PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można zgrać dane z EOS 300V na kompa ?

kaspar247
24-11-2006, 16:44
Nie wiem czy ktoś już pytał o coś takiego.. Próbowałem znaleźć info o tym na forum, ale wyszukiwarka znajduje mi tylko wątki o cyfrówkach :/

Chodzi o to, że chciałem zgrać dane dot. ustawień podczas robienie fot z mojego 300v na kompa. W instrukcji nic o tym nie ma, ale wydaje mi się, że jest taka możliwość, bo przecież wcześniej fociłem troche t70 i już w tym modelu było można coś takiego zrobić (osobiście tego nie robiłem, tylko w necie w instrukcji znalazłem info..)! Więc w tym, tym bardziej. Dobrze dedukuję?

Czy ktoś coś takiego robi? Jaki trzeba mieć akcesorium i jaki software??

Z góry wielkie dzięki za ewentualne odpowiedzi :)

MK

Fakungio
24-11-2006, 16:51
Nie wiem czy dokładnie Ci o to chodzi, ale każde zdjęcie zapisywane jest z tzw. EXIF czyli szczegółową informacją na temat wszystkich ustawień w momencie pstryknięcia.

Programem, który jest przeglądarką a jednocześnie w wygodny sposób przedstawia te informacje jest ACDSEE 7,8,9.

Pozdrawiam.

Peri Noid
24-11-2006, 16:55
Fakungio: ale 300V to aparat analogowy, nie cyfrowy :-D Na kliszy EXIF się nie zapisuje ;-)
kaspar247: jakiego rodzaju to miałyby być informacje? Nie mam pojęcia jak to zrobić, ale ciekawi mnie, co chciałbyś osiągnąć w ten sposób.

Cyborg
24-11-2006, 17:34
@kaspar247
300V nie zapisuje takich informacji, to nie 1-ka.

Calliactis
24-11-2006, 18:00
Minolty, niektóre Canony (seria 1 i 3), kilka typów Nikonów - już nie pamiętam dokładnych symboli otrafiły zapisywać na zewnętrznej karcie pamięci (coś ok. 16KB pojemności :) ) dane nt. parametrów naświetlenie każdego ujęcia z danej rolki. Można było wtedy zgrywać te informacje. 300V na pewno nie oferuje takich możliwości.

minek
24-11-2006, 18:41
Jedynki (eosy) zapisują takie dane, pamiętają do kilkudziesięciu filmów.
Ddoatkowo na każdym filmie wypalają na początku numer seryjny.

Kolekcjoner
24-11-2006, 18:48
Nie:(.

kaspar247
29-11-2006, 13:16
Buuu..

Czyli musialo mi sie cos poprostu pomylic...

Ale dobrze wiedziec, ze jest taka mozliwosc w eosach serii 1 i 3 :)

Moze kiedys na taki sprzet przeskocze :)

@ peri noid
Chodzilo mi o zapamietywanie przez aparat analogowy danych dot. czasu naswietlania, przeslony itp. dla poszczegolnej klatki.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

Pozdrawiam