiotu, który zamierzam kupić :p
Dzięki.

2marekm
23-03-2007, 13:06
Kupiłem zachwalaną BC700. W stosunku do poprzedniej Panasonika rewelacja.Najgorsze jak się okazuje to akumulatorki GP.Pojemności 2500 mAh...rzeczywiste w granicach 1500 do 1800 mAh.
Mam komplet starych Ansmanów/czy jakoś tak/ i te faktycznie są bardzo dobre. 2200 mAh i rzeczywiście tak mają.
Jakiej firmy polecacie akumulatorki ?. Poproszę o jakieś cenne uwagi.
Pozdrawiam.

Nawrot
23-03-2007, 15:30
Jak do tej pory ze wszystkich przeze mnie używanych są energizer 2500 :) Jeżeli miałbym kupić kolejny komplet kupiłbym te same

Nortberg
26-04-2007, 22:23
Jak do tej pory ze wszystkich przeze mnie używanych są energizer 2500 :) Jeżeli miałbym kupić kolejny komplet kupiłbym te same

Ja mialem 12 takich akumulatorkow i w sumie po roku czasu 4 juz wyrzucilem a kolejne 4 nie nadaja sie za bardzo do uzytku. I teraz nie wiem czy to wina samych akumulatorkow czy ladowarki.
Kupilem dzisiaj BC-900 i bede je meczyl. Zobaczymy jakie beda wyniki

Metus
03-05-2007, 10:03
Ja mialem 12 takich akumulatorkow i w sumie po roku czasu 4 juz wyrzucilem a kolejne 4 nie nadaja sie za bardzo do uzytku. I teraz nie wiem czy to wina samych akumulatorkow czy ladowarki.
Kupilem dzisiaj BC-900 i bede je meczyl. Zobaczymy jakie beda wyniki

moje Energizery można w buty wsadzić. kupiłem 3 komplety i każdy z nich nie nadaje się do niczego. Wystarczają na ok 10 błyśnięć lampy 580 EX,

Mam też stare Panasoniki z przed 2 lat.. i trzymają naprawdę nieźle.. kupiłem teraz "paluchy" firmy duracell 2650mAh. ciekawe jak się sprawdzą..

ps Jak długo ładuje komplet (4szt) ta BC-900??

heniek
03-05-2007, 10:07
moje Energizery można w buty wsadzić. kupiłem 3 komplety i każdy z nich nie nadaje się do niczego. Wystarczają na ok 10 błyśnięć lampy 580 EX,

Mam też stare Panasoniki z przed 2 lat.. i trzymają naprawdę nieźle.. kupiłem teraz "paluchy" firmy duracell 2650mAh. ciekawe jak się sprawdzą..

ps Jak długo ładuje komplet (4szt) ta BC-900??
nie strasz mnie, właśnie zakupiłem Energizer 2650, wg testow w FotoVideo to jedne z lepszych..

Metus
03-05-2007, 10:10
w takim razie albo miałem pecha albo kiepską ładowarkę.. nie mniej jednak.. w zasadzie od początku były bardzo kiepskie..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bym zapomiał.. mają jeszcze jedną "przypadłość" po całkowitym naładowaniu gdy minie ok 5 dni (baterie leżące ba biurku) i włożeniu do lampy.. lampa nawet się nie włącza... o błysku już nawet nie wspomnę.. bo nie włączona lampa nie błyska :D

Krzychu
03-05-2007, 10:13
w takim razie albo miałem pecha albo kiepską ładowarkę.. nie mniej jednak.. w zasadzie od początku były bardzo kiepskie..

To samo miałem z Energizerami - po jakimś roku sporadycznego używania ich pojemność spadła dramatycznie i w zasadzie nadają się tylko na śmietnik...

orte
04-05-2007, 00:41
nie strasz mnie, właśnie zakupiłem Energizer 2650, wg testow w FotoVideo to jedne z lepszych..
Wczoraj czytałem ten test, w niektórych przypadkach to normalnie :shock:

Apropo BC-900 i BC-700 to różnią się chyba tylko dodatkami z tego co widzę.
Ktoś się dowiadywał może coś więcej na ten temat ?

borkomar
04-05-2007, 02:50
Wczoraj czytałem ten test, w niektórych przypadkach to normalnie :shock:

Apropo BC-900 i BC-700 to różnią się chyba tylko dodatkami z tego co widzę.
Ktoś się dowiadywał może coś więcej na ten temat ?
Chętnie też dowiem się czym różnią sie w/w ładowarki.
Jestem obecnie w trakcie kupna:wink: .
czy ktos wie czy czasem nie piszczą po naładowaniu każdego z akumulatorków:?:
Kiedyś taką miałem - to musiałem ja wynosić w nocy do drugiego pomieszczenia, bo mi spać nie dawała :mrgreen:

Metus
04-05-2007, 18:31
Kiedyś taką miałem - to musiałem ja wynosić w nocy do drugiego pomieszczenia, bo mi spać nie dawała :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: a zegarki z pokoju na noc też wynosisz :?: :twisted:

mnie bardziej interesuje czas ładowania. Potrzebuję ładowarkę 1 max 1,5h i to do końca następnego tygodnia.. zaproponujecie coś?

może ktoś ma taką? http://www.allegro.pl/item169508732_nowa_1h_ladowarka_gp_v600d_z_lcd_4_x _r6_2700.html albo cos wie o niej? GP V600D Z LCD

borkomar
04-05-2007, 22:17
:lol: :lol: :lol: a zegarki z pokoju na noc też wynosisz :?: :twisted:

Nie bo mam elektroniczne - aprops ładowarki piszczała głośniej od mojego budzika po naładowaniu kazdego z aku.

drzery
09-05-2007, 12:25
Kilka kwestii technicznych: rozladowanie akumulatorka przed dluzszym przechowywaniem to jego zaglada! :twisted: Przed skladowaniem akumulatory trzeba ZAWSZE naladowac. NiMH po 3 miesiacach przechowywania (nieobciazone!) sa juz praktycznie "puste". Co do efektu pamieciowego w NiMH nieprawda jest, ze nie istnieje, jest po prostu znacznie mniejszy (gora 20%). Natomiast ladowanie duzym pradem zawsze oznacza pogorszenie parametrow akumulatora (nie wspominajac, ze nie jest wtedy naladowanie 100% pojemnosci. Szczegolnie wrazliwe na ladowanie duzym pradem sa akumulatory o relatywnie (w stosunku do normy) duzych pojemnosciach. Im wieksza pojemnosc, tym gorzej (np akumulator AA 1,5Ah dobrze zniesie prad 2C, ale 2,5Ah zostanie najprawdopodobniej ubity najpozniej po kilkunastu cyklach). Akumulatory NiCD znacznie lepiej znosza przeciazenia i potezne ladowania, ale gdzie je jeszcze mozna kupic... tego nie wiem. Jednak zawsze duza pojemnosc oznacza delikatnosc i odradzalbym ladowanie 15min. Pozdrawiam. JB

Metus
09-05-2007, 18:31
dzięki za sugestie. pewnie coś w tym jest..

Premislaus
09-05-2007, 20:15
A czym się różni BC-700 od BC-900 ? No oczywiście, poza ceną:D

Arjast
09-05-2007, 20:38

Mam BC - 700 a instrukcję od BC-900. W instrukcji w elementach zestawu są międzyinnymi takie pozycje jak:
- adaptory o rozmiarze C/R14 (4szt) oraz D/R20 (4szt)
- pokrowiec
- 4 szt. ogniw AA NiMH 2300mAh
U mnie tego nie było więc pewnie to ta różnica :D

Metus
09-05-2007, 20:53
ponoć czas ładowania jest krótszy w BC -900. a ja zamówiłem GP V600D Z LCD. jutro bedę już ją miał. zobaczymy co potrafi..

1czarek1
09-05-2007, 22:23

Prądem ładowania i rozładowania BC 700 ładowanie do 700mA a rozładowywanie do 350 mA BC 900 ładowanie do 1000mA ( jeśli tylko dwa aku to do 1800mA z tego co pamiętam) rozładowywanie 500 mA .mam BC 700 i mam zamiar dokupić BC 900.

qwerty1327
10-05-2007, 20:35
posiadam ładowarkę GP V600D. Jestem z niej baaardzo zadowolony. Jest dość szybka ale.. chwyt reklamowy jak zawsze.. na opakowaniu napisane "1h" a okazuje się, że 1h a tak naprawdę to 75min to dla dwóch baterii. Dla 4 szt czas dwukrotnie dłuższy. Ogólnie jakość wykonania jest super. Cztery oddzielne kanały ładowania, sygnalizuje baterie uszkodzone, pokazuje stan naładowania... Nie żałuję wydanych pieniędzy... Polecam ją..

mor_feusz
09-06-2007, 23:28
ciekawosta jesli chodzi o akumulatroki http://www.usbcell.com/

michal.s
10-06-2007, 00:59
Skoro watek się już odświeżył, to i ja szczerze polecam ładowarkę BC 700, wyświetlacz daje duża kontrolę na tym co się dzieje z bateriami.
Ładowarka jak za te pieniądze świetna !

Tomasz1972
10-06-2007, 07:09
Ładowarka świetna ..............
ale : w ostatnim czasie korzystałem dużo z akumulatorów w latarce , wyczerpując energię do zera . Po włożeniu aku do ładowarki pokazywała uszkodzenie niektórych aku . Jak akumulator chwilę ( do 1h ) poleżał od wyjęcia z latarki , to włozony do ładowary ładował się ale po chwili "był naładowany" . Ponowne ładowanie i ładował się do pełna .
Rozładowałem kolejny raz i to samo . Podlaczyłem "uszkodzone aku" na moment do innej ładowarki i bc700 ładowała normalnie .
Wniosek : bc700 pokazuje uszkodzenie aku , pomimo jego sprawności , mierząc tylko poziom napięcia , więc akumulatorki , które dlugo leżą i się same rozładowały pokaże jako uszkodzone .

mor_feusz
10-06-2007, 09:11
Wlasnie zastanawiam sie nad http://www.batterylogic.co.uk/technoline/technoline-i-charger.asp to jest to samo o czym mowicie tylko nowszy model?

mattnick
10-06-2007, 09:54
to jest to samo co bc-700 tyle, że z dodatkami jak baterie czerwony pokrowiec itd...:)

mor_feusz
10-06-2007, 09:57
dzieki - przed zakupem zawsze szukam co ini pisza (wyszukiwarka w tym wypadku zadzialala) - przeszukalem duzo roznych stronek i te ladowarki sa polecane. Zobaczymy co i jak. wlasnie kupuje :)

mattnick
10-06-2007, 10:04
Ja się też skuszę ale na bc-700 moja gp ładuje tylko 2 aku i nawet nie pokazuje kiedy są naładowane :)

mor_feusz
10-06-2007, 11:24
jeszcze 1pytanie co sadzicie o tych bateriach? http://www.eneloop.info/ - czytam i czytam, maja baaaaaaaaaardzo pozytywne opinie

schabu
10-06-2007, 12:09
Wniosek : bc700 pokazuje uszkodzenie aku , pomimo jego sprawności , mierząc tylko poziom napięcia , więc akumulatorki , które dlugo leżą i się same rozładowały pokaże jako uszkodzone .

no to wcześniej powyrzucałeś dobre aku??:D

michal.s
10-06-2007, 12:31
Tomasz1972 Ładowarka tak ma, na początku pokazuje uszkodzone aku ale cały czas doładowuje je bardzo, bardzo małym prądem i po jakimś czasie zaczyna je normalnie ładować.
Kontaktowałem się z sprzedawcą w tej sprawie i tak mi powiedział. U mnie to działa, bateria poleży chwile w ładowarce, na początku pokazuje "null" a później już leci z ładowaniem. Innym rozwiązaniem jest włożenie na 3 sek baterii do innej ładowarki, wtedy BC 700 wystartuje z ładowaniem od razu.

Sprzedawca mówił mi że wcześniej oprogramowanie ładowarki nie doładowywało aku które wyświetlały "null" później to poprawiono, możliwe że masz starsza wersje.

Tomasz1972
10-06-2007, 18:06
no to wcześniej powyrzucałeś dobre aku??:D

Całkiem możliwe :)

maci78
11-06-2007, 22:38
ja ostatnio używam:

http://www.mmv.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=34&grupa=pentagram_ladowarki&id_produktu=2

bardzo fajna, szybka, ładuje 4 aku na osbnych liniach, trochę głośne ze względu na wentylatorek chłodzący całość ale 1/2h do 3/4h i aku naładowane, polecam ;)

mattnick
11-06-2007, 22:46
tylko, że szybkie ładowarki zabijają pojemność....

swebodzinski
13-06-2007, 22:21
Oj Panowie.

Jak macie duzo kasy na akumulatory to sobie je marnujcie w swoich 'wspanialych' ladowarkach typu BC-900 czy BC-700, ktorych koszt wyprodukowania w PRC wynosi pewnie 5 max 10 $.
Jak do tego doliczyc np. spalone mieszkanie od wybuchnietego akumulatora to okazuje sie, ze nie sa one wcale takie fajne na jakie wygladaja. Co z tego ze firmware v33,36 moze byc i v100 a i tak jest to jeden wielki szajs, ktory ma wiecej wad niz zalet.
Juz slysze ten krzyk oburzenia - przeciez one sa najlepsze na swiecie itp itd.
Coz - papier zniesie wszystko, czlowiek nie musi. To dziala mniej wiecej tak: szybko, tanio, solidnie - wybierz dwa z podanych. Juz sie wam rozjasnia w glowach.
Kolejne pytanie jakie slysze - to czego ty mondralo uzywasz ? Ano naprawde jednej z lepszych ladowarek, ktora ma to wszystko co te wasze cudenka i jeszcze wiecej a mianowicie MH-C9000. I co wy na to ? Jak chce wolno to mam wolno, jak chce szybko to mam szybko. A jezeli nie mam ochoty bawic sie w ustawianie parametrow - to zrobi to za mnie sama ladowarka. Wasz jogurt tego nie potrafi.

Dla niewtajemniczonych pare linkow:
http://www.digitaldingus.com/reviews/maha/mhc9000/
http://www.nevadaradio.co.uk/acatalog/MH-C9000_WizardOne_Charger_Analyzer.html

A na deser
http://www.betterlifegoods.com/ProductDetails.asp?ProductCode=BLG-CAT21446

Pozdrawiam wszystkich
Piotr Swebodzinski

mattnick
13-06-2007, 22:24
ta też ma wybór prędkości ładowania...(ładowanie różnym prądem)

a tak. btw..czy tutaj komuś na forum wybuchł aku w ładowarce albo czy znacie taką historię ??

swebodzinski
13-06-2007, 22:49
Na tym forum moze i nie. Ale jakie jaja sie dzieja z 'fantastyczna' BC-900 mozna sobie poczytac tutaj:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=103802&highlight=la+Crosse+BC-900+Battery+Charger
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1010&thread=16694877&page=1
i na innych forach.

Nie mowiac juz o ilosci wadliwych. Coz to z roznica czy to bedzie TechnoLine, La Crosse, czy jakies inne cudo. To i tak ta sama fabryka w PRC tylko napis na plastiku inny.

A jak sznowni panowie formujecie lub regenerujecie wasze akumulatorki ? Jak sie domyslam to wsadzacie->rozladowujecie->wyciagacie->wsadzacie itd. A ja po prostu zadaje ilosc cykli i ide sobie spokojnie spac. Po dwoch dniach mam zrobione. Fajne co ?
Co do ustawiania pradow ladowania - a to i owszem mam. Tylko ze od 200mA- 2000mA jak chodzi o ladowanie i od 100mA-1000mA jesli chce rozladowac i to wszystko z krokiem co 100mA. Oczywiscie wszystko to jest ustawiane na pojedyncza cele.

Pozdrawiam
Piotr Swebodzinski

mattnick
13-06-2007, 22:53
ustawianie na pojedynczy kanał jest też w bc-700...proponowałbym poczytać najpierw..

swebodzinski
13-06-2007, 23:11
Jezeli 700 jest uproszczona wersja 900 to logicznym jest, ze tez jest.
W zwiazku z tym wydaje mi sie, ze rzeczy oczywistych nie ma co pisac. Tylko jak mozna w oslawionej 900 czy niech tam bedzie 700 ustawiac ten prad. Proponuje zajrzec do instrukcji to sie szanowny Pan przekona.
Jak juz napisalem ja to moge tobic niezaleznie na kanal z krokiem 0.1A w zakresie 0.2A-2A. A 700 ile potrafi ?

Pytanie tylko dlaczego w ogole powstala 700 skoro 900 byla taka dobra ?. Co gadzety obcieli ? Ej chyba nie o to do konca chodzilo. Skierowac pod strzechy ? Chyba tez nie. Jak dla mnie to nie za bardzo sobie mogli poradzic z grzaniem akumulatorow i stabilnoscia przy wyzszych pradach. Wiec co ? Obnizamy max prad ladowania i wypuszczmy nowa wersja - niby lepsza. Tylko, zeby baladowac akumulatorek 2500mAh to trzeba sobie jakies 3h z okladem poczekac. Ano niech sobie zapalency czekaja. I tak beda glownie uzywac do sprawdzania pojemnosci swoich akumulatorkow i sie stresowac ile to im fabryka obciela w stosunku do tego co napisane. A do ladowania niech sobie kupia druga, trzecia, dziesiata ktore im te akumulatorki porozwalaja.

Jeszcze raz.
Papier wszystko zniesie - czlowiek nie musi.

Piotr Swebodzinski

schabu
13-06-2007, 23:12
Na tym forum moze i nie. Ale jakie jaja sie dzieja z 'fantastyczna' BC-900 mozna sobie poczytac tutaj:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=103802&highlight=la+Crosse+BC-900+Battery+Charger
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1010&thread=16694877&page=1
i na innych forach.

Nie mowiac juz o ilosci wadliwych. Coz to z roznica czy to bedzie TechnoLine, La Crosse, czy jakies inne cudo. To i tak ta sama fabryka w PRC tylko napis na plastiku inny.

A jak sznowni panowie formujecie lub regenerujecie wasze akumulatorki ? Jak sie domyslam to wsadzacie->rozladowujecie->wyciagacie->wsadzacie itd. A ja po prostu zadaje ilosc cykli i ide sobie spokojnie spac. Po dwoch dniach mam zrobione. Fajne co ?
Co do ustawiania pradow ladowania - a to i owszem mam. Tylko ze od 200mA- 2000mA jak chodzi o ladowanie i od 100mA-1000mA jesli chce rozladowac i to wszystko z krokiem co 100mA. Oczywiscie wszystko to jest ustawiane na pojedyncza cele.

Pozdrawiam
Piotr Swebodzinski

gdybym miał tą ładowarkę to też pewnie bym się masturbował myśląc o niej,

mattnick
13-06-2007, 23:13
bc-900 rózni się akcesoriami dołączanymi do ładowarki...po prostu je posiada i ma inny kolor :)

swebodzinski
13-06-2007, 23:29
Po primo, nie masturbuje sie ladowarka (chociaz to rodzaj zenski to mozna z nia robic cos innego ); po secundo cudo 700 rozni sie od cuda 900 nie tyle akcesoriami, bo do sa duperele tylko elektronika i firmwarem. 700 ma fw o ile dobrze pamietam v36 i plytke v9 natomiast 900 v33 i plytke zdaje sie ze w v5. Moj szanowny przedmowca nie zabardzo wie co w domu posiada. Miec cos i nie wiedziec co sie ma ? Wstyd, wielki wstyd.

A jak panowie rozwiazujecie problem duzej ilosci waszych akumulatorkow i pilnowania, ktory regenerowac a ktory nie ?. Cyferki na nich piszecie i do kajecika zapisujecie? Moj jogurt po 15 ladowaniach danego akumulatorka sam sobie to zalatwi. I co lepsze wasze niby cuda czy moje cudo ?

Piotr Swebodzinski

mattnick
13-06-2007, 23:38
Moj szanowny przedmowca nie zabardzo wie co w domu posiada. Miec cos i nie wiedziec co sie ma ? Wstyd, wielki wstyd.

Mówisz o mnie może ?? Bo jeśli tak to powinieneś sam się wstydzić, wielce wstydzić, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem...czy ja pisałem gdziekolwiek, że mam bc-700 lub bc-900 ?? :mrgreen:

W domu posiadam rewelacyjną ładowarkę GP, która nawet nie pokazuje, że aku jest pełne...pewnie byś o tym wiedział gdybyś poświęcił choć 15 minut na przeczytanie tego wątku od początku...

schabu
13-06-2007, 23:40
to żarcik z tą masturbacją był, ale po prostu piszesz jak jakiś hmm... bardzo agresywny sfrustrowany marketingowiec. co to nie moja ładowarka itd. trochę spokojniej - na siłę nikogo nie przekonasz:)
i odnośnie tego wybuchania aku - komuś sie zdarzyło? mi w ciągu kilku długich lat jeszcze żadna nie wybuchła.

mattnick
13-06-2007, 23:42
Trzeba napisać do Pogromców Mitów !!! :)

adalbert
13-06-2007, 23:46
...
A jak panowie rozwiazujecie problem duzej ilosci waszych akumulatorkow i pilnowania, ktory regenerowac a ktory nie ?. Cyferki na nich piszecie i do kajecika zapisujecie? Moj jogurt po 15 ladowaniach danego akumulatorka sam sobie to zalatwi. I co lepsze wasze niby cuda czy moje cudo ?

Piotr Swebodzinski

Przeglądam forum od początku tego roku - w marcu zdecydowałem się zarejestrować - ale z takim sarkazmem i zarozumialstwem się jeszcze na CB nie spotkałem... Jeśli ma to być reklama konkurencyjnej ładowarki - to wyjątkowo odpychającą formę przyjął "reklamodawca" Piotr..
Sam również przymierzam się do dobrej ładowarki - rozważam także zakup bc-700 - i poza tym jednym głosem spotkałem same pozytywne recenzje tego modelu - także na forach zagranicznych..

swebodzinski
14-06-2007, 00:02
Coz, w takim razie wypada tylko przeprosic, co niniejszym czynie. Nie chcialem nikogo urazic.
Niemniej z wypowiedzi wynikalo, ze takowa 'odjazdowa' 700 Pan zaposiada. Jeszcze raz wielkie przepraszam. Niemniej juz pare pieter wyzej napisalem dlaczego wg. mie 700 w ogole powstala. I bynajmniej nie jest to tylko roznica w duperelach (czytaj dodatkach, gadzetach czy jak to zwal), a w rzeczy zasadniczej. Bo jak mozna sobie obciac max prad i wmowic wszytkim, ze ma sie najlepsze cudo pod sloncem. Po prostu firma ktora robi tekie jaja jest do luftu i szkoda pieniedzy na jej produkty. I dla tego nie skusilem sie na ten szajs tylko kupilem sobie to co kupilem i wiem, ze jest warte swojej ceny. I pal szesc pojemnosci napisane na blaszcze. Jak dla mnie moze byc tam napisane zamiast 2500, 2600 ,2700 nawet i 10000, niemniej zawsze wiem, ze moj pradzik mnie nie zawiedzie. I ze nie musze targac 10 zestawow aumulatorow jak to co poniektorzy robia, ale wysztarczy tylko 2. Jeden w aparacie a drugi w kieszeni. Ot co.

Jest roznica ? Wydaje mi sie, ze jest. Bo po kiego grzyba kupowac 2,3 czy ile tam ladowarek (szybkie, wolne, biale czarne) kiedy mozna raz a dobrze. Cenowo i tak wyjdzie taniej.
A co targacie po 3 ladowarki ze soba ? Ja targam 1 i to jak musze bo mi sie nie chce ogniwek naladowac.

Piotr Swebodzinski

swebodzinski
14-06-2007, 01:50
Marketingowcem nie jestem, a i przekonywac nikogo nie mam zamiaru. Kazdy musi sam sobie dokonac wyboru. Czy wylozyc pieniazki na to czy na tamto. Jedynie co mam na celu to pokazanie, ze istnieja produkty drozsze, ale za to w jakis tam sposob lepsze. Ze potrafia na prawde odciazyc czlowieka od myslenia o *******ach. Po to ludzie stworzyli maszyny, nieprawdaz ?

A czy agresywnie ? Pewnie i tak. Ale jak sie czyta te wszystkie wypowiedzi na temat ic-8800,bc-900,bc-700 czy jak to jeszcze tam zwal to tak sobie mysle, ze czlowiekowi wszystko mozna wmowic. Tylko, ze nikt nie pokazuje, ze istnieja produkty w podobnej cenie a duzo lepsze (patrz BC-900 i C9000). Oczywiscie mojego C9000 nie bede porownywal cenowo z 700 bo nie za bardzo jest co porownywac, jedyne co to moge porownac co zyskam kupujac 700 a co kupujac C9000. I czy przypadkiem za 1/2-1 roku znowuz nie stane przed zakupem kolejnej ladowarki bo to niby cudo juz nie wystarcza. A to ze nie wystarczy to jest wiecej jak pewne.
Oczywiscie ktos zaraz napisze - Panie jest tyle ladowarek, po co ci to cudo ?

Moje cudo posluzy mi przez najblizsze pare lat (szacuje 4-5), gdyz nie sadze, zeby w aparatach szybko pojawily sie ogniwka 20A, a takie moj cudak potrafi naladowac. Poza tym w tym przedziale cenowym do 65$ jest to wg. mnie najlepszy wybor.

Oczywiscie ktos powie: Panie za 4-5 lata to samoloty beda na Ksiezyc lataly i wymyslimy ogniwa samoregenerujace. Moze tak a moze nie? W kazdym badz razie oslawiona 700 (900 juz sie nie produkuje) z mozliwoscia naladowania akumulatorka max 3000mAh juz tego nie doczeka. A sadze, ze takie ogniwka to juz w przyszlym roku beda.

Wiec co, kupujemy sobie nastepna a ta do magazynu rzeczy niepotrzebnych. I co nie szkoda kasy?

Co do rozpadajacych sie ogniwek w 900 - sluze stosownymi linkami
http://forums.macresource.com/read/1/215639
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=21320289

Sa w sumie podobne, ale warto je poczytac. No ktora szanujaca sie firma pozwoli sobie na takie buble? Reszte mozna sobie znalezc w maglownicy.

Piotr Swebodzinski

Kubak82
14-06-2007, 09:33
Jedynie co mam na celu to pokazanie, ze istnieja produkty drozsze, ale za to w jakis tam sposob lepsze.

dziekujemy - cale zycie sie czlowiek uczy :mrgreen: :lol:

A czy agresywnie ? Pewnie i tak. Ale jak sie czyta te wszystkie wypowiedzi na temat ic-8800,bc-900,bc-700 czy jak to jeszcze tam zwal to tak sobie mysle, ze czlowiekowi wszystko mozna wmowic.

a moze to dlatego ze u wiekszosci ta ladowarka dobrze sie spisuje i sa zadowoleni ?? no ale skoro Ty napisales, ze tylko im to wmowiono, to pewnie masz racje :lol:

Moje cudo posluzy mi przez najblizsze pare lat (szacuje 4-5), gdyz nie sadze, zeby w aparatach szybko pojawily sie ogniwka 20A, a takie moj cudak potrafi naladowac. Poza tym w tym przedziale cenowym do 65$ jest to wg. mnie najlepszy wybor.

i znow "wg. Ciebie" 8)

Oczywiscie ktos powie: Panie za 4-5 lata to samoloty beda na Ksiezyc lataly i wymyslimy ogniwa samoregenerujace. Moze tak a moze nie? W kazdym badz razie oslawiona 700 (900 juz sie nie produkuje) z mozliwoscia naladowania akumulatorka max 3000mAh juz tego nie doczeka. A sadze, ze takie ogniwka to juz w przyszlym roku beda.

Wiec co, kupujemy sobie nastepna a ta do magazynu rzeczy niepotrzebnych. I co nie szkoda kasy?

a skad pewnies ze tak bedzie :?: dostales jakis cynk z przyszlosci :mrgreen: ?? ciagle odnosze wrazenie ze probujesz na sile narzucac innym swoje spojrzenie na twoje "cudo" i "badziewne" bc 700 .. efekt jaki jest, kazdy widzi :wink:

No ktora szanujaca sie firma pozwoli sobie na takie buble?

znajomy 5 razy z rzedu serwisowal nowe Volvo.. tez powiesz, ze ta firma to szmelc bo przytrafil sie taki wlasnie przypadek :?:

wiecej dystansu, to tylko "glupia" ladowarka a odnosze wrazenie ze traktujesz ten temat jak jakas walke godna lepszej sprawy :wink: .. miej sobie niewiadomo jakie "cudo" do ladowania bateryjek - zapewne wszyscy ciesza sie razem z Toba i zycza Ci wielu udanych ladowan :mrgreen: .. innym wystarczy np. bc 700 i tez maja prawo byc happy :wink:

theremin
14-06-2007, 13:01
(...) sluze stosownymi linkami (...)
Piotr Swebodzinski

W!

Też służę stosownym linkiem, tak na początek:

http://www.elektroda.pl/

tam są m.in fachowcy elektronicy, którzy wytłumaczą Ci jak to jest z tymi ładowarkami. Tylko radzę umiar i grzeczność, bo na elektrodzie moderator od razu sprowadza na Ziemie. To co przdstawiłeś to bełkot, a nie merytoryczna opinia na temat urządzenia technicznego.

Pozdrawiam, miłego dnia.

mor_feusz
14-06-2007, 13:24
W!

Też służę stosownym linkiem, tak na początek:

http://www.elektroda.pl/

Pozdrawiam, miłego dnia.

No i wlasnie dzieki FORUMOWI canona oraz Elektrodzie i jeszcze kilku innych zakupilem 900 (700 nie mieli)

theremin
14-06-2007, 13:38
No i wlasnie dzieki FORUMOWI canona oraz Elektrodzie i jeszcze kilku innych zakupilem 900 (700 nie mieli)

Ba! No, ale Ty używasz ładowarki zgodnie z przeznaczeniem, a nie do bicia piany i dzikiej masturbacji :wink:

P.S. Polecam elektrodę.

swebodzinski
14-06-2007, 23:51
a skad pewnies ze tak bedzie :?: dostales jakis cynk z przyszlosci :mrgreen: ??
ciagle odnosze wrazenie ze probujesz na sile narzucac innym swoje spojrzenie na twoje "cudo" i "badziewne" bc 700 .. efekt jaki jest, kazdy widzi :wink:
:wink:

Jak rozumie, szanowny kolega zastanawia sie skad wiem, ze w przyszlym roku beda akumulatory 3Ah ? No moze sie troche zagalopowalem, gdyz one juz sa w sprzedazy. Proponuje przejzec oferte fmy PROFITEXX.

Ba! No, ale Ty używasz ładowarki zgodnie z przeznaczeniem, a nie do bicia piany i dzikiej masturbacji :wink:

P.S. Polecam elektrodę.

Mam zone i to ona ubija piane. Co sie tyczy dzikiej masturbacji to patrz punkt pierwszy. Poza tym glodnemu zawsze chleb na mysli.

Piotr swebodzinski

Bonku5
15-06-2007, 00:44
I co lepsze wasze niby cuda czy moje cudo ?

Taak Twoje to jest dopiero cudo.. Ja będziesz kiedyś organizował pokaz to daj znać to na pewno przyjedziemy. Na biletach zrobisz sporą kasę więc możesz też rozwiesić plakaty.

Może kiedyś też będę szczęśliwym posiadaczem ale narazie muszę sobie kupić atrapę żebym mógł pokazywać znajomym co sobie kiedyś kupie..

P.S A loda robi ta ładowarka??

Max_im
15-06-2007, 06:34
ta mi sie podoba

http://www.elprog.com.pl/polski/?strona=1_firma&pstrona=02/01

Kubak82
15-06-2007, 08:56

Jak rozumie, szanowny kolega zastanawia sie skad wiem, ze w przyszlym roku beda akumulatory 3Ah ? No moze sie troche zagalopowalem, gdyz one juz sa w sprzedazy. Proponuje przejzec oferte fmy PROFITEXX.

pisales o blizej nieokreslonej przyszlosci ktora bedzie tak rewolucyjna, ze tylko twoje cudo jej sprosta :lol: .. nie rozumiem tez po co piszesz o aku 3000mAh skoro bc700 (stad cytat z twojego wczesniejszego posta) i tak je naladuje ?? sam sobnie zaprzeczasz.. polecam czytanie ze zrozumieniem bo dla mnie to na sile starasz sie teraz wymyslac argumenty z posata na post..

Mam zone i to ona ubija piane.

bez komentarza :roll:

gwozdzt
15-06-2007, 09:18
ta mi sie podoba
http://www.elprog.com.pl/polski/?strona=1_firma&pstrona=02/01
2937

2938

2939

2940

Kurna, niedługo żeby naładować akumulatorki to trzeba będzie mieć conajmniej doktorat z elektrotechniki :roll:

Mnie się podoba ładowarka od Canona (ta do BP-511). Jak mryga to ładuje; jak swieci, to gotowe. Proste :-)
a do AA/AAA używam MW 8168. Też prosta :-) czerwone-ładuje, zielone-gotowe :-)

swebodzinski
15-06-2007, 22:52
My sie tutaj klocimy kto ma lepsze cudo i dlaczego. Wymyslamy sobie itd itp.
A moze przyszlosc to jest cos takiego: http://www.usbcell.com (jako ciekawostka). Kto wie, moze za pare lat w ogole ladowarki pojda do lamusa.

Piotr Swebodzinski

piwosz
16-06-2007, 14:04
My sie tutaj klocimy kto ma lepsze cudo i dlaczego. Wymyslamy sobie itd itp.

Nie my sie kłucimy Panie Piotrze, tylko Pan mówi że MH-C9000 to wręcz najlepsze cudo jakie wymyśliła ludzkość, a reszta, szczególnie BC-700 to "szajs". Są bardziej cywilizowane metody wyrażenia swojej opini...

Z resztą z tego co widze na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3989767#3989767 to Pan od bardzo niedawna jest posiadaczem MH-C9000, o ile w ogóle...Ja rozumiem powiedzieć szajs na ładowarkę, która oprócz ładowania (jednocześnie 2 lub 4 ogniw) nic więcej nie posiada, ale mówić szajs na BC-700 to lekka przesada.

Przypominasz mi małego chłopca, który długo zbierając kupił sobie wymarzony samochodzik i wszystkich chce na siłę przekonać, że akurat jego jest najlepszy (bo tyle kosztował i tak długo zbierał). Biorąc pod uwagę rzeczywiste możliwości nie widzę powodów płacić dwa razy więcej za cudowne MH-C9000. Poza tym to nie my kupujemy po 3 ładowarki, tylko pan jak widać na elektrodzie...

Mam nadzieję, że nie będę zbyt często spotykał takich wulgarnych osób jak Piotr Swebodzinski na forum.

pozdrawiam

SausageDog
05-07-2007, 21:52
Kupiłem niedawno bc-700 z zestawem akumulatorków sanyo 2700 Evo (bez wytłoczonego HR) no i już 3 dni się formatują na prądzie 200mA. Oto wyniki promiarów pojemności po każdym cyklu ładowania i rozładowania:

Nr aku: 1 2 3 4
Ład. 1 (mAh) 836 886 982 931
Ład. 2 (mAh) 1028 1090 1321 1080
Ład. 3 (mAh) 1172 1259 1342 1220
Ład. 4 (mAh) 1433 1259 1420 1255

Jak widać tendencja jest zwyżkowa ale wyobrażałem sobie że po powiedzmy 5 cyklach aku siągną przynajmniej to minimum które jest na nich napisane czyli 2500mAh. Sprzedawca w sklepie zapierał się że aku ma od ogólnopolskiego dystrybutora sanyo i jest wysoce nieprawdopodobne żeby to były jakieś podrubki. Czy też macie takie osiągi na świeżych aku?
Zwiększe im prąd ładowania do 500mAh bo inaczej się nie doczekam... :(

michal.s
05-07-2007, 22:28
Nie zatrzymuj im cyklu, zostaw na prądzie 200.

Dodatkowo mogę Ci powiedzieć że podczas funkcji test pojemność jest mierzona chyba inaczej. W każdym razie ładowarka podaje większą pojemność.

Ja w swoich ogniwach technoline, miałem 2610, 2590, 2650 i 2700. Na drugim komplecie prawie tak samo, ogniwa maja nadruk 2600 wiec nie jest źle.
Odświeżanie 2 letnich ogniw Forever 2600 odprowadziło po ponad tygodniu je do pojemności około 1800 i tak już pozostało, na początku miała mniej niż 1000 :)

SausageDog
10-07-2007, 07:25
Gdy były w trybie discharge po 5 cyklu ładowania odłączyłem je na jakiś czas i po kilku dniach podłączyłem ponownie i co ciekawe w trybie refresh podawała już wartości zbliżone do 2700mAh :).

A to pomiarów (tryb test) dla baterii sanyo 2700 - bez znaczka HR, mierzone przy prądzie rozładowania 250mAh po około 7 cyklach refresh od zakupu:

1. 2,67 Ah
2. 2,65 Ah
3. 2.70 Ah
4. 2.74 Ah

niedźwiedź
11-07-2007, 16:13
mam ładowarkę IC 8800 kupioną na allegro w firmie Kollron Technik.
I jest to bubel - zepsuła się po kilkunastu ładowaniach
1. jak się ją poruszy to się resetuje wszystko
2. 2 stanowiska nie działają
3. niedoładowuje
4. bardzo mocno przegrzewa
5. wyświetlacz jest uszkodzony - nie wyświetla 1 elementu

jest na dwuletniej gwarancji i co z tego jak z firmą nie można się nijak skontaktować na maile nie odpowiada, telefonów nie odbiera

co do akumulatorów to Profitexx 2800 to po pełnym naładowaniu Nikon D200 widzi je rozładowane i nawet nie drgnie, wszystko inne na nich działa i nawet 1000 klatek można na nich zrobić na SB 800
może ktoś ma podobne doświadczenia ?:confused:

beri
19-07-2007, 11:18
Jestem tutaj zupełnie nowy, ale dzięki waszemu forum staram się od pewnego czasu uzupełnić swoje wiadomości z dziedziny fotografii. W tej chwili nie pracuję, ale przez ponad 35 lat zawodowo parałem sie elektroniką, początkowo tradycyjną analogową, później analogowo-cyfrową. Czytając ten temat troszkę mnie "poniosło", a w szczególności wypowiedzi Szanownego Pana swebodzinski. Miły Panie miesza Pan wiele różnych spraw, jedne prawdziwe, drugie mniej, trzecie polegające na cytowaniu osądów i opinii innych osób. Dodając do tego sporo emocji własnych i zapatrzenia w posiadany sprzęt powoduje Pan tylko niepotrzebny "zgiełk medialny" wokół własnej osoby. Ze sprzętem technicznym to najczęściej jest tak jak z aparatami, każdemu z nas marzy się "canonowska jedynka" ale co z tego, że ja ją będę miał , jak wielu tu obecnych dokopie mi jakością zdjęć aż będzie huczało zwykłą 350-tką . Każdy sprzęt jest na tyle dobry na ile użytkownik potrafi wykorzystać jego możliwości i na ile spełnia on oczekiwania użytkownika. Myślę także , że wielu ludzi czytających ten wątek nie będąc elektronikami oczekuje prostej porady, który sprzęt się sprawdza a który nie.
Wbijając swe oczy w ziemię, ze skruchą przyznaję, ze jestem użytkownikiem kilku ładowarek w tym znienawidzonej przez Pana BC900, która wg mnie dość dobrze spełnia u mnie swoje zadanie. Oczywiście ma również i wady , ale o tym może innym razem. Zacznę od od rzeczy podstawowych
Efekt pamięciowy
- mit są ogniwa które go nie posiadają (NIMH czy LiOn)
- prawda jest bardziej okrutna, każde ogniwo posiada ten efekt, acz w bardzo różnym stopniu. W naszym przypadku (ogniwa AA czyli popularne paluszki) występują głównie (ale nie tylko) w dwóch odmianach jako NiCd i NiMh. Jeżeli przyjąć efekt pamięciowy tych "gorszych" jako 100%
to to ocenia się, że te lepsze wykazują go w granicach 33-10%. Wszystko zależy od technologii wykonania(głównie chemicznej) użytej przez producenta. Stąd też niektórzy pozwalają sobie na stwierdzenia w rodzaju "bez efektu pamięciowego".

Pokazywanie "uszkodzonych" ogniw - przy ładowarkach najczęściej mamy tutaj dwie metody "wykrywania" tego stanu.
Metoda pierwsza - pomiar napięcia na ogniwie przed ładowaniem, jeżeli ogniwo ma zbyt niskie napięcie, ładowarka "uznaje" je za uszkodzone i wstrzymuje dalszy proces ładowania. Wtedy właśnie występują te "udziwnienia" o których pisali inni Koledzy, ze po wstępnym podładowaniu w innej ładowarce "ogniwo rusza" i jest już normalnie ładowane w naszym kochanym automacie.
Metoda druga - pomiar maksymalnego prądu ładowania. Czyli ładowarka ma określoną wydajność "normalnego" prądu ładowania i jeżeli ogniwo pobiera większy prąd (najczęściej jest to ok.20% więcej) ładowarka uznaje że ogniwo ma zwarcie i wstrzymuje dalszy proces ładowania. Ten pobór prądu wiąże się m.i. z tzw. opornością wewnętrzną ogniwa, generalnie im ogniwa pojemniejsze tym oporność maleje. Przy tego typu ładowarkach ( najczęściej to te z "mrugającymi diodkami") występuje swoistego rodzaju paradoks np. ogniwa 2000 mAh są ładowane bez problemu, a 2400 ( i wyższe) są określane jako "niby uszkodzone" i proces ładowania zostaje wstrzymany.

Sprawa kolejna jakość wykonania ogniw. Musicie pamiętać, że ogniwa które używacie najczęściej składane są szeregowo w baterię dającą wyższe napięcie niż pojedyncze ogniwo. Pojemność takiej baterii wyznacza najsłabsze ogniwo ! Co więcej eksploatacja takiej baterii prowadzi do szybszego powstawania efektu pamięciowego w tych "lepszych". Dzieje się tak że najpierw wyczerpuje się słabe ogniwo i urządzenie przestaje nam pracować. Więc my w dobrej wierze ładujemy cały zestaw, czyli również te ogniwa które nie były do końca wyczerpane, a to najprostsza droga do powstawania efektu pamięciowego...
Ostatnio po tym jak "powędrowały do kosza" moje piękne 3200mAh firmy Max.... pozwoliłem sobie na pomiar próbek ( wprawdzie niewielkich bo po ok.20 nowych ogniw) kilku producentów, wyniki trochę mnie zszokowały. Powtarzalność pojemności nowych ogniw tego samego producenta (po zaformowaniu i procesie regeneracji) jest bardzo różna. Wśród czołowych producentów w produkcji na rynek ( nie mówimy o tzw. specjalnej) nie znajdziecie "cudów" w rodzaju 3....mAh, ale znajdziecie ogniwa w granicach 2500 mAh z dużą powtarzalnością pojemności (rzędu kilku procent).

Uffff tyle na dzisiaj, starałem się nie używać języka towarzyszącego elektronikom, nie podawać numerów rozwiązań płyt wewnętrznych itp, tylko w miarę przystępnie wytłumaczyć pewne podstawowe sprawy. Jest tego więcej i chętnie podzielę się wiadomościami z tej dziedziny o ile sposób przekazywania i treść będzie Was interesować. Możemy w razie potrzeby bardziej to "utechnicznić, ale pamiętajmy o tych którzy nie mają zdolności w tej dziedzinie. Proszę o krytyczne uwagi.

Beri

mor_feusz
19-07-2007, 12:17
WOW. Jestem pod wrazeniem tego posta. Tak trzymac - a co do Ladowarek to jestem extemalnie zaodolony z BC-900 (naprawde). Moim zdaniem bdb (6+) komentarz.
A tak na marginesie to jakie godne polecenia akumulatorki (ide dzis kupic i mam chrapke na Sanyo ENELOOP).

frikmen
19-07-2007, 13:19
uzywam ansmann'a /ich ładowarke i akumulatory/ i jest OK
akumulatory Warta Photo tez OK, Sanyo też OK
swoja drogą dziwią mnie zakupy akumulatorów XXX /o kosmicznych pojemnościach/ i ładowarek firm YYY .../o kosmicznych predkościach/

http://www.ansmann.de/cms/en/consumroot/applications/photovideo.html
http://www.ceneo.pl/Ladowarki_i_zasilacze;0020-20-1-36-1;0110-0;017Ansmann_P0-2818.htm

info
02-08-2007, 00:47
Witam, jak zachowuje się ładowarka bc700 czy 900 jeżeli po naładowaniu ponownie włożę akumulatory i uruchomię normalne ładowanie.
Czy z nią jest wszystko w porządku skoro producent , przyjął tak wysoką dopuszczalną temperaturę nagrzania.A może takie nagrzanie nie szkodzi akumulatorowi.

mor_feusz
02-08-2007, 11:37
Moge to sprawdzic dzisiaj - nie robilem takich numerow jeszcze - naladowalem i bylo dobrze - nie bylo potrzeby ponownego ladowania (jeszcze nie). Chwale sobie (BC 900). Dzis Ci to sprawdze. O ile mi wiadomo ta ladowarka sprawdza temperature i zapobiega "zjaraniu" sie.

Tomasz1972
02-08-2007, 11:42
Witam, jak zachowuje się ładowarka bc700 czy 900 jeżeli po naładowaniu ponownie włożę akumulatory i uruchomię normalne ładowanie.
Czy z nią jest wszystko w porządku skoro producent , przyjął tak wysoką dopuszczalną temperaturę nagrzania.A może takie nagrzanie nie szkodzi akumulatorowi.

Jeżeli włozysz do ładowarki naładowane AKU będzie ona ładowała je podtrzymująco b.małym prądem . O przegrzanie się nie martw , gdyż jak będzie za gorąco , to ładowara zrobi przerwę w ładowaniu .

info
03-08-2007, 10:11
To nie jest numer ,jak napisał kolega mor_feusz ,wydaje mi się że to jest ważne,w przypadku pomyłki.Mam małą ładowarkę nikona i w przypadku pomyłki ładowarka po około 1 min testowania wskazuje że jest naładowany.Muszę jeszcze sprawdzić czy ma funkcję podtrzymywania.Najwyższą temperaturę uzyskałem na akumulatorze to 49 stopni ,z tym że akumulator już był przechodzony.Zastanawiam się nad kupnem bc700 ale trochę przeraża mnie widok wnętrzności ,wygląda na produkcję tandeciarza,nie chodzi mi że wykonały ja chiny ,ale o zleceniodawcę.Rozebrałem swoją normalne lutowane układy scalone dławiki itd pełen profesjonalizm - malina w porównaniu z bc700 .Ciekaw jestem jak wygląda w środku ,ładowarka MH-C9000 , w pewnym stopniu przyznaję racje panu Swebodzinski ,w dalszym ciągu nie jestem przekonany do bc700 nie wszyscy piszą że sprawuje się ok.Poczekam jak cena spadnie bo nawet 90 zł wydaje mi się za dużo.

peter176
04-08-2007, 20:06
CZeść jestem nowy na tym forum. Ostatnio kupiłem sobie Ladowarkę BC 700 i nowe aku Sanyo 2700. Aku włożyłem do aparatu i rozładowałem po czym zacząłem ładować prądem 200mAh - powinny się ładować ok. 14h a już po 7-8 godz. ładowarka pokazała full i po przełaczeniu na pokazanie ijak jest naładowana podała że aku są naładowane od 1000 do 1350mAh ( każdy aku inaczej i daleko im do tego co powinno być -2700). Trochę się wkużyłem, rozładowałem aku ładowarką prądem 100mAh ( ok. 9 godzin) i ładowarka automatycznie zaczęła ładować prądem 200mAh i znowu to samo - pokazała pełne naładowanie po około 8-9 godzinach i pojemność około 1100 do 1300mAh. Zadzwoniłem do dystrybutora kazali odesłać ladowarkę i aku i już ponad tydzień testują a ja muszę jechać na zwykłych paluszkach. Czy ktoś już miał podobny problem - czy to ładowarka czy aku Sanyo? Może te aku są lipne, czy Energizery są może lepsze?
Dzięki

mor_feusz
05-08-2007, 23:55
Jeżeli włozysz do ładowarki naładowane AKU będzie ona ładowała je podtrzymująco b.małym prądem . O przegrzanie się nie martw , gdyż jak będzie za gorąco , to ładowara zrobi przerwę w ładowaniu .
I Tu sie z Tomaszem zgadzam - spacjalnie zrobielm ten test. Niemartw sie.

Czy ktoś już miał podobny problem - czy to ładowarka czy aku Sanyo? Może te aku są lipne, czy Energizery są może lepsze?
Dzięki
A ja zakupilem Sanyo Eneloop i jestem strasznie zadowolony (BC-900). Laduja sie jak firmowe nalepki wskazuja nawet o ok 7 - 10 wiecej. Strzelaja na 580 idealnie. Sam sie zastanawialem jakie akumulatroki kupic - przeczytalem gdzies w jakiejs gazecie o tych (podjaralem sie) kupilem i sie ciesze i moge polecic (z czystym sumieniem).

mcdenko
16-08-2007, 21:47
Panowie mam pytanie. Kpilem wlasnie BC700. Po wlaczeniu ladowarki pojawia sie napis null na wszystkich czterech kanalach (i to jest OK) ALE po wlozeniu akumulatora do pierwszej komorki zmieniaja sie napisy w pierwszej i DRUGIEJ komorze. Prad ladowania itp. Oczywiscie po wlozeniu drugiego aku do drugiej komory moze przestawiac wszystko niezaleznie dla pierwszej i drugiej. Ale niepokoi mnie to ze po wlozeniu pierwszego aku zmiany sie pojawiaja na LCD dla dwoch pierwszych pol a nie jednego. Czy u Was tez tak jest? Czy reklamowac moja ladowarke?

Tomasz1972
16-08-2007, 21:49
U mnie jak włożę jeden aku to tylko tam gdzie włozę jest podany prąd ładowania a w innych null.

mcdenko
16-08-2007, 22:04
OK! Dzieki za szybka odpowiedz! :-) Jutro odsylam do wymiany!

Nemeo
26-08-2007, 23:30
Moge to sprawdzic dzisiaj - nie robilem takich numerow jeszcze - naladowalem i bylo dobrze - nie bylo potrzeby ponownego ladowania (jeszcze nie). Chwale sobie (BC 900). Dzis Ci to sprawdze. O ile mi wiadomo ta ladowarka sprawdza temperature i zapobiega "zjaraniu" sie.

Znacie jakiegoś solidnego sprzedawce który handluje BC-900 ?

Nemeo
27-08-2007, 09:39
Na Allegro znalazłem tylko jednego sprzedawcę z BC 900.
Czy to dobra cena.

http://www.allegro.pl/item228640082_ladowarka_procesorowa_bc_900_test_po jemnosci_lcd.html

info
04-09-2007, 15:27
Witam jest już w sprzedaży ładowarka zachwalana przez p.swebodziński.
http://www.allegro.pl/item230490396_ladowarka_procesorowa_mh_c9000_najno wszy_hit_.html

Soviet
04-09-2007, 20:10
Widze Nemeo, że zakupiłeś BC 900. Jo tyż. Zobaczymy z czym to się je;)

krzy
04-09-2007, 22:23
Nie wdając się w dyskusję z P. Swebodzinskim (styl jego postów zdecydowanie mi nie odpowiada :evil: ) ta "wspaniała" MH-C9000 to prawie to samo co BC-900. Niby super produkt, a cena podobna :razz: :mrgreen: :lol:
Do aku. AA wersja BC-700 jest wystarczająca - nie polecam (tym dbającym o akumulatory) ładowania prądem np 1,5 A !!!

Ja polecam tę ładowarkę, sprawdzi się swietnie - zapewne, o ile nie będzie uszkodzona :wink:
Jeśli ktoś chciałby przed zakupem poczytać instrukcję (format Worda) to proszę o maila - wyślę.
I niech moc Waszych akumulatorów będzie z Wami !!! :-)

info
07-09-2007, 09:43
[QUOTE=krzy;361074]Nie wdając się w dyskusję z P. Swebodzinskim (styl jego postów zdecydowanie mi nie odpowiada :evil: ) ta "wspaniała" MH-C9000 to prawie to samo co BC-900. Niby super produkt, a cena podobna :razz: :mrgreen: :lol:
Do aku. AA wersja BC-700 jest wystarczająca - nie polecam (tym dbającym o akumulatory) ładowania prądem np 1,5 A !!!

Ja polecam tę ładowarkę, sprawdzi się swietnie - zapewne, o ile nie będzie uszkodzona :wink:

Jak prawie to samo ,tak podchodząc to nigdy nie będzie wiadamo ,jaka ładowarka i jakie spełania funkcje.MH 9000 ma cztery termistory po jednym na każdy akku (BC 900 ma dwa termistory ) i to już nie jest to samo ,a przemawia na korzyść Mh 9000.W przypadku Bc 9000 jeden termistor chroni dwa akumulatory ,i w przypadku nadmiernego nagrzania jednego wyłączy oba.Poza tym MH 9000 ma chyba więcej funkcji i lepszy zakres regulacji.Jest nową w kraju ale na razie nie znalazłem forum gdzie co chwila ktoś pisze że wysyła Ją wymiany, Wiem że uczestniczą na tym forum sprzedający te ładowarki,tak żę musi być wspaniała dopóki się nie pozbędzie towaru, wspaniała jeżeli sprawna i nie trzeba odesłać do wymiany.Czemu na każdym forum o BC ktoś wysyła do wymiany.

Nemeo
07-09-2007, 09:48
Widze Nemeo, że zakupiłeś BC 900. Jo tyż. Zobaczymy z czym to się je;)

Tak, kupiłem i czekam na nią, zobaczymy co to cudo potrafi.:D

mor_feusz
07-09-2007, 09:52
Tak, kupiłem i czekam na nią, zobaczymy co to cudo potrafi.:D
Potrafi, potrafi - jestem niesamowicie zadowlonym uzytkownikiem (BC-900) Do tego w polaczeniu Sanyo Eneloop - bajka (dlugo szukalem akumulatorkow az w koncu znalazlem)

Nemeo
07-09-2007, 09:56
Potrafi, potrafi - jestem niesamowicie zadowlonym uzytkownikiem (BC-900) Do tego w polaczeniu Sanyo Eneloop - bajka (dlugo szukalem akumulatorkow az w koncu znalazlem)

Ostatnio właśnie kupiłem Sanyo Eneloop, zobaczymy czy te wszystkie zachwyty pod adresem tych akumulatorów są uzasadnione.

krzy
07-09-2007, 21:41
...tak podchodząc to nigdy nie będzie wiadamo ,jaka ładowarka i jakie spełania funkcje.MH 9000 ma cztery termistory po jednym na każdy akku (BC 900 ma dwa termistory ) i to już nie jest to samo ,a przemawia na korzyść Mh 9000....

Napisałem PRAWIE to samo. Zgadzam się, że jest kilka cech może wyróżniających MH 9000, ale ja uważam, że nie jest to aż taka różnica jak pisał P. Swebodzinski. Przy pewnym poziomie pęd, żeby mieć coś jeszcze lepszego staje się irracjonalny. Czy lepszy jest samochód który pojedzie 350 km/h od tego co max jedzie 300 km/h ? pewnie tak, ale kto to wykorzysta ?! szczególnie na naszych drogach !
Napisałem o ładowarce BC-700 bo jestem przekonany, że jej funkcje zadowolą 99% użytkowników akumulatorów, proponuję instrukcję, żeby po polsku przeczytać co potrafi i jakie ma parametry.
Chciałem pomóc tym co męczą się z jakimiś pseudoautomatami niszczącymi akumulatory, a nie (cytując kolegę z forum) "rozbijać gówno na atomy" 8-)

info
11-09-2007, 13:52
Napisałem PRAWIE to samo. Zgadzam się, że jest kilka cech może wyróżniających MH 9000, ale ja uważam, że nie jest to aż taka różnica jak pisał P. Swebodzinski. Przy pewnym poziomie pęd, żeby mieć coś jeszcze lepszego staje się irracjonalny. Czy lepszy jest samochód który pojedzie 350 km/h od tego co max jedzie 300 km/h ? pewnie tak, ale kto to wykorzysta ?! szczególnie na naszych drogach !
Napisałem o ładowarce BC-700 bo jestem przekonany, że jej funkcje zadowolą 99% użytkowników akumulatorów, proponuję instrukcję, żeby po polsku przeczytać co potrafi i jakie ma parametry.
Chciałem pomóc tym co męczą się z jakimiś pseudoautomatami niszczącymi akumulatory, a nie (cytując kolegę z forum) "rozbijać gówno na atomy" 8-)

Wydaje mi się że niewiele wiesz o ładowarkach i o ładowaniu ,producent napisał to tak jest ,ale co pominoł to musisz sam do tego dojść,kupując i wyrzucając. co inni piszą to nieważne , wątpię czy osobę znającą się zadowoli w ogóle to jak nazwałeś gówno.
Każda ładowarka ma jakieś wady i zalety ,wydaje mi się im droższa tym prawdopodobnie ma lepszy procesor i bardziej analizuje proces ładowania,w końcu o to chodzi ,
Po co płącić za wyświetlacz skoro ładowarka ładuje jednym prądem do oporu nie analizując procesu ładowania i nie zmieniając go,w trakcjcie ładowania.
Rozbijam to gówno na atomy dlatego że nic o nim nie wiadomo tylko to że wspaniała.Skoro chcesz zadowolić 99% to napisz jak ładuje ( impulsowo ,prądem stałym ,dobijająco itd) .Czy ładuje jednym prądem do końca ,czy on się zmienia w trakcie ładowania.Jest wiele sposobów jakie stosują producenci,co się dzieje jeżeli włożę uszkodzony akumulator,napisz do jakich temperatur nagrzewa się akumulator.Oblicz pojemność danego akumulatora stosując wszystkie prądy rozładowania ,i dopiero weź z tego średnią.( lampa błyskowa w aparacie pobiera różne prądy) i wątpię czy będziesz wiedział jaką faktycznie akku ma pojemność.Naprawa akku to chyba jest totalną bzdurą,niektóre można częściowo przywrócić jego sprawność ,ale i tak nadaje jedynie do urządzeń o niewielkim poborze prądu,i bywa tak że po dwóch dniach jest pusta.(Tak czy inaczej muszą iść na bok).Te wszyskie funkcje to bajer dla klienta , i osobę nieznającą się to cieszy ,są ściąnięte z profesjonalnych ładowarek gdzie są faktycznie potrzebne,i spełniają swoje zadanie .W Bc nie zawsze i pokazują bzdury.Wolę samochód który jedzie nawet z prędkością 400 km i ma zabezpieczenie na cztery koła,nie na dwa,bo tym czy innym pojadę też 20 km z tym że w tym wolniejszym nie mam takiej regulacji prędkości.Mając dwa ampery na wyjściu mogę podłączyć akumulator R20 i też szybko naładuję .

Pod nazwą MAHA są też inne ładowarki, tak że chyba się szanuje i nie sprzedaje bzdur,wydaje mi się bardziej wiarygodna.Jeżeli zobaczyłbym jak wykonana jest wewnątrz ,moja decyzja do do kupna byłaby natychmiasowa.Jeżeli wygląda tak jak BC, to odpada tak samo jak BC.

http://www.digitaldingus.com/reviews/maha/mhc9000/using_mhc9000.php

http://www.digitaldingus.com/reviews/

Podam przykład.

Mam dwie ładowarki jednej firmy model 1 i 2 wybrane przez testy z pośród dziesiątek innych.W skrócie opiszę zachowanie. 1 i 2.Kupiłem je w allegro.

1,2. Ładuje prądem 1 A dobijająco tzn.prąd ładowania wzrasta do 2A i spada do zera i cykl się powtarza cały czas do końca ładowania.Z tym że w obu prąd ładowania ,w trakcie ładowania maleje różnie, w zależności od akumulatora i temperatury.Ona sama analizuje proces ładowania.
Obie wykrywają niesprawne akumulatory.Ładowarki są firmowe i komory mają dostosowane do AA ale wystarczyła mała przeróbka i ładuję też AAA .
W przypadku AAA prąd ładowania w początkowej fazie, pusty aku 750 mA ( od zera do 1500) później spada do 450-500 mA ( od zera do 1000).

Tak że już widać że coś posiada , ładowarka nie przystosowana do AAA a je ładuje analizuje , dobiera prąd.

1.------ tę ładowarkę mogę oszukać ,jak wykazuje że aku niesprawne ( test trwa około 5 s),wkładam aku i wyjmuję aż zaskoczy.Lub podładowując ogniwo innym aku ,czy zasilaczem obojetnie .Wkładam ponownie i odbywa się cały cykl,z tym że temp aku w końcowej fazie dochodzi do 47 stopni i to jest bardzo dużo.
W tym przypadku wiem że z aku ,jest coś nie tak i i odkładam do sprawdzenia.

2.-------Ta posiada dodatkowo funkcję rozładowania i tej nie da się oszukać .Po włożeniu niesprawnego aku po dwóch sekunach informuje że nie będzie go ładować.Na próbę włożyłem niezbyt sprawne aku naładowane do końca w ładowarce 1 .Mimo że był naładowany to i tak po 2 sek pokazała że niesprawny.

Włożyłem sprawne aku naładowane, i włączyłem funkcję rozładowania.aku w trakcie rozładowania nagrzało się do 30 stopni ,póżniej następuje po rozładowaniu automatyczne przejście na ładowanie ,w końcowej fazie ładowania temp aku 39 stopni.Rozładowuje do napięcia 0,95 V na moim woltomierzu.Tak że akku był nagrzewany podwójnie, rozładowanie i naładowanie a uzykał 39 stopni.

W dalszym ciągu uważam BC 900 za zwykłą prostą łądowarkę ,ładującą do oporu ustawionym prądem do temp 53 stopni lub wybuchniecia akumulatora bo prawdopodobnie termistory służą jedynie do wyłączenia w przypadku zbytniego nagrzania i nie współpracują z układem w trakcie ładowania. .Ma ładne wyświetacze które prawdopodobnie się wstydzą będąc w takiej ładowarce,

Ważne jest o co ona wykonuje ,a nie co potrafi ( na razie wiadomo że potrafi stawiając czajnik zagotować wodę ,jeżeli w tym czasie aku wybuchnie to nawet nie zagotuje wody). to można jedynie ocenić sprawdzając wszystko a nie to co ktoś napisał w instrukcji.Jestem jaki jestem i do każdej nowej rzeczy,czy reklamy podchodzę negatywnie dopóki nie przeczyam opini osób opisujacej faktyczne właściwości.Reklamowali w telewizji opony stomila ,miało być cudo ,piękne dobre itd.Kupiłem ,dałem się nabrać na reklamę i okazały się wielkim gównem ,na których nie przejechałem 15 000 km,bo się powybrzuszały,mój błąd bo spytałem o opinie innych dopiero po kupnie .
A fabryka umywa ręce,twoja wina ,należy jeździć po stole.

Prosta rada dla kupującego ,przeczytaj prawdziwą opinie o ładowarce P. Swebodzinski,nie patrz na sprzedawców występujących w tym forum.W każydym razie BC już nie jestem zainteresowany ,jeżeli miałbym zaryzykować kupno, to jedynie z MH-C 9000 jednak produkuje ją firma która produkuje też inne ładowarki.A to już coś znaczy.

Napisałem co myślę i żegnam , na tym forum próbuje się złąpać klienta do kupna, nie o ładowarkę.Prawdziwą opowieść o ładowarce wady zalety co jest warta można pisać z osobą bezstronną ,a jedyna osoba jaka jest na tym forum to P. Swebodzinski,a on też się wycofał.

Nemeo
11-09-2007, 14:07
Mam pytanie, czy jest to mozliwe by BC-900 odświeżało 4 aku ponad 24 h ?
Czy to ja poprostu coś źle ustawiłem.

krzy
11-09-2007, 16:26
Możliwe - miałem czasem nawet czasy do pięćdziesięciu kilku godzin.

W trybie "odświeżania" ładowarka kilka razy rozładowuje i ładuje akumulatory, aż przy kolejnym ładowaniu nie następuje wzrost pojemności.
Jeśli:
1) akumulatory maja spora pojemność,
2) prąd ustawiłaś mały (taki powinien być, żeby odświeżanie przyniosło lepszy skutek),
3) pojemność wzrasta w kolejnych cyklach
to naprawdę moż być długo.

A teraz do kolegi "info":

Wydaje mi się że niewiele wiesz o ładowarkach i o ładowaniu ,producent napisał to tak jest ,ale co pominoł to musisz sam do tego dojść,kupując i wyrzucając. co inni piszą to nieważne , wątpię czy osobę znającą się zadowoli w ogóle to jak nazwałeś gówno..........

itd, itd, ble ble ble .....

Chyba trochę przegiąłeś !
Szkoda, że niewiele zrozumiałeś i po co zaraz taki atak, aczkolwiek nie poparty konkretami :D :shock:

A może to "P. Swebodzinski" wrócił w nowym wcieleniu ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mor_feusz
11-09-2007, 16:55
Mam pytanie, czy jest to mozliwe by BC-900 odświeżało 4 aku ponad 24 h ?
Czy to ja poprostu coś źle ustawiłam.

tz sie zdziwilem ja jakies stare reanimowalem. 30kilka godzin zajelo

Soviet
19-09-2007, 16:41
Ja wrzuciłęm 4xGP1300 (mają ~ 4 lat) w niedziele wieczorem na odswieżanie. Dwa już zakonczyły proces dwa pocą się dalej.
P.S. Też kupiłem eneloop :)

AbrahaM
05-10-2007, 21:44
Hm. Tak sobie czytam, czytam i .. zdegustowanie mnie ogarnia, połączone ze zdziwieniem.

Przede wszystkim na widok "czarnego PR", (uskutecznianego przez dwie osoby, które dziwnym zbiegiem okoliczności całkiem niedawno zarejestrowały się na naszym forum) względem ładowarek BC 700 i BC 900, przy dość namolnej reklamie innej konstrukcji.

Jednocześnie zastrzegam że nie twierdze iż są one 7 cudem świata, ale w swojej kategorii cenowej (zwłaszcza BC 700) są wybitnie interesujące.

Ale do rzeczy, czyli do komentarzy.
1. Jeśli BC 900 "jest nieprodukowana", to co robi w sprzedaży na Allegro?

2. Faktycznie BC 900 (zwłaszcza jej wcześniejsze wcielenie w postaci IC 8800) miewały problemy z przegrzewaniem ogniw. Jednak muszę stwierdzić iż NIE zaobserwowałem takich kłopotów w swojej, nabytej dobrych parę miesięcy temu, z wersją softu 33 i wersją płytki 12. Osobiście jestem skłonny uważać ją za "bezpieczny zakup".

3. z bolem potwierdzam, że w BC 900 gniazdo zasilania (czy sama wtyczka, nie jest to istotne, liczy się skutek) winno być lepiej wykonane, bo jest na tyle luźne, że możliwa jest utrata "kontaktu" i przez to wyzerowanie ustawień.

4. poza przypadkami dotyczącymi głownie starszych i/lub wadliwych egz. (które w ramach gwarancji wymieniane są na nowe - no chyba że ktoś je kupi(ł) w firmie "krzak") nie słyszałem o kłopotach z BC 900, a o kłopotach z BC 700 już wcale. Piszę o stanie obecnym a nie prehistorii. Znam osobiście najmniej 4 osoby, z BC 700 lub 900 kupionymi na przestrzeni (w przybliżeniu) ostatniego roku - zero zgłaszanych problemów, za to zdecydowane zadowolenie z użytkowania. 700 z softem 36, 900 z softem 33.

5. BC 700 (zwłaszcza ta), i BC 900 są w tej chwili moim zdaniem najlepiej spisującymi się ładowarkami w swoich kategoriach cenowych. Przy cenie +- 90 zł za BC 700, w porównaniu do kiepskich procesorowych za 60-70 zł nie ma porównania. BC 900 wraz z pakietem dodanym (torba + redukcje na R14 i R20) też jest interesująca. Porównania też nie ma (tym razem z powodów technicznych) do "morderców aku" (opinia użytkowników, między innymi na p.r.f.c.) w postaci MW 8168 i 9168

6. MH-C9000, której opis sobie właśnie przeczytałem, zapowiada się naprawdę wysoce interesująco i faktycznie może być udaną konstrukcją. Poczekamy aż pojawi się większa ilość wiarygodnych opinii na jej temat. W/g specyfikacji technicznych obiektywnie ma przewagę nad BC 700/900, wyższą cenę także.

7. Gdyby nie to, że wolałbym by kto inny robił za królika doświadczalnego, i że mam inne wydatki, to wysoce prawdopodobnie bym ją nabył. Ale mam BC 900, z której jestem zadowolony, która mi konkursowo ładuje aku (mimo znanych mi ograniczeń w postaci tylko dwóch termistorów), więc.. nie mam ku temu uzasadnionego powodu.

8. Panowie, co wy z tym ładowaniem aku AA/R6 w BC 700/900 @200 mA? Toż to ze skóry można wyskoczyć to raz, a dwa - ładowanie w tym trybie zostawia akumulatory niedoładowane. Stąd są te kłopoty z Sanyo 2500 (pomijając ich znaną tendencje do szybkiego samorozładowania), o których w tym wątku czytałem. Zastosowanie 200 mA do współczesnych ogniw AA o pojemnościach rzędu 2000+ mAh nie ma sensu, (markowe aku przewidują nawet ładowanie @2.5A, służę specyfikacjami), owszem do zreanimowania zabytkowych aku NiCD jest wręcz niezbędne. Sam znalazłem w szufladzie Sanyo Cadnice sprzed +-20 lat, gdzie zalecane jest (nadruk na niej) ładowanie przez 14-16 godzin @ 48 mA. I przy okazji przypominam że dokładność pomiaru stanu naładowania jest wyższa, im "ostrzej" traktowany jest aku.

Osobiście jako "standard" dla większości AA/R6 uznaje 500 mA, dla lepszych ogniw renomowanych firm 700, aczkolwiek za dopuszczalne i wcale nie tak znowu szkodliwe uważam 1A. 1.5 i 1.8 (dostępne dla pary aku w BC 900) to już dla mnie absolutna ostateczność.

Dla większości AAA, w związku z tym że ich realna pojemność zazwyczaj wynosi maks ok 800 mAh, 700 mA może już być "za dużo", ale 500 mA powinno być bezpieczne. 200 mA, no cóż, jak ktoś lubi długo czekać, to czemu nie?

Jak nie wierzycie, to zobaczcie jaką pojemność ma to samo aku potraktowane trybem "charge-test" na 500/250 czy 700/350 oraz na 200/100 mA

Volterko
07-10-2007, 16:02
mam ładowarkę IC 8800 kupioną na allegro w firmie Kollron Technik.
I jest to bubel - zepsuła się po kilkunastu ładowaniach
1. jak się ją poruszy to się resetuje wszystko
2. 2 stanowiska nie działają
3. niedoładowuje
4. bardzo mocno przegrzewa
5. wyświetlacz jest uszkodzony - nie wyświetla 1 elementu

Ta ładowarka w środku to w zasadzie jeden układ scalony i jeżeli on pójdzie to przeważnie nic nie działa :) Większość typowych problemów z tą ładowarką to dość denerwujące drobiazgi (np. źle spasowany wyświetlacz, źle dokręcona płytka, źle dociśnięte termistory itp.) , które każda osoba mająca pojecie o elektronice może sama naprawić.

Odp:
1. Problemem prawdopodobnie jest gniazdo zasilające - wtyczka, brak dobrego kontaktu
2. Rozkręć i sprawdź blaszki kontaktowe przycisków przy tych celach/stanowiskach

3. Prawdopodobnie ładowarka źle wykrywa w twoich aku -dV, stąd problem - zmień aku lub po naładowaniu ponownie wciśnij "charge"

4. Termistory w środku nie dotykają dobrze do metalowych blaszek - trzeba rozkręcić i poprawić.
5. Najpewniej wyświetlacz jest ok tylko jest źle włożony (brak dobrego kontaktu z gumowym paskiem przewodzącym) lub źle dokręcona płytka - wystarczy rozkręcić i ponownie skręcić

Ładowarka w środku wygląda tak: http://www.techmati.com/reviews/rs900/

yacek13
17-10-2007, 16:21
Witam
Czy te akumulatorki sanyo eneloop są tylko 200 mAh bo szukam 2500 i nic

yacek13
17-10-2007, 17:33
Miało być 2000 mAh a nie 200 mAh oczywiście.

AbrahaM
18-10-2007, 00:35
Miało być 2000 mAh a nie 200 mAh oczywiście.

Witam
Czy te akumulatorki sanyo eneloop są tylko 200 mAh bo szukam 2500 i nic

Sanyo Eneloop (R6) "występuje w przyrodzie" wyłącznie o pojemności 2000 mAh.

yacek13
18-10-2007, 07:20
Dzięki, już je kupiłem. Teraz pozostaje kwestia co z nimi zrobić w BC700, którą też zamówiłem.

mor_feusz
18-10-2007, 12:04
Jak to co - wlozyc i naladowac. Przeczytaj pare watkow w gore pradem 500/700 nie laduj 200 i spoko (500 to jak AbrahaM p[odaje bezpieczna wartosc - jesli masz Eneloopy mozesz nawet je 700 lub wyzej potraktowac). Ja w zaleznosci od tego ile mam bateryjek do naladowania po robocie to laduje 500 lub 700 (eneloopy zawsze 700) i jakos nie mam problemow

yacek13
18-10-2007, 14:27
"SANYO, największy producent akumulatorków na świecie położył właśnie kres wadom akumulatorków. SANYO prezentuje wstrząsającą innowację: pierwszy na świecie akumulatorek z możliwością ładowania gotowy do natychmiastowego użycia"

?

AbrahaM
18-10-2007, 14:50
"SANYO, największy producent akumulatorków na świecie położył właśnie kres wadom akumulatorków. SANYO prezentuje wstrząsającą innowację: pierwszy na świecie akumulatorek z możliwością ładowania gotowy do natychmiastowego użycia"

?

Gotowy do natychmiastowego użycia = fabrycznie naładowany.

kogut
18-10-2007, 15:29
+ wolniej się rozładowuje, leżąc grzecznie w szufladzie.

aqua
19-10-2007, 10:59
Wglada na to ze Panowie swebodzinski i info to ta sama osoba :)

Co do MH-C9000 to juz troche sie sprzedalo na allegro i cena nie spadla?

W tym watku mało znazłem informacji o godnych polecenia ładowarkach znanych firm? Było o firmie Ansmann ale bez podawania modeli :(

To jaka ladowarke wybrac :)

mor_feusz
19-10-2007, 12:58
BC 700 lub 900 szczerze polecam mam 900tke i laduje pieknie mam 580EX II )oraz 3 dodatkowe wyzwalane przez PC) jak sie zafoce to potem pradem 700 (jak mi potrzeba "szybko" jak nie ot 500) eneloopy laduje i gotowe do "strzelania". Duzo osob na forum ma wlasnie te ladowarki i jakos (z tego co sie czyta) to 99.99% jest zadowolona. Oczywiscie ze sie moze zdarzyc wadliwy egzemplarz wiadomo "zlosliwosc rzeczy martwych". Jesli nie potrzebne ci "bajery" typu przejsciowki z AA na wieksze baterie oraz dodatkowa troba to jestem za BC 700 - jesli moga ci sie przydac (np do latarki w razie czego wlozyc) to BC 900. Oglolnie jestem bardzo zadowolony i polecam - moja poinia nie bazuje na "wyczytanych" danych tylko uzytkowanie (mam jeszcze w domu Nikona Coolpix'a 3100 oraz Canon'a PS 540 + 4 lampy - w sumie bateryjek w "pip" - wszystko pieknie smiga - do tego moge polecic sanyo eneloop'y i piekny tandem).

AbrahaM
19-10-2007, 21:00
Wglada na to ze Panowie swebodzinski i info to ta sama osoba :)

Co do MH-C9000 to juz troche sie sprzedalo na allegro i cena nie spadla?

W tym watku mało znazłem informacji o godnych polecenia ładowarkach znanych firm? Było o firmie Ansmann ale bez podawania modeli :(

To jaka ladowarke wybrac :)

Taak, też mi się wydaje że to ta sama osoba. Co do MH-C9000, obserwuje temat i cene, może jak się odkuje finansowo (po pilnym, niespodziewanym i nieco drenującym kieszen remoncie dachu), i/lub spadnie jej (MH-C9000) cena to w ramach eskperymentów ją nabęde, ale jak na razie mam zdecydowanie inne priorytety.

Jaką wybrać ? BC 700 albo BC 900 - No chyba że masz ochotę poświęcić się nauce, i ku chwale Canon-Board potestować Maha MH-C9000, w teorii to jest zupełnie niezła ładowarka, więc mógłbyś tą teorie zweryfikować.

c42
19-10-2007, 22:39
BC 700 nie widze na allegro jak myslicie czy to chwilowe?

yacek13
19-10-2007, 22:55
Ja też nie widziałem i musiałem kupić na ebayu http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330147490474&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:PL:31
Mam nadzieję, że mi dojdzie.

2marekm
19-10-2007, 23:39
Nie będzieci żałowali zakupu BC700. Sam posiadam taką, i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Jak nasz guru forumowy Tomasz1972, bardzo ją chwali...to nie są to opinie bez pokrycia.

koraf
20-10-2007, 01:16
Kupiłem ładowarkę BC-700 tu : ehandel@hurt.com.pl za 104,45 zł z przesyłką.
Widzę ,że nie muszę jej polecać gdyż wielu już to zrobiło !

yacek13
25-10-2007, 10:56
Muszę się pochwalić, że BC700 + Sanyo Eneloope= 2012 i 2017 mAh przy pojemności akumulatorków 2000 mAh.

aqua
25-10-2007, 11:02
Czy obsługa ładowarki BC700 nie jest za skaplikowana?
Takie odnioslem wraznie czytajac ten watek.

daszek
25-10-2007, 11:54
2 miesiące temu kupiłem BC 900. Jestem b. zadowolony.

Ładuje, rozładowuje, testuje i na lcd wszystko pokazuje :)
Do tego instrukcja jest papierowa,
polska, treściwa, do pracy gotowa.
Tak się czuje, że rymuje :mrgreen:

Z czystym sumieniem polecam.

aqua
25-10-2007, 22:40
tu chyba jest jakies porownanie ladowarek niestety jezyki nie dla mnie :
http://forum.palmislife.com/viewthread.php?tid=70585

czy BC-900 i BC-700 maja mozliwosc ladowania z gniazdka zapalnczki oczywiscie bez przetwornicy na 220V?

AbrahaM
26-10-2007, 00:47
czy BC-900 i BC-700 maja mozliwosc ladowania z gniazdka zapalnczki oczywiscie bez przetwornicy na 220V?

Mają i nie mają..
Zanim mnie "zwierzgasz" za niekonkretną odpowiedź, zdąrze ją rozwinąć. BC 900 jest zasilane prądem 3V, wiec o podpieciu jej bezpośrednio pod gniazdko zapalniczniki trzeba zapomnieć. Jednak jakiś kwartal temu widzialem na allegro u uzytkownika braab zasliniacz samochodowy do BC 900. Czy on pasuje do BC 700 nie wiem, bo tej akurat (jeszcze) nie mam, i nie mam jak sprawdzić jej parametrow zasilania.

aqua
26-10-2007, 08:22
BC-900 i BC-700 maja odpinany kabel?
Jesli tak to czy moglby ktos pokazac mi zdjecie koncowki tego kabla i jeszcze prosba o zmierzenie srednicy tej wtyki

mor_feusz
26-10-2007, 09:56
moze troche od strony d***. http://i22.tinypic.com/2vi31cp.jpg (nie mam suwmiarki w domu) Mozna sobie proporcje wyliczyc

AbrahaM
26-10-2007, 17:30
BC-900 i BC-700 maja odpinany kabel?
Jesli tak to czy moglby ktos pokazac mi zdjecie koncowki tego kabla i jeszcze prosba o zmierzenie srednicy tej wtyki

Mają odpinany kabel zasilający. Jak znajde suwmiarke*, to podam dokladny wymiar, przy okazji wrzucając zdjecie, przypuszczalnie dziś wieczorkiem.

* wiem ze mam, ale nie pamietam gdzie ją polozyem..

yacek13
26-10-2007, 21:36
To jest standardowy rozmiar. W kablu jest końcówka żeńska a gniazdo w ładowarce męskie.
Wielkość jest taka jak we wszystkich zasilaczach...
Rozmiaru nie podam, bo ja nawet nie zgubiłem suwmiarki - po prostu jej nie mam.

daszek
26-10-2007, 22:47
tu chyba jest jakies porownanie ladowarek niestety jezyki nie dla mnie :
http://forum.palmislife.com/viewthread.php?tid=70585

To znalazłem na podstawie ww. linka:

http://www.allegro.pl/item254177090_ladowarka_procesorowa_mh_c9000_najno wszy_hit_.html

http://reefphoto.com/index.php?main_page=product_info&products_id=1786

AbrahaM
30-10-2007, 19:40
Z pewną taką nieśmiałością :P informuję że na allegro "wrociły" BC 700.

AbrahaM
31-10-2007, 01:00
To znalazłem na podstawie ww. linka:

http://www.allegro.pl/item254177090_ladowarka_procesorowa_mh_c9000_najno wszy_hit_.html

http://reefphoto.com/index.php?main_page=product_info&products_id=1786

No to teraz coś ode mnie n.t. Maha MHC 9000:
1. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=146310 (środek)
2. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=154756 (recka*)
3. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=145727 (FAQ**)
4. http://thomas-distributing.com/articlelive/articles/1966/1/Maha-PowerEx-MH-C9000-Product-Picture--Information/Page1.html (strona dystrybutora)
5. http://thomas-distributing.com/articlelive/articles/21/1/-Maha-Announces-New-MH-C801D-Eight-Cell-One-Hour-Battery-Charger/Page1.html (i bonus, opis ładowarki ładującej równoczesnie 8 aku)

* prywatna
** i nie tylko, także opinie użytkownikow, testy na oscyloskopach, itd. Wnioski: niejednoznaczne, konstrukcja niezła, ale nie idealna, o czym sie sami przekonacie czytając - uprzedzam DUŻO tego, 13 stron wątku..

milej lektury.

PS. Mnie po przegryzeniu się przez 2/3 wątku-giganta entuzjazm do zakupu zmalał..

kwv
05-11-2007, 13:13
Witam

Po waszych "burzliwych" lecz pomocnych dyskusjach zdecydowałem sie na BC-700.

Zawsze potrzebuje 4 kompletów aku, i nie wiem czy dwie sztuki BC-700 mi wystarczą. Może bardziej sensowne jest zastosowanie dwóch prostych ładowarek i jednej BC-700 do formatowania czy kupić odrazu dwie "lepsze".
Obecnie ładuję kilkoma jakimś GP dołączonej do aku.

pozdrawiam

AbrahaM
05-11-2007, 13:42
Witam

Po waszych "burzliwych" lecz pomocnych dyskusjach zdecydowałem sie na BC-700.

Zawsze potrzebuje 4 kompletów aku, i nie wiem czy dwie sztuki BC-700 mi wystarczą. Może bardziej sensowne jest zastosowanie dwóch prostych ładowarek i jednej BC-700 do formatowania czy kupić odrazu dwie "lepsze".
Obecnie ładuję kilkoma jakimś GP dołączonej do aku.

pozdrawiam

Jest mi znany przypadek (z pl.rec.foto.cyfrowa) osoby która używa pary BC 700, i takie rozwiązanie sugeruje.

Formowanie w BC 700 jakimś wyjściem by było, ale jeśli "zwykła" ładowarka będzie miała (nie wdając się w długie rozważania co można w ładowarce sp..^H^Hzepsuć) jakaś wadę, to formowanie w BC 700 okaże się "psu na buty", bo i tak "codzienne" ładowarki im zrobią ziazi.

mattnick
08-11-2007, 22:12
Już jest i u mnie bc-700 ... minęło 5 miesięcy od mojego posta, że się na nią skuszę :)

Yoshitaka
09-11-2007, 00:02
Już jest i u mnie bc-700 ... minęło 5 miesięcy od mojego posta, że się na nią skuszę :)

Ja po lekturze tego wątku kupiłem BC-900, na razie katuję nią od paru dni jakieś stare akumulatory :)

mattnick
09-11-2007, 00:20
Hehe...ja również :)

rokitoki
04-01-2008, 22:17
Kilka kwestii technicznych: rozladowanie akumulatorka przed dluzszym przechowywaniem to jego zaglada! :twisted: Przed skladowaniem akumulatory trzeba ZAWSZE naladowac. NiMH po 3 miesiacach przechowywania (nieobciazone!) sa juz praktycznie "puste". JB

Tu się kolego z Tobą nie zgodzę. Trzeba aku naładować i je rozładować i wtedy można przechować. Jeśli je naładujesz to niestety pojemność ich spadnie. Tak to jest. Nie wiem skąd ty wyczytałeś że trzeba je naładować.
Pozdrawiam

Jurek5
25-01-2008, 09:08
Witam.
Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny :). Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane. Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.

AbrahaM
25-01-2008, 20:32
Witam.
Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny :). Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane.

Zamień w wyobraźni IC8800 na BC900, a także skreśl uwagi o przegrzewaniu akumulatorów, i masz "jasność w temacie", aktualny obraz sytuacji. O BC900 ("następcy" IC8800) oraz jej uproszczonej wersji BC700 pisano tu nie raz, i poza nielicznymi przypadkami gdy ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, pozytywnie.

Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat?

Jeśli Ci NIE zależy na akumulatorach, to kupuj ją. Powody? proszę bardzo

Nieścisłości w opisie budzą moją podejrzliwość. Konkretnie słowa "indywidualny timer", które włączają "syrenę alarmową", gdyż.. w nowoczesnych ładowarkach NIE stosuje się ładowania na czas. Jeśli tu jest ono wspomiane, to można mieć wątpliwości co najmniej do tego, czy kontrola ładowania odbywa się dzięki pomiarowi -deltaV, czy też "na chama" poprzez odłączenie ładowania po 15 minutach, lub w najlepszym wypadku wątpić w skuteczność pomiaru -deltaV. No chyba że sprzedawcy mają na myśli wyświetlanie czasu ładowania. Przyjmijmy dla dalszej dyskusji założenie że tak jest, i że nie jest tak źle jak podejrzewam i przejdźmy dalej.
[wyciety tekst tekst o ładowaniu aku 2700 w 15 minut]? powód? sprzedawcy kłamią. Właśnie to sprawdziłem, weryfikując opis tu: http://www.powerbank.pl/files/PowerBank_V800C_-_instrukcja_uzytkowania.pdf. 15 minut, owszem, dla 750 mAh. 27 minut dla 2 szt aku 2700 mAh i 45 dla 4 szt.
45 minut dla 2700, to 2x więcej niż +- 90 min dla 2600 (w BC 900) @1800mA. Czyli normalne ładowanie odbywa się na 3.6A zaś "turbo" dla 2 aku to 7.2A
Jadziem dalej: najlepsze aku dopuszczają ładowanie prądem równym 2.5x ich pojemności. Dla większości bezpiecznaym jest maksimum "jednokrotność". Wnioski: ładowanie 2 szt aku AA o najwyższej pojemności przekracza bezpieczne parametry. Ładowanie 4 szt wysokopojemnych (2500-2700) aku jeszcze mieści się w normie, ale już dla starych akumulatórów lub o mniejszej pojemności (w tym AAA/R3, bo one "z automatu" mają maks 1000 mAh pojemności, średnio 500-700) są to wartości przekraczające normy producentów, niebezpieczne dla akumulatorów.
Zakmnięta obudowa.. no ładnie to wygląda, a wentylator jest? nie widzę w opisie. Dodaj do tego parametry ładowania i się robi ciekawie, bo to oznacza potencjalne (IMHO wysoce prawdopodobne) przegrzewanie się akumulatorów podczas dość intensywnego ładowania.
W związku z punktem 5 wątpie w pomiar temperatury. Nie wierzę by można było tak intensywnie ładować aku bez ich przegrzania w ZAMKNIĘTEJ OBUDOWIE, bez aktywnego chłodzenia. Co to oznacza? to oznacza, że ładowanie się odbywa na nie wiadomo jakich zasadach tak naprawdę.
Słowa nie widzę o wyborze prądu ładowania. Zgadnij jak znosić będą takie ładowania akumulatory AAA(R3), które w najlepszym wypadku mają pojemność ok 1000 mAh, a średnio 500-700? to oznacza parukrotnie za silne ładowanie, tak na oko 3 do 7 razy za silne.
Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.

Niezmiennie BC 900, BC 700.

Jak ci się zachciewa eksperymentów, to proszę bardzo, weź MH-C9000, bądź forumowym królkiem doświadczalnym. Choć z lektury for już wiadomo, że ładowarka nie doładowuje środkowych aku z powodu błędu w konstrukcji.

kwv
25-01-2008, 20:37
Niezmiennie BC 900, BC 700.

Podpisuje się również pod tym :mrgreen:

Yenox
04-03-2008, 18:50
Witam,

Stoję przed zakupem ładowarki do akumulatorków AA/AAA.
Nie mam żadnych akumulatorków - wszystko zaczynam kompletować.
Do wydania mam ~150 złotych (chciałbym, aby w zestawie było minimum 4xAA lub więcej...)

Wybieram wśród tych:
http://allegro.pl/item316437603_lado...p_aa_wawa.html
http://allegro.pl/item317682919_mark...a_2500mah.html
http://allegro.pl/item320332110_mark..._2500_mah.html

Co polecacie?
Co do akumulatorków to pewnie GP albo Sanyo, chyba ze polecacie coś innego?

ps. Tomasz1972 - założyłem nowy wątek dlatego, że ten już jest dosyć długi, a większość postów dotyczy różnic BC-700 a coś innego. Chciałem prosić o porównanie tych dwóch ładowarek - lub innych w podanej kategorii cenowej i uważałem, że nowy temat będzie dobrym pomysłem - jeżeli jednak uważasz inaczej - dobrze;)

Tomasz1972
04-03-2008, 21:45
Witam,

Stoję przed zakupem ładowarki do akumulatorków AA/AAA.
Nie mam żadnych akumulatorków - wszystko zaczynam kompletować.
Do wydania mam ~150 złotych (chciałbym, aby w zestawie było minimum 4xAA lub więcej...)

Wybieram wśród tych:
http://allegro.pl/item317682919_mark...a_2500mah.html
http://allegro.pl/item320332110_mark..._2500_mah.html

Co polecacie?
Co do akumulatorków to pewnie GP albo Sanyo, chyba ze polecacie coś innego?

ps. Tomasz1972 - założyłem nowy wątek dlatego, że ten już jest dosyć długi, a większość postów dotyczy różnic BC-700 a coś innego. Chciałem prosić o porównanie tych dwóch ładowarek - lub innych w podanej kategorii cenowej i uważałem, że nowy temat będzie dobrym pomysłem - jeżeli jednak uważasz inaczej - dobrze;)

Odesłałem Cię do tego wątku , gdyż nie masz się nad czym zastanawiać :)
Tylko ŁADOWARKA BC-700 + 4 x AKU SANYO ENELOOP.

GP to typowe "amatorskie" ładowarki wykańczające akumulatory .

Yenox
04-03-2008, 21:56
:)
Dzięki.
Z tego co zdążyłem wyłapać z tego wątku - 500mAh będzie najlepsze do ładowania tych sanyo?
Jaki jest mniej więcej czas ładowania takiego akumulatorka 2000mAh prądem 200/500/700?

mxw
04-03-2008, 22:33
Tylko ŁADOWARKA BC-700 + 4 x AKU SANYO ENELOOP.
a dlaczego nie BC-900?

pytam, bo sam sie zastanawiam nad zakupem....

GP to typowe "amatorskie" ładowarki wykańczające akumulatory .
mam taką GP - faktycznie wykańcza słabsze akumulatorki, ale przynajmniej ładuje je w 25-30 minut, co czasami to może mieć krytyczne znaczenie.

dlatego teraz myślę o BC-700/900, żeby trochę ulżyć tym akumulatorkom... ;-)

Yenox
04-03-2008, 22:48
A co rozumiemy przez 'wykańcza słabsze akumulatorki'?:)
Może warto zaoszczędzić parę zł - dokupić 8 aku GP - no i 3x4AA w sam raz do lampy

Tomasz1972
05-03-2008, 09:20
A co rozumiemy przez 'wykańcza słabsze akumulatorki'?:)

Pierwszy post tego wątku .

Gringo997
05-03-2008, 15:56
ja kupiłem ładowarkę philips scb7075 (http://allegro.pl/item316794426_philips_scb7075_4_akumulatory_2450ma h_20_minut.html) i bardzo ją sobie chwalę.ładuję 2500mAh w max 30min, ma wbudowany wiatrak chłodzący akumulatory, wyświetlacz. używam aku philipsa(tych dodanych do ładowarki) oraz duracell 1800mAh i planuje kupić jeszcze 2 komplety sanyo enloop...

Tomek S.
08-03-2008, 22:52
Po krótkim zastanowieniu..., jaki zestaw wybrać do mocnej lampy (580EXII) oraz aby wykorzystać do innych typów akumulatorów (R14, R20). Zamówiłem ładowarkę BC900, a po paluszki ENELOOP jade jutro do fotojokera.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za podpowiedzi.

P.S. Wyjmując z pudełka naładować czy rozładować (nie jestem pewien)?
Chodzi mi o formowanie. Bo jak wiemy są gotowe do użycia.

Tomasz1972
08-03-2008, 22:53
P.S. Wyjmując z pudełka naładować czy rozładować (nie jestem pewien)?
Chodzi mi o formowanie. Bo jak wiemy są gotowe do użycia.
Normalnie używać :) Są naładowane , więc wyładować :)

Tomek S.
08-03-2008, 22:55
Tak szybko jeszcze chyba nigdy nie otrzymałem odpowiedzi.
Dziękuje Tomasz.

aqua
31-03-2008, 16:30
Od dzis stalem sie posiadaczem tego sprzetu i mam kilka pytan.
Czy ktos ma dluzsza wersje instrukcji po Polsku?
Bo wyglada na to ze w tej malej ksiazece jest wiecej opisu nie w tej co jest po Polsku?
Dzialanie wyglada troche skaplikowanie po pierwszym przeczytaniu i przy oslabieniu orgnizmu przeziebieniem.
Jak postepowac z akumulatoram juz uzwanymi wczesniej, a jak pierwszy raz ladowanymi, czy odrazu ladowac, rozladowac, odswiezac i ktore?
Jak sprawdzic pojemnosc akumlatora i jak ja pokaze ladowarka skoro pokazuje tylko 3 liczby a pojmnosc jest w czterech liczbach, chyba ze nie pokazuje ostaniej?

orte
31-03-2008, 18:21
Kupowałem ostatnio dla szwagra BC-900, to samo co BC-700, tylko z dodatkami ;-)
instrukcja w załączniku.

http://rapidshare.com/files/103825472/Instrukcja_polska_-_iCharger.rar

kwv
31-03-2008, 18:32
Jak postepowac z akumulatoram juz uzwanymi wczesniej, a jak pierwszy raz ladowanymi, czy odrazu ladowac, rozladowac, odswiezac i ktore?

Jeśli masz czas to pierwszy raz ładuj (używane aku) w trybie TEST, gdzie ładowarka naładuje-rozładuje-naładuje i przybliży ich pojemność.

Tryb testowania (test)
W trybie testowym akumulatory zostaną najpierw naładowane a następnie rozładowane aby określić ich pojemność. W końcu, akumulatorki zostaną naładowane ponownie a ich pojemność (w mAh) lub (Ah) zostanie określona i pokazana na wyświetlaczu LCD po zakończeniu procesu rozładowywania.
Poprzez naciśnięcie klawisza „MODE” w ciągu 8 sekund od włożenia akumulatorków możemy wybrać tryb testowy (przycisk „MODE” musi być najpierw wciśnięty i przytrzymany przez
ok. 1 sekundę aby aktywować funkcje wyboru trybu pracy ładowarki. Wielokrotne naciskanie przycisku „MODE” umożliwi przełączanie między trybami pracy: „Charge", "Discharge”, „Refresh" oraz „TEST”).

aqua
31-03-2008, 19:37
I jakim pradem ladowac 200?

Tomasz1972
31-03-2008, 19:44
Ja ładuję najczęściej na 200 a jak się spieszę to na 700. Jak na razie nic złego z aku się nie dzieje ( enelop i recyko ).

mor_feusz
31-03-2008, 20:15
I jakim pradem ladowac 200?

Jezeli masz "dobre" akumulatorki (nie jakies no-name) to polecam 700. Ja swoje eneloopy tak laduje (i troche je ladowalem tak i powiem nic zlego sie nie dzieje a laduje dosc czasto poniewaz wszystkie 4 lampy zra mi troche energii). Jakos po przeczytaniu postow z tego watka zostalo wyjasnione ze 200 potrafi "niedoladowac" a 700 to optymalny prad ladowania (zaznaczam ze do markowych akumulatorkow - co ot znaczy - mam jakies akumulatorki Jessops - do malpki szwagra i 700 "niszczy je" - naladowane 700 zyja krocej niz "normalne baterie". jak potraktuje je 200 lub 500 to jest dobrze a nawet bardzo - nie ma roznicy po miedzy 200 i 500). W eneloopach zauwazylem u siebie ze lepiej jest potrakowac je 700tka (wydaje mi sie ze dluzej zyja w lampie - ja poprostu nie mysle juz - jade na 700 domyslnie).

sj_sj
02-04-2008, 13:04

http://www.allegro.pl/item336562186_bc_700_pomiar_pojemnosci_lcd_4_x_aa_ sanyo_2500.html

Różnica między jedną a drugą. Cena rzecz jasna, ale inne różnice czy występują? która lepsza?

Acha i w jednej są baterie 2000 a w drugiej 2500, które lepsze?

aqua
02-04-2008, 17:17
Czy cos namieszalem?
Wlozylem do BC-700 nowe akumulatory ustawiajac Discharge-Refresh i laduje sie to ponad 48 godzin?
To tak ma byc?
Moze to przerwac i ustawic inaczej od nowa?

mor_feusz
02-04-2008, 17:29
Spokojnie - troche to potrwa - dobrze zrobiles. Nie przerywaj - stracisz czas

aqua
02-04-2008, 17:45
Spokojnie - troche to potrwa - dobrze zrobiles. Nie przerywaj - stracisz czas

Dzieki spadl mi kamien z serca.
Takich ladowarek to przydalo by sie wiecej :)

heniek
02-04-2008, 18:11
Dzieki spadl mi kamien z serca.
Takich ladowarek to przydalo by sie wiecej :)
czas odświeżania zależy od wybranego prądu rozładowania, jeśli wybrałeś 100 mA to bądź przygotowany nawet na kilka dni...:-)

Od dzis stalem sie posiadaczem tego sprzetu i mam kilka pytan.
Czy ktos ma dluzsza wersje instrukcji po Polsku?
Bo wyglada na to ze w tej malej ksiazece jest wiecej opisu nie w tej co jest po Polsku?
Dzialanie wyglada troche skaplikowanie po pierwszym przeczytaniu i przy oslabieniu orgnizmu przeziebieniem.
Jak sprawdzic pojemnosc akumlatora i jak ja pokaze ladowarka skoro pokazuje tylko 3 liczby a pojmnosc jest w czterech liczbach, chyba ze nie pokazuje ostaniej?
dłuższą, tzn?
moja ma 17 str,
chcesz ksero?

aqua
02-04-2008, 18:25
Prądu rozładowania nie wybralem.
Jaki bedzie z automatu?
Czy mozna to sprawdzic?

heniek
02-04-2008, 18:44
Prądu rozładowania nie wybralem.
Jaki bedzie z automatu?
Czy mozna to sprawdzic?
z automatu masz prąd ładowania 200mA a rozładowania 100mA i odp. 500/250, 700/350,
ja wybieram zawsze 500/250
a jako ciekowostkę podam wyniki ostatniego odświeżania:
Energizery 2650mAh po ok 10 miesiącach użytkowania mają mają ok 2600 -2650 jak dla mnie rewelka!
Sanyo 2100 mają po 4 latach użytkowania 1900 - 2000mAh !!!!
Sanyo 2700 trzymają w zasadzie od 10m-cy ok. 2650-2700
GP2500 po roku ok. 1800-1900 tutaj największy zawód,
GP 2700 po roku 2100-2200
Gp już nie kupię..

Tomasz1972
02-04-2008, 19:27
GP2500 po roku ok. 1800-1900 tutaj największy zawód,
GP 2700 po roku 2100-2200
Gp już nie kupię..

Przeczytaj ile mają nominalnie :) ( mały druczek - 2500/2700 to nazwa handlowa :) )

Tomek S.
02-04-2008, 19:27
Chcę się podzielić z Wami opinią na temat ładowarki (BC-900) którą ostatnio sobie kupiłem.
Jak na razie tylko odświeżałem moje stare dwu letnie aku SONY 2500mAh (200/100mA). Już widze dobre rezultaty 2190mAh po odświeżeniu. Ale bardziej wynik dugotrwałej używalności na latarce mnie zaskoczył. Wcześniej były używane na CD przenośnym i padały po przesłuchaniu dwóch płyt CD. Jak wiadomo to urządzenie nie zużywa tyle mocy co latarka. Prawdopodobnie wina leżała po stronie starej ładowarki "no name". Dla porównania podam że na "zwykłych" bateriach DURACELL, mój przenośny odtwarzacz odtworzył szesnaście płyt CD!.
Może to prawie nic ponieważ opisuje tylko odświżanie ale widze bardzo dobre rezultaty i to warto napisać. Jeszcze jedno - zapewne to "maleństwo" jeszcze nieraz spowoduje uśmiech (zadowolenie) na mojej twarzy ale wszystko przede mną.
Polecam.
Pozdrawiam Tomek

heniek
02-04-2008, 19:33
o 100 mniej, ale to wiele nie zmienia,
aha..
Max Cell 3200mAh po 2 latach mają 1500 -1800 to jest dopiero badziewie!
we wszystkich wymienionych przypadkach mam na myśli kpl. 4 szt

aqua
02-04-2008, 20:09
Troche zmienie temat.
U mnie najslabsze okazaly sie Energizery, szybko stracily moc. Obecnie smigan na Ansmannach i Pansonicach.
A wracajc do temtu to mozna reanimowac starsze akumlatorki?

Tomek S.
02-04-2008, 20:16
Spróbować warto.
Nie wiem czy czytałeś mój post #160.
Pozdrawiam Tomek

aqua
02-04-2008, 20:23
Spróbować warto.
Nie wiem czy czytałeś mój post #160.
Pozdrawiam Tomek

Czytalem.
Jakie najlepsze ustawieni powinny byc do odswiezania?

Tomek S.
06-04-2008, 02:17
Jakie najlepsze ustawieni powinny byc do odswiezania?
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Ale co wiem to się podzielę.
Jeśli chodzi o bezpieczne natężenie ładowania to 1/10 pojemności.
A co się tyczy prądu rozładowania, z reguły jest to 1/2 prądu ładowania. Odświeżanie w ładowarce BC-900 którą posiadam polega na wybraniu wartści prądu ładowania do której automatycznie jest dobierany prąd rozładowania.
Na przykład 200mA ładowanie/100mA rozładowanie, 500/250, 1000/500.
Polecam stronę internetową poniżej, tam znajdziesz wiecej i dobitniej.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103-360.html

Pozdrawiam Tomek

fotna
06-04-2008, 08:57
A mnie się zdarzyło na BC900 że akumulatorki 2000 mAh (2Ah) -bez nazwy kopione w sklepie z CB naładowały sie do pojemności od 2,7 do 3,4 Ah - czy to błąd ładowarki czy te aku są takie dobre :).
Zobaczę jak przy następnych ładowaniach.

aqua
24-04-2008, 13:16
Jak sprawdzic po naladowaniu akmulatorka jego pojemnosc, chodzi mi o pierwsza liczbe czy to 2 cz 1? Teraz wiekszosc akumulatorkow ma pojemnosc powyzej 2000.

silver76
24-04-2008, 13:23
Jak sprawdzic po naladowaniu akmulatorka jego pojemnosc, chodzi mi o pierwsza liczbe czy to 2 cz 1? Teraz wiekszosc akumulatorkow ma pojemnosc powyzej 2000.

Jak to jak sprawdzic? wszystko jest napisane na LCD. ewentualnie wciskać DISPLAY aby przełączyć na podgląd pojemności.
Pamiętaj tylko, że powyżej pojemności 2000 mAh ładowarka pokazuje już w Ah !! wiec zamiast np 2450 mAh zobaczysz 2,45 Ah (obcina ostatnio cyferkę)!!

aqua
24-04-2008, 13:32
Jak to jak sprawdzic? wszystko jest napisane na LCD. ewentualnie wciskać DISPLAY aby przełączyć na podgląd pojemności.
Pamiętaj tylko, że powyżej pojemności 2000 mAh ładowarka pokazuje już w Ah !! wiec zamiast np 2450 mAh zobaczysz 2,45 Ah (obcina ostatnio cyferkę)!!

Czyli jesli bedzie 2450 mAh to w mAh pokaze 1450?

silver76
24-04-2008, 13:35
Czyli jesli bedzie 2450 mAh to w mAh pokaze 1450?

A dlaczego ma pokazać 1450 skoro aku ma 2450???
ładowarka ta nie pokaże ci 2450 mAh tylko 2,45 Ah !
wiec aku 2450 mAh = ładowarka pokaże 2,45 Ah;
a aku 1450 mAh = ładowarka pokaże 1450 mAh

Ta ładowarka od 2000 mAh pokazuje w Ah !!! a od 0 do 1999 pokazuje w mAh

aqua
24-04-2008, 13:39
ja po plełnym naładowaniu zawsze patrzyłem na liczbę ktróra jest przed mAh i zawsze była tam jedynka teraz bede patrzył na co innego :)

silver76
24-04-2008, 13:58
ja po plełnym naładowaniu zawsze patrzyłem na liczbę ktróra jest przed mAh i zawsze była tam jedynka teraz bede patrzył na co innego :)

Nie rozumiem cie za bardzo chłopie. Na co innego? no w sumie na jednostkę, czy wyświetla sie mAh czy Ah.
Wydaje mi sie ze wyjaśniłem jasno jak pokazuje pojemność ta ładowarka. Po prostu ma mały wyświetlacz i nie mieści sie wyswietlenie czterocyfrowej pojemności z 2 na początku, dlatego powyzej 2000 przerzuca z mAh na Ah.
Już jaśniej nie mogę! to tak jak z dlugością: 2450 mm = 2,45 m, analogicznie 2450 mAh = 2,45 Ah. to kwestia jednostki!

aqua
24-04-2008, 14:02
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img177.imageshack.us/my.php?image=1004057kc7.jpg)
Po naladowniu patrzylem na ta opcje jak na zdjeciu, sa jeszcze inne: czas ladowania, prad lad, napiecie, wiec ja po naladowaniu ptarzylem tylko na liczby ktore mialy na koncu mAh a nie Ah

silver76
24-04-2008, 14:10
No i jaki problem? wszystkie są w mAh, zadnej nie ma w Ah bo pojemności są ponizej 2000 mAh
I jest tyle ile napisane:
1: 504 mAh
2: 1546 mAh
3: 1516 mAh
4: 1482 mAh

aqua
24-04-2008, 14:16
No i jaki problem? wszystkie są w mAh, zadnej nie ma w Ah bo pojemności są ponizej 2000 mAh
I jest tyle ile napisane:
1: 504 mAh
2: 1546 mAh
3: 1516 mAh
4: 1482 mAh

ładowałem juz kilka kompletów, klka w tym nowe i zawsze po na ladowaniu liczba przy mAh zaczynała sie od 1... mimo ze akumulatory sa powyzej 2000

silver76
24-04-2008, 14:22
ładowałem juz kilka kompletów, klka w tym nowe i zawsze po na ladowaniu liczba przy mAh zaczynała sie od 1... mimo ze akumulatory sa powyzej 2000

A tego to juz nie wiem, ładowarka pokazuje tyle ile widać na wyświetlaczu.
Ja mam np. aku 2650 mAh i ladowarka pokazala 2,75 Ah :-D wiec 100 mAh powyzej nominału.
A te twoje aku ze zdjecia to ile powinny mieć mAh?

aqua
24-04-2008, 14:42
A tego to juz nie wiem, ładowarka pokazuje tyle ile widać na wyświetlaczu.
Ja mam np. aku 2650 mAh i ladowarka pokazala 2,75 Ah :-D wiec 100 mAh powyzej nominału.
A te twoje aku ze zdjecia to ile powinny mieć mAh?
Te ze zdjecia to staruszki 2100 pojemnosci inne nowe jak ladowalem to wyszlo tak:

2.40 Ah czyli ta by przekroczyla 2000 mAh?
1249 mAh
1447 mAh
1354 mAh

silver76
24-04-2008, 14:45
Te ze zdjecia to staruszki 2100 pojemnosci inne nowe jak ladowalem to wyszlo tak:

2.40 Ah czyli ta by przekroczyla 2000 mAh?
1249 mAh
1447 mAh
1354 mAh

2,40 Ah = 2400 mAh jakby nie patrzec, to jest ponad 2000 mAh:-D

aqua
24-04-2008, 14:50
2,40 Ah = 2400 mAh jakby nie patrzec, to jest ponad 2000 mAh:-D

Jesli pokaze 2,40 Ah to juz chyba nie pokazuje w mAh

silver76
24-04-2008, 14:57
Jesli pokaze 2,40 Ah to juz chyba nie pokazuje w mAh

Poddaję się... :?

aqua
24-04-2008, 14:58
Poddaję się... :?

Nasatawilem nowe ladowanie z odswiezanie wiec to troche potrwa ale jak sie skonczy to podam wyniki

heniek
24-04-2008, 19:35
pierwsza do kosza i jest ok :-)
jeśli na pierwszej pokazała po naładowaniu "full" to te dane są ok, ale akum. słabe:-)

aqua
24-04-2008, 19:53
pierwsza do kosza i jest ok :-)
jeśli na pierwszej pokazała po naładowaniu "full" to te dane są ok, ale akum. słabe:-)

Jedna slaba ale przy reszcie nie wiem czy 1 oznaczla 1000 ..... czy 2000 ....?

mattnick
24-04-2008, 19:55
OMFG !!!! Jeśli jest powyżej 1999 ucina i pokazuje w amperogodzinach a nie w miliamperogodzinach

piotrr
24-04-2008, 21:50
wątek strasznie rozrośnięty :) Powiedzcie proszę czy to bc-900 ma tryb automatyczny gdzie nie trzeba się wgłębiać w ustawienia ?

aqua
28-04-2008, 22:12
Kos juz ladowal akmulatory nowej generacji w BC...?
Jesli tak to jak z ich pojemnoscia itp i td?
Znazlem juz kilka firm ktore maja takie aku nowej genercji:

http://www.eneloop.info/whatseneloop_pl.html
http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&cat_id=677&id=4871
http://www.allegro.pl/item345539587_panasonic_infinium_jak_eneloop_4x_aa _krk.html
http://www.allegro.pl/item349551168_gp_recyko_innowacyjna_ladowarka_4x_a a_r6.html

Jestem ciekaw oceny nie koniecznie w polaczeniu z ladowarka BC- ...

mor_feusz
28-04-2008, 22:57

http://www.allegro.pl/item345539587_panasonic_infinium_jak_eneloop_4x_aa _krk.html
http://www.allegro.pl/item349551168_gp_recyko_innowacyjna_ladowarka_4x_a a_r6.html

Sanyo eneloop - 700 - czasmi 500 (ale to tylko 2 razy ladowalem). Wszystkie jakie mam laduje 700. Jest O.K. (lampa bluska i blyska). Zadnych problemow, nic sie nie nagrzewa. Zreszta na eneloopach lampa blyska :)

Teo
29-04-2008, 00:54
Hej, to może i ja dorzucę swoje trzy grosze do wątku: będę miał teraz w użyciu w sumie 28 eneloopów - czy ktoś z Was może mi polecić jakąś szybką ładowarkę na więcej niż 4 szt aku kompatybilną z tymi ogniwami? Np. taką na 8-12 szt. z ładowaniem max do 1h?

Tomasz1972
29-04-2008, 07:35

Ładuję w BC700 bez problemów od ponad roku zarówno enelopy, jak i recyko.

aqua
29-04-2008, 07:39

Jak przedstawia sie ich pojemosc i czy to dobry zakup te akmulatory?
Jakies minusy?

Tomasz1972
29-04-2008, 08:26
Jak przedstawia sie ich pojemosc i czy to dobry zakup te akmulatory?
Jakies minusy?

Hmmm. Ciężkie pytanie, gdyż nie nalezę do ludzi testujących :)
Przed każdym, ważnym zleceniem po prostu wkładam aku do ładowarki i doładowuję. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by zabrakło prądu :)

aqua
29-04-2008, 08:32
Hmmm. Ciężkie pytanie, gdyż nie nalezę do ludzi testujących :)
Przed każdym, ważnym zleceniem po prostu wkładam aku do ładowarki i doładowuję. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by zabrakło prądu :)

Patrzysz na pojemnosc jaka maja, jesli nie to zobacz przynajbliszej okazji.

I inne pytanie:
Czy podawana pojemnosc przez ladowarke BC-700 jest prawdziwa, czy ktos sprawdzal pojemnosc na czym innym zeby to porownac?
Laduje pierwszy raz akumulatory Ansmanna o pojemosci deklarowanej 2700, laduje je z odswiezaniem a prad ladowania to 200 i mam teraz takie wyniki ladowania:
2 sie naladowaly z pojemnoscie 1610 i 1277 a 2 jeszcze sie 2 laduja i maja 1841 i 1469.
Naldowalem juz kilka kompetow i chyba ze 2-3 akumulatory przekroczyly pojemnosc powyzej 2000?!

Kojiro
29-04-2008, 22:42
Dołączyłem,przynajmniej mam taką nadzieję, do szczęśliwych posiadaczy tandemu BC-900 + Eneloop, na pierwszy ogień poszło odświeżanie ogniw (tak na wszelki wypadek).
Mam jedno pytanie, które pewnie już padło, ale ze mnie jest leń więc...
Gdy akumulatorki będą wymagały ponownego naładowania to powinienem najpierw je rozładować czy może mam darować sobie tą operacje i od razu przystąpić do rzeczy ?

RHF
08-05-2008, 20:45
Zastanawiam się nad prawdziwością podawanych pojemności akumulatorów ładowanych ładowarką BC-700
Opiszę w skrócie o co mi chodzi...
Posiadam 32 sztuki akumulatorów 16 x 2400mAh FOREVER i 16 x 2500 mAh FOREVER, wszystkie urzytkuję ponad 2 lata. Do zeszłego miesiąca ładowałem je zwykłymi ładowarkami procesorowymi MW 8168 GS, to zwykłe ładowarki z funkcją rozładowania, bez wyświetlacza itp. cena ok 35zł. Używane są często do hybrydy Fuji i do zasilania nadajników i odbiorników modeli RC (takie mam hobby - trudno :D ) Mam swoje "święte" procedury ładowania, ponumerowane od nowości grupy po 4 sztuki (używam 4 lub 8 razem dlatego grupy po 4) zawsze po włożeniu aku do ładowarki najpierw rozładowanie, po naładowaniu wyciągam dopiero po ostygnięciu itd... Zaznaczę, że na ich pojemności nie narzekam :D ale jakiś miesiąc temu, po przeczytaniu tego wątku doszedłem do takich wniosków - baterie mam zniszczone ( kiepska ładowarka- brak jakiejkolwiek ingerencji w proces ładowania) aku o pojemności 2500 to z założenia złom ( podobno są na to dowody :D ) Zakupiłem więc BC-700, poddałem wszystkie akumulatorki opcji "refresh" Po tej akcji wiekszość aku miała podawaną pojemność w przedziale 950-1350 mAh. Ta informacja mnie zwyczajnie rozśmieszyła :lol: pojechałem w niedzielę pojeździć i po 10 minutach w nadajniku pojawiło sie info o rozładowaniu aku, w samochodzie serva szalały itd... Od poniedziałku ładuje ponownie wszystkie akumulatorki oczywiście najpierw "discharge" i co widzę ??
Te o pojemności 2400 mają od 2700 do 2900 mAh
Te o pojemności 2500 mają od 2950 do 3100 mAh
Te wyniki są bardziej prawdziwe od tych po odświerzeniu, ale czy są prawdziwe ?? Nie wierzę, że aku 2500 potrafi się naładować do 3100 !!! Zastanawiam się tylko, czy te wszystkie osławione ładowarki to zwykły chwyt marketingowy, aby user czuł sie lepiej wydając na ładowarke 100zl :D:D
A może gdzieś błądzę :shock: Wydajność tych aku przez dwa lata spadła minimalnie, czas ładowania skrócił się z 11 godzin do 5-6. Na moje "modelarskie" oko (a z aku mam sporo na karku ) mają ok 2100 - 2200 mAh, twierdzę więc, że ta ładowarka mnie kłamie informując o pojemnościach rzędu 3100 mAh. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, bo czuję że dałem się naciągnąć na stówkę :twisted:

michal.s
08-05-2008, 20:52
BC-700 "dokładną" pojemność, pokazuje dopiero po zrobieniu testu pojemności (test - w ładowarce) przy ładowaniu, rozładowaniu, odświeżaniu podana pojemność nie jest wiarygodna.

RHF
08-05-2008, 21:16
Wiarygodność wyników sprawdzę w niedzielę. Mam tylko nadzieję, że nie okaże się iż tania ładowarka ładuje poprawnie a super ficzer nie potrafi... :D
Cyferki na wyświetlaczu mnie nie zwiodą, na jednym komplecie powinienem wyjeździć 4 baki paliwa a nie jak ostatnio 1/3 baku :shock:

aqua
08-05-2008, 22:08
Wiarygodność wyników sprawdzę w niedzielę. Mam tylko nadzieję, że nie okaże się iż tania ładowarka ładuje poprawnie a super ficzer nie potrafi... :D
Cyferki na wyświetlaczu mnie nie zwiodą, na jednym komplecie powinienem wyjeździć 4 baki paliwa a nie jak ostatnio 1/3 baku :shock:

Cos jest na rzeczy, wlozylem juz raz ladowane akumulatory i dwa juz maj powyzej wartosci podczas pierwszego ladowania. Pierszy raz odswiezalem a teraz rozladowywalem.

BC-700 "dokładną" pojemność, pokazuje dopiero po zrobieniu testu pojemności (test - w ładowarce) przy ładowaniu, rozładowaniu, odświeżaniu podana pojemność nie jest wiarygodna.

Skad to wiadomo?

chomsky
08-05-2008, 22:21

Recyko sa w porzadku?
czesc.Ch.

RHF
08-05-2008, 22:46
Z moich doświadczeń wynika, że nowe aukmulatory osiągają pełną pojemność po 5 - 6 cyklach. Tylko rozładowanie powinno przebiegać pod obciążeniem ( najlepiej dużym i ciągłym tak żeby się zagrzały) a nie w ładowarce. Ja wrzucam komplet do aparatu, podłaczam do kompa i uruchamiam w trybie kamery internetowej. Po czasie padają, temp. ok 45 stopni. Pierwsze ładowanie daje ok 30 minut, po 6 zabiegu wytrzymują 1,5 godziny... wtedy wiem że już są dobre ;) Każdym aku taki zabieg dobrze robi, trzeba tylko poszukać urządzenia, które mocno obciąża ale nie doprowadzi do spadku napięcia na ogniwie poniżej 0,8 V tylko się wyłączy.

Tomasz1972
09-05-2008, 08:16
Recyko sa w porzadku?
czesc.Ch.

Tak. Są w porządku.

michal.s
10-05-2008, 02:23
Skad to wiadomo?

Tak wynika z moich obserwacji i porówania z innymi ładowarkami mikroprocesorowymi, między innymi z MH-C9000 która z kolei przy dowolnej operacji pokazuje ten sam wynik pomiaru pojemności.

RHF
10-05-2008, 14:52
Skoro tak jest, to pojemność powinna być podawana tylko przy teście a przy ładowaniu powinno być w procentach. Chociaż skoro wskazania przy ładowniu i odświerzaniu są błędne a raczej kompletnie nieprawdziwe, to i procentowe wskazanie mija się z celem. Zupełnie nie rozumiem po co ta wyssana z palca informacja.
W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
Jutro będę miał możliwość sprawdzić jak BC-700 ładuje i mam nadzieję że się mylę

gwozdzt
14-06-2008, 14:28
A czy ktoś moze coś konkretnego powiedzieć nt. oryginalnych ładowarek Eneloop badź Recyko ?

http://www.eneloop.info/208.html
http://www.gprecyko.com/en/charger_pack.html

ja wiem, że BC-700 (900) :-) ale muszę kupić zestaw aku + ład. dla osób starszych niezainteresowanych technikaliami :-)

mdepesz
29-06-2008, 11:27
kupilem ladowarke bc-700 i jestem w trakcie testowania jej mozliwosci.
Wsadzialem 4 akumulatorki sanyo 2500 mAh i ustawilem tryb Odswiezania. Czy zakonczenie odswiezania oznajmiane jest napisem Full na wyswietlaczu?
Bo w instrukcji w temacie Oswiezania tego nie znalazlem, a od 24h niby cos sie dzieje.
W opisie pozostalych trybow jest napisane, ze po zakonczeniu zadania pojawia sie napis Full na wyswietlaczu.
Ile trwa u Was proces odswiezania dla aku 2500 mAh i pradzie 500/250?

pawelsz
29-06-2008, 12:02
tryb odświeżania (3 cykle ładowania i rozładowania) nie ma sensu dla NiMh (jest dobry dla NiCd) - lepiej wykonać test pojemności , potem używać normalnie i ponownie po czasie znowu test pojemności (przy 500mA ładowania trwa nawet dobę)
Sanyo często po kilku cyklach ładowanie/rozładowanie zwiększa pojemność.
A w odp.na pytanie- po cyklu odświeżania (pewnie ze 2-3dni może potrwać) po prostu ogniwa się naładują i będzie full na wyświetlaczu- żeby tylko przerw w dostawie prądu nie było....

W trybie odświerzania ogniwo jest ładowane i rozładowywane do momentu uzyskania maksymalnej możliwej pojemności, ale po jego zakończeniu ogniwo nie jest nawet w połowie naładowane czego już doświadczyłem...
mam bc-700, kumple mają podobne- rózne ogniwa itd i nie jest tak jak piszesz- możliwe, że są trefne ogniwa- niestety Sanyo itd doczekały się wielu podrób nie do odróżnienia, a odieżanie to 3 cykle ładowanie/rozładowanie na max, nie max pojemności, bo nie ma takiego pojęcia.

lee99
17-07-2008, 20:24
Witam

Te ładowarki są naprawdę niezłe niestety musiałem pomyśleć o nowej ponieważ mój stary wysłużony ansmann uniwersal :D basic5 (z 2002r.) nie daje chyba rady akumulatorom o bardzo dużej pojemności :D
Wybór padł na MH-C9000 dzisiaj przyszła i testuje ją aktualnie formuje nowe akumulatory (funkcją Break-In) VARTA 2700 zobaczymy co będzie - ponoć można nawet 3000 z nich wycisnąć :P
Póżniej zabiorę się za reszte starszych aku może uda mi się naprawić energizery które się uszkodziły po użytkowaniu zobaczymy :P
Troche różni się od BC900 jak czytam jeżeli chodzi o pewne szczegóły w programach ładowarki.
Pozdrawiam :P

axk
17-07-2008, 21:56
... VARTA 2700 zobaczymy co będzie - ponoć można nawet 3000 z nich wycisnąć :P ...

A tak z ciekawości, w jaki sposób chcesz "programowo" zwiększyć fizyczną pojemność ogniw? Jeżeli w/w ładowarka oferuje funkcję tego typu to prawdopodobnie jest to bardziej "chwyt marketingowy" niż faktyczna funkcja którą można wykorzystać praktycznie.

lee99
17-07-2008, 22:38
Narazie póki co to testuje ten sprzęt więcej będe mógł powiedzieć za pare dni czy to chwyt czy nie... czy może to akumulatory są sprzedawane jako 2700 a mają większą pojemność.
Nie znam się na elektronice bardziej na bankowości doradztwie finansowym itp. więc nieznam odpowiedzi na to pytanie szanowny kolego :D
Pozdrawiam

grztus
22-07-2008, 17:16
Stałem się dziś posiadaczem ładowarki BC-900 i niestety nawet jej nie przetestuję... Choć kupowałem ją osobiście, to po dojściu do domu, uważnym przeczytaniu instrukcji PL i podłączeniu jej do prądu okazało się, że... nie działa. Jutro jadę do sklepu ją wymienić (dziś już zamknięty).
Moja rada dla kupujących: zawsze sprawdzajcie sprzęt na miejscu, chociażby poprzez prośbę o podłączenie go do prądu (czy ładowarka załącza).

lee99
22-07-2008, 18:04
Witam

Ale czasem niema jak sprawdzić jak np. kupuje się w sklepie internetowym jak ja przykładowo i mam z tą moją MH-C9000 pewnien drobny problem i niewiem czy to jest wina ładowarki czy starych aku (lub uszkodzonych wręcz chociaż niemam pewności czy tak jest faktycznie)

Aku które przyszły razem z nią od razu odpaliły na formatowanie break in i potem nastąpił klops postanowiłem przetestować sanyo 2700 (najprawdopodobniej były źle ładowane za małym prądem 150 mA albo kupiłem podróby ale tego nie potrafie stwierdzić na 100%)

Wkładam je do ładowarki ta odpala pokazuje się menu wyboru wybieram zatwierdzam enterem i tak w jednym slocie na chwile odpala w drugiem dalej to samo od nowa pokazuje sie menu wyboru i tak dalej i dalej... albo co jeszcze lepsze nie pokazuje się spowrotem menu a ładowarka się resetuje wyłącza się i po chwili po paru sekundach się włącza...

Dzieje się tak na kliku różnych aku od AAA GP 600 mAh po stare energizery 1850 mAh (które chciałem spróbować zregenerować)

Inne aku jak te nowe Varta 2700 bez problemu inne stare: Duracell 1800 (biały) te same energizery 1850 mAh ale sprawne oka bez udziwnień, GP 800 mAh NiCD Panasonic AAA 750 mAh no problem i Panasonic 2000 mAh czy GP 300 mAh NiCD również dlatego bardzo mnie dziwi zachowanie się tego sprzętu.

Tak jakby wykrywało jakieś niebezpieczeństwo i się wyłączała ale chyba powinien pojawić się napis HIGH.

Co do tego co jest w instrukcji... cóż sa pewne nieścisłości przy formatowaniu widze że można wybrać opcję od 500 mAh do 20 Ah (a nie od 100 mAh jak w instrukcji jest opisane)

Tak czy inaczej cięzko mi stwierdzić do końca co jest nie tak :( jak zakupie za jakiś czas jeszcze troche nowych aku i takie dziwne rzeczy się będą dziać to chyba będzie jasne że sprzęt się nadaje jedynie na wymiane chyba...

Jedna ładowarka wiele problemów hehe :P a to tylko ładowarka :D jak widać można mieć nawet z czymś tak błachym jak urządzenie ładujące problem :)

Pzdr

marekk_ok
23-07-2008, 00:23
Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?

Vitez
23-07-2008, 01:08
Jesli masz jakas stara ladowarke bez elektroniki to sproboj poladowac troche te akku (tak na chwile kilka minut) ktore nie chca sie ladowac na MHC i wrzuc je do MHC nastepnie. Moze to pomoze?

Nie cytuj całego postu bez powodu :evil: :!:

lee99
23-07-2008, 08:51
Tak mam taką możliwość :wink: niemniej jednak niewiele to dało już próbowałem :cool: ale doszedłem do jednej kwestii odnośnie tego napięcia które pokazuje (czasem nawet 2.71V - w przypadku 1. kiedy pojawia się napis HIGH oraz 2. kiedy się resetuje sama również przez chwile dziwnie wysokie napięcie się pojawia na ogniwie)

Nie jestem elektrykiem czy elektronikiem ale jeżeli by przepuścić testowo prąd przez dwa ogniwa jedno dobre i drugie które ma gdzieś zwarcie czy tudzież jest uszkodzone (zwykła ładowarka tego nie jest w stanie sprawdzić bo tylko ma jedną funkcje ładuje czy jest ogniwo uszkodzone czy dobre niema to znaczenia :-P ) to na tym ogniwie które ma zwarcie napięcie będzie dużo wyższe zdaje się :D więc tu pozostawiając jedynie logiczne myślenie i fakt że nowe aku ładuje i nie które z tych starych można by dość do wniosku iż jest to wina uszkodzonych aku nawet pomijając fakt dziwnego zachowania jakim jest resetowanie się urządzenia.

:mrgreen:

:twisted: takie jest moje przypuszczenie :twisted:

Olszewski
27-12-2008, 20:18
Witam,

Poszukuję dobrej ładowarki akumulatorków AA. Dotychczasowo używałem ładowarki kupionej z zestawem akumulatorków GP, ale zadowolony z niej nie byłem. Czasami ładowała tak akumulatorki, że 4 błysnęły i koniec, albo jak wyjmowałem z ładowarki to się parzyłem, bo były gorące.
Przeglądając Allegro natrafiłem na dwa takie modele:
1) http://allegro.pl/item509847802_ladowarka_bc_900_pomiar_pojemnosci_l cd_zestaw.html - chyba nawet kiedyś na Canon-Board polecona w jakimś wątku o akumulatorkach, ale pewien nie jestem.

2) http://allegro.pl/item512546466_ladowarka_procesorowa_mh_c801d_power ex_8xaa_i_aaa.html - dużym jej atutem dla mnie jest to że można ładować 8 akumulatorków na raz, jest to dla mnie osobiście wygodne. Pod warunkiem, że dobrze ładuje.

Jestem ciekaw czy to dobry wybór ewentualnie czekam na jakieś inne sprawdzone propozycję?
PS: Tak samo jak ciekawi mnie opinia na temat akumulatorków Sanyo Eneloop?

sadaman
27-12-2008, 20:31
Polecam te pierwszą czyli BC-900
Z drugą nie miałem do czynienia - jednak w myśl zasady "co za dużo to nie zdrowo" nie polecam;)

Olszewski
27-12-2008, 20:50
"co za dużo to nie zdrowo"
Dokładnie z tym mam wątpliwości, wolę naładować 4 i mieć solidnie niż 8 byle jak.
A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?

HenrykG
27-12-2008, 21:02
A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?

Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...

ecki74
27-12-2008, 21:06
... A powiedz mi, długo ładuje ta pierwsza akumulatorki ~2500mAh?

Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
- odświeżanie
- rozladowanie/ładowanie
- ładowanie

Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.

Olszewski
27-12-2008, 22:25
Masz wpływ na prąd ładowania, więc zależy od Ciebie. Pamiętajmy, że prędkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniw, więc tylko w razie pilnej potrzeby...

No właśnie wiem, że szybkie ładowanie nie jest zdrowe, ale ta ładowarka GP ładuje 12 godzin akumulatorki tak, że są gorące.

Wszystko zależy jakim prądem będziesz je ładował ! No i oczywiście jaki proces załączysz :
- odświeżanie
- rozladowanie/ładowanie
- ładowanie

Jak pamiętam prądy jakimi idzie ładować akumulatorki w ładowarce Bc-900 to 100, 200, 500, 1000 mA a jak ładujesz tylko 2 szt to chyba 1800mA.

No najbardziej mnie interesowałby proces rozładowywania i ładowanie.

Widzę, że gro tutaj poleca właśnie tę ładowarkę.

ecki74
27-12-2008, 22:31
Zgadza się ... gro ludzi na tym forum , używa lub używało ładowarek BC-700 lub BC-900 i mają pozytywne opinie na ich temat.

Olszewski
27-12-2008, 22:48
Zgadza się ... gro ludzi na tym forum , używa lub używało ładowarek BC-700 lub BC-900 i mają pozytywne opinie na ich temat.

A jesteś w stanie powiedzieć ile się rozładowują i ładują akumulatorki i jakim prądem je ładujesz?

sal
27-12-2008, 23:16
A jesteś w stanie powiedzieć ile się rozładowują i ładują akumulatorki i jakim prądem je ładujesz?
Takim jaki sobie wybierzesz...
Jedni zostawiaja na noc na minimalnym pradzie, inni ustawiaja 1A.
Mi od kilku miesiecy raczej brakuje naladowanych aku (jak ktos ma dzieci, to pewnie wie o czym mowie, niekoniecznie w kontekscie lampy blyskowej), wiec czesto laduje maksymalnym pradem, zeby skrocic czas ladowania.
Co jakis czas robie refresh i nie zauwazylem jakiejs zauwazalnej utraty pojemnosci...

aqua
11-01-2009, 23:23
Ktos ma jakies sprawdzone modele tych akumularow i ladowarki do nich?

Soundman
18-01-2009, 00:30
Podklejam się do tematu mam BC-700 planuje jeszcze 900 z racji tego że ma 1000mA opcję ładowania ale jestem bardzo zadowolony. No i udało mi się sprawdzić różnicę między eneloop i innymi akku eneloop ma 2000 mAh i ładowarka wręcz z aptekarską dokładnością pokazała właśnie taki wynik przy pomiarze z odchyłką rzędu 0,3 Ah dla różnych akku i wszystkie sa takiej pojmności (mam osiem) a Pentagramy Infinity 2400 niemają nawet 2000 natomiast po opiniach urzytkowników GP sam się boję mierzyć :)

aqua
18-01-2009, 10:07
Podklejam się do tematu mam BC-700 planuje jeszcze 900 z racji tego że ma 1000mA opcję ładowania ale jestem bardzo zadowolony. No i udało mi się sprawdzić różnicę między eneloop i innymi akku eneloop ma 2000 mAh i ładowarka wręcz z aptekarską dokładnością pokazała właśnie taki wynik przy pomiarze z odchyłką rzędu 0,3 Ah dla różnych akku i wszystkie sa takiej pojmności (mam osiem) a Pentagramy Infinity 2400 niemają nawet 2000 natomiast po opiniach urzytkowników GP sam się boję mierzyć :)

W ktorym trybie mierzles pojemnosc?

Soundman
18-01-2009, 20:04
charge test

dream catcher
10-02-2009, 20:03
Spotkał się ktoś może z tym typem ładowarki http://www.allegro.pl/item548332797_4x_innowacyjne_eneloop_r6_2000_4ch_g t_lcd_profi.html ? Gość sprzedaje ją razem z eneloop... Ciekawe jak się będzie sprawować to combo?

Soundman
11-02-2009, 01:17
hmm cena mnie troszkę dziwi bo eneloopy same kosztują przykładowo niecałe 40 zł więc zostaje Ci prawie drugie tyle na ładowarkę jak to opisuje szybką procesorową z możliwością odświerzania ogniw lcd itp... sory ale coś mi ciężko uwierzyć ze taka ładowarka solidna może kosztować tylko 40 zł skoro jej odpowiednik BC-900 kosztował jak ostatnio sprawdzałem 140 ... i to sama ładowarka bez eneloopów

AbrahaM
11-02-2009, 01:28
Spotkał się ktoś może z tym typem ładowarki http://www.allegro.pl/item548332797_4x_innowacyjne_eneloop_r6_2000_4ch_g t_lcd_profi.html ? Gość sprzedaje ją razem z eneloop... Ciekawe jak się będzie sprawować to combo?

Ha. haha. hahaha. To tytułem komentarza. Pisząc zaś zupełnie poważnie: wartymi polecenia (zdaniem praktyków) są Technoline BC 700, BC 900 oraz (gdy ktoś ma zapał do eksperymentów) Powerex MH-C9000. Na tym listę można zamknąć. Cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa.

axk
11-02-2009, 02:22
...Technoline BC 700, BC 900 oraz (gdy ktoś ma zapał do eksperymentów) Powerex MH-C9000. Na tym listę można zamknąć. Cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa.

Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx. To że coś jest popularne wcale nie oznacza z założenia iż jest najlepsze, tak więc raczej bym nie generalizował iż "cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa".

Krzychu
11-02-2009, 06:55
Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx.

A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).

dream catcher
11-02-2009, 13:01
AbrahaM zaczynasz gadać ja pewien Pan, który objawił się wcześniej w tym temacie w dwóch osobach ;) Wymieniłeś dwie "jedynie słuszne ładowarki", bo pewnie posiadasz którąś z nich, a wątek traktuje ogólnie o ładowarkach, więc spuść z tonu. Od 2006 r. (patrz pierwsze posty z wątku) minęło już trochę czasu, możliwe, że coś się zmieniło. Podaję linka do sprzętu tańszego, który na pewno ustępuje w/w ładowarką (choćby zróżnicowaniem dobieranego prądu ładowania), ale czy jest aż taką kaszaną żeby "zamykać" wątek hasłami "TYLKO BC 700/BC 900"? Dla mnie akumulatory wraz z ładowarką to suplement do 580EX i nie mam zamiaru bić piany która ładowarka jest najlepszym cudeńkiem ;) A forumowiczów interesuje zapewne najlepszy stosunek jakości do ceny, więc stąd ten link z pytaniem czy ktoś kiedyś się z tym spotkał.

Soundman
11-02-2009, 14:47
A które to są ? Pytam serio, sam mam BC-700 a innych niż te wymienione specjalnie nawet nie widać (co oczywiście nie znaczy że ich nie ma).

Też bym się chętnie dowiedział ...

Używałem pentagrama xtreme 30 ale stwierdziłem że 30 minut to trochę za krótkie ładowanie jak dla baterii dlatego po długim śledzeniu wątku kupiłem bc-700

A co do przedmówcy to podam pewne porównanie mam akumulatory eneloopa które sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej... Tak samo masz z ładowarkami masz na ładnym pudełeczku opis ładowarka procesorowa o pewnym prądzie ładowania tylko jak byś tak naprawde to posprawdzał to wysoce prawdopodobne że niespełniła by żadnych z tych parametrów... Poprostu moim zdaniem są pewne granice kosztowe i niewydaje mi się żeby ładowarka która kosztuje tyle co komplet akumulatorków miała wszystkie rozwiązania techniczne i wodotryski o których ta się rozpisuje sprzedający...

Niemowię ze generalizuję bc-700 czy 900 urzywałem też innych ładowarek ale jakoś niewidzę tańszej alternatywy dla nich jedynie droższe wersje z podobnymi parametrami się pojawiają

axk
11-02-2009, 15:05
...sprawdziłem i mają tyle ile powinny mić według specyfikacji czyli jakieś 2000 2100 mA o ile dobrze pamiętam sprawdzałem też o połowę tańsze pentagramy 2400 na baterii a 1800 pojemności realnej...

Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.

Grzery
11-02-2009, 16:31
Przy takich "pomiarach" należy pamiętać iż podawane wartości są czysto orientacyjne, jako że klasa pomiarowa tego urządzenia mieści się co najwyżej w przedziale "zarezerwowanym" dla wskaźników a nie mierników.

Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności. Moim zdaniem uzyskanie dokładności na poziomie 1% (jeśli dobrze pamiętam to wskaźniki mają błąd pomiaru >3%) nie jest dzisiaj żadnym problemem i nie wpływa w żaden sposób na koszty produkcji (1% rezystory do pomiaru prądu są tanie, dokładność przetwornika A/C kontrolera to ok 1/256 (czyli ~0,25%), pomiar czasu jest znacznie dokładniejszy – bo najczęściej kwarcowy, resztę i tak załatwia soft mikrokontrolera.
Mam BC-700 i testowe, kilkukrotne pomiary pojemności dawały powtarzalne wyniki – różnice <<1%. Spokojnie więc można moim zdaniem wykorzystać te ładowarki do porównania pojemności różnych typów akumulatorów między sobą

Pomiar pojemności można również wykorzystać do grupowania akumulatorów w zespoły pracujące w urządzeniu szeregowo (np. w lampie błyskowej). Z doświadczenia wiem, że nawet akumulatory z tej samej serii starzeją się w różny sposób. Dobierając akumulatory w grupy o zbliżonej pojemności unikniemy uszkodzenia pojedynczych ogniw (tych o mniejszej pojemności) w wyniku „przepolaryzowania”, które najczęściej „zabija”.

Oczywiście można zawsze dyskutować na temat wpływu prądu rozładowania na efektywną pojemność akumulatora. Może się zdarzyć, że jedne „lubią” duży prąd a inne mały. Tu różnice w zmierzonej pojemności mogą być znaczne. Ale to temat na znacznie dłuższą dyskusję i chyba na inne forum.

axk
11-02-2009, 17:34
Nie wiem czemu jesteś tak pesymistycznie nastawiony do dokładności pomiaru pojemności.

Nie pesymistycznie lecz sceptycznie. Dlaczego - ponieważ wiem ile kosztują specjalistyczne urządzenia do tego typu pomiarów.

Grzery
11-02-2009, 18:19
Cóż, wszystkie specjalistyczne (profesjonalne) urządzenia pomiarowe są niestety bardzo drogie. Tym niemniej podtrzymuję, że moim zdaniem dokładność pomiaru pojemności we współczsnych ładowarkach (nie tylko tych popularnych u nas z serii bc-xxx) powinna być wystarczająca do naszych (amatorskich przecież) pomiarów (a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków i porównań).

Zresztą w fotografii również to co w nazwie ma "profesjonalny" jest również drogie. Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.

axk
11-02-2009, 18:35
...a właściwie aby być w zgodzie ze sztuką nie pomiarów a szacunków...

Z tym stwierdzeniem jak najbardziej się zgodzę.

Nie znaczy to jednak, że te amatorskie i nieprofesjonalne są bezużyteczne.

Oczywiście, zresztą niczego takiego nie sugerowałem.

Elmarqo
11-02-2009, 19:37
Na rynku są znacznie lepsze ładowarki a niżeli sprzęt typu BC-xxx. To że coś jest popularne wcale nie oznacza z założenia iż jest najlepsze, tak więc raczej bym nie generalizował iż "cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa".

Nadal czekamy podanie nazw "znacznie lepszych ładowarek".

Soundman
11-02-2009, 21:04

Ja się nie rozwodziłem przyjacielu nad 1 mA ale podałem fakt iż eneloop jest akumulatorem którego pojemność określa się na jakieś 2000 mA i tyle ma a pentagram na baterii ma 2400 a ładowarka określa 1800 i to jest szacunkowy pomiar a nie dokładny bo nikomu dokładne pomiary w tej sytuacji niesą potrzebne ...

axk
11-02-2009, 21:53
...pojemność określa się na jakieś 2000 mA...

Jak już to mAh.

...pentagram na baterii ma 2400...

Rozumiem iż miałeś na myśli pojemność akumulatora podaną na etykiecie.

Soundman
11-02-2009, 22:58
Jak już to mAh.

Rozumiem iż miałeś na myśli pojemność akumulatora podaną na etykiecie.

tak to miałem na myśli...
Widzę że już zaczynasz się czepiać czego popadnie

axk
11-02-2009, 23:07
Widzę że już zaczynasz się czepiać czego popadnie

Ależ wcale nie. Jak by nie było rozmawiamy na forum "technicznym" i w związku z tym w niektórych przypadkach pożądane jest ścisłe słownictwo techniczne. Dla mnie różnica pomiędzy mA a mAh jest zasadnicza ponieważ jednostki te wyrażają zupełnie różne wielkości, tak więc wszelkie błędy tego typu wypominam i w takim działaniu absolutnie nie ma żadnej złośliwości.

dixi2006
12-02-2009, 00:04
.... oraz (gdy ktoś ma zapał do eksperymentów) Powerex MH-C9000. Na tym listę można zamknąć. Cała reszta jest mniej lub bardziej nieciekawa.
Co miałeś na myśli pisząc o eksperymentowaniu?

Soundman
12-02-2009, 00:19
Ależ wcale nie. Jak by nie było rozmawiamy na forum "technicznym" i w związku z tym w niektórych przypadkach pożądane jest ścisłe słownictwo techniczne. Dla mnie różnica pomiędzy mA a mAh jest zasadnicza ponieważ jednostki te wyrażają zupełnie różne wielkości, tak więc wszelkie błędy tego typu wypominam i w takim działaniu absolutnie nie ma żadnej złośliwości.

Więc będę już pisał co do literki ...

Co miałeś na myśli pisząc o eksperymentowaniu?

Pewnie to że powereź ma sporo możliwości pomiaru pojemności odświerzania rozładowania itp.

nagor
17-02-2009, 03:30
czytałem kilka stron watku ale nie znalazłem
czy ktoś w zrozumiały i łopatoloogiczny sposób moze naposac czym sie różnia
BC-700 od BC-900
(obie sa firmy technoline? pierwsza czarna druga niebieska?>?)

silver76
17-02-2009, 08:29
czym sie różnia BC-700 od BC-900
Przede wszystkim prądem ładowania.
BC-700 ma: 200/500/700 mA
BC-900 ma: 200/500/700/1000/1500/1800 mA (z tym że te najwyższe wartości można osiągnąć tylko na skrajnych komorach).

Soundman
17-02-2009, 13:34
Przede wszystkim prądem ładowania.
BC-700 ma: 200/500/700 mA
BC-900 ma: 200/500/700/1000/1500/1800 mA (z tym że te najwyższe wartości można osiągnąć tylko na skrajnych komorach).
Czyli ładując tylko 2 akku

silver76
17-02-2009, 13:50

Tak mi się wydaje, ale pewien nie jestem. Niech się w tym temacie wypowie ktoś, kto ma BC-900, ja mam BC-700. :-D

ecki74
17-02-2009, 14:11

Tak jest BC-900 ładuje największymi prądami tylko w skrajnych gniazdach, czyli tylko 2 akku.